Placeholder

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ

Επίσκεψη Ν. Κεραμέως στην ΑΔΙΠ: Τα τέσσερα μέτρα που θα λάβουμε για την ενίσχυση της ΑΔΙΠ

"Τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής επιβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική περιθωριοποίηση της Αρχής από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά την εν λόγω διαδικασία"
Δημοσίευση: 13/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Νέα Δημοκρατία,   θα ενισχύσει με κάθε μέσο την ΑΔΙΠ, καθώς η ανάδειξή της ως κεντρικού πυλώνα της Ανώτατης εκπαίδευσης βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας, τόνισε η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, αμέσως μετά την επίσκψη στα γραφεία της ΑΔΙΠ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είπε η Ν. Κεραμέως, είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα:

1. Κεντρική μας προτεραιότητα αποτελεί η εφαρμογή των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων της ΑΔΙΠ. Συγκεκριμένα, η ενίσχυση του ρόλου της ως ανεξάρτητης αρχής και φορέα εξωτερικής διακυβέρνησης στην Ανώτατη εκπαίδευση, για την εθνική στρατηγική, τον μεσο-μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των Ιδρυμάτων και τα κέντρα αριστείας.

2.  Θα προχωρήσουμε άμεσα στην κατάργηση των διατάξεων που θεσπίστηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση για τον περιορισμό του ρόλου της Αρχής με την απόδοση αρμοδιοτήτων της σε άλλους φορείς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας της από το Υπουργείο και τα Ιδρύματα.

3.  Θα αναθέσουμε άμεσα στην ΑΔΙΠ την κατάρτιση ειδικής μελέτης για την ενίσχυση της αυτονομίας των ΑΕΙ, υπό το πρίσμα της ενίσχυσης του ρόλου της διασφάλισης ποιότητας.

4.  Στο επίπεδο της διοίκησης, θα επιδιώξουμε την ενίσχυση της οικονομικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας της Αρχής.

Η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ χαρακτήρισε   ιδιαιτέρως εποικοδομητικό τον διάλογο που είχε σήμερα στην ΑΔΙΠ και διατύπωσε την ελπίδα ,  ότι “θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας γόνιμης συνεργασίας προς όφελος της Αρχής και της Ανώτατης εκπαίδευσης, συνολικά”.

Κατά τη συνάντηση με το προσωπικό, είπε η τομεάρχης της ΝΔ, άκουσα προσεκτικά και κατέγραψα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, όπως ζητήματα που προκύπτουν από την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη δράσεων εξωστρέφειας και επιμορφωτικών δράσεων.

Κατά τη συνάντηση εργασίας με τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου,υπογράμμισε η Ν. Κεραμέως,  είχα την ευκαιρία να εκφράσω τη σοβαρή ένσταση μας για την απουσία της Αρχής στον σχεδιασμό της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως επιχειρείται τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής επιβεβαίωσαν με κατηγορηματικό τρόπο την προκλητική περιθωριοποίηση της Αρχής από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, κατά την εν λόγω διαδικασία.

“Η ΑΔΙΠ αποτελεί την καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή για την ποιότητα στην Ανώτατη εκπαίδευση και τη συνδιαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την Ανώτατη εκπαίδευση”, σημείωσε η τομεάρχης της ΝΔ και πρόσθεσε: “Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι η ΑΔΙΠ αγνοήθηκε χαρακτηριστικά και λοιδορήθηκε από την παρούσα Κυβέρνηση”.

Η Ν. Κεραμέως ζήτησε τις απόψεις των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επί συγκεκριμένων πτυχών του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Ανώτατη εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας: “Για εμάς, η ουσιαστική διαβούλευση και η μέγιστη δυνατή συναίνεση αποτελεί προτεραιότητα και στρατηγική επιδίωξη”.

Σχόλια (5)

 
Φοβερές τοποθετήσεις
13 Μάιος 2019 19:03

Αυτά που λέτε είναι απλά αερολογίες.. Δεν πειράζει δώρο για το ΣΥΡΙΖΑ..

 
Θύμιος
13 Μάιος 2019 21:18

Η ΑΔΙΠ πρέπει να σκεφτεί και η ίδια πώς δουλεύει;

Πχ για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών ζητά το "οδηγό σπουδών" σε μορφή PDF.
Στην απάντηση ότι ο οδηγός σπουδών έχει να εκδοθεί έντυπος για πάνω από 10 χρόνια και ότι όλοι οι οδηγοί σπουδών από το 2005 είναι διαθέσιμοι online, απάντησε ότι τα θέλει σε έντυπη μορφή.
Τα στοιχεία που απαιτεί να υπάρχουν στον έντυπο οδηγό σπουδών είναι σχεδόν τα ίδια από τα στοιχεία των διδασκόμενων μαθημάτων που ζητά επίσης σε μορφή PDF.

Και το καίριο ερώτημα:
Επειδή η ΑΔΙΠ δεν ρωτήθηκε για τις συγχωνεύσεις, δεν θα έπρεπε να έχει και να εκφέρει γνώμη; Γιατί δεν έχει το θάρρος της γνώμης της τελικά;

 
Ελλάδα_Μπροστά
14 Μάιος 2019 09:50

Και μόνο αυτό να κάνει η ΝΔ (αναβάθμιση της ΑΔΙΠ) θα έχει σταματήσει την εθνική κατρακύλα

 
Observator
14 Μάιος 2019 09:58

Tι σημαίνει οτι ο Οδηγός Σπουδών είναι online?

 
χαχαχα
14 Μάιος 2019 10:31

"απουσία της Αρχής στον σχεδιασμό της αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, όπως επιχειρείται τα τελευταία δύο χρόνια από την Κυβέρνηση" : 1. ως αρχή όντως μπορεί να μην εισακούστηκε. δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεσή της που να το καταγγέλλει και να δημοσιοποιεί τις θέσεις της; 2. ο πρόσφατα τοποθετηθείς επικεφαλής δεν ήταν σύμβουλος του υπουργού ;;;;; μας κοροϊδεύουν πανεπιστημιακοί και πολιτικοί ;;;;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ