Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ για τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης

Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης – Το όραμα της Αριστεράς έγινε πράξη
Δημοσίευση: 08/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Λίγο πριν από το Πάσχα, ψηφίστηκε το πλέον εμβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, το νομοσχέδιο που επισφραγίζει τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, διαμορφώνει τη νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων, σηματοδοτεί το κλείσιμο του ιστορικού κύκλου των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εγκαινιάζει τη νέα Γ’ λυκείου και για πρώτη φορά εισάγει την ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ της χώρας μόνο με το απολυτήριο.

Όπως αναμενόταν, η εισαγωγή αυτού του νομοσχεδίου συνοδεύτηκε από τις εντονότατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία είναι γνωστό ότι αναλίσκεται σε καταστροφολογικές προβλέψεις για το μέλλον της εκπαίδευσης στη χώρα και λόγω του προεκλογικού κλίματος αρέσκεται να στολίζει τον Υπουργό Παιδείας με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «o Γαβρόγλου Νέρωνας της εκπαίδευσης», «o Γαβρόγλου νεκροθάφτης και ξεθεμελιωτής», που στόχο έχουν να συσκοτίσουν τα πράγματα, να πολώσουν το κλίμα και όχι να αρθρώσουν πολιτικό λόγο με επιχειρήματα.

Μετά την ψήφιση του τελευταίου εμβληματικού νομοσχεδίου ήρθε η ώρα να αναδειχθεί η σημασία της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως ξεκίνησε σχεδόν πριν από δύο χρόνια με την εξαγγελία διά στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και ολοκληρώθηκε τη Μ. Τρίτη. Η νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστημίων, που προέκυψε μετά από διάλογο με τα ιδρύματα, οικειοθελή εμπλοκή τους, κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όχι fast track διεργασίες τύπου Σχεδίου «Αθηνά», προβλέπει την ίδρυση νέων Τμημάτων, τις συνέργειες των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ, την ίδρυση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων, όπως και τη λειτουργία, εντός των Πανεπιστημίων, διετών προγραμμάτων σπουδών που θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων και στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αν και η μείζονα αντιπολίτευση εξαπολύει επιθέσεις εναντίον όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών του ΥΠΠΕΘ και αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι θα ακυρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις Γαβρόγλου, Φίλη, Μπαλτά, η μεγάλη αποδοχή της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου της Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει βραχυκυκλώσει τη Νέα Δημοκρατία σε βαθμό που αυτοαναιρείται με τρόπο πολύ ηχηρό για όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σε αυτό το πεδίο. Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι η Νέα Δημοκρατία διά στόματος της κ. Κεραμέως ανέφερε προσφάτως ότι στήριξε τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όταν είναι γνωστό ότι στη Βουλή δεν ψήφισε ούτε το άρθρο ίδρυσης του νέου Πανεπιστημίου. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά σε συμβολή της Αντιπολίτευσης στην υπερψήφιση του Νόμου 4521/2018 και στην υποστήριξη του Ενιαίου ΧώρουΑνώτατης Εκπαίδευσης είναι ψευδής και γίνεται εκ των υστέρων για να διεκδικήσει μερίδιο από την επιτυχία της μεταρρύθμισης και να υποβαθμίσει τη συνεισφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Υπουργού Κώστα Γαβρόγλου στην υλοποίησή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική πολιτική παράταξη που αταλάντευτα πίστευε στον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια και τόλμησε να του δώσει σάρκα και οστά κόντρα σε πάρα πολλά συμφέροντα και συντεχνίες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ως μέλη της κοινότητας του ΠΑΔΑ ότι πολύ πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι υπέρ της μετατροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών. Η μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (ΠΕΕ) αποτελεί μία από τις πιο οπισθοδρομικές προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρόταση αυτή ισοδυναμεί με την υποβάθμιση θεσμοθετημένων Πανεπιστημίων σε Ιδρύματα Εφαρμοσμένων Επιστημών, τα οποία στην Ευρώπη αφορούν αποκλειστικά την επαγγελματική εκπαίδευση και είναι ουσιαστικά η προέκταση της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης στο επίπεδο του τριετούς Bachelor. Αρκετά ΠΕΕ στην Ευρώπη δεν παρέχουν μεταπτυχιακές και ελάχιστα παρέχουν διδακτορικές σπουδές, άρα είναι εκ του ρόλου τους οι ουραγοί της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Τα ΠΕΕ είναι κατώτερα των ελληνικών ΤΕΙ επειδή και το επίπεδο του διδακτικού προσωπικού στα ΠΕΕ έχει κατά τεκμήριο λιγότερα ακαδημαϊκά προσόντα από αυτά πού είχαν οι καθηγητές ΤΕΙ στην Ελλάδα, δεδομένου ότι οι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων είναι ελάχιστοι (κάτοχοι διδακτορικού στη Δανία < 5%), ενώ στην Ελλάδα τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ, που εκλέγονταν από το 2001 και μετά, υποχρεούνταν από τον νόμο να έχουν διδακτορικό. Όσοι προβάλλουν τα ΠΕΕ ως όραμα για τα ΤΕΙ ουσιαστικά θέλουν Πανεπιστήμια «δεύτερης επιλογής» αποκλειστικά για την αγορά εργασίας, για τα παιδιά που «δεν πρέπει» να σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο.

Αυτό είναι η κατεξοχήν υλοποίηση του ταξικού Πανεπιστημίου, της ταξικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται και το έκανε πράξη με τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Ποιοι λόγοι καθιστούν τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης πιο αναγκαίο από ποτέ

1. Ισότητα – Δικαιοσύνη - Ακαδημαϊκότητα

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα ΤΕΙ δεν αποτελούσαν Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι καθηγητές τους ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία κάτοχοι διδακτορικών τίτλων και διεξήγαγαν έρευνα υψηλού επιπέδου παρόλο που δεν είχαν τη δυνατότητα να επιβλέψουν υποψήφιους διδάκτορες. Η αναβάθμιση του επιπέδου των ΤΕΙ είναι αποδεκτή και από τους συναδέλφους Πανεπιστημιακούς, δεδομένου ότι εδώ και πολλά χρόνια οι απόφοιτοι των ΤΕΙ γίνονται δεκτοί στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών πανεπιστημιακών Τμημάτων. Επίσης οι καθηγητές των ΤΕΙ είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εκλεκτορικά σώματα μαζί με πανεπιστημιακούς, σε τριμελείς επιτροπές επίβλεψης υποψηφίων διδακτόρων και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως αξιολογητές ερευνητικών προτάσεων στο πλαίσιο των προσκλήσεων της ΓΓΕΤ και του ΕΛΙΔΕΚ. Συνεπώς η ακαδημαϊκή θέση των καθηγητών και αποφοίτων των ΤΕΙ ήταν εδώ και πολύ καιρό αναγνωρισμένη στην κοινότητα των ΑΕΙ.

Παρόλα αυτά τα ΤΕΙ καταγράφτηκαν στη συνείδηση της κοινωνίας αλλά και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ιδίως των πανεπιστημιακών, ως Πανεπιστήμια δεύτερης κατηγορίας, μιας και δεν είχαν όλες τις θεσμικές δυνατότητες να αναπτυχθούν επιστημονικά, ακαδημαϊκά αλλά και οικονομικά, δεδομένου ότι ως πραγματικά Πανεπιστήμια θα είχαν τη δυνατότητα να προσελκύουν καλύτερους επιστήμονες και περισσότερους πόρους από ανταγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιστορικά τα ΤΕΙ, σε σχέση με τα Πανεπιστήμια, παρέμειναν μη ελκυστικά για την πλειοψηφία των υποψηφίων, υποστελεχωμένα και τα Τμήματά τους ήταν δυσανάλογα υποβαθμισμένα στον τομέα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των
αποφοίτων, σε σύγκριση με τα ομοειδή ή ακόμα και συνώνυμα πανεπιστημιακά Τμήματα. Ως θεσμός λοιπόν, τα ΤΕΙ είχαν απωλέσει εδώ και δεκαετίες τη διακριτή τους ταυτότητα και για αυτό τον λόγο δεν ήταν πλέον χρήσιμα για την κοινωνία.

Ο τελευταίος νόμος προσπαθεί να άρει τις διαχρονικές ανισότητες με δύο ακόμα σημαντικές τομές.

Αφενός επιτρέπει στις Σχολές Μηχανικών των Πανεπιστημίων που προέρχονται από τμήματα ΤΕΙ των Σχολών Τεχνολογικών Εφαρμογών να μετατραπούν σε τμήματα 5ετούς διάρκειας και μετά από αξιολόγηση σε πολυτεχνικά. Αυτή η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση είναι εξίσου σημαντική για την εμπέδωση του Ενιαίου Χώρου και για την αποκατάσταση των αδικιών στον τομέα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών, δίνοντας προοπτική ισονομίας στα νεοιδρυθέντα Πανεπιστήμια. Αφετέρου, ο νέος νόμος προσφέρει προοπτική στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος της ανυπαρξίας επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ στις ειδικότητες μηχανικών. Υιοθετεί την επιτυχημένη διαδικασία του νόμου 4439/2016 που κατέληξε σε χρόνο ρεκόρ στο ΠΔ 99/2018 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών, ώστε να δώσει οριστική και στέρεη λύση σε αυτό το ζήτημα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς και διατηρεί σε ομηρία μεγάλη μερίδα του επιστημονικού δυναμικού τα τελευταία 35 χρόνια.

2. Ενιαίος Χώρος και Παραγωγική Ανασυγκρότηση

Στη νέα εποχή που διαβαίνουμε γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα, αν θέλει να απαλλαγεί για πάντα από τον βραχνά της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να μετατραπεί σε μία οικονομία έντασης γνώσης. Η καινοτομία και η υιοθέτηση της τεχνολογίας αιχμής είναι το κλειδί για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα έχει ισχυρή παράδοση στην παραγωγή καλών επιστημόνων και το επόμενο βήμα είναι να σχεδιαστούν δράσεις που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίησή τους για την ανακοπή της φυγής εγκεφάλων («brain drain») και τον σταδιακό επαναπατρισμό του ανθρώπινου δυναμικού υψηλών προσόντων. Η εμπέδωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, η ενεργοποίηση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων που νομοθετήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και η πιο στενή συνεργασία τους με τα υπάρχοντα Ερευνητικά Κέντρα, η σε βάθος χρόνου καθιέρωση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), η μεγάλη αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και το πρόγραμμα «Γέφυρες Γνώσης και Συνεργασίας» αποτελούν ελπιδοφόρους δρόμους προς αυτόν τον στόχο.

3. Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Είναι πλέον προφανές ότι μετά την κατάργηση 14 ΤΕΙ και την απορρόφησή τους ή την αυτοδύναμη ένταξή τους στα Πανεπιστήμια, πρακτικά παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε περίπου 450 πανεπιστημιακά Τμήματα, όταν προ 2 ετών τα 190 περίπου από τα 480 τμήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ανήκαν στα ΤΕΙ. Συνεπώς οι εισακτέοι σε πανεπιστημιακά Τμήματα σχεδόν θα υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με αυτό που ίσχυε μόλις πριν δύο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος των μαθητών που επέλεγαν ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή ένα κολλέγιο της ημεδαπής, λόγω του ότι εισάγονταν σε ένα χαμηλής ζήτησης τμήμα ΤΕΙ, πλέον θα μπορούν να φοιτήσουν σε ένα τμήμα του δημόσιου Πανεπιστημίου. Συνεπώς η μεταρρύθμιση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, εφόσον στηριχθεί επαρκώς οικονομικά από την πολιτεία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι κατά καιρούς η Αξιωματική Αντιπολίτευση επαναφέρει το ζήτημα της βάσης εισαγωγής και προτείνει τον προσδιορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα ίδια τα Ιδρύματα. Είναι συγκεκαλυμένες επιδιώξεις μείωσης του αριθμού των εισακτέων, ώστε να δημιουργηθεί η ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων.

4. Ενιαίος Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ακροδεξία

Εδώ να σημειωθεί και ο κοινωνικός ρόλος των Πανεπιστημίων σε μία εποχή ενίσχυσης της ακροδεξιάς. Η μείωση των εισακτέων που ευαγγελίζεται η ΝΔ ενισχύει τις ανισότητες και συντείνει στην όξυνση φαινομένων περιθωριοποίησης και ακροδεξιάς δράσης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μόνοι χώροι στους οποίους δεν ενδημούν ακροδεξιά στοιχεία είναι τα Πανεπιστήμια, συνεπώς η στήριξή των Πανεπιστημίων, ειδικά στην περιφέρεια και σε οικονομικά αδύναμες περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη είναι εγγύηση για την ανακοπή της επικίνδυνης ακροδεξιάς ανόδου.

Επίμετρο

Ως επίμετρο θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτυχία του εγχειρήματος κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που οφείλει να παρέχει η πολιτεία σε επίπεδο χρηματοδότησης και στελέχωσης. Είναι ενθαρρυντικό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προικοδότησε με ειδικά κονδύλια της τάξης των 15 εκ. ευρώ τα εγχειρήματα που είχαν νομοθετηθεί έως και τον Μάρτιο και με 150 θέσεις μελών ΔΕΠ. Από την άλλη είναι σημαντική και η υποστήριξη των εγχειρημάτων από την ίδια την κοινότητα των Πανεπιστημίων με δράσεις που να προκρίνουν την ισονομία, την ακαδημαϊκότητα, την εξωστρέφεια, την προαγωγή της επιστήμης, τη δημοκρατία, τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και να ενισχύουν τον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρακτικές του παρελθόντος που, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τη διδασκαλία και την έρευνα, στοχεύουν στην ιδιοποίηση των Πανεπιστημίων και των πόρων τους από επιτήδεια μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ή ιδιωτικά συμφέροντα, πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, τόσο από την πολιτεία όσο και από την κοινότητα την ίδια, για να αποφευχθεί η υπονόμευση του πιο ελπιδοφόρου εγχειρήματος στην Ανώτατη Εκπαίδευση των τελευταίων 30 χρόνων.

Σχόλια (29)

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
10 Μάιος 2019 14:14

Σε οποιαδήποτε μετατροπή και αλλαγή του status ενός ιδρύματος στο
παρελθόν, ακόμα και από ανώτερη σχολή σε Α.Ε.Ι., ακολούθησε και αλλαγή του
status των αποφοίτων. Για ποιον λόγο τώρα συντελείται αυτή η άδική διάκριση εις
βάρος των αποφοίτων Α.Ε.Ι. Τ.Τ., κυρίως με την παράληψη αυτόματης αντιστοίχισης των πτυχίων, και μάλιστα όταν πρόκειται για ισότιμα με τα πανεπιστήμια ιδρύματα;;;

 
απόφοιτη ΑΕΙ Πειραιά
10 Μάιος 2019 14:12

Θεωρώ πως το υποθετικό μέτρο των κατατακτηρίων εξετάσεων που στο παρελθόν είχε εξαγγείλει ο κ. Γαβρόγλου είναι ανέφικτο και αμφιβόλου νομιμότητας μέτρο, καθώς αφενός θα κληθούν αποφοιτήσαντες από τμήματα των εν λόγω Α.Ε.Ι. Τ.Τ. να παρακολουθήσουν εκ νέου τα ίδια ή απόλυτα συναφή τμήματα, ίσης διάρκειας του νέου ιδρύματος και αφετέρου, οποιοσδήποτε ευνοϊκός όρος και αν υπάρξει, θα προϋποθέτει πολυετή αναμονή για να μπορέσει κάποιος ενδιαφερόμενος να κάνει χρήση αυτής της διαδικασίας, καθώς πλέον των ανωτέρω, υπάρχει ειδική ποσόστωση εισαχθέντων μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων.

 
"πτυχιούχος"
10 Μάιος 2019 14:03

Υποστηρίξτε γαβρόγλου όσο θέλετε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το φάει το μαύρο γιατί όσα έκανε είναι απολύτως άδικα και έγιναν και με αντιδημοκρατικό τρόπο.

Τέλος

 
Manos Perakis
10 Μάιος 2019 11:12

Αυτές οι μοδάτες ατάκες "στρεβλό καθεστώς" έχουν καταντήσει κουραστικές. Δεν υπάρχει στρεβλό καθεστώς πουθενά εκτός από την Ελλάδα. Οι συντεχνίες έβαλαν έναν φανταστικό πήχη στην 5-ετια για να πάρεις τον τίτλο του μηχανικού και δεν εννοούν να χωνέψουν ότι μέσα στην Ε.Ε και αλλού ισχύει Μπολόνια και ένα 3ετές BEng είναι αρκετό για να δώσει πλήρη Ε.Δ στην ειδικότητά σου

 
Πολ. Μηχανικός Δομικών Έργων Τ.Ε.
10 Μάιος 2019 10:24

.....Πώς ο Δομικός Μηχανικός θα πάρει πλήρη δικαιώματα Πολιτικού Μηχανικού εφόσον το παλιό πρόγραμμα δεν έχει κανένα μάθημα Υποδομών; .....
Προσωπικά δεν θέλω δικαιώματα Υποδομών....
τα δικαιώματα Δομικών θέλω.... απο την στιγμή που έχω ειδίκευση 4 χρόνων σε Δομικά Έργα αυτά θέλω...

 
Αιθεροβάμων ρεαλιστής
09 Μάιος 2019 23:17

@ Μηχανικός

1) Άρα το ρεαλιστικό είναι να καταλήξει η χώρα από το στρεβλό καθεστώς μηχανικών δύο ταχυτήτων σε καθεστώς μηχανικών τριών ταχυτήτων (Διπλωματούχοι 5ετούς, πτυχιούχοι 4ετούς ΠΕ, πτυχιούχοι 4ετούς ΤΕ και πάει λέγοντας και για άλλες επαγγελματικές ομάδες, λογιστές, νοσηλευτές κτλ.), αυτό μας λέτε; Πόθεν τεκμαίρεται ότι το ζήτημα με τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων ΤΕΙ θα επηρεάσει τον χρόνο απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σχολών 4ετούς φοίτησης; Όσο για τον χρόνο αυτό σας παραπέμπω στους νόμους ίδρυσης όλων των "νέων" πανεπιστημιακών τμημάτων (των πρώην ΤΕΙ) στα οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για χρόνο απόδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αντίθεση με τον νόμο ίδρυσης των ΤΕΙ. Κι αν οι απόφοιτοι τμημάτων ΤΕΙ έμειναν μετέωροι επί 35+ χρόνια, πόσα λέτε θα μείνουν οι νέοι απόφοιτοι των "νέων" τμημάτων για τα οποία ο νομοθέτης δεν θέτει κανένα χρονικό προσδιορισμό για την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων;
2) Επικαιροποίηση των τίτλων σπουδών μας ζητάμε από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία αποφοιτήσαμε μιας και τα μετάλλαξαν δια νόμου και κατάργηση του διαχωρισμού ΤΕ, ΠΕ (ο οποίος πλέον δεν έχει καμία ουσία). Κι όχι να μας δοθεί πτυχίο με τον όποιο νέο τίτλο των νέων τμημάτων. Ναι όταν συγχέεις τίτλους σπουδών με επαγγελματικά δικαιώματα, χαιρετίσματα.

Από πού κι ως που θα κουβαλάνε τον τίτλο ΤΕΙ οι νέοι απόφοιτοι, ό, τι θέλετε λέτε ορισμένοι.

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η αξιοκρατία είναι ανύπαρκτη έννοια στην Ελλάδα, μια βόλτα στην υπόλοιπη Ευρώπη αρκεί. Στην Ελλάδα ο 23χρονος απόφοιτος πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ με μηδέν εργασιακή εμπειρία έχει τα ίδια ακριβώς δικαιώματα με τον 40χρονο πολιτικό μηχανικό ΕΜΠ κάτοχο μεταπτυχιακών ή διδακτορικού και 10ετή + επαγγελματική εμπειρία.
Δεν γίνεται να αξιώνετε ορισμένοι αξιοκρατικές διαδικασίες που θα αφορούν μόνο όσους κι ότι εσείς γουστάρετε. Οι αξιοκρατικές διαδικασίες ισχύουν καθολικά για όλους. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν αξιώστε ενιαίο ΤΕΕ για όλους τους μηχανικούς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών με ανάλογες διαδικασίες εξέλιξης κι αφήστε την δήθεν αγωνία σας για τους νέους αποφοίτους των νέων τμημάτων που θα χαντακωθούν από τους παλαιούς αποφοίτους.

 
bob mastoras
09 Μάιος 2019 23:02

Νομίζω ότι ο σχολιαστής "Μηχανικός 09 Μάιος 2019 21:24" έχει δίκιο.

 
Μηχανικός
09 Μάιος 2019 21:24

Ας είμαστε ρεαλιστές.
1) Αν ισοτιμηθούν ολοι οι παλιοι απόφοιτοι απευθείας τότε τα πάντα καταστράφηκαν για τους αποφοίτους ΠΑΔΑ στο μέλλον. Δεν θα πάρουν ποτέ δικαιώματα.
2) Σε κάποιες σχολές ΔΕΝ γίνεται απευθείας ισοτίμηση. Έχουν ενωθεί τμήματα πχ Τμήμα Βιοιατρικών Επιστημών που ήταν ΠΕΝΤΕ τμήματα αρχικά. Πώς θα δικαιολογηθεί η ισοτιμια; Πώς ο Δομικός Μηχανικός θα πάρει πλήρη δικαιώματα Πολιτικού Μηχανικού εφόσον το παλιό πρόγραμμα δεν έχει κανένα μάθημα Υποδομών;

Μήν τα θέλουμε όλα δικά μας. Εγώ δεν είπα να πάνε οι παλιοί απόφοιτοι στον Καιάδα. Άλλά να σκεφτόμαστε και λίγο τις συνέπειες. Με την απευθείας ισοτίμηση αδικούνται τα νέα παιδιά που θα δώσουν πιο πολλά μαθήματα, και θα χαντακωθούν κουβαλώντας τον τίτλο ΤΕΙ σαν βαρίδι.

Να γίνει αξιοκρατικά η διαδικασία. Να συνυπολογιστούν τυχόν Master ή Διδακτορικά όπως και η εργασιακή εμπειρία. Και να χρειαστεί να δώσουν 4-5 μαθήματα δεν χάθηκε και ο κόσμος.

 
G.Ar
09 Μάιος 2019 19:02

Οι νέοι συνάδελφοι των ΤΕΙ δεν έχουν κατανοήσει ότι τα πτυχία των ΤΕΙ δεν διαφοροποιούνται σε πρό και μετά το Ν.2916/01. Το αντίθετο ισχύει όλα τα πτυχία ΤΕΙ είναι ισότιμα μεταξύ τους και για το λόγο αυτό έχουν ή θα έχουν τα ίδια ακριβώς επαγγελματικά δικαιώματα όποτε αυτά εκδοθούν. Ακόμα και στο πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη βουλή ισχύει αυτός για όλα τα πτυχία ΤΕΙ. Επίσης αυτό που ζητάτε δηλαδή να εξομοιωθούν τα πτυχία ΤΕΙ μετά το Ν.2916/01 με πτυχία του ΠΑΔΑ είναι ανοησία αφού μια τέτοια ρύθμιση προσκρούει σε παγιωμένη νομολογία δικαστηρίων (Άρειος Πάγος 2028/06, 1718/08 και 524/13 κτλ). Δε μπορεί με νόμο να εξομοιώσεις άμεσα ανόμοια πράγματα. Τα ΤΕΙ ναι μεν είναι ΑΕΙ αλλά όχι Πανεπιστήμια αφού έχουν άλλο σκοπό και αποστολή. Αυτό το λέει ο νόμος πλαίσιο των ΑΕΙ και συνεπώς τα πτυχία τους αν και του ιδίου επιπέδου, διαφοροποιούνται ως προς τη φυσιογνωμία τους.

 
Τέρμα τα ψέματα
09 Μάιος 2019 18:23

Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ τα παραμυθάκια τους να τα πουλάνε σε τίποτε ανίδεους. Να έρθουν να μιλήσουν πάλι σε εμάς όταν Α) υπάρξει πράγματι μετατροπή σχολής μηχανικών Πανεπιστημίου σε πολυτεχνική 5ετούς φοίτησης (γιατί από το άρθρο 66 όπως τελικά διατυπώθηκε βγαίνει το συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, εάν όχι ποτέ, τότε σίγουρα όχι σε χρόνο μικρότερο των 10 ετών και βάλε).
Β) Όταν εκδοθεί και θεσμοθετηθεί Π.Δ με επαγγελματικά δικαιώματα τα οποία θα συνάδουν με τα προγράμματα σπουδών μας και την ιδιότητα του μηχανικού. Γιατί 4 ολόκληρα χρόνια της διαφορετικής από τους άλλους και δίκαιης κατά τα άλλα κυβέρνησης, το μόνο που είδαμε είναι διάταξη στην διάταξη για σύσταση επιτροπών. Διατάξεις για έκδοση Π.Δ και υποσχέσεις, είχαμε και με τους προηγούμενους αλλά επαγγελματικά δικαιώματα δεν είδαμε ποτέ. Το ίδιο μοτίβο ακολουθήσατε κι εσείς (κι ακόμη χειρότερο με την κατάργηση των σχολών μας και την μηδενική μέριμνα για την επικαιροποίηση των τίτλων σπουδών μας που αντιστοιχούν πλέον σε καταργημένες σχολές και θα φέρουν την στάμπα ΤΕ σε μία χώρα που οι τίτλοι σπουδών τριτοβάθμιας θα είναι από εδώ και πέρα μόνο ΠΕ).

Μέχρι τότε και με την προκλητική αδιαφορίας σας για το ζήτημα των ισοτιμήσεων, από εμάς τους αποφοίτους είναι όχι! Έχετε εξασφαλισμένο μαύρο.

 
Απόφοιτοι πρώην Αλεξάνδρειου ΤΕΙ
09 Μάιος 2019 16:58

Δεν χρειάζεται να μακρυγορούμε με μακροσκελή νομικά.. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ τουλάχιστον από το 2001 έως τώρα, είναι Απόφοιτοι ανώτατης Εκπαίδευσης με 240 ects προγράμματα σπουδών, 4 ετούς φοίτησης, και τα πτυχία τους αναγνωρίζονται πλήρως ισότιμα με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά στα περισσότερα κράτη του κόσμου συν της Ευρώπης! υπουργέ, αναμένουμε την πρόταση σου, για τις διαδικασίες ισοτίμησης.

 
Απόφοιτοι Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης
09 Μάιος 2019 16:49

Κύριε Υπουργέ,
Αναμένουμε ακόμα εδώ και 2 εβδομάδες, την πρόταση σας για τους αποφοίτους των ΤΕΙ, καταργήστε τις διακρίσεις, πετάξτε το "παλιό" και Κάντε μας να μην πάρουμε τα αεροπλάνα για άλλες χώρες που μας αναγνωρίζουν ως επιστήμονες.
Μας στερείτε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες και το μέλλον μας. Ο ίδιος έχετε πει στο πρώτο σχέδιο νόμου ότι η διάκριση σε ΠΕ και ΤΕ δεν έπρεπε να υφίσταται απ'το 2001 που τα ΤΕΙ μπήκαν στην ανώτατη Εκπαίδευση!
Πραξτε το αυτονόητο!

 
homo faber et ludens
09 Μάιος 2019 16:26

@ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ & Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ
Ποια τα όργανα που κρίνουν την συνάφεια των τίτλων και της εργασιακής εμπειρίας; Απαιτείται ο καθορισμός τους. Ακόμα απαιτείται και η διασαφήνιση των κριτηρίων. Τι είναι «αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία »;
Επιπλέον αυτών που αναφέρεται και βασικοί τίτλοι σπουδών θα μπορούσαν και αυτοί να προσμετρηθούν για την αντιστοίχιση κρινόμενοι πάντα από τα ίδια όργανα του α’ ερωτήματος. Πχ ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ με επιπλέον βασικό πτυχίο πληροφορικής (ΤΕ ή ΠΕ) έχει προφανώς διανύσει το όποιο τελευταίο διάστημα του λείπει. Τόσο από όγκο γνώσεων όσο και από άποψη συνάφειας του αντικειμένου.

«το ποσοστό των μη συναφών μαθημάτων στο νέο πρόγραμμα σπουδών ξεπερνά το 33% των διδαχθέντων μαθημάτων του παλαιού προγράμματος σπουδών, να οριστεί η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων από την Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος.» Σύμφωνοι. Να καθοριστεί όμως και ότι όταν μετά την παρακολούθηση και εξέταση τα συναφή προσεγγίσουν το 80% των μαθημάτων του νέου προγράμματος σπουδών εκδίδεται πιστοποιητικό ισοτιμίας. Και με την κατάκτηση του 90% εκδίδεται πιστοποιητικό ισοτιμίας και αντιστοιχίας

 
ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
09 Μάιος 2019 15:24

Ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ εδώ και τώρα! Τέλος το δούλεμα!

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ Αθηνών
09 Μάιος 2019 15:23

Προχωρήστε άμεσα σε ισοτήμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων μας με τα πτυχία του ΠΑΔΑ! Δεν επιτρέπεται να κρατάτε τους πτυχιούχους ΤΕΙ σε ομηρία! Φτάνει ο άδικος και παράλογος ρατσισμός που έχουμε φάει τόσα χρόνια! Τώρα, με την παράλειψη αυτή, η κυβέρνηση της αριστεράς γίνεται η αιτία αυτές οι αδικίες σε βάρος μας να αυξηθούν! Έρχονται εκλογές, μην το ξεχνάτε αυτό!

 
@ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
09 Μάιος 2019 14:35

Καλό είναι να μιλάμε με πραγματικά νούμερα.

Επικαλείστε ότι οι απόφοιτοι που επιδιώκουν την πανεπιστημιοποίηση είστε 170000.
Στο ψήφισμά σας όμως, στο avage έχετε υπογράψει 6300 σε διάστημα δέκα μηνών που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,7% επί του συνόλου των αποφοίτων.

Από τους 170000 αποφοίτους είστε εγγεγραμμένοι στη σελίδας σας 2480 που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1.45% επί του συνόλου των αποφοίτων.

Από τους 2480 της σελίδας σας ενεργό ρόλο έχουν περί τα 25 άτομα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1%.

Πόσα είναι τα πραγματικά εγγεγραμμένα μέλη του συλλόγου σας;

 
Απόφοιτος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
09 Μάιος 2019 13:49

Με τον ν. 2916/2001 τα Τ.Ε.Ι. από «σχολές ανώτερης βαθμίδας» καταργούνται, ταυτόχρονα δε ιδρύονται, με την ίδια ονομασία, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Κατά το άρθρο 1 του ν. 2916/2001 η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τον πανεπιστημιακό τομέα και τον τεχνολογικό τομέα που περιλαμβάνει τα ιδρυόμενα με τον εν λόγω νόμο Α.Τ.Ε.Ι. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 2916/2001 τα Α.Τ.Ε.Ι. αποβλέπουν στην παροχή εκπαιδεύσεως, η οποία δεν έχει τα χαρακτηριστικά της ανώτερης επαγγελματικής εκπαίδευσης, δηλαδή απλής μετάδοσης εξειδικευμένων γνώσεων, εμπειριών και δυνατοτήτων για την άσκηση ορισμένου επαγγέλματος, και τούτο διότι δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική κατάρτιση των αποφοίτων τους και την διεξαγωγή τεχνολογικής έρευνας για την ανάπτυξη και μεταφορά σύγχρονης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας.» το νομικό καθεστώς των Α.Ε.Ι. Τ.Τ., μετά την ανωτατοποίησή» τους (Ν. 2916/2001), χαρακτηρίζεται από μια σταθερή πορεία εξομοίωσης με τα υπόλοιπα Α.Ε.Ι. του πανεπιστημιακού τομέα, με την σταδιακή εξάλειψη των όποιων διαφοροποιήσεων είχαν διατηρήσει οι νόμοι 2916/2001, 3549/2007 και 4009/2011. Με τον Ν. 4485/2017 κορυφώθηκε η νομοθετική εξομοίωση, διότι ο νόμος αυτός ρυθμίζει τα κάθε είδους θέματα των Α.Ε.Ι. (γενικές αρχές, αυτοδιοίκηση και όργανα, καθηγητικό και λοιπό προσωπικό, σπουδές, φοιτητές κλπ.) κατά τρόπο ενιαίο και χωρίς διακρίσεις. Έτσι λοιπόν, ο νομοθέτης αφενός έχει κατοχυρώσει πλήρως τον ανώτατο ακαδημαϊκό χαρακτήρα των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. εντάσσοντάς τα, τυπικά και ουσιαστικά, στην κατηγορία των Α.Ε.Ι. μαζί με τα Πανεπιστήμια και αφετέρου κατέστησε σαφές ότι τα Α.Ε.Ι. Τ.Τ. και τα Πανεπιστήμια έχουν, καταρχήν και κατά βάση, κοινή αποστολή την οποία επιτελούν βάσει κοινών κανόνων και αρχών.
Άλλωστε, αυτό ακριβώς διαπιστώνει ο ίδιος ο νομοθέτης στην Αιτιολογική Έκθεση του Ν. 4521/2018 (σελ. 1) (Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις), κατόπιν ερμηνείας των διατάξεων του Ν. 4485/2017, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «Όσον αφορά στα Τ.Ε.Ι. Αθηνών και Πειραιά, αυτά ιδρύθηκαν, όπως και το σύνολο των Τ.Ε.Ι. της χώρας, το1983 µε το ν. 1404/1983, αντικαθιστώντας τα Κέντρα Ανώτε-ρης Τεχνικής Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης (Κ.Α.Τ.Ε.Ε.). Ακολούθως, ο ν. 2916/2001, ενέταξε τα Τ.Ε.Ι. στην ανώτατη εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας το ήδη τότε αναβαθµισµένο επίπεδο σπουδών που παρείχαν, τόσο σε επίπεδο προγραµµάτων σπουδών όσο και στο επίπεδο των προσόντων των διδασκόντων. Στη συνέχεια, οι νόµοι 3549/2007 και νόµοι 4009/2011 εδραιώνουν τα Τ.Ε.Ι. ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύµατα. Σύµφωνα µε το ν. 4485/2017, «στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής αποστολής τους, τα Α.Ε.Ι. (πανεπιστήµια και Τ.Ε.Ι.) παρέχουν ποιοτική και ολοκληρωµένη εκπαίδευση, σύµφωνα µε τις τάσεις της σύγχρονης επιστήµης, της τεχνολογίας και των τεχνών, καθώς και της διεθνούς επιστηµονικής πρακτικής. Στο πλαίσιο αυτό, τα Τ.Ε.Ι. εστιάζουν στις εφαρµογές των σύγχρονων επιστηµών, της τεχνολογίας και των τεχνών συνδυάζοντας την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υποβάθρου σπουδών µε την υψηλού επιπέδου εργαστηριακή και πρακτική άσκηση».
Όλα, λοιπόν, τα Α.Ε.Ι. παρέχουν σπουδές µε υψηλό θεωρητικό καταρχήν υπόβαθρο και τα Τ.Ε.Ι., επιπλέον εστιάζουν και στην εφαρµογή των επιστηµών. Στα Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Πειραιά λειτουργούν πολλά Τµήµατα αναγνωρισµένα για την ποιότητα σπουδών που παρέχουν, ποιότητα που πιστοποιείται, µεταξύ άλλων, και από τις πολύ θετικές αξιολογήσεις τους µέσω και της Α.ΔΙ.Π.. Τα προγράµµατα σπουδών αυτών των Τµηµάτων έχουν ήδη, όπως εξελίχθηκαν στην πορεία των χρόνων, αυξηµένο θεωρητικό υπόβαθρο, προσιδιάζοντας σε προγράµµατα σπουδών Τµηµάτων πανεπιστηµίου. Άλλωστε και τα δυο Ιδρύµατα έχουν αξιολογηθεί και για τις ερευνητικές τους δραστηριότητες και για το λόγο αυτόν συµµετέχουν στη Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ιδρύµατος Έρευνας και Καινοτοµίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), στο οποίο συµµετέχουν όλα τα πανεπιστήµια και επιλεγµένα Τ.Ε.Ι.. Λειτουργούν, όµως, και Τµήµατα τα οποία παρά το υψηλό επίπεδο σπουδών που παρέχουν από άποψη ποιότη-τας προσωπικού και διδακτέας ύλης, θεραπεύουν εντούτοις γνωστικά αντικείµενα που δεν ανταποκρίνονται πλέον στις ανάγκες της χώρας και τις διεθνείς επιστηµονικές εξελίξεις και τα οποία έπρεπε να τροποποιηθούν άρδην.
Με τα δεδοµένα αυτά, κρίθηκε αναγκαία η κατάργηση των δύο αυτών ιδρυµάτων, ώστε µε το ικανό προσωπικό και τις υποδοµές τους να υποστηριχθεί και να είναι βιώσιµο και αποδοτικότο νεοϊδρυόµενο πανεπιστήµιο, (χωρίς την απορρόφηση τους από κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο) πολλαπλασιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα οφέλη για την κοινωνία (φοιτητές, Πολιτεία, παραγωγικούς φορείς κ.λπ.), όπως αναλυτικά αποτυπώνεται σε σχετική έκθεση µελέτης συνεπειών και βιωσιµότητας που συντάχθηκε από το Υπουργείο. Το νοµοσχέδιο είναι αποτέλεσµα µιας µακράς διαδικασίας διαβούλευσης και επεξεργασίας και κατά τη διαµόρφωσή του ελήφθη σοβαρά υπόψη το πόρισµα επιτροπής που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων από ακαδηµαϊκούς εγνωσµένου κύρους και εκπροσώπους των διοικήσεων των ιδρυµάτων. Με το νοµοσχέδιο αυτό θεραπεύονται παράλληλα δύο ανάγκες. Πρώτον, η ίδρυση ενός πανεπιστηµίου που θα θεραπεύει νέα γνωστικά αντικείµενα, καλύπτοντας σχετικές ανάγκες που δηµιουργήθηκαν λόγω της προόδου των επιστηµών και που είχαν ήδη διαπιστωθεί από καιρό και, δεύτερον, η κατάργηση δύο Τ.Ε.Ι. που φιλοξενούσαν Τµήµατα δύο ταχυτήτων. Τα µεν προσέφεραν σπουδές µε εντονότατο το θεωρητικό υπόβαθρο, πανεπιστηµιακού χαρακτήρα, τα δε, παρά την ποιότητα των σπουδών, θεράπευαν γνωστικά αντικείµενα που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες της χώρας και της επιστήµης.». Ως εκ τούτου καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για μια αναδιοργάνωση (συγχώνευση ή κατάργηση) κάποιων τμημάτων των δύο Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (ως είθισται άλλωστε να γίνεται διαχρονικά, και πέραν των υφιστάμενων εθνικών αναγκών, σε διεθνές επίπεδο, σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που αφουγκράζονται και ακολουθούν τις επιστημονικές, ακαδημαϊκές και κοινωνικές εξελίξεις) και όχι για αναβάθμιση σε κάτι ανώτερο όπως αφήνεται να εννοηθεί για λόγους άγνωστους τόσο από την υφιστάμενη κυβέρνηση όσο και από διάφορες συντεχνιακές εστίες. Γι' αυτό και οι απόφοιτοι στο εξωτερικό αναγνωρίζονται ως απόφοιτοι Πανεπιστημίου επιπέδου bachelor 6 βαθμίδας με 240 ects . Το παράλογο είναι πως μόνο στην Ελλάδα δεν αναγνωρίζονται και εξού και η διάκριση ΠΕ-ΤΕ.

 
ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
09 Μάιος 2019 13:27

Σύμφωνα με τις παρ. 5 και 7 του άρθρου 16 του Συντάγματος:
«5. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Τα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Κράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους. Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει. 7. Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Κράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές».
Η διάκριση της ανώτατης από την ανώτερη εκπαίδευση στην Ελλάδα επιβάλλεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά. Διά των ανωτέρω διατάξεων, ο νομοθέτης, στον θεμελιώδη νόμο του κράτους ο οποίος είναι το Σύνταγμα, θέτει ένα τυπικό και ένα ουσιαστικό κριτήριο της εν λόγω διάκρισης.
Το τυπικό κριτήριο είναι ότι οι σπουδές ανώτερης εκπαίδευσης έχουν έως τριετή διάρκεια, ενώ το ουσιαστικό ότι ως ανώτερη νοείται μόνο η επαγγελματική ή άλλη εκπαίδευση.
Επιπλέον, στο Σύνταγμα δεν κατοχυρώνεται και δεν τυποποιείται ως αυτοτελή έννοια του δικαίου της εκπαίδευσης η κατηγορία «Πανεπιστήμια», παρά μόνο η κατηγορία «Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έννοια κατοχυρώνεται και τυποποιείται ως αυτοτελής συνταγματική, διότι σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο του Συντάγματος η «ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (παρ. 5) και των οποίων οι καθηγητές «είναι δημόσιοι λειτουργοί» (παρ. 6). Η έννοια αυτή αντιδιαστέλλεται πλήρως προς την ανώτερη εκπαίδευση, η οποία τυποποιείται στην παρ. 7 του ίδιου άρθρου διότι αυτή είναι η «επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση» η οποία παρέχεται «από σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια».
Συγχρόνως όμως, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τον χαρακτηρισμό ιδρυμάτων του παρελθόντος ως «σχολές ανώτατης εκπαίδευσης» τα οποία ενώ ανήκαν αναμφίβολα στην ανώτατη εκπαίδευση δεν χαρακτηρίζονταν και, κατά νομική ακριβολογία, δεν ήταν πανεπιστήμια. Τέτοια ιδρύματα, που διακρίνονταν από τα πανεπιστήμια, ήταν για παράδειγμα η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών, η Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, ακόμη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παρ’ όλα αυτά όμως, μέσω του Συντάγματος του 1975, τα ιδρύματα αυτά είτε μετετράπησαν σε πανεπιστήμια (Πάντειο Πανεπιστήμιο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο) είτε εξομοιώθηκαν πλήρως με πανεπιστήμια (Πολυτεχνεία, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και ανήκουν πλέον στον πανεπιστημιακό τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. (Χρυσόγονος 2015, Γνωμοδότηση προς το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης).
ΤΟΤΕ ΕΓΙΝΕ ΙΣΟΤΙΜΗΣΗ - ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ. Τώρα γιατί δε γίνεται κάτι αντίστοιχο για τους αποφοίτους;

 
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ-ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΤ
09 Μάιος 2019 12:56

Οι απόφοιτοι των δύο εν λόγω Α.Ε.Ι. Τ.Τ., από συστάσεώς τους έως σήμερα,
ανέρχονται περίπου στους 170.000, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. της χώρας, από το 2001 έως το 2016 ανέρχονται στους 269.000. Σύμφωναμε τον μέσο αριθμό αποφοίτησης ανά έτος από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων όλων των Α.Ε.Ι. Τ.Τ., από ιδρύσεώς τους, εκτιμάται άνω των 400.000.
Κατά την σύσταση της επιτροπής ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι εκπρόσωποι του Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. έθεσαν ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη διαδικασίας ισοτίμησης και αντιστοίχισης των παλαιών με τα νέα πτυχία.
Παρ’ όλα αυτά, διαπιστώσαμε ότι το σ/ν που τέθηκε σεδημόσια διαβούλευση με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις» δεν περιελάμβανε καμία διάταξη η οποία να ρυθμίζει το ζήτημα της ισοτίμησης
και αντιστοίχισης των πτυχίων των παλαιών αποφοίτων με τα πανεπιστημιακά πτυχία του ΠΑ.Δ.Α.. Ακολούθως, εκατοντάδες απόφοιτοι των δύο ανωτέρω Α.Ε.Ι. Τ.Τ. εισήλθαν ηλεκτρονικά στην επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα διαβούλευσης του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου το εν λόγω σ/ν βρισκόταν υπό διαβούλευση και κατέθεσαν τα σχόλια - προτάσεις (με επιχειρηματολογία) τους υπέρ της ύπαρξης διάταξης δια της οποίας θα προβλεπόταν ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων τους με τα νέα πανεπιστημιακά.
Έπειτα, όπως αποδείχτηκε, τα ανωτέρω σχόλια - προτάσεις των αποφοίτων δεν
ελήφθησαν υπόψη από τον κ. Υπουργό, με αποτέλεσμα το σ/ν να πάει προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, χωρίς πάλι να περιλαμβάνει καμία διάταξη περί ισοτίμησης και αντιστοίχισης των παλαιών με τα νέα πανεπιστημιακά πτυχία.
Στην συζήτηση της παραπάνω επιτροπής για το εν λόγω σ/ν συμμετείχε και εκπρόσωπος του Συλλόγου Αποφοίτων Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της ισοτίμησης και αντιστοίχισης των παλαιών πτυχίων με τα πανεπιστημιακά.
Κατόπιν, το σ/ν εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής,χωρίς καμία διάταξη εντός αυτού να αναφέρεται στα πτυχία των απόφοιτων των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.. Συγχρόνως, κατατίθεται η υπ’ αριθ. 1493/23-02-2018 τροπολογία, μέσω της οποίας ζητείται να προστεθεί άρθρο που αφορά στην προαναφερόμενη ισοτίμηση και αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα πανεπιστημιακά. Όπως προκύπτει από τα επίσημα πρακτικά της συνεδρίασης της 26/02/2018 της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Υπουργός απέρριψε την εν λόγω τροπολογία αναφέροντας πως θα φέρει το θέμα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Από την ημέρα εκείνη, κι ενώ η λειτουργία του ΠΑ.Δ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει, έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος και ο κ. Υπουργός δεν έχει φροντίσει να διευθετηθεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως αυτό, το οποίο μάλιστα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες απόφοιτους! Στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις μετεξέλιξης ή πανεπιστημιοποίησης
εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκε ισοτίμηση και αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων με τα νέα πανεπιστημιακά, όπως λ.χ.:
1) με το Ν. 1865/1989, προβλέφθηκε η διαδικασίας μετατροπής των πτυχίων
Κ.Α.Τ.Ε.Ε. σε Τ.Ε.Ι..
2) η περίπτωση της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. (Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών
Επιστημών), Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής, Παντείου Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Α.Β.Σ.Π. (Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς), για τις οποίες το π.δ. 377/1989 προέβλεψε την ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων τους αντιστοίχως με τα νέα πτυχία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Παντείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
3) καθώς και η περίπτωση των Εθνικών Ακαδημιών Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ) που λειτουργούσαν ως Ανώτερες Σχολές εποπτευόμενες από την Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής της Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τις οποίες προβλέφθηκε διαδικασία ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων τους με τα νέα πτυχία των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.), δυνάμει της υπ’ αριθ. Β1/421/1986 (ΦΕΚ 344 Β’) που κυρώθηκε με το άρθρο 7 του Ν. 1674/1986.
Για ποιον λόγο οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ., αν και
απόφοιτοι αναγνωρισμένων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (τόσο διά νόμου και επισήμων εθνικών δηλώσεων όσο και διά των διεθνών ακαδημαϊκών προτύπων, κατηγοριοποιήσεων και ορισμών), αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το Ελληνικό Κράτος σε σχέση με ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος και δη όταν πρόκειται για απολύτως ισότιμα ιδρύματα, ίσης διάρκειας και ίδιου επιπέδου με το νεοϊδρυθέν ;;;

 
εκ των έσω..
09 Μάιος 2019 12:48

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ θα πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως το άρθρο 66 του ν.4610/19 έτσι όπως διαμορφώθηκε μέχρι την τελική ψήφισή του.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η επιτροπή που θα ελέγξει την έγκριση ενός 5ετους ΠΣ θα αποτελείται από 5 μέλη διπλωματούχους στους 7.
Αυτό δημιουργεί αρκετά προβλήματα διότι δεν θα υπάρχει ποτέ η πλειοψηφία για την αντιστοίχιση με πολυτεχνικό τμήμα και θα οδηγηθούμε στο πρωτοφανές για τα Ελληνικά δεδομένα μηχανικοί 5ετούς φοίτησης χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τι αντίκτυπο θα έχει για το ίδρυμά μας, μια τέτοια εξέλιξη.

 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ & Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.
09 Μάιος 2019 12:14

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας , του έχουμε στείλει πρόταση , υπόμνημα, ζητήσαμε να παρευρεθούμε και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου και παρά του ότι προταθήκαμε δεν κληθήκαμε τελικά. Παρακαλούμε κάποια στιγμή να μας δώσετε τη δέουσα προσοχή. Οι απόφοιτοι είμαστε κάποιες χιλιάδες άνθρωποι και όχι φαντάσματα.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΗΤΑΝ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΣΗ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ. ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.
ΓΙ' ΑΥΤΟ AΞΙΩΝΟΥΜΕ:
Tην άμεση κύρωση διατάξεων που να κατοχυρώνουν την πλήρη και ως προς κάθε συνέπεια αυτόματη ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων των Tμημάτων των δύο πρώην Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τ.Τ. Αθήνας και Πειραιά, με τα νέα, ίσης διάρκειας σπουδών (240 ECTS) και ίδιας βαθμίδας (EQF Level 6) πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων και κατευθύνσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Συγκεκριμένα, προτείνονται τα εξής:
1. Αντιστοίχιση των παλαιών πτυχίων Τ.Ε.Ι. με τα νέα πτυχία του Πανεπιστημίου
Δυτικής Αττικής.
Πτυχία T.E.I τετραετούς διάρκειας σπουδών:
1) Όσα πτυχία αποκτήθηκαν μετά την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. το 2001, όντας πτυχία Α.Ε.Ι. κατά το άρθρο 16 του Συντάγματος τετραετούς διάρκειας σπουδών και 240 ECTS, τα οποία ανήκουν στο επίπεδο 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, καθώς και όσα ήταν ήδη τετραετούς διάρκειας σπουδών πριν το 2001, να αντιστοιχιστούν αυτοδικαίως και άνευ ετέρας διαδικασίας με τα νέα πτυχία, των αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων ή κατευθύνσεων του ΠΑ.Δ.Α τετραετούς διάρκειας σπουδών.
2) Για τα πτυχία τμημάτων μηχανικών ΤΕ που αποκτήθηκαν μετά την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. το 2001:
α) Αντιστοίχιση με τα νέα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών τμημάτων ή κατευθύνσεων του ΠΑ.Δ.Α. πενταετούς διάρκειας σπουδών αυτοδικαίως και άνευ ετέρας διαδικασίας για τους κατέχοντες συναφή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών, ακολουθώντας την συνήθη ακαδημαϊκή διαδικασία αντιστοίχησης των 10 ECTS ανά εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
β) Αντιστοίχιση με τα νέα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων ή κατευθύνσεων του ΠΑ.Δ.Α. πενταετούς διάρκειας σπουδών κατόπιν παρακολούθησης μαθημάτων ενός ακαδημαϊκού έτους για τους μη κατέχοντες συναφή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία, άνευ ποσοστιαίων περιορισμών και κατόπιν αίτησης του εκάστοτε ενδιαφερομένου.
Πτυχία Τ.Ε.Ι. διάρκειας σπουδών τρεισήμισι ετών:
1) Όσα πτυχία αποκτήθηκαν πριν το 2001, διάρκειας σπουδών τρεισήμισι ετών, όντας πτυχία Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρύματων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να αντιστοιχιστούν:
α) Αυτοδικαίως και άνευ ετέρας διαδικασίας για τους κατέχοντες συναφή τίτλο
μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον ενάμισι έτους, ακολουθώντας την συνήθη ακαδημαϊκή διαδικασία αντιστοίχισης των 10 ECTS ανά εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
β) Κατόπιν παρακολούθησης ενός ακαδημαϊκού εξαμήνου για τους μη κατέχοντες συναφή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία, άνευ ποσοστιαίων περιορισμών και κατόπιν αίτησης του εκάστοτε ενδιαφερομένου.
2) Για τα πτυχία τμημάτων μηχανικών ΤΕ που αποκτήθηκαν πριν την ανωτατοποίηση των Τ.Ε.Ι. το 2001:
α) Αυτοδικαίως και άνευ ετέρας διαδικασίας αντιστοίχιση με τα νέα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων ή κατευθύνσεων του ΠΑ.Δ.Α. πενταετούς διάρκειας σπουδών, για τους κατέχοντες συναφή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον τεσσεράμισι ετών, ακολουθώντας την συνήθη ακαδημαϊκή διαδικασία αντιστοίχισης των 10 ECTS ανά εξάμηνο πρακτικής άσκησης.
β) Αντιστοίχιση με τα νέα πτυχία των αντίστοιχων ή συναφών Τμημάτων ή κατευθύνσεων του ΠΑ.Δ.Α. πενταετούς διάρκειας σπουδών κατόπιν παρακολούθησης μαθημάτων ενάμισι ακαδημαϊκού έτους για τους μη κατέχοντες συναφή τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών ή αποδεδειγμένη συναφή εργασιακή εμπειρία τουλάχιστον τεσσεράμισι ετών, ακολουθώντας την συνήθη ακαδημαϊκή διαδικασία αντιστοίχισης των 10 ECTS ανά εξάμηνο πρακτικής άσκησης, άνευ ποσοστιαίων περιορισμών και κατόπιν αίτησης του εκάστοτε ενδιαφερομένου.
Σε όσα Τμήματα προκύπτουν κατόπιν των συγχωνεύσεων νέα επιστημονικά αντικείμενα και το ποσοστό των μη συναφών μαθημάτων στο νέο πρόγραμμα σπουδών ξεπερνά το 33% των διδαχθέντων μαθημάτων του παλαιού προγράμματος σπουδών, να οριστεί η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων από την Γενική Συνέλευση του οικείου Τμήματος.
2. Πλήρη και ως προς κάθε συνέπεια ισοτίμηση των πτυχίων των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα
πτυχία των Α.Ε.Ι. Π.Τ.:
Επί τη βάσει των συστάσεων και πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αιτούμαστε την άρση της όποιας διάκρισης διατηρείται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, στις προκηρύξεις θέσεων στον δημόσιο τομέα και στα εκδεδομένα επαγγελματικά δικαιώματα, ανάμεσα σε τίτλους σπουδών έκτου επιπέδου του Ευρωπαϊκού και Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, που εκδόθηκαν από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τεχνολογικού Τομέα και από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα.

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ TEI ΤΤ MASTER PHD
09 Μάιος 2019 10:25

Θέλουμε τα δικαιώματα των πολυτεχνείων, τέλος.

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ
09 Μάιος 2019 08:01

Για ποια ισότητα μιλάτε και για ποια δικαιοσύνη? Ένα εγχείρημα της αριστεράς το οποίο ξεκίνησε από την Δυτική Αττική, με την παράλειψη της ισοτίμησης και αντιστοίχισης των πτυχίων μας, έχει μετατραπεί στην πιο άδικη νομοθετική πρωτοβουλία της σημερινής κυβέρνησης! Ακόμα και ο κ. Μητσοτάκης, τέτοια αδικία σε βάρος τόσων ανθρώπων δεν θα την έκανε! Δυστυχώς πιστέψαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως διαφαίνεται αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Τα ΤΕΙ βάσει νόμων, Συντάγματος, UNESCO, EQF και Bologna, ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση! Οι απόφοιτοί τους έχουν 240 ECTS τα οποία δεν διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα ΑΕΙ γι' αυτό και είναι δυνατή η μεταφορά τους σε πανεπιστήμια. Πουθενά στον κόσμο δεν γίνονται αυτά που γίνονται εδώ! Υπάρχουν όλα τα νομικά και ακαδημαϊκά επιχειρήματα να προχωρήσετε άμεσα σε ισοτίμηση και αντιστοίχιση των πτυχίων μας με τα πτυχία του ΠΑΔΑ και δεν το κάνετε! Σε λίγες ημέρες ξεκινούν 3 εκλογικές διαδικασίες και ακολουθούν μετά από λίγους μήνες και οι βουλευτικές εκλογές. Όπως λοιπόν εσείς μας γράφετε κανονικά, έτσι κι εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει σε όλες τις κάλπες που θα στηθούν!

 
Γιάννης
09 Μάιος 2019 07:46

ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ σου λέει...χαχαχα...Το ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έβαλαν τάξη στο χάος ξεχνώντας επιδεκτικά τους αποφοίτους, αυτό αποτελεί τραγέλαφο...Λίγες μέρες μείνανε Τσίπρα...θα δεις την καταδίκη σας στις κάλπες...

 
ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
09 Μάιος 2019 00:05

Γράφετε πως τα ΤΕΙ είχαν απωλέσει εδώ και δεκαετίες τη διακριτή τους ταυτότητα και για αυτό τον λόγο δεν ήταν χρήσιμα για την Κοινωνία.... Και το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ επίσημα αυτό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.. Απίστευτο.

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
08 Μάιος 2019 23:56

Ρε παιδιά για ποια δικαιοσύνη μιλάμε όταν χιλιάδες απόφοιτοι του ΠΑΔΑ δεν μπορούν να ισοτιμήσουν τα πτυχία τους που καταργήθηκαν;
Όταν έχετε οδηγήσει τόσους χιλιάδες ανθρώπους σε απόγνωση και δυστυχία.
Όταν το δίκαιο δεν γίνεται πράξη.
Αυτή είναι η αριστερά που ξέραμε;
Δυστυχώς αρχίζουν και γκρεμίζονται όλα όσα γνωρίζαμε και μεγαλώσαμε με αυτά .
Ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Σύριζα.
Η μεγαλύτερη αδικία που ούτε η δεξιά έχει καταφέρει να κάνει.
Μπράβο σας ...

 
Εκ των έσω...
08 Μάιος 2019 23:09

Ποιος ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΔΑ; Ο Μπόγρης που είναι Σύμβουλος του Γαβρόγλου έγραψε το άρθρο αυτό το οποίο και απέστειλε σήμερα το μεσημέρι με mail σε όλα τα μέλη του ΠΑΔΑ...

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά MSC
08 Μάιος 2019 23:00

Αγαπητό ΠΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ σας ενημερώνω πως οι απόφοιτοι των 2 συγχωνευθεντων και όχι καταργημενων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά δεν ειναι μόνο οι Μηχανικοί. Αλήθεια ποια η γνώμη σας για την ισοτιμιση ενός Λογιστή ΤΕ πχ με 4 έτη σπουδών, 240 ects ,ίδιους καθηγητές με έναν αυριανό Λογιστή ΠΕ.
Μήπως δεν το βρίσκετε σκόπιμο;
Μήπως σας συμφέρει να μην το βρισκετε σκόπιμο!
Αλήθεια όταν από του χρόνου το δημόσιο προκηρύξει θέσεις Λογιστών αυτές θα είναι ΠΕ ,ΤΕ αλήθεια τι θα είναι ;
Κάποιος που ήδη εργάζεται θεωρείτε ότι θα έχει ίδιες αξιώσεις εξελιξης με έναν ΠΕ;
Να σας βοηθήσω....
Από μέσα σας απαντατε ήξερες οτι εισηχθηκες σε ΤΕΙ , σωστά αυτό δεν σκέφτεστε ;
Απαντώ ήξερα ότι εισηχθηκα σε ΑΕΙ ΤΤ Λογιστικης με αξιοπρεπεστατα μόρια, με αξιοπρεπεστατες αξιολογήσεις και που σε καμία περίπτωση κανείς δεν μου είπε ότι θα έπαυε μελλοντικά να υφίσταται χωρίς να προβλεφθούν διαδικασίες για εμάς τους αποφοίτους του.Ποσο δε μάλλον όταν έγινε αποδεκτό οτι όλο οι καθηγητές αυτού κρίνονται ικανοί δίχως αξιολόγηση να ονομαστούν πανεπιστημιακοί.
Πανεπιστημιοποιηθηκαν κοινώς όλα κτίρια εγκαταστάσεις καθηγητές εισηγμενοι εν ενεργεία φοιτητές όλοι μα όλοι εκτός από τους αποφοίτους...
Τώρα που το σκέφτηκα μη μέριμνα των αποφοίτων στην Ελλάς συμβαίνει πρώτη φορά .
Ίσως τελικά εδώ να κολλά το 1η φορά Αριστερά , αγαπητό ΠΑΔΑ ΣΥΡΙΖΑ.

 
ΤΕΙ Αθήνας
08 Μάιος 2019 22:05

Για το ζήτημα της ισοτίμησης των πτυχίων των αποφοίτων ΤΕΙ ούτε λόγος κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ! Έρχονται κάλπες και 400.000 απόφοιτοι θα σας απαντήσουμε μέσω αυτών!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ