Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ψήφισμα της Κοσμητείας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ για την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής

Δημοσίευση: 22/04/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συντάσσεται με τις θέσεις που διατύπωσαν στα Ψηφίσματά τους οι Νομικές Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εκφράζει για μία ακόμη φορά τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, ενώ μειώνει τη χρηματοδότηση των τριών Νομικών Σχολών επικαλούμενη έλλειψη χρημάτων, την ίδια ακριβώς στιγμή ανακοινώνει την ίδρυση μιας νέας, τέταρτης Νομικής Σχολής, για τη στοιχειωδώς αξιοπρεπή συγκρότηση της οποίας θα χρειαστούν πολλαπλάσιες δαπάνες.

Και αυτό το πράττει η κυβέρνηση χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τις υπάρχουσες Νομικές Σχολές και χωρίς να έχει καταρτιστεί μια αξιόπιστη μελέτη σχετικά με τις ανάγκες που θα υπηρετεί η ίδρυση της νέας Νομικής Σχολής σε τόσο μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Εάν η πολιτεία ενδιαφέρεται για τη βελτίωση των συνθηκών της έρευνας και της διδασκαλίας, κρίνει δε ότι υφίσταται σχετική δημοσιονομική δυνατότητα, επιβάλλεται να μεριμνήσει αμέσως ώστε να ενισχυθεί η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Σχολών, να προκηρυχθούν νέες θέσεις διδακτικού προσωπικού για την ενίσχυση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής τους δραστηριότητας, να διασφαλιστούν οι πόροι για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών, όπως η ενημέρωση των βιβλιοθηκών τους, η καθαριότητα και η φύλαξη, να εξασφαλιστεί η νομιμότητα στο περιβάλλον των Σχολών και να θεσπιστεί λειτουργικό πλαίσιο που θα κατοχυρώνει την εξωστρέφεια και την αυτονομία τους.

Σχόλια (2)

 
Αρθούρος
22 Απρ 2019 14:20

Πάλι τα κροκοδείλια δάκρυα γιά τις "πολλαπλάσιες" δαπάνες.Και δημιουργεί εντύπωση γιατί αυτό γίνεται σταθερά πάντα γιά την τέταρτη νομική σχολή. Εδώ ιδρύθηκαν δεκάδες γεωπονικά και πολυτεχνικά τμήματα σε όλα τα πανεπιστήμια που συγχωνεύονται,τα οποία προϋποθέτουν πολυδάπανα και πολλά εργαστήρια.Δεν είδα την Πολυτεχνική ή τη Γεωπονική του ΑΠΘ γιά παράδειγμα,να διαμαρτύρονται γιατί το κόστος ενός τέτοιου τμήματος είναι σε αναλογία πραγματικά πολλαπλάσιο απ' ό,τι η ίδρυση μιας Νομικής Σχολής.Δηλαδή έγιναν τριάντα τέτοια τμήματα που θα λειτουργήσουν άμεσα τον Οκτώβρη,με ανυπολόγιστο κόστος γιά τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δε θα είναι το Νοέμβρη στην εξουσία,και η διαμαρτυρία γίνεται γιά ένα(1)! ασήμαντο από άποψη κόστους τμήμα,που η λειτουργία του θα ξεκινήσει το 2020!Πού ήταν η Νομική και οι άλλες σχολές του ΑΠΘ να διαμαρτυρηθούν γι'αυτές;Και χωρίς να υπάρχει ακόμα,το φοβούνται!
Εξάλλου,σε κάθε ίδρυση τμήματος,όπως έχει δείξει η σχετική εμπειρία,πάντα υπάρχει μία μαγιά τεσσάρων-πέντε καθηγητών,είτε από λειτουργούντα τμήματα με το ίδιο αντικείμενο,είτε ακόμα και από τμήματα με συναφές αντικείμενο γιά την πρώτη χρονιά.Σ'αυτούς,μπορεί να προστεθούν κι άλλοι διδάκτορες που εδώ και δεκαετίες,περιμένουν ν'αξιοποιηθούν από την πατρίδα,αλλά μάταια.
Άρα,το πολλαπλάσιο κόστος, μάλλον δικαιολογία είναι!Άλλοι είναι οι πραγματικοί λόγοι.Πάντως,κι εδώ βρίσκει εφαρμογή η τακτική"να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

 
Άκης
22 Απρ 2019 14:29

Ότι άλλη σχολή θέλει το υπουργείο ας την ιδρύσει... όχι όμως Νομική.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.