Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η ζημιά που έγινε στην Αιτωλοακαρνανία το 2012 με το σχέδιο Αθηνά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ολοκληρώνεται το 2019 με το πολυνομοσχέδιο Γαβρόγλου

Δημοσίευση: 19/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Δ. Κωνσταντόπουλου
Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ

Μετά την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου από τον Υπουργό Παιδείας με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων έχω να επισημάνω τα εξής:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 36 του νομοσχεδίου, ιδρύεται Γεωπονική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τα εξής Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία :

Με έδρα το Μεσολόγγι:

  •     Τμήμα Ζωικής Παραγωγής Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών.
  •     Τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής.
  •     Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής.

Τα παραπάνω τμήματα δέχονται φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και για την απόκτηση Πτυχίου και η διάρκεια φοίτησης ορίζεται στα 10 εξάμηνα.
 
Με έδρα το Αγρίνιο:

  •     Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  •     Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας.

Τα παραπάνω τμήματα θα δεχτούν φοιτητές από το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.
 
2. Επίσης, ιδρύεται Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας με έδρα το Αγρίνιο, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
 
Και ερωτώ τον Υπουργό:

Είναι δυνατόν να μην εντάσσεται στη Γεωπονική Σχολή παραμένοντας στο Αγρίνιο το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων;

Αυτό το τμήμα αποτελεί τον πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχτεί η λειτουργία της νέας σχολής μαζί με τα νεοσύστατα τμήματα που θα προστεθούν σε Αγρίνιο & Μεσολόγγι. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι Τμήμα με θεσμοθετημένα εργαστήρια τεχνολογίας τροφίμων και φυτικής παραγωγής.

3. Σε ό,τι αφορά την Ναύπακτο,σύμφωνα με το Νομοσχέδιο, το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και λειτουργεί στη Σχολή Μηχανικών με έδρα την Πάτρα.

Καμία μέριμνα, λοιπόν, δεν υπάρχει για τη Ναύπακτο.

Μια πόλη στην οποία θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής για τη Γεωργία ενταγμένο στη Γεωπονική Σχολή, καθώς και να μεταφερθεί το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Πάτρα, δεδομένου ότι η Ναύπακτος αποτελεί πόλο χειμερινού & θερινού τουρισμού.

Είναι σαφές ότι κάθε έννοια διαλόγου και συζήτησης επί του Νομοσχεδίου αποτελεί φενάκη μιας και ψηφίζεται με διαδικασίες εξπρές.

Συγχωνεύσεις χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό και ακαδημαϊκά κριτήρια.

Όπως έχω τονίσει και στη Βουλή πρόσφατα, η ζημιά που έγινε στην Αιτωλοακαρνανία το 2012 με το σχέδιο Αθηνά για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ολοκληρώνεται το 2019 με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Δε λήφθηκαν υπ'όψιν οι προτάσεις των φορέων.

Στηρίζω και χαιρετίζω την πρόταση για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί απόφαση των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας.

Επανέρχομαι στην πρότασή μου για “Πανεπιστημιοποίηση” του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο πρότυπα του ΤΕΙ Κρήτης, ως αυτόνομο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών με έδρα το Μεσολόγγι. Άλλωστε, οι κτιριακές εγκαταστάσεις και οι υλικοτεχνικές υποδομές του Μεσολογγίου,  πληρούν όλα τα κριτήρια λειτουργίας Πανεπιστημίου.

Δε γίνεται να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Άλλη απόφαση λαμβάνεται για την Κρήτη και άλλη για τη Δυτική Ελλάδα.

Επισημαίνω ότι για το 2012 οι ευθύνες έχουν αποδοθεί από τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας.

Για το 2019 όμως, οι ευθύνες ανήκουν στον Υπουργό και σε όσους σιωπούν συναινώντας!

Σχόλια (10)

 
Καθηγητής ΤΕΙ Δ.Ε.
19 Απρ 2019 13:11

Χαιρετίζετε την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που αποτελεί απόφαση των φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Αιτωλοακαρνανίας και προτείνετε και Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών με έδρα το Μεσολόγγι.

Δηλαδή επιθυμείτε δύο πανεπιστήμια στον νομό σας ? Είστε σοβαρός ?

Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών !
Ξέρετε κάποια τεχνολογία που να μην είναι εφαρμοσμένη !

Επιτέλους. Αναφέρεστε σε ακαδημαϊκα κριτήρια και προτείνετε δύο πόλεις του νομού σας να έχουν από ένα Πανεπιστήμιο και οι υπόλοιπες πόλεις να έχουν τα τμηματάκια τους...

Που θα στεγαστούν δύο τμήματα στην Ναύπακτο. Στο παλιό δημαρχείο του Αντιρρίου, όπου τα εργαστήρια γίνονται στα υπόγεια....

Κατανοώ οτι θέλετε να συλλέξετε τα ψηφαλάκια σας, αλλά κρατηθείτε μακριά από τον ακδημαϊκό χώρο με τον οποίο είναι προφανές ότι δεν έχετε καμμία σχέση...

 
@καθηγητή ΤΕΙ ΔΕ
19 Απρ 2019 14:02

Γιατί τώρα δε θα εχει τρία Πανεπιστήμια η Πάτρα (Πατρών, ΕΑΠ, Πελοποννήσου); Γιατί η ανάπτυξη όλης της περιφέρειας πρέπει να είναι μαζεμένη στην Πάτρα; Αν το σκεφτείς είναι πολύ καλή και δίκαιη λύση!

 
YiannisM
19 Απρ 2019 15:36

"Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής για τη Γεωργία ενταγμένο στη Γεωπονική Σχολή", τι λέει . Ότι θέλει λέει ο καθένας για να βγει στις επόμενες εκλογές. Για αυτό και είμαστε οι τελευταίοι.

 
Αλίνα
19 Απρ 2019 16:57

Το θέμα είναι αν θα έχει τμήμα η Ναύπακτος ή ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο μοιρασμένο σε τόσες πόλεις; Θέλετε καιάλλο τμήμα στη Γεωπονική Σχολή;

 
ΚΜ
19 Απρ 2019 17:02

Ε δεν θα συγκριθεί το ΤΕΙ Κρήτης με αυτό της πατρας μην τρελαθούμε κιόλας !!!!Της Κρήτης είναι σκάλες ανώτερο !!!

 
Καθηγητής ΤΕΙ Δ.Ε.
20 Απρ 2019 21:01

Η Πάτρα έχει ένα πανεπιστήμιο.

Το ΕΑΠ διοικείται μόνο από την Πάτρα, και η εμβέλειά του είναι πανελλαδική.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει έδρα την Τρίπολη και όχι την Πάτρα. Μόνο μια σχολή του θα λειτουργεί στην Πάτρα.

 
Βρικόλακας
21 Απρ 2019 16:56

Στο Μεσολόγγι υπάρχει ένα Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής το οποίο κλείνει, το μοναδικό στην Ελλάδα...
Αντίθετα γεμίζει η χώρα με τμήματα Μηχανικών που σύμφωνα με το ΤΕΕ οι απόφοιτοι τους μαστίζονται από ανεργία 40% (σχεδόν ο ένας στους δυο δηλαδή...), αντίθετα στους λογιστές τα πράγματα είναι καλύτερα ενώ η ζήτηση στην αγορά είναι σταθερή...
Οι ήδη φοιτουντες φοιτητές του Τμήματος τον Σεπτέμβριο θα κληθούν να αλλάξουν πόλη και να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε δυο Τμήματα που δεν έχουν καμία συνάφεια με αυτό που επέλεξαν να σπουδάσουν και χωρίς πιθανότατα να έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο και χωρίς να έχουν το δικαίωμα να έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα του λογιστή...
Πάνω από 1.200 ενεργούς φοιτητές έχει το Τμήμα και θα αναγκαστούν με το έτσι θέλω να μετοικήσουν σε άλλη πόλη και άλλο αντικείμενο σπουδών...
Αυτά τα ολίγα με αγάπη και μόνο...

 
Αρθούρος
21 Απρ 2019 18:17

Προς Βρικόλακας:Μαμά μου,τί τίτλος!Επανειλημμένα έχω αναφερθεί στο θέμα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι.Όπως προέβλεπε το σχέδιο Αθηνά επί προηγούμενης κυβέρνησης,αλλά και με βάση την τακτική της παρούσας γιά τέσσερα χρόνια,το ομώνυμο τμήμα στην Πάτρα θα έκλεινε,γιά χάρη αυτού του Μεσολογγίου.
Όμως,παρά την επιφανειακή συντριπτική άρνηση των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών στο προτεινόμενο νομοσχέδιο,στο συγκεκριμένο τμήμα, τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα ήθελαν οι καθηγητές στην Πάτρα. Δηλαδή,αφού δεν επρόκειτο να ξαναλειτουργήσει τμήμα Λογιστικής στην Πάτρα,σύμφωνα με το σχεδιασμό που είπαμε πριν,ήταν καλύτερο να μη λειτουργήσει και στο Μεσολόγγι.Δηλαδή εφαρμογή της τακτικής "Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".Και το νεκρανάστησαν,-εδώ έχουμε σύμπτωση αυτής της ενέργειας με τον άχαρο τίτλο σου(βρικόλακας)-μέσω της ίδρυσης του τμήματος-φάντασμα,Διοικητικής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης στην Πάτρα,
αφού οι καθηγητές του τμήματος στο Μεσολόγγι,θα ενταχτούν στο τμήμα στην Πάτρα.
Επίσης,είναι εκδήλωση καθαρά του φαινομένου του τοπικισμού,από τη μεριά της Πάτρας όμως,η οποία θα έπρεπε να δείχνει ευαισθησία σε μία μαρτυρική πόλη ,όπως είναι η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.
Το θέμα είναι τί κάνουν οι τοπικές αρχές του Μεσολογγίου,του Αγρινίου και της Ναυπάκτου.Και καλά,αυτές κοιμούνται,γιατί χάθηκαν κι άλλα τμήματα από την Αιτωλοακαρνανία συνολικά.Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τί κάνει; Δεν τον ενδιαφέρει η απουσία ενός δυναμικού τμήματος γιά την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,όπως είναι αυτό το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής;Οι υποψήφιοι νέοι φοιτητές θα πρέπει να ταξιδεύουν ως την Πρέβεζα και την Καλαμάτα;

 
Αρθούρος
21 Απρ 2019 23:53

Προς YiannisM:Γιά μας που παρακολουθούμε τακτικά τις σελίδες του εσοσ και ενημερωνόμαστε συνέχεια,κάτι τέτοιο δεν είναι εξωπραγματικό.Εξάλλου το πρότεινα κι εγώ σε άλλη θεματική.Υπάρχει και στο ψηφισμένο νομοσχέδιο γιά τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,όπου περιέχονται και τα άρθρα γιά το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.Εκεί,αναφέρεται καθαρά η ύπαρξη ενός τμήματος με τον ίδιο τίτλο που αναφέρει ο κύριος βουλευτής να ιδρύεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με έδρα την Αθήνα.Παρά την αρχική εντύπωση τοπικισμού που προκαλεί η πρότασή του,στην πραγματικότητα ο κύριος βουλευτής φαίνεται να είναι πιό ενημερωμένος κι ευαισθητοποιημένος γιά το θέμα,αλλιώς δε θα το πρότεινε και με την ίδια ακριβώς έκφραση που έχει και το αντίστοιχο στο Γεωπονικό.
Όσο γιά το θέμα των εκλογών,καλά κάνει και πασχίζει γιά την περιοχή του σε ένα θέμα που σε τελευταία ανάλυση έπρεπε να είναι προνομιακός χώρος του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.Εκείνος θα έπρεπε,πριν γίνουν οι περιφερειακές εκλογές να ενδιαφερθεί και γιά την Αιτωλοακαρνανία και γιά την Ηλεία και γιά το Αίγιο στα θέματα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,αφού η Πάτρα έχει αποκλειστικούς διαπραγματευτές τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών.Σε αντίστοιχη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,ο εκεί περιφερειάρχης έδωσε μάχες μέχρι την τελευταία στιγμή και γιά όλες τις πόλεις και δεν άφησε ποτέ τους καθηγητές του Βόλου .

 
Observator
22 Απρ 2019 10:33

Πρόσεξα την αναφορά σας στο Τμημα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικης στο Μεσολογγι και κοιταξα στην ιστοσελίδα του Τμηματος. Εκει βρηκα οτι το ΕΠ ειναι μονο δύο άτομα και οτι η διδασκαλία των μαθημάτων στηρίζεται σε πανεπιστημιακούς υποτρόφους. Γενικά τα Τμηματα ενος ΑΕΙ πρέπει να ειναι κοντά μεταξύ τους όχι διασπαρμένα, διότι το κόστος λειτουργείας ειναι χαμηλότερο και υπάρχει η αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη της ακαδημαικης κοινότητας. Σε οτι αφορά τα γεωπονικά τμημα υπάρχει μεγαλος κατακερματισμός ειδικοτήτων.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean