Η ερμηνευτική εγκύκλιος για την παράταση αποσπάσεων στο εξωτερικό

13/05/2019

Άκουσε το άρθρο

Ερμηνευτική εγκύκλιο σχετικά με τις νέες διατάξεις  που ψηφίστηκαν τη Μ. Εβδομάδα στη  Βουλή, που προβλέπουν  τη  δυνατότητα διετούς παράτασης των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με τη λήψη κατά το πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

α) Εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι στο εξωτερικό των οποίων λήγει η τριετής απόσπασή τους και με βάση την ανωτέρω σχετική εγκύκλιό μας, δεν υπέβαλαν αίτηση παράτασης και επιθυμούν, μετά την έκδοση του νέου νόμου, διετή παράταση της απόσπασής τους για συμπλήρωση της πενταετίας με λήψη στο πρώτο έτος παράτασης τις αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό και στο δεύτερο έτος μόνο τις αποδοχές στην Ελλάδα, να αποστείλουν σχετική αίτηση, σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα.

β) Εκπαιδευτικοί της προαναφερόμενης κατηγορίας που υπέβαλαν αίτηση παράτασης, πρέπει να επικαιροποιήσουν την αίτησή τους αυτή.

Όσοι στην προηγούμενη αίτησή τους εξέφρασαν επιφυλάξεις για λήψη επιμισθίου, πρέπει στην επικαιροποίηση να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις. Διευκρινίζουμε ότι εφόσον οι εν λόγω εκπαιδευτικοί υπέβαλαν συνημμένα με την προηγούμενη αίτησή τους δικαιολογητικά, τα οποία απεστάλησαν δια των Συντονιστικών Γραφείων στην Υπηρεσίας μας, δεν απαιτείται η εκ νέου υποβολή τους.

Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι δικαιούνται παράταση απόσπασης το επόμενο σχολικό έτος, αλλά δεν επιθυμούν κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος:

α) εάν έχουν ήδη υποβάλει σχετική αίτηση καλούνται να επιβεβαιώσουν την αίτηση- δήλωση τους για την μη-παράταση της απόσπασής τους και

β) εάν δεν έχουν υποβάλει αίτηση και δεν επιθυμούν πλέον την παράταση της απόσπασής τους, θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση-δήλωση, στην οποία θα σημειώνουν οπωσδήποτε τηλέφωνο και e-mail επικοινωνίας.

Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται το αντίτιμο των εισιτηρίων οριστικής επιστροφής στην Ελλάδα για τους ιδίους και τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας τους με την προϋπόθεση ότι δεν το έχουν λάβει κατά το παρελθόν, και προκειμένου να τους καταβληθεί, οφείλουν να παραμείνουν στη χώρα απόσπασης έως ότου γίνει δέσμευση πίστωσης από τις οικονομικές υπηρεσίες του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και μέχρι το πέρας του διανυόμενου διδακτικού έτους.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν όλες τις ως άνω αιτήσεις τους στον οικείο Συντονιστή/ Αναπληρωτή Συντονιστή Εκπαίδευσης εντός τριων (3) εργάσιμων ημερών από τη λήψη της παρούσας, δηλαδή μέχρι την Πέμπτη 16-5-2019. Για την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας θα πρέπει να αποσταλεί η παρούσα στους εκπαιδευτικούς με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά τον έλεγχο, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. – Τμήμα Γ ́ Διοίκησης Προσωπικού με αιτιολογημένη εισήγηση του Συντονιστή, ηλεκτρονικά στο email dipode3@minedu.gov.gr, με πίνακες των αιτούντων παράταση.

Οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο Σ.Γ. Μονάχου (Μόναχο – Νυρεμβέργη) και έχουν συμπληρώσει τρία (3) σχολικά έτη με τοποθέτηση σε επιχορηγούμενα σχολεία μπορούν να τοποθετηθούν σε επιχορηγούμενα, από τη βαυαρική κυβέρνηση, σχολεία μόνο για ένα (1) επιπλέον σχολικό έτος. Συνεπώς, η παράταση της απόσπασής τους για το δεύτερο (2ο) έτος τελεί υπό την προϋπόθεση της δυνατότητας τοποθέτησής τους

α) είτε σε λοιπές περιοχές ευθύνης του Σ.Γ. Μονάχου, πέραν της Βαυαρίας

β) είτε σε Τ.Ε.Γ.

γ) είτε σε μη επιχορηγούμενες σχολικές μονάδες εντός Βαυαρίας (π.χ. Λύκεια), οπότε οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, κατά το δεύτερο (2ο) έτος παράτασης, θα λαμβάνουν αποδοχές μόνο από την Ελλάδα.

Σε περίπτωση που, λόγω αντικειμενικών συνθηκών, ο εκπαιδευτικός πλεονάζει και δεν υπάρχει θέση να μετακινηθεί/τοποθετηθεί κατά τα ανωτέρω, δηλαδή λόγω έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών που να δικαιολογούν την παραμονή του στη θέση απόσπασης, αυτή διακόπτεται και επιστρέφει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει οργανικά, σύμφωνα με την περιπτ. δ ́ της παρ. 11 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (8)

Άσχετος
|

Εγώ πάλι άκουσα (από έγκυρη πηγή) ότι η νέα δημοκρατία θα καταργήσει τελείως τα επιμίσθια και οι έλληνες δάσκαλοι θα πληρώνονται από τους γερμανούς ή από τους συλλόγους γονέων.
Θα επαναφέρει επίσης και θα επιλύσει το μείζον πρόβλημα της ονομασίας της Μακεδονίας (είναι μία και είναι ελληνική).

Αλ6ς
|

Την Κυριακή ο λαός θα δώσει είτε ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης, είτε ψήφο ακύρωσής τους

Πρωην αποσπασμενος
|

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευτεί σε συνέδριο της την επαναφορά του προηγούμενου νόμου...3συν 2 και πίνακες Α και Β όπου Α οσοι επιθυμούν απόσπαση ή παράταση αυτηςς χωρίς και θα προηγούνταν και μετά οι με επιμίσθιο...για το καλό τη ελληνικής οικονομίας

Δάσκαλος
|

Τα κενά στις ελληνόγλωσσες σχολικές μονάδες Γερμανίας παραμένουν πολλά.
Πέρυσι (σχολικό έτος 2018-19) όλες οι αιτήσεις απόσπασης για Γερμανία από Ελλάδα ικανοποιήθηκαν.
Το τονίζω: ΌΛΕΣ!!!
Και πάλι δεν έφτασαν και αποσπάστηκαν τελικά επιπλέον ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί (χωρίς επιμίσθιο), που είχαν ξεπεράσει (κατά πολύ) τα 5 έτη απόσπασης.
Είμαι βέβαιος ότι και φέτος θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.
Δηλαδή όλες οι αιτήσεις απόσπασης από Ελλάδα θα ικανοποιηθούν (και πάλι) και θα υπάρξουν (και πάλι) κενά τα οποία θα καλυφθούν (ως συνήθως) από ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που έχουν ξεπεράσει τα 5 έτη απόσπασης.
Αυτή είναι η κατάσταση εδώ.
Το θέμα της ερμηνείας αυτού του φαινομένου σηκώνει πολλή συζήτηση (κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει).
Σε κάθε περίπτωση…
Για να μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, απαιτείται η παροχή επιμισθίου και για τα 5 έτη απόσπασης που δικαιούται ο/η εκπαιδευτικός.
Το νούμερο ένα πρόβλημα στη Γερμανία είναι η εγκατάσταση (δυσκολία ανεύρεσης κατοικίας). Από εκεί και πέρα τα πράματα δεν είναι δύσκολα και ο ελληνικός μισθός σε συνδυασμό με το επιμίσθιο αρκούν για να ζήσει κάποιος/α αξιοπρεπώς.
Όχι βέβαια για να γίνει πλούσιος…
Αυτό ωστόσο, φαντάζομαι, δεν ήταν ποτέ το ζητούμενο για όποιον/α επιλέγει να γίνει δάσκαλος/α.
Το να αμείβεσαι όμως με έναν ελληνικό μισθό στη Γερμανία, είναι σα να σου λένε (εμμέσως πλην σαφώς) να συμπληρώσεις το εισόδημά σου με όποιον «πρόσφορο» τρόπο κρίνεις (σχεδόν ο ένας μισθός φεύγει εδώ στο ενοίκιο).
Η τακτική αυτή είναι απαράδεκτη!
Ο/Η δάσκαλος/α οφείλει να αμείβεται για να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς από τον μισθό του και όχι να είναι υποχρεωμένος να κάνει επιπλέον «μαύρη» (αδήλωτη προς τον εργοδότη του, το ελληνικό δημόσιο) εργασία ή να θεωρείται δεδομένο ότι θα συντηρείται από το μισθό του/της συζύγου του (βρισκόμαστε στο έτος 2019 και όχι στη δεκαετία του 70).
Οι αντιλήψεις αυτές είναι πραγματικά τριτοκοσμικές (μεσαιωνικές) και δεν έχουν καμία θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Οπότε η μόνη έντιμη και δίκαιη λύση για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς από Ελλάδα στο εξωτερικό είναι απλή.
Δίκαιη αμοιβή (επιμίσθιο) για όσο διάστημα δικαιούνται απόσπασης.
Όλα τα άλλα είναι υποκρισία.

Stella
|

Αγαπητοί συνάδελφοι, το μέτρο για τη θέσπιση της τετραετίας είναι θετικό για όλους τους εκπαιδευτικούς και έπρεπε να είχε γίνει χρόνια νωρίτερα. Προσωπικά είμαι από τους άτυχους συναδέλφους, απ αυτούς που υπηρέτησα για τέταρτη χρονιά χωρίς επιμίσθιο σε μια χώρα που είναι στα αζήτητα.. Και τώρα ο νόμοθετης απλά δεν προβλέπει το επιμίσθιο για άτομα που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό διανύοντας το τέταρτο έτος χωρίς επιμίσθιο.. Και ερωτώ. Οφείλει ο νόμος να είναι ίσος για όλους; οι συνάδελφοι που παλαιότερα συμπλήρωσαν την τριετία τους θα έχουν δικαίωμα απόσπασης ακόμη ενός έτους; όσοι συμπλήρωσαν τέταρτο κ πέμπτο έτος χωρίς επιμίσθιο θα πρέπει να έχουν δικαιωμα του τέταρτου έτους με επιμίσθιο; όλοι έχουμε ίσο δικαίωμα απέναντι στο νόμο η όχι τελικά;

Αννα
|

Η παράταση με επιμισθιο τον 4ο χρονο κ παραμονή κ 5ο χωρίς, αφορα κ τους Συντονιστές;;;;;

Mak
|

Τον 5ο χρονο τι θα τρώτε ρε παιδιά, αφού είναι τόσο χαλια - οικονομικα- στη Γερμανια και ζητατε παράταση;

dim
|

Αυτό με τις παρατάσεις παντού έχει καταντήσει γελοίο. Όποιος αποσπάστηκε πήγε με τον νόμο που ίσχυε τότε και υπολόγισε ανάλογα. Δηλαδή, από όσο καταλαβαίνω δεν θα μπορέσει φέτος να πάει κάποιος/α που ενδιαφέρεται στο εξωτερικό, αφού εάν ζητήσουν όλοι παράταση θα την πάρουν και δεν θα υπάρχει κενή θέση!! Μήπως, εκεί στο υπουργείο για να σας ψηφίσουν( μάταια όμως το ελπίζετε) να τους κάνετε καλύτερα μόνιμους στο εξωτερικό μέχρι τη σύνταξη τους και να τελειώνουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ