Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Η επόμενη ημέρα μετά τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της συγχώνευσης του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας με το Παν. Πατρών

Δημοσίευση: 08/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθηγητής Δημήτρης Σ. Ματαράς, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών

Το Πανεπιστήμιο Πατρών μετά την ψήφιση του “πολυνομοσχεδίου Γαβρόγλου” και πλέον τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ ως νόμου 4610/19, βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Αβεβαιότητα, ανησυχία, απογοήτευση αλλά και θυμός είναι τα συναισθήματα που εισπράττω από τους συναδέλφους, ενώ ακόμη και στους ελάχιστους που στήριξαν το εγχείρημα επικρατεί έντονος προβληματισμός.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, ο αγώνας για να περισωθεί το Πανεπιστήμιο από την λαίλαπα που προέκυψε, δεν έχει καθόλου τελειώσει· τουναντίον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας. Είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να ενεργοποιηθεί η μεγάλη πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας για την υπεράσπιση των πολύτιμων τιμαλφών, τα οποία αποθησαυρίσαμε επί 50 έτη και τα οποία οφείλουμε να περισώσουμε –και δεν αναφέρομαι εδώ μόνο σε νομικές ενέργειες που ασφαλώς θα εξεταστούν εξαντλητικά.

Τώρα πλέον θα πρέπει να τελειώσουμε με τις τουλάχιστον επικίνδυνες θεωρίες ότι δήθεν δεν είναι σωστό να μιλάμε δημοσίως σεβόμενοι τα θεσμικά όργανα. Η δημόσια έκφραση άποψης, ελεύθερα και χωρίς συνέπειες, είναι βασικό συστατικό όχι μόνο της ακαδημαϊκής ελευθερίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Σέβεται τους θεσμούς αυτός που λέει –τόσο στα θεσμικά όργανα όσο και δημόσια – με παρρησία τη γνώμη του, αλλά και δεν αγνοεί  ούτε διαστρεβλώνει σκόπιμα τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Συνηθίσαμε να βλέπουμε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης να κόπτονται υπέρ των θεσμών και ταυτόχρονα να αρνούνται τον δημόσιο διάλογο, ενώ την ίδια ώρα επιδίδονται σε προώθηση των απόψεων τους με άλλα μέσα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις. Φτάνει πια!   

Βεβαίως είναι απολύτως αναγκαίο να είμαστε όλοι μαζί την επόμενη μέρα, και οφείλουμε να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να άρουμε τα εμπόδια που υψώθηκαν από την βαθύτατα διαιρετική και πολωτική περιπέτεια, στην οποία δυστυχώς έσυρε το Πανεπιστήμιο η πρυτανική αρχή. Αυτό φυσικά δεν μπορεί να γίνει από τους ανθρώπους που μας οδήγησαν εδώ. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αποδοθούν ευθύνες σε όσους σχεδίασαν και μεθόδευσαν, όχι την μελλοντική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, όπως λέγεται, αλλά την θεσμική εκτροπή. Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο.  

Η ομιλία της Πρυτάνεως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής αποτελεί την επιτομή αυτής της μεθόδευσης και της θεσμικής εκτροπής. Βεβαίως αναγνωρίζω ότι ένα απ’ όλα όσα είπε ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Πράγματι το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε αμηχανία! Όχι όμως για το αν έπρεπε ή όχι να γίνει η συγχώνευση. Ουδέποτε στην ιστορία του το Πανεπιστήμιο είχε καθαρότερη στάση, και είναι η πρώτη φορά που όλοι οι παράγοντες της πανεπιστημιακής ζωής ομονόησαν στην καθολική απόρριψη ενός σχεδίου νόμου. Η αμηχανία όμως υπάρχει και είναι τεράστια όσον αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας των θεσμικών οργάνων.

Τι ακριβώς θα πούμε στην επόμενη Σύγκλητο; Θα πάρουμε άραγε αποφάσεις; Και τι αξία θα έχουν; Η ερμηνεία και η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων θα είναι πάλι στη διακριτική ευχέρεια της Πρυτάνεως, όπως έγινε με την απόφαση απόρριψης του νομοσχεδίου Γαβρόγλου;

Ακόμη χειρότερα: η προκλητική αγνόηση της απόφασης του ανώτατου οργάνου του Πανεπιστημίου –για πρώτη φορά στην 50χρονη ιστορία του!– δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο. Ποια θα είναι η επόμενη ‘ιδέα’ που θα προκύψει (σε αυτήν ή σε κάποια επόμενη πρυτανική αρχή) και θα θελήσει να τη μεθοδεύσει και να την εφαρμόσει απροκάλυπτα ενάντια στη θέληση της Συγκλήτου, των Τμημάτων και της πανεπιστημιακής κοινότητας;  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει, κατά τη γνώμη μου, να εστιάσει σήμερα την προσοχή του σε δύο κύριους άξονες:

(α) Πρώτα απ’ όλα στην άμεση ανάταξη του κύρους και της εμπιστοσύνης στα θεσμικά του όργανα – και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη σημερινή πρυτανική αρχή. Τα εφαρμοστικά μέτρα του νόμου Γαβρόγλου, είναι εξίσου σημαντικά με τον ίδιο το νόμο και δεν μπορεί ούτε πρέπει να εφαρμοστούν από αυτή τη διοίκηση, στην κατεύθυνση ενός διαρκούς βιασμού της θέλησης του Πανεπιστημίου.

(β) Το Πανεπιστήμιο πρέπει να επανακαθορίσει μετ’ επιτάσεως ως κύριο στόχο την ανάπτυξη της ποιότητας στην εκπαίδευση και της αριστείας στην έρευνα. Αυτό είναι σήμερα πιο αναγκαίο από ποτέ, ιδιαίτερα μετά την οπισθοχώρηση που αναπόφευκτα θα επιφέρει ο νόμος. Το ίδρυμα πρέπει να εμπνεύσει το διδακτικό προσωπικό, τους φοιτητές και τους υπαλλήλους του στην προσπάθεια να ξεχωρίσει και πάλι το Πανεπιστήμιο μας, στην πρωτοπορία της χώρας και ως διεθνές κέντρο εκπαίδευσης και καινοτομίας. Αυτό σημαίνει ‘μεγάλο πανεπιστήμιο’– όχι η εξάπλωση σε επτά πόλεις με τμήματα, των οποίων με δυσκολία μπορούμε να θυμηθούμε τα ονόματα. Η σημερινή πρυτανική αρχή έχει αποδείξει ότι δεν το κατανοεί, δεν το πιστεύει και δεν μπορεί να το κάνει!

Το συντεταγμένο Πανεπιστήμιο πρέπει να αποφασίσει τώρα πώς θέλει να συνεχίσει. Αν δηλαδή θα θεωρήσει ότι όλα έγιναν καλώς ή αν θεωρεί, αντίθετα, ότι πρέπει να είναι απολύτως σεβαστές από όλους οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων, πρωτίστως της Συγκλήτου. Για την παρούσα πρυτανική αρχή υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός που ακολούθησε, έστω και κατόπιν εορτής, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως κ. Μπούρας. Παραίτηση!

Τέλος, θα ήθελα να πω μια κουβέντα για τους προσερχόμενους από τα ΤΕΙ συναδέλφους, που σε λίγο καιρό, ως φαίνεται, θα είναι μαζί μας. Υπέστησαν μια τουλάχιστον εξίσου μεγάλη περιπέτεια με μας και μια a priori (και επομένως ίσως άδικη) απαξίωση, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στους χειρισμούς του Υπουργού. Μπορεί κάποιοι να αισθάνονται αναβαθμισμένοι, ωστόσο το έργο της ζωής τους, το κατά κοινή ομολογία σημαντικό έργο της τεχνολογικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, απαξιώθηκε πλήρως, και αυτό είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της πολιτικής Γαβρόγλου. Ανεξάρτητα από την έκβαση της εφαρμογής του νόμου, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη διαδικασία οφείλουμε να είμαστε μαζί τους.

Σχόλια (15)

 
Φοιτητρια ΣΤΕ ΤΕΙ Δ. Ελλ.
16 Μάιος 2019 11:14

@ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ Συμφωνουμε απολυτα μαζι σας.

 
Raσκωληκας
09 Μάιος 2019 17:58

Ναι, το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία εν δυνάμει ανταγωνιστικών τμημάτων του ΠΑΠΕΛ στην Πάτρα. Ρεαλιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων : απούσα τότε και τώρα . Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη;

 
@@ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
09 Μάιος 2019 17:46

Ο φυσικός χώρος της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σίγουρα δεν είναι στο Πανεπιστημίο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη.

 
Οφείλουμε να είμαστε μαζί τους
09 Μάιος 2019 17:40

κ. Ματαρά,
Ευχαριστούμε για την αμέριστη συμπαράστασή σας και τα καλά σας λόγια.
Μέλος ΔΕΠ, πρώην ΣΤΕ ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

 
Ανάδειξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα?
09 Μάιος 2019 16:01

Η ένταξη της ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας μόνο προβλήματα δημιουργεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

 
@Προεκλογική περίοδος...
09 Μάιος 2019 15:53

Δεν είναι το μοναδικό ΑΕΙ που αντέδρασε τόσο έντονα. Υπάρχει και το Πελοποννήσου. Το ΕΑΠ επίσης αντέδρασε και τη "γλύτωσε" επειδή βρήκε ισχυρούς υποστηρικτές. Η ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας έκανε ότι ήθελε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δυστυχώς. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Υπάλληλοι στην Καλαμάτα θα δουλεύουν για μια υπηρεσία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Πάτρα.

 
Πελοποννήσου
09 Μάιος 2019 15:44

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έχει αποφασίσει μέσω των θεσμικών του οργάνων ΟΧΙ στη συγχώνευση με τη ΣΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας η οποία δεν έχει καμία θέση στην Πελοπόννησο. Ποιος άραγε θα έρθει στην Τρίπολη για τη Σύγκλητο από την Πάτρα;

 
Περιμένετε να συμμεριστούμε...
09 Μάιος 2019 11:26

τον αγώνα σας για την ανάδειξη του Παν/μιου Πελ/σου στην Πάτρα;
Ε μπράβο τα καταφέρατε!

 
@ ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
09 Μάιος 2019 09:40

Θα έλεγα ότι η ΣΤΕ του πρώην ΤΕΙ ΔΕ είναι σε καλύτερη μοίρα τώρα συνάδελφε με δική της κοσμητεία στον φυσικό της χώρο μακριά από κάθε λογής υποτιμητικές προθέσεις.

 
συγχώνευση
09 Μάιος 2019 08:47

Το Παν. Πατρών ήταν πολύ μεγάλο για να γίνει αυτό το πείραμα. Γιατί το ΑΠΘ δεν απορρόφησε τα ΤΕΙ που πήγαν στο διεθνές; Το ΤΕΙ ΔΕ όφειλε να ενταχθεί στο ΕΑΠ μαζί με την ΑΣΠΑΙΤΕ που έχει σε πολλές πόλεις κτήρια και έδρα την Πάτρα μόλις 1 χλμ από το ΤΕΙ.

 
Σκεπτόμενος...
09 Μάιος 2019 08:30

Απ΄όσο θυμάμαι από το παιδικά μου χρόνια, οι "μάγκες" ή οι "έξυπνοι" μόνο κακό έκαναν, σε όλη τη παρέα, στη γειτονιά και στο τέλος και στον εαυτό τους.
Όσο μάλιστα συνεχιζόταν ο καυγάς, το κακό γίνονταν όλο και μεγαλύτερο.
Οι φιλοδοξίες αν δεν στοχεύουν στη γενική πρόοδο και στο κοινό καλό, και αν δεν σέβονται τον άλλο που καταλήγουν . . . ;
Αν δεν υπάρχει στοιχειώδης σεβασμός σε μια ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων τι γίνεται . . .
Νά 'σαι καπετάνιος είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να φοράς γαλόνια και να κρατάς το τιμόνι.

 
ΘΛΙΨΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
09 Μάιος 2019 05:07

Πως αντιμετωπίζετε με τόσο υποτιμητικό τρόπο τα μέλη ΔΕΠ του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας ;
Με την έντονη αντίδραση σας αποκλείσατε τα μέλη ΔΕΠ της ΣΤΕ από το Πανεπίστημιο Πατρών.
Πολλοί έχουν αξιόλογα βιογραφικά και πλήθος δημοσιεύσεων και μάλιστα χωρίς να έχουν υποψήφιους διδάκτορες.
Δεν πειράζει να ειστε καλά.

 
Προεκλογική περίοδος...
08 Μάιος 2019 23:43

Ο συγγραφέας δείχνει να αδυνατεί να κατανοήσει ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας δεν είναι το μοναδικό της χώρας.
Κανένα άλλο Πανεπιστήμιο δεν αντέδρασε τόσο έντονα στις "συνέργειες" (στην πραγματικότητα απορροφήσεις και κατάργηση του θεσμού των ΤΕΙ, που είναι νομικά από το 2001 ισότιμα με τα Πανεπιστήμια), που αφορούν σε ολόκληρο το σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι το μόνο Ίδρυμα που είχε τόσο παράλογες απαιτήσεις και "αφ' υψηλού" θεώρηση των πραγμάτων.
Ο συγγραφέας φαίνεται να αδυνατεί να κατανοήσει ότι με τη μείωση του αριθμού και ρυθμού γεννήσεων, με την δημοσιονομική κατάσταση και με την υπερέκταση ΟΛΩΝ των Ιδρυμάτων (ένεκα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. κατά το παρελθόν και φτωχών πολιτικών επιλογών) θα υπάρξει και άλλο αναπόφευκτο και μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων σύντομα.
Ο συγγραφέας, εθελοτυφλεί ή απλά θα είναι υποψήφιος Πρύτανης.

 
Εκλογές παντού
08 Μάιος 2019 22:15

Και για όσους δεν κατάλαβαν, είναι περίοδος και Πρυτανικών εκλογών!

Το έτος 2019, στο διεθνοποιημένο περιβάλλον όπως αυτό εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς υπάρχει μια ακαδημαϊκή (;) κοινότητα η οποία κάνει λόγο για υπεράσπιση πολύτιμων τιμαλφών!
Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα 2019, ό,τι πιο οπισθοδρομικό και συντεχνιακό υπάρχει σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο!

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ - Καθηγητής ΤΕΙ Θ
08 Μάιος 2019 21:24

Ας προσπαθήσουμε ΟΛΟΙ μαζί να καταλάβουμε ΤΙ διακυβεύεται στις ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ, πέραν των ιδεοληψιών και κομματικών γραμμών σε σκληρή έκδοση ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.