Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Με 147 ΝΑΙ και 100 ΟΧΙ
Δημοσίευση: 23/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ψηφίστηκε επί της αρχής, με 147 ΝΑΙ  και 100 ΟΧΙ -με ονομαστική ψηφοφορία-το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις».

Σημείωση του esos: Μ. Τετάρτη ή Μ. Πέμπτη  θα δημοσιεύσουμε το πολυνομοσχέδιο , με όλες τις διορθώσεις όπως ψηφίστηκε στη Βουλή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (μετά την  ψήφιση του με όλες τις διορθώσεις)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΛΚ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Ετικέτες: 
Βουλή Παιδεία

Σχόλια (98)

 
Πολίτης
19 Απρ 2019 16:57

Για όλους και για όλα μιλήσατε στην Βουλή μόνο για το ΤΕΙ ΔΜ που καταργεί τμήματα κουβέντα καμία από κανένα κόμμα μόνο για τις μεγάλες πόλεις σας νοιάζει τελικά!!!!

 
3ετης φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
19 Απρ 2019 17:53

Ντροπη και τιποτα αλλο η μοναδικη σχολη εκτος πολυνομοσχεδιου εμεινε η ΑΣΠΑΙΤΕ ολα τα ΤΕΙ βρηκαν μια αγκαλια πανεπιστημιακη και οι τεχνολογοι εκπαιδευτικοι μοναχοι να πορευονται επειδη ετσι αποφασισε η κυβερνηση.Μια εξηγηση οφειλετε κυβερνοντες.Οσο για την ιδια την σχολη επρεπε να ειχε σηκωσει μπαιρακι και δεν ανοιξε ρουθουνι σιωπη ιχθυος.Τ αποτελεσμα? Πτωση βασεων στις επομενες πανελλαδικες και πτυχιο εκπαιδευτικων ΠΕ αν διοριστει κανενας που δεν υπαρχει περιπτωση και πτυχιο ειδικοτητας ΤΕΙ.Και ολα αυτα με 5 χρονια σπουδων.Κυριε Υπουργε μια εξηγηση οφειλετε στο ιδρυμα στους καθηγητες στους φοιτητες και στις οικογενειες τους ειναι υποχρεωση σας.

 
Tei de
19 Απρ 2019 18:07

Ποσοι πρεπει να ψηφίσουν υπέρ το νομοσχέδιο ώστε να περάσει στην βουλή?

 
νικος
19 Απρ 2019 19:05

ντροπη σ αυτον τον υπουργο που εχει αφησει τη β λυκειου μετεωρη 7 μηνες τωρα.....γο.εις κ μαθητες κ καθηγητες περιμενουν ποτε ο κ γαβρογλου θ αξι θει να δωσει την υλη.....ντροπη....

 
nikos
19 Απρ 2019 21:00

μην ψεύδεσθαι, κανένα Τμήμα στο ΤΕΙ ΔΜ δεν καταργεί.

 
Φοιτητής Ασπαιτε
19 Απρ 2019 21:09

Στην ΑΣΠΑΙΤΕ . Τόσες και τόσες φορές είχε την ευκαιρία τα τελευταία χρόνια να συνενωθεί με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αλλά κάθε φορά κάθε συζήτηση πήγαινε στον κάλαθο των αχρήστων. Σαφώς η καλύτερη πρόταση ήταν η τελευταία η συνένωση με το ΠΑΔΑ. Που και εκεί στην αρχή αρνήθηκαν. Όταν όμως είδαν ότι η σχολή δεν εμπεριέχεται στο πολυνομοσχέδιο και ότι θα έμενε (και τελικά θα μείνει) το μοναδικό ΤΕΙ στην χώρα, τότε θυμήθηκαν να συμφωνήσουν με τους όρους που είχε θέσει το ΠΑΔΑ σε σχέση με το παιδαγωγικό. Αλλά πλέον είναι πολύ αργά. Όταν δείτε τις βάσεις στην σχολή στα 3000 μόρια θα καταλάβετε πόσο υποβαθμίστηκε.

 
@tei de
19 Απρ 2019 21:28

Όσοι περισσότεροι το ψηφίσουν τόσο καλύτερα.
Από την απραξία των τελευταίων 20 ετών επιτέλους πλησιάζουμε τα πρότυπα της ΕΕ

 
Giannis
19 Απρ 2019 21:35

Αν δεν έχει ευρεία πλειοψηφία είναι πρακτικά άχρηστο, αφού η επόμενη κυβερνήση (αν δεν είναι του ίδιου κόμματος) θα το καταργήσει.
Ντροπή παραμονή εκλογών να περνούν νόμους που θα εφαρμοστούν απο την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, υποχρεώνοντάς την να εφαρμόσει, τουλάχιστον στην αρχή, κάτι που ενδεχομένως θα το έχει καταψηφίσει.
Αυτά τα πράγματα ψηφίζονται στην αρχή μιας τετραετίας..

 
ΤΕΙ ΔΜ ΣΤΕΦ
19 Απρ 2019 22:03

Καλά για την κατάργηση της ΣΤΕΦ Κοζάνης κανένας δεν μιλάει.
Δεν βλέπεται ότι είναι η μόνη ΣΤΕΦ που στο νομοσχέδιο ισχύει μονο το άρθρο 2 και δεν περιλαμβάνει και το άρθρο 5 δηλαδή καταργείτε χωρίς την δυνατότητα στους φοιτητές της να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Κάποιος να μιλήσει για αυτή την αδικία δεν υπάρχει!!!

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
19 Απρ 2019 22:13

@nikos
Για να ξέρεις το τμήμα μηχανικών Περιβάλλοντος και Αντιρρυπανσης καταργείτε όπως επίσης στο ΤΕΙ ΔΜ η ΣΤΕΦ είναι η μοναδική στην Ελλάδα που δεν δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές της να συνεχίσουν της σπουδές τους στο πανεπιστημιακό ίδρυμα και δεν εννοώ κατακτήριες εξετάσεις που έτσι και αλλιώς υπάρχουν για όλους όλα αυτά τς χρόνια

 
@nikos
19 Απρ 2019 22:35

Καταργεί όλο το ΤΕΙ Κοζάνης και την ΣΤΕΦ.Που είδες ότι δεν την καταργεί και λες ότι ψευδόμαστε; Εμείς εκεί σπουδαζουμε και τρεις πορείες και κατάληψη κάναμε.Και στην Αθήνα πήγαμε.Είσαι και παντελώς απληροφόρητος και τον νόμο δεν διάβασες.

 
Να το πάρουν πίσω
19 Απρ 2019 22:48

Μακάρι να το πάρουν πίσω η επόμενη κυβέρνηση αν ψηφιστεί.

 
ΜΑΝΟΣ
20 Απρ 2019 00:17

Και για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ τίποτα... Μόνο αόριστες υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα... Ντροπή!

 
Προεκλογικά βολέματα
20 Απρ 2019 00:18

Μαζί με τα πολυνομοσχέδια της Παιδείας εκπληρώνονται και τα σχέδια για κατασκευή θέσεων στον Οργανισμό του Υπουργείου και φωτογραφική τοποθέτηση ατόμων σε αυτές πριν από τις εκλογές. Πιο συγκεκριμένα, εισάγεται φωτογραφική διάταξη στο άρθρο 214 και στην παράγραφο 13 αυτού για την κάλυψη της θέσης του προϊσταμένου της νεοσύστατης Γενικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων (σημειωτέον ότι η νέα Γενική Διεύθυνση συστήθηκε με τον ν. 4589/2019 - ΦΕΚ 13/Α/29.1.2019 άρθ. 34 παρ. 1β απογυμνώνοντας ουσιαστικά την παλαιά Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ακριβώς πριν αναλάβει υπηρεσία ο νέος Γενικός Διευθυντής που είχε προκύψει από τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και προερχόταν από υπηρεσία εκτός του Υπουργείου).
Απίστευτες μεθοδεύσεις από τον κύριο Υπουργό που θέλει να είναι τόσο δημοκρατικός και έχει ως σημαία του τις διαφανείς και ανοιχτές διαδικασίες! Μπράβο!

Για την Γενική Διεύθυνση των ΓΑΚ έχουν γραφτεί σε άλλα σχόλια οι αντίστοιχες μεθοδεύσεις οπότε δεν πέσαμε και από τα σύννεφα!

 
ΝΔ -ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
20 Απρ 2019 09:23

Η κα Ντόρα Μπακογιάνη σε συνάντηση που είχε στο ίδρυμα με την διοίκηση του Πολυτεχνείου Kρητης, καθηγητές του ιδρύματος και φοιτητές, χαρακτήρισε το εν λόγο νομοσχέδιο ως ένα από τα χειρότερα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά εξισώνει τα πάντα προς τα κάτω και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αντίληψη της ΝΔ σε ότι αφορά στα θέματα παιδείας. Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην εξίσωση φοιτητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ , κάτι το οποίο χαρακτήρισε τραγικά άδικο. Είπε επίσης πως αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων που δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά.

Τόνισε επίσης πως θα είναι πολύ δύσκολο για την επόμενη κυβέρνηση για να διορθώσει το νέο νομοσχέδιο καθώς κάτι τέτοιο θα πάρει χρόνο, αν και όπως ανέφερε κάποια τμήματα θα μπορούν να αλλάξουν άμεσα. Ακόμα σημείωσε πως χωρίς αξιολόγηση δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να πάνε μπροστά, κάτι που όπως είπε δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.

Προέβλεψε δε πως το νομοσχέδιο θα έχει τεράστιες εκκρεμότητες στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ και ΑΕΙ, μεταξύ των εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων κοκ.

Όπως είπε στις δηλώσεις του ο κ. Διαμαντόπουλος, Πρυτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης,
«Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των τεχνολογικών τμημάτων ΤΕΙ που ενσωματώνονται/μετασχηματίζονται σε Πανεπιστήμια, σε τμήματα μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών μέσω μη ακαδημαϊκών κριτηρίων και διαδικασιών, αλλά κεντρικά ελεγχόμενων. Αυτό οδηγεί στην κατάργηση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, και όπως αναφέρει το ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ για το νομοσχέδιο «αποδιαρθρώνει την τεχνική πυραμίδα, όπου όλοι μπορεί να έχουν ρόλο, ενώ αντίθετα ενισχύει πολλαπλάσια την ανεργία για όλους».
Παράλληλα, οδηγεί στη δημιουργία 36 νέων τμημάτων μηχανικών Πολυτεχνικού επιπέδου αυξάνοντας τον αριθμό των υφισταμένων 44 τμημάτων σε 80, ενώ αναμένεται ότι αντίστοιχα θα αυξηθεί και ο αριθμός των εισαγομένων σε πολυτεχνικά τμήματα μηχανικών που εκτιμάται ότι συνολικά θα φθάνει στις 13.000 ετησίως! Το νούμερο αυτό είναι αδιανόητο για τη χώρα μας, όταν ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός μηχανικών αποτελούν μέρος του ελληνικού brain drain, ενδεχομένως ως ποσοστό το μεγαλύτερο, ενώ και από αυτούς που μένουν στην Ελλάδα ένα μεγάλο ποσοστό είναι άνεργοι ή ετεροαπασχολούνται».

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
20 Απρ 2019 10:15

Προεκλογικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να περάσει ίσως το σημαντικότερο νομοσχέδιο μετά τη συμφωνία των Πρεσπών ,ενώ και οι ίδιοι γνωρίζουν και παραδέχονται ότι φεύγουν!Θλίψη...Το θέμα είναι να χειριστεί σωστά τον κλάδο η ΝΔ και να μην έρθει ως ταύρος μαινόμενος γιατί τότε όντως θα είναι μια δεξιά παρένθεση!Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού...!

 
Λυπάμαι
20 Απρ 2019 10:18

Λυπάμαι που τόσα χρόνια χρειάστηκαν για αυτό το αποτέλεσμα. Με πρόσχημα τις λέξεις διερεύνηση και διάλογος εφαρμόστηκαν καθαρά μικροπολιτικές αντιλήψεις. Λυπάμαι ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας για τον εμπαιγμό και την εξάρθρωση κάθε λογικής φωνής.

 
επιτέλους
20 Απρ 2019 14:16

ένα νομοσχέδιο για την παιδεία που εξομαλίνει προβλήματα και ανισότητες πολλών ετών . Όλοι στα ΤΕΙ είναι υπερ του νομοσχείου - εκτός ελάχιστων με μικροπολιτικά/οικονομικά συμφεροντα.

 
Σοφία PhD
20 Απρ 2019 17:10

@ ΝΔ-ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Από που κατεβήκατε εσείς Κύριε? Σας συστήνω να διαβάσετε το Σύνταγμα αρχικά όπου από το 2001 δεν υπάρχουν ΤΕΙ και ΑΕΙ αλλά ΤΕΙ και Πανεπιστήμια. Αν σας βγαίνει πιο "εύηχο" το "αει τει"' κρατήστε το για εσάς. Συστήνω παρολα αυτά να διαβάσετε αξιολογήσεις αρκετών εξαιρετικών ΤΕΙ όπως Θεσσαλονίκης, Πρώην τει Αθήνας, Πειραιά, κλπ να δείτε για τι ο υπουργός τα έκανε Πανεπιστήμια.

 
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
20 Απρ 2019 17:14

Αφήστε 4 έτη το Πανεπιστήμιο...Ξεχάστε την 5ετή φοίτηση... Δεν γίνεται η συγχώνευση 2 ΤΕΙ να ισοδυναμεί με το ΕΜΠ..αυτά τα πράγματα είναι εκτός τόπου και χρόνου...

 
ΣΤΕΦ ΤΕΙ Κοζάνης
20 Απρ 2019 19:02

Έτσι όπως είναι το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει.
Θα πρέπει να είναι δίκαιο για όλους.
Η ΣΤΕΦ Κοζάνης καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να μην ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

 
ΚΚΕ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ
20 Απρ 2019 20:07

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη Βουλή και συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Πειραματικά Σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις». Οι τροπολογίες αφορούν τους απόφοιτους των ΤΕΙ, τις πανελλαδικές εξετάσεις και τις μετεγγραφές των φοιτητών. Αναλυτικά, στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας για φοιτητές και απόφοιτους Τμημάτων που συγχωνεύονται, απορροφώνται, καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο αναφέρεται: «Με το παρόν σχέδιο νόμου προκύπτει μια εκ νέου πολυ-κατηγοριοποίηση Τμημάτων, πτυχίων και αποφοίτων. Στο νέο αυτό τοπίο προστίθεται μάλιστα μια επιπλέον κατηγορία, αυτή των αποφοίτων Τμημάτων ΑΤΕΙ (όπως προέκυψαν με το Νόμο 2916/2001) προηγούμενων χρόνων από την ισχύ του νόμου. Η παραπάνω τροπολογία λαμβάνει μέτρα ώστε να αρθεί αυτή η πολυ-κατηγοριοποίηση αποφοίτων πάνω στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο. Με την τροπολογία εξισώνονται έτσι αυτόματα οι απόφοιτοι Τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου με τους αντίστοιχους απόφοιτους των νέων Τμημάτων που προκύπτουν, με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά Τμήματα».

 
@επιτέλους
20 Απρ 2019 22:52

Όλι στα ΤΕΙ είναι υπέρ γιατί απλώς μετονομάζονται σε ΑΕΙ .

 
Νικη
21 Απρ 2019 08:16

Αυτο που πολλοι απο σας πιστευετε οτι ειναι του Συριζα ολο αυτο και βρισκει την ΝΔ αντιθετη θα πρεπει καποια στιγμη να το κοιταξετε....... Μην πεσετε απο τα συννεφα οταν δειτε να ψηφιζει υπερ η ΝΔ.......

 
Καθηγητής
21 Απρ 2019 09:53

Τι έγινε με την εξεταστέα ύλη?
Δεν είχε πει μέχρι 10 Απριλίου?
Περιμένουν χιλιάδες υποψήφιοι και καθηγητές?
Τέτοια προχειρότητα δεν έχει ξαναγίνει

 
Κωστας
21 Απρ 2019 12:00

@επιτέλους, αδιάβαστος....Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Όλοι θέλουν γιατί θα μπορούν να διοργανώνουν τρίτο κύκλο σπουδών και επιτέλους θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα τουλάχιστον στο Δημόσιο.

 
Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ
21 Απρ 2019 12:42

@ΝΔ -ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Η νδ μιλά για "ΑΕΙ - ΤΕΙ" το έτος 2019, ας τους ενημερώσει κάποιος πως αυτός η φράση έχει καταργηθεί εδώ και 18 χρόνια. Επίσης, θεωρεί άδικο να υπάρχει ισότητα μεταξύ ανώτατων σχολών. Εγώ δεν το θεωρώ καθόλου άδικο το άκυρο που θα εισπράξουν από μισό εκατομμύριο πτυχιούχους ΤΕΙ.

 
Διαβασμένος
21 Απρ 2019 12:50

@Αδιάβαστος
Αφού τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ γιατί όλη αυτή η φασαρία?
Δεν είναι ήδη πανεπιστήμια?
Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο υπέρτατο σημείο λαϊκισμού. Να υπόσχεσαι σε παιδιά που γράφουν στις εξετάσεις το πολύ 5 μαθηματικά ότι θα μπουν πολυτεχνείο.
Ντροπή και Αίσχος. Καταστρέφουν ότι έχει απομείνει.

 
@ΝΔ -ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
21 Απρ 2019 13:13

Η νδ αν διάβαζε τους νόμους της εκπαίδευσης, θα ήξερε ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ. Επίσης, γιατί είναι τραγικά άδικη η επαγγελματική εξίσωση; Όσοι είναι ικανοί θα επιβιώσουν, για τους άλλους υπάρχουν και άλλες δουλειές.

 
Λευτέρης
21 Απρ 2019 18:40

Οι αλλαγές στο Λύκειο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση! Για τη μεταλυκειακή εκπαίδευση έχουμε πλήθη υποβάθμιση και ισοπέδωση με πτυχία χωρίς αντίκρυσμα, από φοιτητές μετρίων ως κακών ακαδημαϊκών επιδόσεων! Αδικούνται κατάφωρα οι ικανοί και άριστοι μελλοντικοί που θα συνεχίσουν να στρέφονταν στα αναπτυγμένα κράτη του εξωτερικού για την Ακαδημαϊκή και Επαγγελματική τους εξέλιξη!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ