Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΚΚΕ: "Γραμμή" για λευκό ή άκυρο στις Πρυτανικές εκλογές στο ΕΚΠΑ και ΠΑΔΑ

Δημοσίευση: 07/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Να στείλουν μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αξιοποιώντας το λευκό και το άκυρο στις πρυτανικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες στις 15 Μάη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας (ΕΚΠΑ) και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), προτρέπει τους φοιτητές και τους διδάσκοντες η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής του ΚΚΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

Στις 15 Μάη πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές. Οι εκλογές των διοικητικών οργάνων έρχονται να επισφραγίσουν τις αλλαγές που επέφεραν οι αποκαλούμενες πανεπιστημιοποιήσεις των Ιδρυμάτων, να ορίσουν στην ουσία τα όργανα εκείνα που θα αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση των αντιδραστικών αλλαγών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, προχώρησε το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά νομοθετικών μέτρων που στόχο είχαν την καλύτερη προσαρμογή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα κελεύσματα των επιχειρήσεων. Με τις "πανεπιστημιοποιήσεις" έκλεισαν, συγχωνεύθηκαν, μετονομάστηκαν Τμήματα και Ιδρύματα, με άξονα τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αγνοώντας συνειδητά και προκλητικά τις ανάγκες της κάθε επιστήμης και τις λαϊκές ανάγκες. Οι παραπάνω αλλαγές σε καμιά περίπτωση δεν συνοδεύτηκαν από κανενός τύπου αναβάθμιση των σπουδών. Παρέμειναν και εντάθηκαν τα οξυμένα προβλήματα της υποχρηματοδότησης, της τραγικής έλλειψης υποδομών και διδακτικού προσωπικού, της εξαφάνισης κυριολεκτικά μαθημάτων, εργαστηρίων και πρακτικών ασκήσεων από τα Προγράμματα Σπουδών, επειδή δεν υπάρχουν αίθουσες και διδάσκοντες να τα διδάξουν.

Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης, με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, των παραφυάδων τους και στα ΑΕΙ, είναι να προχωρήσει το επόμενο διάστημα με τη συγκρότηση των διετών προγραμμάτων κατάρτισης, την επιτάχυνση της αναγνώρισης κάθε είδους κολεγίων, τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά (όπου έχουν μείνει μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα…), την εφαρμογή διδάκτρων και σε προπτυχιακό επίπεδο. Να προχωρήσουν με τη μεγαλύτερη διάσπαση και κατηγοριοποίηση πτυχίων και αποφοίτων, τη διάλυση των επιστημονικών αντικειμένων, τις πιστοποιήσεις των προγραμμάτων σπουδών, την αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση Τμημάτων. Να προχωρήσουν με τη βαθύτερη σύνδεση της έρευνας με τους προσανατολισμούς και τα αποτελέσματα που απαιτούν τα μονοπώλια.

Για όλα τα παραπάνω, χρειάζονται διοικήσεις και όργανα που έχουν το προηγούμενο διάστημα καταθέσει έμπρακτα τη συμφωνία τους με την εφαρμοζόμενη στρατηγική στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που είναι διατεθειμένοι να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην προώθηση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, να “διαχειριστούν” τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητών, αξιοποιώντας πλευρές της κατάργησης του ασύλου, μηχανισμούς "καρότου και μαστιγίου". Διοικήσεις που θα δώσουν χώρο στις παρελάσεις των επιχειρήσεων, θα συντονίσουν την πιο άμεση παρέμβαση των μεγάλων επιχειρήσεων στο ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.

Αυτό είναι το έργο που πρέπει να αναλάβουν οι νέες διοικήσεις, εξειδικεύοντας και προωθώντας την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, των προηγούμενων κυβερνήσεων στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα. Πρόκειται για όργανα που θα στελεχώσουν τις περίφημες επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα εξετάσουν–πετσοκόψουν εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα φοιτητών και αποφοίτων, θα κατανείμουν διαβαθμισμένα προσόντα και τίτλους στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο.

Να σημειώσουμε επιπλέον ότι το προηγούμενο διάστημα το φοιτητικό κίνημα έδωσε μάχες για την ίδια τη διαδικασία συμμετοχής του στις εκλογές ανάδειξης των διοικητικών οργάνων των ΑΕΙ. Οι φοιτητές πάλεψαν ήδη από το νόμο Διαμαντοπούλου να μη γίνει η συμμετοχή στις εκλογές οργάνων μια διαδικασία διαπλοκής και κομπρεμί με υποψήφιους, όπως επεδίωκαν τα κυβερνητικά κόμματα και οι παρατάξεις τους σε ΔΕΠ και φοιτητές. Να κατοχυρώσουν τη συμμετοχή τους μακριά από τη λογική των "ενιαίων ψηφοδελτίων", μέσα από τις κατοχυρωμένες διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αποτυπώνοντας τους πραγματικούς συσχετισμούς στους φοιτητές.

Πάλεψαν για να μην επιτρέψουν έξωθεν παρεμβάσεις στο φοιτητικό κίνημα που, είτε στο όνομα της "δημοκρατίας" (ΣΥΡΙΖΑ) είτε στο όνομα της "πάταξης της ανομίας" (ΝΔ), επιχειρούν να επιβάλουν ένα φοιτητικό κίνημα αποστειρωμένο, ακόμα περισσότερο χειροκροτητή των αντιδραστικών πολιτικών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ήδη από το Νόμο Διαμαντοπούλου, εκτιμήσαμε ότι πρέπει η στάση μας να διατυπώνει ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης αυτής της πολιτικής, της οποίας ένας και ενιαίος ιστός φτάνει μέχρι σήμερα, στις αλλαγές που δρομολογεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Καλέσαμε τον κόσμο των ΑΕΙ, διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές να δείξουν με το άκυρο, το λευκό ή την αποχή τους ότι δεν συναινούμε στην ανάδειξη οργάνων που θα υπηρετούν και θα διοικούν το Πανεπιστήμιο-επιχείρηση.

Με βάση τα παραπάνω, ως Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ και Έρευνας της Αττικής του ΚΚΕ εκτιμούμε ότι και σε αυτές τις εκλογές ανάδειξης των διοικητικών οργάνων φοιτητές και διδάσκοντες πρέπει να αξιοποιήσουν το λευκό ή το άκυρο για να δώσουν ένα μήνυμα αντίστασης στις αντιδραστικές εξελίξεις που έχουν περάσει μέχρι σήμερα και σε αυτές που ετοιμάζονται και για τις οποίες τα νέα όργανα θα διαδραματίσουν κομβικό ρόλο.

Η ψήφος αυτή πρέπει να σηματοδοτήσει το αίτημα για μια πραγματικά Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις πτυχίων και αποφοίτων, με ένα πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean