Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: «Ομηρεία στην ανεργία, εξ αιτίας της ολιγωρίας στην αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων»

Δημοσίευση: 17/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

1. Σκοπεύετε να δρομολογήσετε άμεσα λύσεις στο μείζον πρόβλημα της εργασιακής ομηρείας νέων, εξ αιτίας της αδιανόητης καθυστέρησης στην αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων τους από ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ αντίστοιχα;

2. Ποιους μηχανισμούς έχετε προβλέψει για την τήρηση της προθεσμίας 30 ημερών που ορίζει το άρ. 98 του Ν 4610/2019 για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), που θα αντικαταστήσει το ΣΑΕΠ;

Στα παραπάνω δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή , ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε η   Τομεάρχης Παιδείας  της Νέας Δημοκρατίας  Νίκη Κεραμέως .

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Αθήνα, 17 Μαΐου 2019

Θέμα: «Ομηρεία στην ανεργία, εξ αιτίας της ολιγωρίας στην αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την παρ. 4 του άρ. 11 Κεφ. Δ’ του ιδρυτικού νόμου 3328/2005 του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), η διαδικασία αναγνώρισης τίτλου της αλλοδαπής -«ισοτιμία και αντιστοιχία»- πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών και να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι επιμέρους ενέργειες ελέγχου τους.

Στην ίδια κατεύθυνση, η παρ. 2 του άρ. 51 της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ σχετικά µε την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, προβλέπει ότι «Η διαδικασία εξέτασης αιτήσεως αδείας για την άσκηση νομοθετικώς κατοχυρωμένου επαγγέλματος πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν και να πιστοποιείται από δεόντως αιτιολογημένη απόφαση της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους υποδοχής, και πάντως εντός τριών μηνών από την κατάθεση του πλήρους φακέλου του αιτούντος», ενώ η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα.

Η, δε, διαδικασία χορήγησης επαγγελματικής ισοδυναμίας στους πτυχιούχους κολεγίων και ξένων πανεπιστημίων από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), σύμφωνα με παλαιότερες εξαγγελίες σας και δυνάμει του άρ. 80 του Ν 4485/2017, θα έπρεπε να επισπευσθεί, ώστε να ολοκληρώνεται εντός 40 ημερών.

Αντίθετα στο ενωσιακό δίκαιο, τη διεθνή πρακτική, τη στοιχειώδη κοινωνική ευαισθησία αλλά και την κοινή λογική, διαπιστώνονται πολυετείς, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναγνώριση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων, με αποτέλεσμα χιλιάδες απόφοιτοι ξένων πανεπιστημίων και κολεγίων να βρίσκονται σε διαρκή αναμονή και συνακόλουθο αποκλεισμό από διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. Το αδιέξοδό τους επιτείνει η προϋπόθεση κατάθεσης της αναγνώρισης από το ΔΟΑΤΑΠ, ως απαραίτητου προσόντος συμμετοχής σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, όπως οι 1ΕΑ/2019, 2ΕΑ/2019 και 3ΕΑ/2019, χωρίς να αρκεί η προσκόμιση της υποβληθείσας αίτησης αναγνώρισης προς το ΔΟΑΤΑΠ εντός της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων.

Σε συνέχεια αυτών, ερωτάσθε:

1. Σκοπεύετε να δρομολογήσετε άμεσα λύσεις στο μείζον πρόβλημα της εργασιακής ομηρείας νέων, εξ αιτίας της αδιανόητης καθυστέρησης στην αναγνώριση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών προσόντων τους από ΔΟΑΤΑΠ και ΣΑΕΠ αντίστοιχα;

2. Ποιους μηχανισμούς έχετε προβλέψει για την τήρηση της προθεσμίας 30 ημερών που ορίζει το άρ. 98 του Ν 4610/2019 για την έκδοση απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.), που θα αντικαταστήσει το ΣΑΕΠ;

Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Σχόλια (11)

 
Πτυχιούχος
17 Μάιος 2019 20:34

Το κόμμα της ΝΔ ασχολείται μόνο με την ιδιωτική εκπαίδευση και υγεία.
Για τα παιδιά του υπόλοιπου λαού που σπουδάζουν στα ΑΕΙ της χώρας ούτε που τους ενδιαφέρει.
Και αναφέρομαι βεβαίως στην ομηρία των πτυχιούχων ΤΕΙ.
Λυπάμαι που μέχρι και πρότινος ανήκα σε αυτό το κόμμα .

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ MSC
18 Μάιος 2019 10:16

Κα. Κεραμεως η απάντηση των αποφοίτων ΑΕΙ τεχνολογικής Εκπαίδευσης θα σας δοθεί στις κάλπες ... Ευτυχώς που τοποθετηθηκατε επιτέλους και ξέρουμε τι μας γίνεται..

 
Mike
18 Μάιος 2019 13:29

κ. Κεραμέως δεν λέτε και εσείς επίσημα ως κόμμα την θέση σας για τους αποφοίτους πτυχιούχους μηχανικούς....και μετά πιάνεται και τι κάνουν οι άλλοι.

Μόνο το ΚΚΕ έχει πάρει επίσημα θέση αν και η τροπολογία που κατέθεσε απορρίφθηκε από τον υπουργό ...όλοι οι άλλοι τι κάνετε?

 
Π.Τ.
18 Μάιος 2019 21:54

Στη Ν.Δ., υποτίθεται, είναι υπέρ των αρίστων (Πολυτεχνεία).
Για τους έχοντες βέβαια κάνουν εμμονικά μια εξαίρεση. Αυτοί μπορούν να παίρνουν πτυχίο (Κολλέγιο), χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά με ίσα δικαιώματα και τότε η αριστεία και ο πληθωρισμός πτυχιούχων, για τον οποίο προσχηματικά ανησυχούν, πηγαίνουν περίπατο. Οι μη έχοντες ας γίνουν ψυκτικοί από τα ΤΕΙ που, κατά τη γνώμη τους, πρέπει να βγάζουν εργοδηγούς. Νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία ή τρικυμία εν κρανίω;
Η απάντηση στην κάλπη. Θα πάρουν ότι τους αξίζει!

 
Σπύρος
19 Μάιος 2019 17:28

Εδώ το άρθρο γράφει για τις καθυστερήσεις και την μη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής και Ελληνικής νομοθεσίας. Λέει στον Υπουργό εφαρμόστε τις προθεσμίες. 4 χρόνια κυβέρνηση το Δοαταπ και το Σαεπ υπολειτουργούν. Όλα τα παιδιά παραπάνω έχετε δίκαιο μην τα βάζετε όμως με άλλους που ταλαιπωρούνται χρόνια. Δεν θα βρείτε το δίκαιο σας κατηγορώντας χωρίς να ξέρετε. Στο διαίρει και βασίλευε στηρίζονται οι πολιτικοί χρόνια τώρα.

 
Ολια
20 Μάιος 2019 18:37

Καλησπέρα, το θέμα δεν είναι αν εξυπηρετούνται τα τα δημόσια ή τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι ότι όλοι έχουμε δικαίωματα και ο καθένας από την πλευρά του έχει υποστεί μια αδικία...

Μακάρι να δημιουργηθεί ίση μεταχείριση, χώρος και ευκαιρίες για όλους!

Εφόσον στα κολέγια δίνεται άδεια λειτουργίας κάπως θα πρέπει να αποκατασταθουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι... Εννοείται ότι είναι εντελώς παράλογο όλο αυτό που και γίνεται με τα ΤΕΙ. Αλλά ας πάψουμε να θεωρούμε ότι ο άλλος μας κλέβει την πίτα και ας βγούμε από αυτή την στενή αντίληψη που επικρατεί στην Ελλάδα ότι τα ιδιωτικά κολλέγια - Πανεπιστήμια είναι υποδεέστερα.

Θα έπρεπε να είμαστε σύμμαχοι και να παλεύουμε όλοι μαζί για το καλύτερο για όλους... Όχι άλλο ο θάνατος σου ή ζωή μου, όχι άλλες συγκρίσεις! Έτσι πέφτουμε στο παιχνίδι τους... Μας κρατούν διασπασμενους και μας από δυναμώνουν! Σκεφτείτε το!

Φιλικα

Ολια

 
GIORGOS
24 Μάιος 2019 19:07

Μετά το ψήφισμα του νομοσχεδίου, υποτίθεται πως θα γινόταν μέσα σε ένα μήνα η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν
Δεν ισχύει όμως σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, μιας και οι αρμόδιοι του Α.Τ.Ε.Ε.Ν δεν δέχονται αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικων προσόντων νομοθετικά ρυθμιζόμενων επαγγελμάτων ισχυριζόμενοι ότι η νομοθεσία, άρθρο 98 με τις διατάξεις του, λέει ξεκάθαρα ότι τα νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα θα κάνουν αίτηση αναγνώρισης στους συλλόγους τους οποίους ανήκουν όταν οι σύλλογοι είναι πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Οι σύλλογοι έχουν άγνοια σχετικά με το θέμα ή ενημερώνονται με ρυθμούς χελώνας. Επίσης δεν δέχονται αιτήσεις ούτε στον σαεπ λέγοντας ότι η μεταβατική περίοδο είναι μόνο για αιτήσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας και όχι επαγγελματικών προσόντων. Αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση χωρίς να μπορούν να κάνουν αίτηση πουθενά. Τέλος το Α.Τ.Ε.Ε.Ν ουσιαστικά δεν υφίσταται σαν υπηρεσία διότι οι περισσότεροι σύλλογοι είναι πρόσωπα δημοσίου δικαίου και θα είναι αυτοί που θα κάνουν την αναγνώριση. Οι περισσότεροι σύλλογοι δεν δέχονται την ευρωπαϊκή οδηγία και δεν εγγράφουν τους απόφοιτους των κολεγίων στα μητρώα τους. Είναι δυνατόν να δώσουν αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων; Από το κακό στο χειρότερο

 
Aristos
29 Μάιος 2019 10:31

Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων δε σταματά στο πρώην ΣΑΕΠ και νυν Α.Τ.Ε.Ε.Ν., αλλά και στα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου για μετατάξεις σε ανώτερη κατηγορία, υπαλλήλων που έχουν ήδη λάβει τη βεβαίωση επαγγελματικής ισοδυναμίας, τη στιγμή που στις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. θεωρείται προσόν διορισμού στην κατηγορία Π.Ε.

 
Κάλχας
21 Ιουν 2019 13:22

Άντε να έρθει η 8.7.2019 να αλλάξει ο Υπουργός να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά!

 
να αλλάξει
21 Ιουν 2019 16:01

ασυζητητί, αλλά δεν τα βλέπω να μπαίνουν σε τάξη

 
Πανεπιστήμια
21 Ιουν 2019 16:03

@Κάλχας

Και η νέα δημοκρατία σκατά τα είχε κάνει το 2001. Με διαχωρισμούς α.ε.ι και τ.ε.ι. Οπότε, καταλαβαίνεις. Όλοι ανίκανοι είναι στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι και στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου είναι ότι να ναι οι υπουργοί των ξένων α.ε.ι. Πάρε παράδειγμα, το M.I.T το οποίο είναι τεχνολογικό ινστιτούτο αλλά θα δεις και σχολές ανθρωπιστικών επιστήμων και κοινωνικών επιστήμων με οικονομικά, φιλοσοφία, ιστορικό κ.α. Πως πας ρε άνθρωπε και ονομάζεις ένα ίδρυμα τεχνολογικό από την στιγμή που υπάρχουν σχολές και τμήματα τα οποία δεν είναι τεχνολογικά; Θα πρέπει να είναι όλα τεχνολογικά για να ονομάσεις ένα ίδρυμα τεχνολογικό. Η λογική αυτό λέει.

Τα μόνα ιδρύματα που έχουν σωστή ονομασία είναι τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. Είναι τρεις λέξεις γενικής σημασίας που εκφράζει και θεωρητικές ειδικότητες και τεχνικές.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.