Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τίτλοι Τέλους για τα ΤΕΙ

Δημοσίευση: 03/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά από 35 χρόνια από την ίδρυση των ΤΕΙ μπήκαν οι ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ. Η ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, 23 Απριλίου 2019, του Πολυνομοσχεδίου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», ολοκλήρωσε και τυπικά την κατάργηση των ΤΕΙ από τον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ίδρυση των νέων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Στο 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ τον Δεκέμβριο 2016, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΠΟΣΔΕΠ και την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών με θεματικό τίτλο «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα» και με συμμετοχή εκπροσώπων Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΑΔΙΠ, ΓΓΕΤ, εκπροσώπων κομμάτων,  επιμελητηρίων και άλλων φορέων, συζητήθηκαν και τέθηκαν για πρώτη φορά οι όροι και οι προϋποθέσεις για την Ενιαοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο συνέδριο υπήρξε καταλυτική η παρουσία του Υπουργού Παιδείας καθ. Κώστα Γαβρόγλου που αντιλήφθηκε και τελικά ενστερνίστηκε πολλές από τις προτάσεις που διατυπώθηκαν στη διάρκεια του 4ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ. Μετά από 15 μήνες,  το εγχείρημα της αναδιάταξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής που προέκυψε από την συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ.

Είναι γεγονός ότι η αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σίγουρα μερικά από τα νέα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις, άλλα ευνοήθηκαν περισσότερο και άλλα πιθανόν να αδικήθηκαν. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στα πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας τα οποία προφανώς δεν ευνοήθηκαν (ίδρυση Γενικού Τμήματος). Βέβαια δυστυχώς,   υπήρξαν και εξωθεσμικές παρεμβάσεις από Μητροπολίτες, Δημάρχους, Βουλευτές και άλλους τοπικούς παράγοντες που  είχαν σαν αποτέλεσμα την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αμφιβόλου ακαδημαϊκής βιωσιμότητας και με μεγάλες πιθανότητες μελλοντικής αυτοκατάργησής τους.  

Τα 15 έκ. ευρώ που προτίθεται το Υπουργείο Παιδείας να διαθέσει για τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που συγχωνεύονται, θεωρούμαι ότι δεν επαρκούν για την υλοποίηση του εγχειρήματος της αναδιάταξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πιστεούμε ότι για να πετύχει αυτό το εγχείρημα το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τόσο για προσλήψεις νέων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και διοικητικού προσωπικού, όσο και για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των νέων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι η επιτυχία της υλοποίησης του εγχειρήματος της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαρκή χρηματοδότησή του, άλλως κινδυνεύει να οδηγήσει σε δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα.

Η ΟΣΕΠ ΤΕΙ πίστευε ακράδαντα, ότι η αναδιάταξη του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης ήταν επιβεβλημένη και αποτελούσε μονόδρομο για την ίδρυση νέων σύγχρονων Πολυθεματικών Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων. Τα νέα Ιδρύματα αναμφίβολα, είναι ικανά να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το STEM, την Ρομποτική την Τεχνητή Νοημοσύνη, τα δίκτυα 5G, συνιστώσες  που αποτελούν συνεκτικά στοιχεία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Πιστεούμε λοιπόν, οτι τα νέα Τριτοβάθμια Ιδρύματα θα παρέχουν στους αποφοίτους τους, σημαντικά καλύτερες προϋποθέσεις   απασχόλησης, τόσο στον ιδιωτικό  όσο και στον δημόσιου τομέα.

Για την ιστορία παραθέτουμε τα μέλη του τελευταίου Κ.Δ.Σ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ:

Πρόεδρος:  Απόστολος Κοκκόσης
Αντιπρόεδρος:  Γεώργιος Παπαδιοδώρου
Γενική Γραμματέας:  Μαρία Παραλίκα
Ταμίας:  Γεωργία Σταφυλίδου
Ειδική Γραμματέας:  Ευαγγελία Αντωνίου
Μέλη:  Αντωνία Δελησταύρου
            Κωνσταντίνος Διαμαντάρας
            Φαίδρα Ελευθερίου
            Πέτρος Καλαντώνης
            Ιωάννης Κανδαράκης
            Ιωάννης Κουτσονίκος
            Αλκιβιάδης Παναγόπουλος
            Νίκη Παπουτσή
            Παναγιώτης Σινιόρος
            Δημήτρης Τυμπής
            
Επίσης αναφέρουμε, τους πρώην Γενικούς Γραμματείς της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και νύν Αντιπρυτάνεις του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Σταμάτη Αγγελόπουλο και Παναγιώτη Αδαμίδη, όπως και τον Κωνσταντίνο Γουλιάνα επίσης από το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, για τη μεγάλη συμβολή τους στην επίτευξη των στόχων της Ομοσπονδίας.
      
Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι η μη ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο, όπως και οι διαφοροποιήσεις των αμοιβών μεταξύ μονίμων και προσωποπαγών μελών ΔΕΠ εγείρουν πολλά ερωτηματικά και αφήνουν ουσιαστικά ανοικτή την κερκόπορτα μελλοντικών αλλαγών στην πραγματοποιηθείσα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Επίσης αναμένουμε από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθ. Κ. Γαβρόγλου να επιλύσει την εκκρεμότητα των πτυχιούχων ΤΕΙ που αποφοίτησαν μετά το 2001 και παρακολούθησαν τετραετή προγράμματα σπουδών, με 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS), που αντιστοιχούν στο επίπεδο 6 επαγγελματικών προσόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Τ.Ε.Ι. (Ο.Σ.Ε.Π. - Τ.Ε.Ι.)                                                                                                

Για το ΚΔΣ της ΟΣΕΠ ΤΕΙ

Ο Πρόεδρος Κοκκόσης Απόστολος
Ο Αντιπρόεδρος Γεώργιος Παπαδιοδώρου

Σχόλια (44)

 
Θανάσης
03 Μάιος 2019 12:05

Κύριοι να σας θυμίσω πως υπάρχουν και οι απόφοιτοι προ 2001 με 20+ χρόνια υπηρεσίας στο επάγγελμα. Δυστυχώς δεν εχουμε πεθάνει ακόμα. Να σας θυμίσω επισης πως και εμεις ειμαστε στο επίπεδο 6 επαγγελματικών προσόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι θα κάνετε με εμάς;; Ακομα αναγνωρίζουμε τα ονοματά σας, είμασταν μαθητές σας. Μην μας ξεχνάτε. Είμαστε αυτοι που επιβίωσαν σε ενα επαγγελματικό χώρο 20+ χρόνια χωρις επαγγελματικά δικαιώματα. Αξίζουμε καλύτερης αντιμετώπισης

 
Τίτλοι τέλους και για τον ΣΥΡΙΖΑ
03 Μάιος 2019 12:18

Θα σας καταργήσουμε σαν κυβέρνηση όπως κάνατε εσείς για τα ΤΕΙ.Το αργότερο τον Οκτώβριο θα γιορτάσουμε την απελευθέρωση της χώρας από τις ιδεοληψίες και το κακό που κάνατε .ΣΥΡΙΖΑ τέλος.Όσο για τα ποσοστά που σας δίνουν οι δημοσκοπήσεις αν βγείτε στην πιάτσα δεν είναι πάνω από 2 στους 10 που θα σας ψηφίσουν.Εκτός αν σας ψηφίσουν μαζικά οι 800.000 με ιθαγένεια αλλοδαποί που τους δίνετε ιθαγένεια κατά τον κ.Βίτσα έστω και με μια επιστολή βάθους τριετίας.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά
03 Μάιος 2019 12:59

Έρχεται μαυρίλα στις εκλογές κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Ικανοποιήστε τα δίκαια αιτήματα των αποφοίτων των ΤΕΙ και κάντε αντιστοίχιση! Τέλος το δούλεμα, η κάλπη μιλάει από εδώ και πέρα!

 
Απόφοιτη ΤΕΙ MSc
03 Μάιος 2019 13:02

Δώστε λύση εδώ και τώρα κ. Γαβρόγλου! 400.000 Απόφοιτοι ΤΕΙ περιμένουν να δώσετε λύση στην ισοτίμηση των πτυχίων! Κάντε το πριν να είναι αργά για τον ΣΥΡΙΖΑ!

 
Νέα Πανεπιστήμια
03 Μάιος 2019 13:08

Η ασπαιτε τελικά θα συγχωνευτεί με κάποιο ίδρυμα;

 
άρες μάρες κουκουνάρες
03 Μάιος 2019 13:47

Συγχαρητήρια αξίζουν στην κυβέρνηση για τις συγχωνεύσεις μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Σίγουρα έγιναν λάθη, υπάρχουν αντιδράσεις, κλπ, αλλά νομίζω ότι έγινε μία ηρωική προσπάθεια και κατέληξε σε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο μελλοντικά θα μπορούσε και να βελτιωθεί.
Παιδεία και Κοινωνική Πολιτική είναι τα γερά χαρτιά της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα, όποιο κόμμα και να κυβερνήσει στην Ελλάδα, με αυτά τα μαύρα χάλια της οικονομίας, δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Ιδιαίτερα οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες με αντικοινωνικά προγράμματα δεν ευνοούν την ανάκαμψη όπως προπαγανδίζεται.
Ποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα με τόση αστάθεια από τον ιδιωτικό τομέα; Χρειάζονται κρατικές επενδύσεις και στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων για να ξεκινήσει να λειτουργεί αποτελεσματικά η οικονομία. Σύνδεση του ερευνητικού έργου των Πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς και ταυτόχρονα δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων.
Ο Σύριζα καλώς κινείται προς το μονοπάτι της σοσιαλδημοκρατίας και θα πρέπει να ξεπεράσει τις «παιδικές ασθένειες» της αριστεράς, διαφορετικά θα επιστρέψει στο 3%.
Έρχονται εκλογές και με την σημερινή πολιτική κατάντια οι πολίτες είναι εντελώς απογοητευμένοι από τα πολιτικά κόμματα. Ψάχνουν να βρούνε το «μικρότερο κακό» και αυτό είναι πολύ τραγικό.

 
"πτυχιούχος"
03 Μάιος 2019 14:01

Σημείωση : το "θεωρούμαι".....γράφεται με "ε". Είναι πληθυντικός....

 
ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
03 Μάιος 2019 14:39

ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΕΙ ΤΩΡΑ! ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ! ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΟΝ κ.ΥΠΟΥΡΓΟ!

 
Σιδέρης Κωνσταντίνος
03 Μάιος 2019 14:52

Δόξα τω Θεώ, η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι πλέον η μόνη Σχολή σε επίπεδο ΤΕΙ, έτσι συνεχίζει να παραμένει κάτι το διαφορετικό στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!

Κ. Μ. Σιδέρης
ΕΔΙΠ στην ΑΣΠΑΙΤΕ

 
Νώντας
03 Μάιος 2019 15:12

Χαοτικό κενό κείμενο χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο

Από έναν απόφοιτο ΤΕΙ

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
03 Μάιος 2019 16:08

Συνάδελφοι ηρεμήσετε με τους πρώην και μετά τους 2001 πτυχιούχους.
Ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν οι απόφοιτοι σε προ 2001 και μετά,σύμφωνα με τον νόμο και τον Άρειο Πάγο.
Ψάξτε λίγο και θα το βρείτε.
Μάλιστα επισήμανε ότι η νομικοί του σύμβουλοι τον ενημέρωσαν σχετικά.
Και έτσι είναι.
Χριστός Ανέστη !!!

 
@άρες μάρες
03 Μάιος 2019 16:40

Λες ότι "Χρειάζονται κρατικές επενδύσεις " και λίγο παρακάτω ότι "Ο Σύριζα καλώς κινείται προς το μονοπάτι της σοσιαλδημοκρατίας".

Να σου θυμίσω ότι η παρούσα κυβέρνηση πετσόκοβε τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με αποκορύφωμα το 2018 που τα χρήματα που πήγαν στο ΠΔΕ ήταν 1,5 δις κάτω από το ποσό που οι ίδιοι είχαν προϋπολογίσει!

Κι όλα αυτά για να ασκήσουν επιδοματικού τύπου ψηφοθηρική πολιτική. Η επιλογή της περικοπής των επενδύσεων για προεκλογικούς μποναμάδες λέγεται "λαϊκισμός" και μην τον μπερδεύεις με "σοσιαλδημοκρατία".

 
T.Τ.
03 Μάιος 2019 20:14

Απόφοιτοι ΤΕΙ προ και μετά το 2001, όπως και των 4ετών τμημάτων Μηχανικών δε μπορεί να έχουν διαφορετικά Επαγγελματικά δικαιώματα, παρά μόνον Ακαδημαϊκά, όπως άλλωστε ισχύει και για τα Κολλέγια.
Ο Ν.2916/01, κατά δήλωση του τότε Υπουργού Παιδείας ήταν διαπιστωτικός και διαπίστωνε ότι τα Τριτοβάθμια (όρος άγνωστος για το Σύνταγμα) ΤΕΙ που ιδρύθηκαν με το Ν.1404/83 ήταν Ανώτατα και δεν τα αναβάθμιζε όπως πολλοί, άσχετοι με το θέμα, νομίζουν. Η ρύθμιση έγινε για να μην αντίκειται η Νομοθεσία με το Σύνταγμα. Άλλωστε το άρθρο 6 του Ν.2916/01 ορίζει:
Άρθρο 6
Μεταβατικές ρυθμίσεις
6. β) Τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τα Τ.Ε.Ι. μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού είναι τα ίδια με αυτά που καθορίζονται με τα προεδρικά διατάγματα, που έχουν εκδοθεί κατά ειδικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις του στοιχείου γ' της παρ. 2 του άρθρου 25 του Ν. 1404/1983. Τα προεδρικά διατάγματα, που θα εκδοθούν με τις αυτές διατάξεις μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και θα αφορούν σε ειδικότητες για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί σχετικά προεδρικά διατάγματα, θα ισχύουν για όλους τους αποφοίτους Τ.Ε.Ι. του οικείου Τμήματος, ανεξάρτητα από το χρόνο αποφοίτησής τους.
Άγνοια νόμου και μάλιστα από καθηγητές Πανεπιστημίου δε νοείται…
Ο ιδρυτικός νόμος 1404/83 ορίζει ότι 6 μήνες πριν την αποφοίτηση των πρώτων πτυχιούχων ΤΕΙ εκδίδονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία όλοι οι διατελέσαντες συναρμόδιοι Υπουργοί θα ήταν υπόλογοι για παράβαση καθήκοντος.
Ποια επαγγελματικά δικαιώματα; Όταν π.χ. ο Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός έχει απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα, από λήψεως πτυχίου, Ηλεκτρολόγου, Μηχανολόγου, Ηλεκτρονικού, Μηχανικού Η/Υ, Πληροφορικής και παράλληλα αποκτά χωρίς όρους και προϋποθέσεις (γνώση ξένης γλώσσας, διαδικασία επιλογής) Master σε 5 χρόνια σπουδών και μάλιστα αναδρομικά, γιατί είναι παράλογο ο Πτυχ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. να απαιτεί απεριόριστα επαγγελματικά δικαιώματα ΜΟΝΟ Ηλεκτρολόγου, έστω και μετά από εμπειρία π.χ. 3 ή 5 ετών για μελέτες σε μη συνήθεις κατασκευές, με 4 χρόνια σπουδών;
Όσο για τη διαφορετική αντιμετώπιση μεταξύ των φοιτητών του ΠΑΔΑ και όλων των υπολοίπων Ιδρυμάτων που συγχωνεύονται, σε σχέση με τη δυνατότητα λήψης Πανεπιστημιακού πτυχίου, θα κριθεί στα Δικαστήρια.

 
Γονέας φοιτητή ασπαιτε
03 Μάιος 2019 23:24

Αναρωτιέμαι γιατί???Γιατί απλά παρακολουθούμε? ?Γιατί δεν αντιδρούμε και δεν απαιτούμε εδώ και τώρα την ένταξη της ασπαιτε στο ΠΑΔΑ???Έχει ενημερώσει κάποιος υπεύθυνος της ασπαιτε για το τι γίνεται επιτέλους???Ο υπουργός γιατί δεν κάνει καμία αναφορά και δεν δίνει καμία απάντηση???τα παιδιά μας που θα παρακολουθήσουν πέντε χρόνια σπουδές στη Σχολή που κοπιασαν που μπήκαν με μονάδες περισσότερες από αυτες φοιτητων που σήμερα είναι σε τει που έγιναν πανεπιστήμια,τι είναι?????τι έκαναν λάθος?????Ποιος θα τους δώσει απάντηση????? Γιατι τα ανεχομαστε όλα αυτά είναι το μέλλον τους τι κανουμε???Γιατί????????????ας απαντήσει κάποιος!!!

 
Πελοποννήσου
03 Μάιος 2019 23:42

Πείτε καμιά κουβέντα για τα Πανεπιστήμια που αδικήθηκαν......

 
THOMAS
04 Μάιος 2019 07:20

Τώρα θα υπάρχουν μόνο τα ΑΕΙ και το Πολυτεχνείο .......

 
Απόφοιτοι των ΤΕΙ πρίν και μετα το 2001
04 Μάιος 2019 07:31

Καλημέρα,
Ακούω πολυποίκιλες απόψεις περί ακαδημαϊκών και επαγγελματικών ζητημάτων για τους απόφοιτους ΤΕΙ πριν και μετά το 2001. Ευτυχώς η ιστορία έδειξε ότι και προηγούμενες Σχολές που βαφτίστηκαν Πανεπιστημιακές την δεκαετία του '90 λ.χ. Ανώτατες Βιομηχανικές, Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας, Ακαδημίες Σωματικής Αγωγής κ.α. άμεσα ισοτιμήθηκαν τα παλαιά και τα νέα πτυχία με άμεσο αντίκτυπο εννοείται στους απόφοιτους. Εστω και αργά θα γίνει όπου να ναι και με τα ΤΕΙ αυτό.
Εγώ ήθελα να πώ την άποψη μου σχετικά με τον ''εμφύλιο'' που υπήρχε ανέκαθεν με τους προ και μετά το 2001.
Πριν το 2001 και γενικότερα τις δεκαετίες του '90 και '80 τα ΤΕΙ στερούνταν αξιολόγησης,επαρκούς ακαδημαϊκής στάθμης σε ένα μεγάλο μέρος των μελών Δ.Ε.Π. και άλλου Εκπαιδευτικού προσωπικού, έλλειψη διοργάνωσης 2ου κύκλου σπουδών που θεωρείται ακαδημαϊκό επίτευγμα για τα ΤΕΙ μετά το 2008, καθώς και της συνολικότερης εικόνας που είχαν για την κοινωνία όπου αντιμετωπίζονταν σαν μια Ανώτερη Σχολή που εκπαίδευε για την αντίληψη της κοινωνίας και τον απλού κόσμου -Υπό και Στελέχη επιχειρήσεων κ.α.
Να μην κάνω αναφορά στα έτη σπουδών, είναι δυνατόν τα 3 έτη φοίτησης ώς ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ να θεωρούνται ισότιμα ακαδημαικά με τα 4 έτη;

Ειδικότερα μετά το 2010 τα ΤΕΙ δέχθηκαν αλλεπάλληλες ''εκσυγχρονίσεις'' στα προγράμματα σπουδών τους και μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετά τμήματα με πανομοιότυπα πρόγραμμα σπουδών με αντίστοιχα 4ετή τμήματα του εξωτερικού που βρίσκονται σε Πανεπιστήμια παρακαλώ. Μην ξεχνάμε ότι Τμήματα όπως η Τεχνολογία τροφίμων,Φυσιοθεραπεία,Εργοθεραπεία,Λογοθεραπεία κ.α. στο εξωτερικό βρίσκονται μονάχα σε Πανεπιστημιακά τμήματα και αδικούνται τόσα χρόνια. Οι μαθητές που εισέρχονται στα ΤΕΙ μπαίνουν πολλές φορές με υψηλές βαθμολογίες και εν γνώσει της αγοράς εργασίας όπου συγκεκριμένα τμήματα ''βαστάνε καλά''. Το προσωπικό των ΤΕΙ έχει σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του διδακτορικό και εργασιακή εμπειρία, τα τμήματα διαθέτουν αξιολογήσεις που μπορούμε να τις διαβάσουμε στο διαδίκτυο και οι οποίες φανερώνουν το επίπεδο των ΤΕΙ, το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ καλό έως εξαιρετικό. Τα ΤΕΙ μετά του 2001 (συγκεκριμένα μετά την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π το 2016) πήραν την δυνατότητα μετά από προϋποθέσεις να διοργανώνουν τρίτο κύκλο σπουδών κάτι το οποίο αν μη τι άλλο δείχνει πολλά για το επίπεδο πολλών τμημάτων.
Τέλος αναφέρω ότι ο ίδιος ο Γαβρόγλου έχει αναφέρει και στο αρχικό νομοσχέδιο του Διεθνούς Πανεπιστημίου ότι πρεπει να λυθεί το θέμα με τους ΠΕ και ΤΕ όπου από το 2001 που τα ΤΕΙ έγιναν Ανώτατα δεν έπρεπε να υφίσταται.

 
@03 Μάιος 2019 16:40
04 Μάιος 2019 07:56

Δεν διαφωνώ για τον «λαϊκισμό» της παρούσας κυβέρνησης και φυσικά έχεις δίκιο για το ότι έγιναν περικοπές στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων.
Μην ξεχνάς όμως ότι η «επιδοματικού τύπου ψηφοθηρική πολιτική», όπως αναφέρεις για έναν λαό που η πλειοψηφία βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας, είναι μία ανακούφιση, έστω και μικρή. Ο πεινασμένος δεν περιμένει να έρθει η «ανάπτυξη» και οι «επενδύσεις» για να χορτάσει. Εξάλλου με τις μετακινήσεις, να το πω ευγενικά, πολιτικών προσώπων από το ένα πολιτικό κόμμα στο άλλο, ποιος πιστεύει πλέον σε «καθαρές» ιδεολογίες;
Επίσης παρακάτω γράφω ότι «οι πολίτες είναι εντελώς απογοητευμένοι από τα πολιτικά κόμματα», μέσα σε αυτά ανήκει και η σημερινή κυβέρνηση, δεν εξωραΐζω κανέναν. Υπόδειξε μας κάποιο πολιτικό κόμμα που δεν κάνει «λαϊκισμό» για να μας ανοίξεις τα μάτια. Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

 
Άλλος ένας γονέας της ΑΣΠΑΙΤΕ
04 Μάιος 2019 09:23

Αγαπητέ κ.Γαβρόγλου γιατί η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει μείνει το μόνο Ίδρυμα που δεν έχει συμπεριληφθεί στο νέο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Δευτέρα.???? Η ΑΣΠΑΙΤΕ και το ΠΑΔΑ τελευταία στιγμή είχαν έρθει σε συμφωνία γιατι δεν υπήρχε τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο???? Τα παιδιά μας θα τελειώσουν την ΑΣΠΑΙΤΕ Και το πτυχίο θα ισχύει ή όχι? Ελπίζω κάποια στιγμή να ανακοινώσετε τι μέλλει γενέσθαι με την ΑΣΠΑΙΤΕ. .... Φοιτητές, γονείς περιμένουν τις αποφάσεις σας.

 
Αρθούρος
04 Μάιος 2019 09:55

Προς Απόφοιτοι των ΤΕΙ πριν και μετά το 2001:Η ιστορία πρέπει να διαβάζεται προσεκτικά και με βάση τα δεδομένα της κάθε εποχής,αλλιώς καταντά μηχανική επανάληψη που δε φέρνει αποτέλεσμα.Είναι λοιπόν γνωστό ότι όλες αυτές οι σχολές Χαροκόπειος,Πάντειος,ΑΒΣΠ,ΑΣΟΕΕ,ΑΒΣΘ,Γεωπονική,ΑΣΚΤ κλπ.ήταν ήδη τετραετείς,πενταετείς και ανώτατες όταν ισοτιμήθηκαν με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια και ονομάστηκαν κι αυτές Πανεπιστήμια. Επομένως,καμία αντιστοιχία δεν υπάρχει στην πρόσφατη ιστορία γιά τους πτυχιούχους των ΤΕΙ από το 1983-2001 γιατί και τριετείς σπουδές είχαν και τότε τα ΤΕΙ δεν ήταν ΑΕΙ.
Αντίθετα,τα ΤΕΙ ξεκίνησαν ανάποδα με την ισοτίμησή τους με τα πτυχία των ΚΑΤΕΕ που είχαν διετή τμήματα.Αυτή η ισοτίμηση έγινε παράλληλα με την ισοτίμηση των πτυχίων των διετών Παιδαγωγικών Ακαδημιών,Σχολών Νηπιαγωγών και ΕΑΣΑ και την ίδια περίοδο.Είχε δε τα ίδια χαρακτηριστικά πάνω κάτω.Έτσι,οι νέοι σπουδαστές αυτής της περιόδου φορτώθηκαν με μία προσμονή αναβάθμισης η οποία αντλούνταν απ΄αυτή την πρώτη ενέργεια που σημάδεψε προηγούμενους απόφοιτους.Έτσι κερδήθηκαν κάποιες εκλογές από το λαϊκιστικό κόμμα που κυβερνούσε τότε.Βέβαια,υπήρχε ακόμα κλίμα ευφορίας,καθώς η ελληνική βιοτεχνία δεν είχε ακόμα καταρρεύσει όπως η ελληνική βιομηχανία κι έτσι,υπήρχε κάποια επαγγελματική αποκατάσταση λόγω αυτής της μικρής αγοράς.
Στη συνέχεια,κι ενώ κατέρρεε και η βιοτεχνία,η βιομηχανία ελπίδας προς τους νέους συνεχίστηκε με την ίδρυση εκατοντάδων τμημάτων ΤΕΙ σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας,με ταυτόχρονη ύπαρξη δύο και τριών τμημάτων Μηχανικών σε κάθε περιφέρεια της χώρας.Επειδή δεν υπήρχε αγορά εργασίας γιά όλους αυτούς,κι επειδή δεν υπήρχε ακόμα καμία εξασφάλισή τους επειδή στην αγορά τώρα έμπαιναν και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ,ψηφίστηκαν οι νόμοι του 2001.Αν τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ πρωτύτερα,γιατί ψήφισαν τότε αυτούς τους νόμους; Μα προφανώς δεν ήταν,γι'αυτό το έκαναν,γιατί και οι ίδιοι οι νομοθέτες που ήταν στο ίδιο κόμμα που είχε ιδρύσει τα ΤΕΙ το 1983 ήξεραν ότι οι αρχικοί νόμοι είχαν ελαττώματα και αδυναμίες.
Τώρα,απέμενε η πίτα των πενταετών Μηχανικών που όμως από το 2009 και μετά λόγω της οικονομικής κρίσης,κι αυτή έχει φαγωθεί αρκετά.Το κλίμα δεν είναι το ίδιο όπως την πρώτη περίοδο και οι Μηχανικοί των Πολυτεχνείων δε θ'αφήσουν να τους πάρουν το ψωμί μέσα από τα χέρια τους.Καλές οι αναβαθμίσεις των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια,αφού έτσι αποκαθίσταται η δικαιοσύνη από το 2001 και μετά,ίσως και κάποιες τροποποιήσεις-βελτιώσεις γιά τους κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών,αλλά μέχρι εκεί. Σ'αυτές,όπως και τις επόμενες εκλογές ο λαϊκισμός και το εμπόριο ελπίδας,θα τελειώσουν.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
04 Μάιος 2019 11:17

@THOMAS
Το Πολυτεχνείο δεν είναι Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα(ΑΕΙ); Τα ΤΕΙ δεν είναι ΑΕΙ; Διαβάστε το νόμο για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ο υπουργός παιδείας έχει ξεχάσει 400.000+ πτυχιούχους δημόσιων ΑΕΙ. Θα πράξει κάτι για την αντιστοιχία των πτυχίων τους ή τον ενδιαφέρει μόνον η αποκατάσταση των κολλεγίων;

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
04 Μάιος 2019 11:49

Για την ΣΤΕΦ του ΤΕΙ ΔΜ που οι φοιτητές της είναι οι μόνοι από όλες τις ΣΤΕΦ της χώρας που μείνανε χωρίς το δικαίωμα αναβάθμισης του πτυχίου τους θα μας πει κάποιος γιατι έγινε αυτή η τόσο ολοφάνερη αδικία;

 
THOMAS
04 Μάιος 2019 12:23

@Πτυχιούχος ΤΕΙ
Το ξέρω ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ΑΕΙ, Είναι Ανωτάτη Τεχνική Σχολή.......
Νόμος 6422/1934 - ΦΕΚ 412/Α/28-11-1934

Άρθρον 1
Η ελευθέρα άσκησις του επαγγέλματος του Μηχανολόγου Μηχανικού, του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, του Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και του Ναυπηγού επιτρέπεται, διατηρουμένων εν ισχύϊ των σχετικών διατάξεων του νόμ. 5334, εφ’ όσον και καθόσον ούτος ισχύει, μόνον: α)Εις τους κεκτημένους δίπλωμα Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου ή Μηχανολόγου - Ηλεκτρολόγου ή Ναυπηγού Ανωτάτης Τεχνικής Σχολής της ημεδαπής ή αλλοδαπής. β)Εις τους κεκτημένους δίπλωμα Ανωτάτων Τεχνικών Σχολών

 
Προ 2001 και μετά : η αλήθεια
04 Μάιος 2019 13:46

12/12/18
Δημοσιεύθηκε από το site του υπουργείου παιδείας σχετικά με τα πτυχιπ και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιών πτυχιούχων ΤΕΙ.

" Για να βρεθεί η χρυσή τομή η Επιτροπή αποφάσισε να μελετήσει σε βάθος το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ 678/2005 που ακύρωσε το ΠΔ 318/94 σε συνδυασμό με τον νόμο 2916/2001 και ειδικότερα τη διάταξη ότι τα πτυχία των πτυχιούχων πριν και μετά τον νόμο είναι ισάξια και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων είναι τα ίδια, πριν και μετά την ανωτατοποίηση. Με βάση τους υπάρχοντες νομικούς περιορισμούς, η Επιτροπή κατέληξε σε ομόφωνο πόρισμα που δίνει τέλος στην ομηρία χιλιάδων πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ και ταυτόχρονα τους αναβαθμίζει επαγγελματικά και επιστημονικά με τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ"

Έτσι για την ιστορία και για να σταματήσει η καραμέλα του διαχωρισμού σε προ και μετά 2001.
Όλοι οι απόφοιτοι έχουν τα ίδια πτυχία και όλοι οι απόφοιτοι θα έχουν τις ίδιες διαδικασίες ισοτίμισης ,( εάν υπάρξουν ).
Αυτά προς την ώρα !

 
@THOMAS
04 Μάιος 2019 14:03

Σε λίγο θα υπάρχουν μόνο το ΠΑΔΑ και τα άλλα ΑΕΙ .......... Θυσιάστηκαν όλα στο βωμό του ΠΑΔΑ.... οι υπόλοιποι στον Καιάδα...... και δεν άνοιξε ρουθούνι!!!

 
Solwn
04 Μάιος 2019 16:16

@Αρθούρος.
Νομίζω ότι η ου εξυπνάδα βλάπτει. Οι 2ετεις παιδαγωγικές και άλλες ακαδημίες ουδέποτε ήσαν 4ετεις.
Επίσης ψάχνουμε όλοι αξιολογήσεις των παραπάνω σχολών που τη δεκαετία του 90 βαφτίστηκαν Πανεπιστήμια Αλλά ουδέποτε είδαμε αξιολόγηση τους και κριτήρια .

 
Αρθούρος
04 Μάιος 2019 17:26

Προς Solwn:Η αλήθεια θα πονέσει.α)Εγώ δεν είπα ότι τα πτυχία των ΚΑΤΕΕ εξομοιώθηκαν με τα τετραετή τμήματα του 2001 και μετά,αλλά με τα τριετή μόλις δημιουργούμενα το 1983 τμήματα των ΤΕΙ,πριν τα πρώτα ΤΕΙ ολοκληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο σπουδών τους,δηλαδή έξι εξάμηνα.Εκεί είναι η αναλογία και ομοιότητα με τις διετείς Παιδαγωγικές Ακαδημίες και Σχολές Νηπιαγωγών που τα πτυχία τους εξομοιώθηκαν με τα τετραετή μόλις δημιουργούμενα τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης και νηπιαγωγών.
β)Πολλοί εδώ μέσα ξεχνούν ή θέλουν να ξεχνούν ότι μιλούσαμε μέχρι και το 2010 γιά τεχνολόγους μηχανικούς,γεωπόνους κλπ,γι'αυτούς που αποφοίτησαν από τα ΤΕΙ και ξαφνικά προέκυψε η ορολογία Μηχανικοί ΤΕ στη γλώσσα της αγοράς που μουλωχτά το ΤΕ παραλείπονταν στον προφορικό λόγο.Και βέβαια,τί αξιολόγηση να προκύψει γιά μοναδικά τμήματα στα ΑΕΙ όπως αυτά της Στατιστικής,των ΜΜΕ,της Ψυχολογίας,των Διεθνών κ'Ευρωπαϊκών Σπουδών,-λέμε μερικά παραδείγματα-όταν τέτοια τμήματα δεν υπήρχαν στα υπόλοιπα ΑΕΙ.

 
Κώστας MSc
04 Μάιος 2019 17:40

@Αρθούρος

Καλά λέει ο από πάνω
Τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί από ανεξάρτητους αξιολογητές από όλα τα μέρη του πλανήτη όπως και τα Πανεπιστήμια και σαφώς οι απόφοιτοι τους είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου σε αρκετές χώρες του κόσμου, αναγνωρισμένου κύρους. Το πρώην ΤΕΙ Αθήνας νυν ΠΑΔΑ και άλλα ΤΕΙ όπως πχ Θεσσαλονίκης και Πειραιά είχαν άριστες εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις.
Επίσης το 2016 η Αρχή διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη Εκπαίδευση έδωσε το "ΟΚ" για τη διοργάνωση τρίτου κύκλου σπουδών στα ΤΕΙ , και συμπεραίνουμε ότι λογικό και επόμενο είναι τα παιδιά και οι απόφοιτοι που αποφοίτησαν τα τελευταία χρόνια μετά την Ανωτατοποιηση των ΤΕΙ, έχουν λάβει ακαδημαικη Εκπαίδευση σαφώς καλύτερη από αυτή που έλαβε ένας απόφοιτος του '85 πχ. αν μη τι άλλο από κάποιον απόφοιτο κατε 3ετους φοιτήσεως.
Η μόνη περίπτωση να γίνει ισοτίμηση είναι για αυτούς μετα του 2001. Η μόνη αναφορά απ'τον υπουργό ήταν για αυτούς. Τώρα τι Άρειος πάγος και κολοκύθια τούμπανα θα το δείτε.

 
bob mastoras
04 Μάιος 2019 20:32

@Σολων
Η ανακρίβεια δεν περιορίζετε στις παιδαγωγικές ακαδημίες. Οι παιδαγωγικές όντος ήταν διετείς και ανώτερες. Ποτέ δεν θεωρήθηκαν μόνες τους οι σπουδές στις π. ακαδημίες ανώτατες αναδρομικά ή συγχρονικά όπως έγινε με τα ΤΕΙ . Θα πρέπει να πούμε ότι στους αποφοίτους τους δόθηκε η δυνατότητα διαδικασιών εξομοίωσης. Οι γυμναστικές ακαδημίες ήταν 3ετους διάρκειας και ισοτιμήθηκαν αυτόματα. Οι απόφοιτοι της Χαροκόπειου πάλι ισοτιμήθηκαν αυτόματα με σπουδές 3,5 ετών. Να πούμε ότι το διδακτικό προσωπικό της Χαροκόπειου ήταν μειωμένων προσόντων, δηλαδή δεν είχαν όλοι διδακτορικό.

Οι άλλες σχολές ήταν ισότιμες με πανεπιστήμιο την δεκαετία του 80 και κάποιο διάστημα πριν, παρόλο που η λέξη πανεπιστήμιο δεν ήταν στον τίτλο τους. Πότε ακριβώς ισοτιμήθηκαν δεν το ξέρω. Ισως αυτό έγινε την δεκαετία του 50 και 60. Το ερώτημα είναι όταν ισοτιμήθηκαν οι παλιοί απόφοιτοι είχαν πρόβλημα; Αν δεν είχαν η τομή της καταργησης των ΤΕΙ θα είναι μία πρωτόφαντη αδικία. Ξέρει κάποιος αποφοιτους πχ της Παντείου να θεωρούνται ελλειπείς (όχι ΠΕ) την δεκαετία του 70;

 
Και άλλος γονέας φοιτητή ασπαιτε
04 Μάιος 2019 23:57

Πόσο υπομονή ακόμα???Πότε επιτέλους οι υπευθυνοι της ασπαιτε θα κανουν μια δηλωση και θα δώσουν εξήγηση γιατί βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση? ?????Πότε ο κ.υπουργός θα απαντήσει στα ερωτήματα τόσων φοιτητών και των οικογενειών τους γιατί με τροπολογία δεν περασε την ενταξη της ασπαιτε στο ΠΑΔΑ??Και εμείς οι γονείς ως ποτε θα μένουμε θεατές ξεχάσαμε τι κόπο κανανε τα παιδιά μας και τι αγωνίες πέρασαν και περνούν για να πάρουν το πτυχίο? ??αξίζουμε τέτοια αδιαφορία???Γιατί δεν απαιτούμε από τον υπεύθυνο της ασπαιτε και τον υπουργό άμεση ένταξη με το ΠΑΔΑ εδώ και τώρα!!!!!!

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ