Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο πρωθυπουργός υιοθετεί την πρόταση του Πρύτανη του Παν. Κρήτης για “Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Κρήτης”

Το ανακοίνωσε , μιλώντας στα Χανιά
Δημοσίευση: 03/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μιλώντας απόψε στα Χανιά, ουσιαστικά υιοθέτησε την εισήγηση   του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα  για τη  δημιουργία ενός Πανεπιστημίου που θα αποτελέσει “ομπρέλα” για  όλες τις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη, με τη μορφή Ομοσπονδιακού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε :

“Η Κρήτη αποκτά και τρίτο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για την έναρξη των συζητήσεων  για ένα μεγάλο και ισχυρό  Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Κρήτης”.

Ο Οδ. Ζώρας με δηλώσεις στο esos στις 22-12-17  εισηγήθηκε τη θεσμοθέτηση ενός Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου, το οποίο θα στεγάζει τις περισσότερες ακαδημαϊκές μονάδες, του ακαδημαϊκού οικοσυστήματος  του νησιού με μια διοίκηση , που θα αποτελείται από τις επί μέρους διοικήσεις των ήδη λειτουργούντων Ιδρυμάτων".

Την ίδια ημέρα που το esos δημοσίευσε το σχετικό ρεπορτάζ, ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου επικοινώνησε με τον Πρύτανη και του ζήτησε να του στείλει γραπτώς την πρότασή του.

Πράγματι την ίδια ημέρα ο Πρύτανης απέστειλε στον υπουργό Παιδείας γραπτώς την εισήγηση.

Απάντηση μέχρι σήμερα , αρνητική ή θετική ως προς την πρότασή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν έλαβε από τον υπουργό Παιδείας.

Ακολουθεί η πρόταση του Πρύτανη, την οποία δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα το esos

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Στη συνέχεια της απογευματινής συνομιλίας μας, θα ήθελα να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις, ιδέες, προτάσεις, σχετικά με το Πανεπιστήμιο "ομπρέλα". Προφανώς, αντιλαμβάνεστε, ότι οι προτάσεις αυτές δεν έχουν καμία θεσμική έγκριση από πλευράς Πανεπιστημίου Κρήτης, και παραμένουν, ως εκ τούτου, προσωπικές απόψεις.

Όπως γνωρίσετε καλύτερα από μένα, η Κρήτη έχει ένα ισχυρό Ακαδημαικό Οικοσύστημα, το οποίο περιλαμβάνει κατ' αρχήν το Πανεπιστήμιο (Ρέθυμνο και Ηράκλειο), το Πολυτεχνείο (Χανιά), το ΙΤΕ, το ΕΛΚΕΘΕ, το ΤΕΙ, το ΜΑΙΧ (Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης) και την Εκκλησιαστική Ακαδημία. Η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα πάρει υπό την σκέπη του τις υπόλοιπες Ακαδημαικές Μονάδες, πχ Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΙΤΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης - ΤΕΙ κλπ. Έτσι, με μια διοίκηση, η οποία θα αποτελείται από το σύνολο των επί μέρους Διοικήσεων, δημιουργείται ένα ισχυρό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, όπου κάθε Ακαδημαική Μονάδα διατηρεί ταυτόχρονα την Εκπαιδευτική και Ερευνητική της Οντότητα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν το Πανεπιστήμιο αυτό εμπλουτιστεί και με τα Τμήματα Τουρισμού και Νομικής, θα αποτελεί ένα μοναδικό, ισχυρό Ακαδημαικό δημιούργημα, που μόνο στην Κρήτη μπορεί να υλοποιηθεί, για πάρα πολλούς λόγους, εκτός από τους γεωγραφικούς, μερικούς από τους οποίους έχουμε ήδη συζητήσει. Θεωρώ ότι το εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, πιστεύω όμως ακράδαντα ότι είναι μια καινοτόμος μεταρρυθμιστική δράση.

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας, Εύχομαι Ευτυχισμένα Χριστούγεννα και Υγιές και Δημιουργικό Νέο Έτος.

Με εκτίμηση, Οδυσσέας Ζώρας

Σχόλια (19)

 
Ακόμα μια Νομική
03 Μάιος 2019 22:46

Ήταν το μόνο που έλειπε. Έχουμε έλλειψη νομικών άλλωστε γι' αυτό εισάγουμε από το εξωτερικό.

 
Ευσεβείς πόθοι
03 Μάιος 2019 22:56

Φαίνεται όλοι θέλουν να δώσουν στα πανεπιστήμιά τους κάμποση ακόμα αίγλη αποκτώντας κι αυτοί από μια νομική. Δικαιολογημένο. Το ερώτημα είναι όταν το υπουργείο τα ακούει αυτά τι λέει?

 
Αρθούρος
03 Μάιος 2019 23:55

Παρά τη σφοδρότατη αντίθεσή μου σε όσα λέει ο λαοπλάνος,η ίδρυση και τέταρτης Νομικής στην Πάτρα,είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός γιά τη χώρα μας. Αυτό,όπως έχουμε ήδη πεί,σημαίνει τη δικαιότερη κατανομή των φοιτητών ανά γεωγραφικό διαμέρισμα,όπως και το διορισμό περισσότερων καθηγητών σ'αυτή που σήμερα διδάσκουν σε άλλα τμήματα ή φυτοζωούν ως ΕΔΙΠ σε άλλα.Άρα δηλαδή μία πιό ποιοτική εκπαίδευση αφού θα επιτυγχάνεται μία καλύτερη αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους.Ακριβώς το ίδιο θα γίνει και με την ίδρυση μίας πέμπτης νομικής στην Κρήτη.Πρόκειται γιά φτηνές σχολές,καθώς δε χρειάζονται εργαστήρια και πολλά κτίρια όπως άλλες σχολές θετικών και πολυτεχνικών επιστημών.Επίσης,επειδή οι καθηγητές ήδη διδάσκουν σε άλλα τμήματα,θα υπάρξει εσωτερική ανακατανομή τους πανελλήνια στα νέα τμήματα όπως ακριβώς θα γίνει και με τους φοιτητές,κι έτσι το κόστος της λειτουργίας τους θα είναι ανύπαρκτο.Τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα που την αναπαράγουν άνθρωποι απ'όλα τα κόμματα γιατί τους βολεύει να ξενιτεύονται οι νέοι στις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και την Κύπρο.

 
Απορία
04 Μάιος 2019 00:37

Ωστε εχει άποψη και ο κυριος πρωθυπουργος; που ηταν χαμενος τοσο καιρο που γίνονται σημεία και τέρατα;!;!;!

 
ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ
04 Μάιος 2019 07:13

Η σανοφαγία συνεχίζεται.... η ανεργία θα φτάσει στα ύψη. Το γηρασμένο προσωπικο θα συρρικνώνεται, οι νεοέλληνες θα καμαρώνουν τα παιδάκια τους να τροφοδοτούν τα σουβλατζίδικα της περιοχής...
Κα(υ)μμένη παιδεία....

 
Γνώμονας-Ομοσπονδιακά Πανεπιστήμια
04 Μάιος 2019 09:37

Ενδιαφέρουσα άποψη η ίδρυση ομοσπονδιακών πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Ένα ομοσπονδιακό ανα περιφέρεια θα έλεγα εγω (άντε 3 Αθηνα και 2 Θεσσαλονίκη ).

 
Πόσα μέλη ΔΕΠ
04 Μάιος 2019 09:44

Σύμφωνα με την πρόταση θα ιδρυθεί και στην Κρήτη νομική, δηλαδή +100 μέλη ΔΕΠ που χρειάζονται για μια νομική σχολή, +100 ΔΕΠ για την Πάτρα. Μάλιστα, δηλαδή θα ιδρυθούν 2 νέα πανεπιστήμια. Μα ο σκοπός των συγχωνεύσεων δεν ήταν να μειωθούν? Ο συνσχολιαστής που μιλάει για "φτηνή" σχολή έχει χάσει την ουσία, μιας και το μεγαλύτερο μακράν κόστος είναι το μισθοδοτικό. Εκτός αν όλο αυτό το πλήθος καθηγητών που -όπως υποστηρίζει- θα προστρέξουν να τις στελεχώσουν θα εργάζονται εθελοντικά...

 
Manos Perakis
04 Μάιος 2019 10:10

Α, μάλιστα. Τώρα έγιναν όλα ξεκάθαρα πια. Το πρώην ΤΕΙ Κρήτης, νυν Μεσογειακό, οδεύει προς λουκέτο μέσω της συγχώνευσης. Το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλαδή.

 
Αρθούρος
04 Μάιος 2019 10:38

Προς Πόσα Μέλη ΔΕΠ: Δεν εμπλέκομαι στην προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος κι έχω δικό μου τρόπο σκέψης στο συγκεκριμένο θέμα.Οι τρεις υπάρχουσες νομικές σχολές,όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν και ειδικά η Νομική Κομοτηνής πριν από σαράντα χρόνια,είχαν οχτώ μέλη ΔΕΠ. Στη συνέχεια, όταν με λαϊκιστικό τρόπο οι τότε κυβερνήσεις αποφάσισαν ότι πρέπει να εισαγάγουν 500 άτομα σε κάθε σχολή,έπρεπε και να διορίσουν τον αντίστοιχο αριθμό μελών ΔΕΠ ώστε να επιτευχθεί και μία αξιοπρεπής αναλογία.Αλλά αυτό έγινε βαθμιαία,στην τριανταετία κι όχι μέσα σε πέντε χρόνια.
Όσο γιά το κτίριο που λειτούργησε το 1974 η Νομική Κομοτηνής,σώζεται μέχρι σήμερα και μπορείτε να το καμαρώσετε σε τοπική ιστοσελίδα.Οι τότε φοιτητές ή ήταν πολύ υπομονετικοί,ή ήρωες αφού στεγάζονταν σε ένα σχολικό συγκρότημα σαν αυτά που υπάρχουν σε όλες τις επαρχιακές πόλεις.Τα κτίρια στις νομικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης,τα γνωρίζετε πολύ καλά.Το κράτος αποφάσισε διαχρονικά να κάνει οικονομία μόνο από τις νομικές σχολές. Εξ' ού και η αδιαφορία του γιά το συνολικό αριθμό τους. Εξάλλου ικανοποιούνταν χωρίς να χολοσκά από τους νομικούς που έρχονταν έτοιμοι από το εξωτερικό .
Επιστρέφουμε στον αριθμό των καθηγητών.Έκανα μία προσωπική έρευνα στο διαδίκτυο γιά τους καθηγητές που ήδη υπάρχουν σε άλλα ή συναφή τμήματα στο νομικό αντικείμενο στο Πανεπιστήμιο Πατρών ή και σε γειτονικά πανεπιστήμια.Σας πληροφορώ ότι προσεγγίζουν τους 20!,αριθμός που ξεπερνά όχι μόνο τα δεδομένα γιά διορισμούς 8 μελών ΔΕΠ γιά την πρώτη χρονιά,αλλά και τα ιστορικά δεδομένα της Νομικής Κομοτηνής το 1974. Φυσικά,αυτοί είναι ήδη διορισμένοι και δε θα χρειαστούν χρήματα γι'αυτούς. Συνεχίζοντας γιά τη Νομική Πατρών,τα δεδομένα είναι πολύ αισιόδοξα,αφού αν ξεκινάς ήδη από τα αποδυτήρια με 20 μέλη ΔΕΠ και το σημαντικότερο, χωρίς να πειραχτούν στο ελάχιστο τα μέλη ΔΕΠ της Κομοτηνής,τότε μέσα στην πενταετία πιθανό να προσεγγίσουμε τον αριθμό που λέτε.Οι υπόλοιποι,πάλι θα προσελκυστούν από τους ήδη υπάρχοντες.Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στην Κρήτη. Όσο αφορά το κτιριακό,απ' ό,τι γνωρίζω σύντομα τα σχολικά συγκροτήματα θα περισσεύουν κι εκεί,αφού δεν υπάρχουν πιά μαθητές, τουλάχιστο γι'αρχή.
Έπειτα,όσο θα ισοκατανέμονται οι φοιτητές στις 5 πιά Νομικές,τόσο θα πέφτει και ο αριθμός των μελών ΔΕΠ που θα απαιτούνται γιά να υπάρχει μία αξιοπρεπής αναλογία.Άρα,λοιπόν ο τελικός αριθμός μελών ΔΕΠ ανά Νομική Σχολή,μπορεί να είναι αρκετά μικρότερος,ίσως ογδόντα μέλη ΔΕΠ ανά σχολή κατά μέσον όρο.
Ακόμα και οι ΕΔΙΠ που τώρα φυτοζωούν χωρίς βαθμίδα να αναβαθμιστούν, πάλι κι αυτοί πληρώνονται μερικά.Ίσως χρειαστεί το κράτος να πληρώσει γιά κάποιους που θα έρθουν από το εξωτερικό.Αλλά αυτό είναι υποχρέωσή του γιατί αυτοί είναι δικοί μας και τους απορρόφησε το brain-drain.
Χριστός Ανέστη!

 
Αρθούρος
04 Μάιος 2019 11:14

α.Η άποψη γιά ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο είχε προταθεί τουλάχιστο γιά τα ΑΕΙ του λεκανοπεδίου,από την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μάλιστα το νέο πανεπιστήμιο που θα αγκάλιαζε τα ΕΜΠ,Γεωπονικό,ΑΣΚΤ, Οικονομικό, Χαροκόπειο,Πάντειο,θα είχε την ονομασία Αττικό Πανεπιστήμιο "Αδαμάντιος Κοραής".Αν γίνει κάτι τέτοιο,καλό θα είναι να μείνουν απέξω το Πανεπιστήμιο Πειραιά γιά λόγους τοπικούς-γεωγραφικούς,αλλά και γιά να μην κλείσουν τα τμήματά του.Επίσης,να μην περιληφθεί και η ΑΣΚΤ,η οποία θα μπορούσε να περιληφθεί στο ΕΚΠΑ και να συναποτελέσει μαζί με τα τμήματα Θεατρικών και Μουσικών Σπουδών τη Σχολή Καλών Τεχνών του παλιότερου Πανεπιστημίου μας. Τέλος,και η ΑΣΠΑΙΤΕ να συγχωνευτεί στο ΠΑΔΑ,όπως εξάλλου και οι παράγοντές της έχουν ζητήσει.Αν πάλι δε θέλουν,ας πάνε στο ΕΚΠΑ,να γίνουν η Πολυτεχνική Σχολή που αυτό δεν έχει.
β.Στη Θεσσαλονίκη έχει απομείνει μόνο του το ΠΑΜΑΚ. Εκεί,μπορεί πάλι να γίνει ομοσπονδιοποίηση με το ΑΠΘ και το νέο Πανεπιστήμιο να ονομαστεί "Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας"

 
Νίκος Θεοφανούδης
04 Μάιος 2019 15:29

Είναι λογικό επόμενο η συνένωση των τριών ΑΕΙ. Η Κρήτη δεν χρειάζεται τρία ιδρύματα. Ένα ισχυρό ίδρυμα το οποίο καλύπτει πολλές επιστημονικές περιοχές είναι το καλύτερο. Ούτως ή άλλως και το πανεπιστήμιο, το πολυτεχνείο και το πρώην ΤΕΙ στην Κρήτη είναι πολύ καλά ιδρύματα. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξουν σε αυτή την συγχώνευση είναι τι θα γίνει με τα τμήματα παρόμοιου ή ίδιου αντικειμένου(πχ. ΗΜΜΥ στο Πολυτεχνείο(5ετους φοίτησης) και ΗΜΜΥ στο μεσογειακό (4ετους φοίτησης) και Επιστήμης Υπολογιστών στο πανεπιστήμιο και Ηλεκτρονικών Μηχανικών στα Χανιά)

 
Λογικό βήμα
04 Μάιος 2019 17:58

Λογική σκέψη, εκτός από τον όρο ομοπσπονδιακό που παραπέμπει αλλού και κρίνεται άστοχο ως επικίνδυνο. Η Κρήτη με τον μικρότερο πληθυσμό από τις περιφέρειες (μαζί με την Ηπειρο) δεν θα μπορούσε να έχει 2 ή 3 ιδρύματα. Ήταν θέμα χρόνου από οποιαδήποτε κυβέρνηση. Όσο για τα παραπλήσια τμήματα στην Κρήτη, Θεσσαλία, Πελοπόννησο και όπου αλλού θα συγχωνευτούν. Είναι το 2ο (ευκολότερο) κύμα, δηλαδή μετά τη συγχώνευση ιδρυμάτων έπεται η συγχώνευση τμημάτων από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει. Είναι μη βιώσιμα από απόψεως πληθυσμού, αλλά κυρίως οικονομικά.

 
@Νίκος Θεοφανούδης
04 Μάιος 2019 18:01

Θα τους αλλάξουν όνομα, όπως στο Πελοποννήσου. Τρία τμήματα Πληροφορικής: 1. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Τρίπολη έμεινε έτσι και στο νέο ΑΕΙ Πελοποννήσου, 2. Μηχανικοί Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο νέο ΑΕΙ Πελοποννήσου και τέλος Μηχανικοί Πληροφορικής του ΤΕΙ Πελοποννήσου στη Σπάρτη έγιναν Ψηφιακά Συστήματα στο νέο ΑΕΙ Πελοποννήσου. Φοβερό, ε; Αντί να γίνει οικονομία αφού πρόκειται για συγχώενυση απλώς άλλαξαν όνομα.

 
Κώστας
04 Μάιος 2019 18:08

Το θέμα δεν είναι η Νομική, γιατί κολλήσατε οι περισσότεροι εκεί ;
Μια ομόσπονδη δομή στη Κρήτη είναι το απολύτως αναμενόμενο και ακαδημαϊκά σωστό. Θέμα χρόνου είναι να γίνει, το οποίο εξάλλου υποστηρίζει και η ΝΔ. Και χωρίς Νομική, πάλι θα προχωρήσει αυτή η λύση, έστω και αν τώρα αντιστέκονται κάποιοι εντός των Ιδρυμάτων της Κρήτης που θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους και τα στεγανά τους. Άρα ο Τσίπρας δεν είπε κάτι εξωπραγματικό, ίσα ίσα που ήταν από τις λίγες φορές που αναφέρθηκε σε θέματα εκπαίδευσης και είπε το αυτονόητο.

 
"πτυχιούχος"
05 Μάιος 2019 16:26

Και έτσι τελειώνει το όνειρο για αυτόνομο πανεπιστήμιο μετά το ΤΕΙ Κρήτης. Όχι θα το άφηναν αυτοκέφαλο να συνεχίσει....Με κάθε τρόπο καπέλωμα μέχρι τελικής εξάλειψης.

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
05 Μάιος 2019 18:33

Το σχέδιο ολοκληρώνεται !!!
Απλά γιατί να μπούμε σε μια ταλαιπωρία 5-6 χρόνων και να μην γίνουν τα πράγματα από τώρα με τον ορθό τρόπο. Να λειτουργήσουν το πολύ 25 τμήματα μετά αξιολόγηση δομών και προσωπικού και ενοποίηση ομοειδών αντικειμένων που θεραπεύονται. Έτσι θα είχαμε καθαρές λύσεις !!!!

 
Κράτος και παιδεία
05 Μάιος 2019 20:17

Είναι να απορεί κανείς πώς εκεί στο ΤΕΙ πίστεψαν πως θα μείνουν αυτόνομοι όταν σε όλη τη χώρα δημιουργούνται πολύ μεγάλα ιδρύματα και μάλιστα σε μεγαλύτερες περιφέρειες όλα συνενώνονται σε ένα ίδρυμα. Επίσης πώς να μην απορήσει κανείς όταν δεν βλέπουν κάποιοι πως επίκειται κύμα συνένωσης των δεκάδων ομοειδών τμημάτων που υπάρχουν σε πολλά πανεπιστήμια. Τελικά το υπουργείο είναι πολύ μπροστά από όλους, πανεπιστημιακούς και τοπικές κοινωνίες. Είναι άριστο στη δουλειά του και πανέξυπνο. Ποιος είπε ότι το κράτος δεν γνωρίζει και ότι δεν καταλαβαίνει? Είναι πολλά χρόνια μπροστά από τον καθένα μας...

 
Observator
05 Μάιος 2019 21:44

H oυσια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δε βρίσκεται στα διοικητικά σχήματα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ