Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Προβληματισμός στην Έκθεση Επιστημονικής Υπηρεσίας Βουλής για τις διατάξεις για τα Κολλέγια

“Η υποχρέωση των Κρατών Μελών, επομένως και της Ελλάδας, να αναγνωρίζουν τις επαγγελματικές ικανότητες που πιστοποιεί τίτλος σπουδών ο οποίος έχει αποκτηθεί σε άλλο Κράτος Μέλος εδράζεται ευθέως στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής"
Δημοσίευση: 20/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τον προβληματισμό της διατυπώνει  η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, εάν η προτεινόμενη κατάργηση διατάξεων που ρυθμίζουν την επαγγελματική ισοδυναμία γνώσεων και προσόντων που πιστοποιούνται από τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης καθιστά μη συμβατό το εθνικό δίκαιο προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Με το άρθρο 98 προτείνεται η τροποποίηση του π.δ. 38/2010 («Προσαρμο- γή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοι- νοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την α- ναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, και άλλες διατάξεις») διά της κατάργησης ρυθμίσεων εξέτασης της επαγγελματικής ισοδυναμίας μεταξύ των γνώσεων και των προσόντων που πιστοποιούνται από τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνων που πιστοποιούνται από τίτλους του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της εν λόγω Οδηγίας.

Ωστόσο,η   Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής επισημαίνει, ότι η υποχρέωση των Κρατών Μελών, επομένως και της Ελλάδας, να αναγνωρίζουν τις επαγγελματικές ικανότητες που πιστοποιεί τίτλος σπουδών ο οποίος έχει αποκτηθεί σε άλλο Κράτος Μέλος εδράζεται ευθέως στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ειδικότερα, στις διατάξεις που προστατεύουν την ελευθερία κυκλοφορίας των εργαζομένων και την ελευθερία εγκατάστασης (πβλ. ΟλΣτΕ 2770/2011).

Συνεπώς,τονίζεται στην Έκθεση, τα Κράτη Μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν την εκπλήρωση της εν λόγω υποχρέωσης και σε περιπτώσεις που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας (π.χ. εάν στο κράτος προέλευσης δεν ρυθμίζονται τυπικώς οι ό- ροι πρόσβασης σε επάγγελμα).

Κατά τούτο, καταλήγει η έκθεση, γεννάται προβληματισμός εάν η προτεινόμενη κατάργηση διατάξεων που ρυθμίζουν την επαγγελματική ισοδυναμία γνώσεων και προσόντων που πιστοποιούνται από τίτλους ανώτατης εκπαίδευσης καθιστά μη συμβατό το εθνικό δίκαιο προς τις θεμελιώδεις ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια (8)

 
Γιώργος
20 Απρ 2019 12:08

Παρακολουθούσα τις ομιλίες των φορέων στη Βουλή και αυτά ακριβώς έλεγε στον Υπουργο οι άνθρωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Κολλεγίων.

 
Σάκης
20 Απρ 2019 12:38

Πολύ σωστά λέει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, είναι και αυτό το άρθρο σχεδιασμένο στο πόδι και θα τροποποιηθεί σύντομα είτε από τους ίδιους είτε από την επόμενη κυβέρνηση !

 
Apostolos
20 Απρ 2019 17:40

Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις και προς ενημέρωση του κοινού να τονίσουμε ότι δεν αφορά μόνο τους απόφοιτους κολλεγίων αλλά οποιοδήποτε απόφοιτο ξένου πανεπιστημίου. Ειδικά τα 3ετη πτυχία της Αγγλίας που δεν μπορούν να αναγνωριστούν χωρίς συνεκτίμηση μεταπτυχιακού από το ΔΟΑΤΑΠ ή πτυχία ειδικότητας που δεν υπάρχει στα αντίστοιχα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

 
Θεόδωρος
20 Απρ 2019 20:32

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! Ξεκάθαρα πρέπει να αναγνωρίσουν τα ξένα πανεπιστήμια .Τί μεσοβεζικα είναι αυτά? Θέλουμε να είμαστε στην Ευρώπη? Όπως ακολούθησαμε σαν κράτος κάποια στοιχεία που μας σύστησαν με τον νόμο 4093/12, ας ακολουθήσουμε και τα υπόλοιπα που θα φέρουν ανάπτυξη στην χώρα, χωρίς να χρειάζεται να φύγουν τα ελληνόπουλα έξω...

 
Σπύρος
21 Απρ 2019 10:04

Πραγματικά με βάση ποια νομική βάση καταργείται η επαγγελματική ισοδυνσμία; ποιος συμβούλεψε τον Υπουργό ώστε με το σχέδιο νόμου να παραβιάζεται τόσο το πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και η απόφαση του ΣτΕ 2770/2011; μου αρέσει που ο νέος φορέας ονομάζεται Τμήμα εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας! αφού από το νόμο παραβιάζεται!

 
Έλενα
21 Απρ 2019 20:19

Τα είπε στον Υπουργό ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αναγνωρισμένων Κολλεγίων. Τον παρακολούθησα και εγώ στο video του esos από τη Βουλή. Του έθεσε όλα τα θέματα ξεκάθαρα και ο Υπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το δει. Δείτε το video και θα καταλάβετε.

 
@Ελενα
22 Απρ 2019 08:49

Ελενα σε ποιο αρθρο του esos είναι για να το δω;

 
Σπύρος
23 Απρ 2019 08:22

Πραγματικά όποιος συνέταξε την αιτιολογική έκθεση για την κατάργηση της επαγγελματικής ισοδυναμίας είναι τουλάχιστον ανεπαρκής. Γράφει λοιπόν ότι η επαγγελματική ισοδυναμία δεν υπάρχει στο παράγωγο κοινοτικό δίκαιο!υπάρχει στο πρωτογενές όμως!δηλαδή στο δίκαιο που υπάρχει από πάντα! Νέα καμπάνα απόν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν δεν αλλάξει. Στην Ελλάδα νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας και ο καθένας μπορεί να νομοθετεί όπως τον συμφέρει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.