Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η εγκύκλιος για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό

Αιτήσεις από 10-05-2019 μέχρι 20-05-2019
Δημοσίευση: 10/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την  απόσπαση εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για το σχ. έτος 2019-2020

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται: από 10-05-2019 μέχρι 20-05-2019 και ώρα 15.00.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή πύλη https://dipode-aitisi.sch.gr.

Σχόλια (32)

 
@Αγγελική Χανια
08 Νοε 2019 14:16

Γυναίκα στο Ντουμπάι; Το σκέφτηκες καλά;
Δεν ξέρω τι γίνεται στο Ντουμπάι, αλλά στην Σαουδική Αραβία απαγορεύεται να βγαίνεις από το σπίτι χωρίς τη συνοδία του άντρα σου!

 
Γ.Π.
08 Νοε 2019 08:08

Αφόρητη ζέστη και υγρασία... Θα είσαι συνεχώς μέσα σε κλειστούς κλιματιζομενους χώρους. Θα θυμάσαι τα όμορφα μέρη που περπάτησες στον τόπο μας και θα μελαγχολείς... Μην φύγεις! Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει και η εξωτερική αξιολόγηση. Θα ζήσουμε υπέροχες στιγμές...

 
Αγγελική Χανια
08 Νοε 2019 02:23

Για Ντουμπάι γνωρίζετε κάτι;

 
Γ.Π.
22 Σεπ 2019 14:01

@ ειρήνη
Τη δεκαετία του 60 πήγαν κάποιοι συγχωριανοί μου στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου...
Εσείς, γιατί θέλετε να πάτε, τώρα που ήρθε η Ανάπτυξη και βγήκαμε από τα Μνημόνια;

 
ειρήνη
22 Σεπ 2019 12:43

Συνάδελφοι ενδιαφέρομαι για Βέλγιο ξέρει κανείς ;;;;;;;;;;;

 
Υποψήφιος προς απόσπαση στο Μόναχο
23 Μάιος 2019 22:04

Συνάδελφοι, όσοι πρώην αποσπασμένοι στο Μόναχο, πώς βρίσκει κάποιος τις απαραίτητες πληροφορίες για να αποφασίσει αν μπορεί ή όχι να προχωρήσει στην αποδοχή της απόσπασης;

 
Δάσκαλος
20 Μάιος 2019 19:57

@ Κρητικός 20 Μάιος 2019 01:30
Χαίρομαι για τη συζήτηση που ανοίγουμε.
Καταρχήν δεν γνώριζα για ειδικότητες που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τα 10 έτη απόσπασης στη Γερμανία με «ελληνικό» επιμίσθιο.
Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν αλλάζει κάτι στη συζήτησή μας, πέρα από το γεγονός ότι ενισχύει την υπόθεση για «λάθη» του παρελθόντος (προσεκτικά διατυπωμένο και κατά την άποψή μου πάντα).
Θεωρώ ότι αυτά τα «λάθη», σε συνδυασμό με τη θέσπιση κι άλλων «αντικινήτρων» (πχ απώλεια οργανικής θέσης στην Ελλάδα) είχαν οδηγήσει στο να περιοριστεί η δυνατότητα για απόσπαση εκπαιδευτικών από Ελλάδα με επιμίσθιο.
Αυτό προφανώς κι ήταν προς όφελος όσων επιθυμούσαν τις επ’ αόριστων παρατάσεις τους στη Γερμανία.
Η κατάσταση αυτή, ευτυχώς, έχει πλέον αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια.
Θα συμφωνήσω ωστόσο ότι καλό είναι να μη γίνονται σπατάλες.
Η αρχή θα μπορούσε να γίνει με την ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού. Προφανώς και δεν είναι δικιά μου ευθύνη να υποδείξω πώς θα συμβεί αυτό, αλλά δουλειά της πολιτείας να ελέγχει πώς αξιοποιούνται οι «ανθρώπινοι πόροι» που διαθέτει.
Τα πέντε έτη απόσπασης με επιμίσθιο, σε συνδυασμό με ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού, είναι λοιπόν ένα δίκαιο μέτρο το οποίο θεωρώ ότι θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της επιζητούμενης ομαλότητας στο ζήτημα της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

 
Κρητικός
20 Μάιος 2019 01:30

@Δάσκαλος 19 Μάιος 2019 16:13
Αναφέρομαι σε "ελληνικότατα" επιμίσθια που ουδεμία σχέση έχουν με το κρατίδιο της Βαυαρίας και τα extra του. Υποθέτω γνωρίζεις ότι ΠΡΙΝ από τη κρίση κάποιες ειδικότητες μπορούσαν-σε όλη-τη Γερμανία να φθάσουν στο 6ο, 7ο, μέχρι και στο 10ο έτος απόσπασης.
Εάν λοιπόν τώρα "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", τότε το υπουργείο μπορεί να προχωρήσει πάλι σε 5ο και 6ο έτος με επιμίσθιο.
Εάν ΔΕΝ υπάρχουν, τότε θα πρέπει να κινηθεί πολύ διαφορετικά (προφανώς μέσα στο πνεύμα της εξοικονόμησης πόρων).
Άς αποφασίσουμε τι από τα δύο συμβαίνει...

 
Δάσκαλος
19 Μάιος 2019 16:13

@Κρητικός-18 Μάιος 2019 00:07
Φαντάζομαι να αναφέρεσαι στα επιμίσθια που δίνονται από τη Γερμανική "πλευρά" στα δίγλωσσα σχολεία (με βασική γλώσσα τα ελληνικά) και στην "αξιοποίηση" αυτών από εκπαιδευτικούς που δήλωναν ότι παρέμεναν στη Γερμανία "πέραν της πενταετίας, χωρίς επιμίσθιο" αλλά κατέληγαν στο τέλος με συνεχείς, επ’ αόριστων, αποσπάσεις και με δύο μισθούς (έναν από την Ελλάδα και έναν από τη Γερμανία).
Αυτά τα φαινόμενα είχαν οδηγήσει σε καταστάσεις όπου έως και σχετικά πρόσφατα (πριν 3 χρόνια) εμφανιζόταν όλες οι θέσεις για απόσπαση σε ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες της Γερμανίας "κλεισμένες".
Η κατάσταση αυτή, με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που ορίζεται από τον 4415/16, ευτυχώς, έχει πλέον αλλάξει και για πρώτη φορά όλες οι αιτήσεις απόσπασης, ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών, από Ελλάδα στη Γερμανία, ικανοποιούνται.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετικό που ανοίγει αυτός ο διάλογος.
Το αφήγημα ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί, με συνεχείς παρατάσεις (επ’ αόριστων αποσπασμένοι) που «συμφέρουν» οικονομικά το ελληνικό κράτος, θεωρώ ότι έχει πάψει προ πολλού να πείθει.
Αν έπειθε, προφανώς και θα συνέχιζαν τα πράγματα ως έχουν.
Δηλαδή: «Κλεισμένες» θέσεις στη Γερμανία και μηδαμινές αποσπάσεις από Ελλάδα.
Το άλλο αφήγημα ότι οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί από Ελλάδα είναι «ρουσφετολογικές τοποθετήσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, εις βάρος της ομογένειας και του ελληνικού λαού»… προφανώς και είναι για γέλια.

 
Πρωην αποσπασμενος
18 Μάιος 2019 10:21

Όσοι νομίζουν ότι θα ζήσουν αξιοπρεπως με αυτο το ψιχολοεπιμισθιο στη Γερμανία αρκει να δουν τον αριθμό των ανακαλέσεων των τελευταίων ετών .

 
Κρητικός
18 Μάιος 2019 00:07

@Δάσκαλος-17 Μάιος 2019 11:15
Eαν "ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ", τότε μπορούμε να έχουμε όχι μόνο 5ο έτος (με επιμίσθιο) αλλά και περισσότερα, όπως γινόταν ΠΡΙΝ την οικονομική κρίση όπου κάποιες ειδικότητες έφθαναν στο 10ο έτος (με επιμίσθιο)...

 
Δάσκαλος
17 Μάιος 2019 11:15

Τα κενά στις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες Γερμανίας παραμένουν πολλά.
Πέρυσι (σχολικό έτος 2018-19) όλες οι αιτήσεις απόσπασης για Γερμανία από Ελλάδα ικανοποιήθηκαν.
Το τονίζω: ΌΛΕΣ!!!
Και πάλι δεν έφτασαν και αποσπάστηκαν τελικά επιπλέον ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (χωρίς επιμίσθιο), που είχαν ξεπεράσει (κατά πολύ) τα 5 έτη απόσπασης.
Είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.
Δηλαδή όλες οι αιτήσεις απόσπασης από Ελλάδα θα ικανοποιηθούν (και πάλι) και θα υπάρξουν (και πάλι) κενά τα οποία θα καλυφθούν (ως συνήθως) από ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που έχουν ξεπεράσει τα 5 έτη απόσπασης.
Αυτή είναι η κατάσταση εδώ.
Το θέμα της ερμηνείας αυτού του φαινομένου σηκώνει πολλή συζήτηση (κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει).
Σε κάθε περίπτωση…
Για να μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, απαιτείται η παροχή επιμισθίου και για τα 5 έτη απόσπασης που δικαιούται ο/η εκπαιδευτικός.
Το νούμερο ένα πρόβλημα στη Γερμανία είναι η εγκατάσταση (δυσκολία ανεύρεσης κατοικίας). Από εκεί και πέρα τα πράματα δεν είναι δύσκολα και ο ελληνικός μισθός σε συνδυασμό με το επιμίσθιο αρκούν για να ζήσει κάποιος/α αξιοπρεπώς.
Όχι βέβαια για να γίνει πλούσιος…
Αυτό ωστόσο, φαντάζομαι, δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο για όποιον/α επιλέγει να γίνει δάσκαλος/α.
Το να αμείβεσαι όμως με έναν ελληνικό μισθό στη Γερμανία, είναι σα να σου λένε (εμμέσως πλην σαφώς) να συμπληρώσεις το εισόδημά σου με όποιον «πρόσφορο» τρόπο κρίνεις (σχεδόν ο ένας μισθός φεύγει εδώ στο ενοίκιο).
Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη!
Ο/Η δάσκαλος/α οφείλει να αμείβεται για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς από τον μισθό του και όχι να είναι υποχρεωμένος να κάνει επιπλέον «μαύρη» (αδήλωτη προς τον εργοδότη του, το ελληνικό δημόσιο) εργασία ή να θεωρείται δεδομένο ότι θα συντηρείται από το μισθό του/της συζύγου του (βρισκόμαστε στο έτος 2019 και όχι στη δεκαετία του 70).
Οι αντιλήψεις αυτές είναι πραγματικά τριτοκοσμικές (μεσαιωνικές) και δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Οπότε η μόνη έντιμη και δίκαιη λύση για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από Ελλάδα στο εξωτερικό είναι απλή.
Δίκαιη αμοιβή (επιμίσθιο) για όσο διάστημα δικαιούνται απόσπασης.
Όλα τα άλλα είναι υποκρισία.

 
Δημήτρης Νότια Αφρική
16 Μάιος 2019 09:14

@Αϊνστάιν
Σε ευχαριστώ συνάδελφε για τις καλές κουβέντες σου.
Δεν θα ασχοληθώ με αυτούς που προσπαθούν να αποτρέψουν τους συναδέλφους να αποσπαστουν στο εξωτερικό.

 
@ Δημήτρης Νότια Αφρική
15 Μάιος 2019 11:46

Ετσι είναι όπως τα λες Δημητρη. Συνέβαινε αυτό απο το 1998 που ζούσα εκεί, όχι ως εκπαιδευτικός. Είναι πραγματικα λυπηρό να δίνει κανεις πληροφορίες με διάθεση να βοηθήσει κ ορισμενοι να χλευάζουν !!!!!
" Δύο πραγματα δεν έχουν όρια: Το σύμπαν κ η ανθρώπινη βλακεία" . Αϊνστάιν

 
Δημήτρης Νότια Αφρική
15 Μάιος 2019 09:55

Η διαμονή των αποσπασμενων εκπαιδευτικων στην Νότια Αφρική στις περισσότερες περιπτώσεις είναι δωρεάν και σε κάποιες περιπτώσεις και το αυτοκίνητο όπως έγραψα παραπάνω.
Διακρίνω ειρωνεία από μερικούς.

Τα τηλέφωνα των νέο αποσπασμενων μπορείς να τα βρεις από το συντονιστικο γραφείο του Johannesburg.
Από αυτούς θα μάθεις την αλήθεια.

 
Δον Κιχώτης
14 Μάιος 2019 18:30

Άψογα τα σχόλια των συναδέλφων μου.
Επειδή συχνά βγάζω τα πρόβατα ενός ξαδέλφου μου για βοσκή - όταν κατεβαίνω στην Κρήτη - ελπίζω πως γρήγορα θα προσαρμοστώ στη Δυτική Σαχάρα και πως μετά από λίγα χρόνια, θα είμαι έτοιμος να γυρίσω στα πάτρια εδάφη, να εφαρμόσω τις νέες γνώσεις που απέκτησα στις ερήμους... Στην Αλάσκα, αδελφέ μου, δεν πάω, με ένα μόνο απλό επιμίσθιο.
Θέλω κι ένα κότερο - παγοθραυστικό, να κάνω τις βόλτες μου στους πάγους...
Δεν έχω ψυχή εγώ;

 
πληροφορίες ...Αφρικής
14 Μάιος 2019 17:27

Στην ιστοσελίδα του συντονιστικού γραφείου Γιοχάνεσμπουργκ ("Διάφορες πληροφορίες " ) υπάρχουν έγκυρες πληροφορίες για τη Νότιο Αφρική:
π.χ. "Οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να φροντίσουν για την διαμονή και την μετακίνησή τους. Το ενοίκιο στις περιοχές που προσφέρονται για να μείνουν είναι υψηλότερο από αυτό στην Ελλάδα κλπ.
Απαιτείται περίσκεψη πριν την υποβολή αίτησης ιδιαίτερα από όσους έχουν παιδιά και είναι ανάγκη να υπολογιστούν πολλοί παράγοντες στις δαπάνες διαβίωσης π.χ αεροπορικά εισιτήρια, περίθαλψη, κλπ.

 
Μάριος Δυτική Σαχάρα
14 Μάιος 2019 15:42

@Δον Κιχώτης.Και οι νεομετανάστες της Δυτικής Σαχάρας προσφέρουν κλιματιζόμενη σκηνή, ιδιωτικό πηγάδι και μια βακτριανή καμήλα για τις μετακινήσεις.

 
Maria
14 Μάιος 2019 14:54

Έχετε ακούσει κάτι για το Ισραήλ;

 
Γιάννης-Αλάσκα
14 Μάιος 2019 12:02

@Δον Κιχώτης.Και στην Αλάσκα η κοινότητα διαθέτει δωρεάν ιγκλού και δωδεκαβάλβιδο έλκηθρο (με δώδεκα κύνες) .

 
Δον Κιχώτης
13 Μάιος 2019 23:10

@ Δημήτρης Νότια Αφρική
Σ' ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τις πληροφορίες σου.
Να είσαι πάντα καλά.

 
Πρωην αποσπασμενος
13 Μάιος 2019 21:47

Εννοώ στη Γερμανία και ιδιαίτερα Στουτγάρδη Μόναχο Φρανκφουρτη

 
παλιός
13 Μάιος 2019 21:34

Τα τελευταία χρόνια σημαντική απαξίωση της θέσης των εκπαιδευτικών, κύρια σημεία τα εξής:
α) Το ειδικό επιμίσθιο παραμένει στα επίπεδα προ δεκαετίας και πλέον, ενώ το κόστος ζωής, σε αρκετές χώρες έχει τετραπλασιαστεί και πλέον (πχ χώρες της Αφρικής), ενώ σε χώρες της Ευρώπης το επιμίσθιο μαζί με τον μισθό δεν επαρκούν για τα βασικά μιας στοιχειώδους αξιοπρεπούς διαβίωσης.
β) Καταργήθηκε η αποζημίωση μεταφοράς οικοσκευής τόσο για την πρώτη εγκατάσταση όσο και για την οριστική επιστροφή (άραγε αυτό ισχύει και για τους άλλους υπαλλήλους του Ελληνικού Δημοσίου που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό;)
γ) Το μόνο που δικαιούται ο εκπαιδευτικός που παίρνει απόσπαση είναι το εισητήριο μετάβασης και επιστροφής με μία βαλίτσα!
δ) Στις περισσότερες περιπτώσεις χωρών, το επιμίσθιο και ο μισθός επαρκούν οριακά για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης καθώς και τα εισητήρια μετάβασης στην Ελλάδα, ειδικά αν πρόκειται για οικογένεια, στη διάρκεια της χρονιάς. Η περίπτωση για την "εξοικονόμηση" κάποιων χρημάτων πετυχαίνεται μόνο με παραχωρήσεις στο επίπεδο της διαβίωσης, σε επίπεδα χαμηλότερα της Ελλάδας.

 
Δημήτρης Νότια Αφρική
13 Μάιος 2019 18:36

@Δόν Κιχώτης
Σχεδόν σε όλες τις κοινότητες προσφέρεται δωρεάν η διαμονή και σε κάποιες αυτοκινητο

 
Δανάη
13 Μάιος 2019 17:42

Συμφωνώ με τον πρώην αποσπασμένο. Τα ενοίκια είναι υψηλά και στις Σκανδιναβικές χώρες, ανύπαρκτα σπίτια προς ενοικίαση, υψηλό κόστος ζωής. Καλή έρευνα για τη χώρα υποδοχής και πάντα βοηθάει αν έχεις συγγενείς εκεί. Αλλιώς, όχι...

 
Πρωην αποσπασμενος
13 Μάιος 2019 00:53

Ούτε με 2500 επιμίσθιο δε βγαίνει.

 
Δημήτρης Νότια Αφρική
12 Μάιος 2019 23:29

@Δον Κιχώτης
Κρητικούς συναντάς αλλά οι πιο πολλοί από τους ομογενείς είναι Επτανησιοι, Πελοποννησιοί και από Μυτιλήνη .

 
Μανώλης
12 Μάιος 2019 20:05

Όσοι ενδιαφέρονται για τη Γερμανία να το σκεφτούν διπλά. Το κόστος ζωής είναι
πολύ υψηλό. Τα ενοικια στις περισσότερες πόλεις πανάκριβα:

 
Ελλη
12 Μάιος 2019 19:20

Ο πίνακας χωρών - ειδικοτήτων ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα; Αναρωτιέμαι αν ανανεώνεται, γιατί για παράδειγμα καποιες ειδικότητες σε καποιες χώρες δεν υπηρχαν περυσι κ φέτος υπαρχουν.,.

 
Φορέας
12 Μάιος 2019 14:58

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε ανοιχτές διαδικασίες αιτήσεων, με μετρήσιμα μόρια, για κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό στην Ελλάδα.
Καλό είναι να μην υπάρξουν χρονοτριβές στις νέες αποσπάσεις, ώστε όλα τα σχολεία της ομογένειας να λειτουργήσουν στην ώρα τους.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ