Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ανταλλαγή “πυρών” στη Θεσσαλία μεταξύ Ελ. Αναστασοπούλου και Γ. Καψάλη, μετά τη δικαστική απόφαση για τους 6 Διευθυντές Σχολείων

π. ΠΔΕ Θεσσαλίας: Ζητούν συγγνώμη οι υπαίτιοι των προβλημάτων και όχι όσοι δεν τα «κουκουλώνουν»- ΔΔΕ Λάρισας:”Δεν θα περίμενα φυσικά συγγνώμη ούτε και για τις από μέρους της ύβρεις που δημόσια εξαπέλυσε” εναντίον μου
Δημοσίευση: 14/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Πυρά” αντάλλαξαν σήμερα η μέχρι πρόσφατα Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου με τον νυν Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιάννη Καψάλη, με αφορμή τη δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους 6 Διευθυντές Σχολείων  του Νομού.

“Ζητούν συγγνώμη οι υπαίτιοι των προβλημάτων και όχι όσοι δεν τα «κουκουλώνουν».Στην διοίκηση τα προβλήματα δεν λύνονται με συγγνώμες αλλά με τη διόρθωση των διοικητικών λαθών”, απάντησε η Ελένη Αναστασοπούλου στη δήλωση του Γ. Καψάλη “Η δήλωση της κ. Αναστασοπούλου μετά την έκδοση της απόφασης δεν εμπεριέχει καμία έκφραση συμπάθειας και συγγνώμης για την ηθική, ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Δ/ντες, εξαιτίας της απόφασής της. Δεν θα περίμενα  φυσικά συγγνώμη ούτε και για τις από μέρους της ύβρεις που δημόσια εξαπέλυσε εναντίον μου δια του τύπου και τη διαρκή κατασυκοφάντησή μου”.

Ο Γ. Καψάλης κάνει λόγο για πιέσεις  και  μεθοδεύσεις, σημειώνοντας ότι “ δεν επέλεξα την εύκολη λύση της ενοχοποίησης συναδέλφων και συνεργατών ελαφρά τη καρδία. Αντίθετα-με τεράστιο προσωπικό κόστος όπως αποδείχτηκε τελικά- επέλεξα αυτό που μου επέβαλε η συνείδησή μου και η συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας, την αξιοπρέπεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων της Δ/νσης”.

Η κ. Αναστασοπούλου απαντά: “Η αξιοπιστία και η αξιοκρατία στην διοίκηση δεν είναι θέμα κρίσης ενός ανδρός, εν είδει Θεού, αλλά από την τήρηση των διαδικασιών, την ισονομία και τον σεβασμό των διοικούμενων, έτσι ώστε να μην υπάρχει «έλλειψη επιμέλειας» που θα δημιουργεί αδικίες και ανισότητες. Όσο για τις μηδενικές  ενστάσεις που αναφέρει ο ΔΔΕ Λάρισας, μάλλον ξεχνάει τις σχεδόν 50 ενστασεις και εισαγγελικές παραγγελίες επι των μοριοδότησεων”.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΑΨΑΛΗ

Μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας με την οποία ακυρώνεται η απόφαση ανάκλησης της τοποθέτησης των έξι Δ/ντών από την τέως ΠΔΕ κ. Αναστασοπούλου και τη δήλωσή της στον τύπο, θα ήθελα να δηλώσω τα εξής.

Είναι γνωστό στην εκπαιδευτική κοινότητα του Ν. Λάρισας ποιοι «ανέδειξαν» αρχικά τον Νοέμβριο του 2017 πέντε μήνες μετά τη διαδικασία επιλογής και χωρίς να έχει υπάρξει καμία ένσταση, ένα ουσιαστικά ανύπαρκτο θέμα, ποιοι παρέλαβαν στη συνέχεια τη σκυτάλη για να το οδηγήσουν εκεί που το έφτασαν και ποιοι υπερασπίστηκαν το δίκαιο και τη νομιμότητα.

Παρά τις πιέσεις ή τις μεθοδεύσεις, δεν επέλεξα την εύκολη λύση της ενοχοποίησης συναδέλφων και συνεργατών ελαφρά τη καρδία. Αντίθετα-με τεράστιο προσωπικό κόστος όπως αποδείχτηκε τελικά- επέλεξα αυτό που μου επέβαλε η συνείδησή μου και η συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα του νομού μας, την αξιοπρέπεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων της Δ/νσης.

Από την αρχή υποστήριξα  ότι δεν υπήρξε ούτε στον ελάχιστο βαθμό καμία επίπτωση στην αξιοκρατία αλλά και στην αξιοπιστία της διαδικασίας. Το ίδιο άλλωστε δέχεται και η δικαστική απόφαση. Φυσικά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ενός πληροφοριακού συστήματος το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον εκσυγχρονισμό και την διευκόλυνση της υπηρεσίας  με δεδομένα τα εξαιρετικά στενά χρονικά περιθώρια αλλά και εν μέσω θερινών διακοπών. Αυτός δεν μπορεί όμως να είναι λόγος ανάκλησης μιας απόφασης τοποθέτησης και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε καν στοιχειώδης  έρευνα. Να τονίσω ότι η ίδια διαδικασία  υποβολής των δηλώσεων έγινε και σ’ άλλες Δ/νσεις και μεταξύ αυτών και σε μια από τις μεγαλύτερες της χώρας.

Η δήλωση της κ. Αναστασοπούλου μετά την έκδοση της απόφασης δεν εμπεριέχει καμία έκφραση συμπάθειας και συγγνώμης για την ηθική, ψυχική και οικονομική ταλαιπωρία που υπέστησαν οι Δ/ντες, εξαιτίας της απόφασής της. Δεν θα περίμενα  φυσικά συγγνώμη ούτε και για τις από μέρους της ύβρεις που δημόσια εξαπέλυσε εναντίον μου δια του τύπου και τη διαρκή κατασυκοφάντησή μου.

Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε την απόφασή της ως μη νόμιμη, δέχτηκε  τις αιτήσεις των παραπάνω διευθυντών ως εμπρόθεσμες και έρχεται να επισφραγίσει μια σειρά  προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων αναστολών της απόφασης της τέως ΠΔΕ και οριστικά πλέον διαλύει τη λάσπη και τις σκιές που κάποιοι με επιμονή και μένος προσπάθησαν να ρίξουν στη ΔΔΕ Λάρισας.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Αναγκάζομαι να τοποθετηθώ επι της δήλωσης του κ. Καψάλη,  παρότι δεν μου είναι καθόλου ευχάριστο, μόνο διότι αναφέρει το όνομά μου ως πρόσωπο κι όχι με την θεσμική ιδιότητα της τότε Περιφερειακής Διευθύντριας που λειτουργεί στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συνεχίζεται με λίγα λόγια  η συντονισμένη και συστηματική στοχοποίησή μου που κράτησε δυο χρόνια για να αποπροσανατολιστεί η υπόθεση από την ουσία της.

1. Ουδέποτε ενοχοποιήθηκαν συνάδελφοι και προσωπικά ουδέποτε ανέφερα τα ονόματα τους. Αντίθετα μια από τις ελάχιστε φορες που αναγκάστηκα να τοποθετηθώ αναφέρθηκα σε «παρατυπίες» της διοίκησης. Η ανάκληση αφορούσε απόφαση που προέκυψε από «έλλειψη επιμέλειας» της ΔΔΕ Λάρισας και η οποία έβαλε σε ταλαιπωρία, ψυχική και ηθική, την ΠΔΕ,  την εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως τους 6 συναδέλφους που επωμίστηκαν και οικονομικό κόστος.

2. Η αξιοπιστία και η αξιοκρατία στην διοίκηση δεν είναι θέμα κρίσης ενός ανδρός, εν είδει Θεού, αλλά από την τήρηση των διαδικασιών, την ισονομία και τον σεβασμό των διοικούμενων, έτσι ώστε να μην υπάρχει «έλλειψη επιμέλειας» που θα δημιουργεί αδικίες και ανισότητες. Όσο για τις μηδενικές  ενστάσεις που αναφέρει ο ΔΔΕ Λάρισας, μάλλον ξεχνάει τις σχεδόν 50 ενστασεις και εισαγγελικές παραγγελίες επι των μοριοδότησεων.

3. Είναι άξιο απορίας και διερεύνησης το γιατί στις αλλες ΔΔΕ οπου εφαρμόστηκε ο ηλεκτρονικος τροποσ δήλωσης,  δεν υπήρξαν ανάλογα προβλήματα και διασφαλίστηκε η σωστή λειτουργία. Φταίνε μηπως γενικώς και αορίστως τα πληροφοριακά συστήματά;

4. Υπήρξε έρευνα από την ΠΔΕ με τη μορφή της διοικητικής αναζήτησης στοιχείων. Η ΔΔΕ Λάρισας μεταξύ των άλλων απέστειλε έγγραφο όπου αναγράφονται οι εκπρόθεσμες οριστικοποιήσεις των 6 Δ/ντων και οι μετά από 2 ημέρες χειρογραφες εκπρόθεσμες δηλώσεις προτίμησης άλλων 3 υποψηφίων. Βάσει αυτών των στοιχείων έγινε η ανάκληση. Για την «έλλειψη επιμέλειας» που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση και υπεύθυνη ήταν η ΔΔΕ Λαρισας  διατάχθηκε επιπλέον διερεύνηση και ΕΔΕ αφού ήδη είχε γίνει και καταγγελία με αποδέκτη την ΠΔΕ και άλλα θεσμικά και αρμόδια όργανα.

5. Είθισται να ζητούν συγγνώμη οι υπαίτιοι των προβλημάτων και όχι όσοι δεν τα «κουκουλώνουν». Στην διοίκηση τα προβλήματα δεν λύνονται με συγγνώμες αλλά με τη διόρθωση των διοικητικών λαθών.

6. Όσο για τις δήθεν επιθέσεις εκ μέρους μου, όλη η  εκ/κη κοινότητα γνωρίζει τις μηνύσεις, τα εξώδικα, τα άρθρα στον τύπο που δέχτηκα και δέχομαι τόσο εγώ όσο και η διενεργούσα την ΕΔΕ, τ’ αμέτρητα άρθρα σχετικών, άσχετων, συνταξιούχων, κομματικών (με ποια αρμοδιότητα άραγε;)και συνδικαλιστικών ομάδων που με στοχοποιούν. Για του λόγου το αληθές, όλα τα παραπάνω υπάρχουν  καταγεγραμένα και κατατεθειμένα στα αρμόδια όργανα.

Τέλος, λειτούργησα με γνώμονα την χρηστή, διάφανη και νομοθετικά συνεπή άσκηση διοίκησης, απέναντι σε όλους τους συναδέλφους.

Επιφυλάσσομαι να επανέλθω, αν χρειαστεί, μόνο όταν διαβάσω την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου αν και θεωρώ ότι υπάρχουν αρμόδια θεσμικά όργανα γι αυτό.

Σχόλια (1)

 
Ελπίδα
14 Μάιος 2019 20:28

Εμείς τώρα τι να σχολιάσουμε. Λευτεριά στους εξι διευθυντές!!!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.