Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Το ΙΕΠ συλλέγει όλους τους τίτλους σχολικών βιβλίων

Συλλεκτικά στο εμπόριο τα Νεοελληνικά αναγνώσματα-Πριν το 1937 υπήρχε το πολλαπλό βιβλίο για κάθε μάθημα
Δημοσίευση: 17/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νέα “εκστρατεία” συγκέντρωσης (σ.σ. η πρώτη έγινε το 2000 από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο) σχολικών βιβλίων χρονολογίας πριν το 1982, κάνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, καθώς στον καταργημένου ΟΕΔΒ, δεν υπάρχουν αρχειοθετημένα βιβλία, τα οποία ο ίδιος ο οργανισμός έχει εκδώσει.

Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα·τυπώθηκαν  περίπου 9.000 τίτλοι σχολικών βιβλίων .

Ο ΟΕΔΒ συστάθηκε το 1937, με το Α.Ν.952/37-ΦΕΚ 469 Α΄ με το όνομα Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων (ΟΕΣΒ) και το  1960, περίπου μετονομάστηκε σε Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων .

Πριν το 1937 στα ελληνικά σχολεία υπήρχε το πολλαπλό βιβλίο , καθώς οι μαθητές τα προμηθεύονταν από το ελεύθερο εμπόριο με ένα κατάλογο για κάθε μάθημα , που ενέκρινε τότε το υπουργείο Παιδείας.

Ο ΟΕΔΒ όταν συστάθηκε τα πρώτα βιβλία που εξέδωσε ήταν η Γλώσσα, η Ιστορία και τα Θρησκευτικά.

Οταν το 2000 το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο διαπίστωσε ότι στον ΟΕΔΒ δεν υπήρχε αρχείο με όλους τους τίτλους των βιβλίων απόφάσισε να κάνει συλλογή, ακόμη και με αγορά.

Τότε το Π.Ι. κατάφερε να συλλέξει περίπου 3.000 τίτλους βιβλίων.

Μάλιστα τότε διαπιστώθηκε ότι τα βιβλία Νεοελληνικά αναγνώσματα ήταν συλλεκτικά κομμάτια.

Στη συνέχεια το ΙΕΠ προχώρησε σε ψηφιοποίση αυτών των τίτλων σχολικών βιβλίων που κατάφερε το Π.Ι. να συλλέξει.

Σήμερα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Γραφείου Βιβλιοθήκης, Αρχείων και Εκδόσεων για διεύρυνση της ψηφιοποιημένης «Ιστορικής συλλογής» του, αναζητά σχολικά εγχειρίδια που έχουν τυπωθεί στο ελληνικό κράτος έως το 1982, αλλά και βιβλία ακόμη παλαιότερης εποχής, που πιθανόν κυκλοφόρησαν  πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους ή εκτός των συνόρων του, στην ελληνική γλώσσα, και εξυπηρετούσαν εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Στόχος του είναι, αφού εντοπίσει τα παλαιά εγχειρίδια που δεν υπάρχουν ήδη στην «Ιστορική Συλλογή» του, να δρομολογήσει τη διαδικασία ψηφιοποίησης τους.

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρόεδρος του Ι.Ε.Π. κ. Γεράσιμος Κουζέλης απέστειλε επιστολές σε Διευθυντές Εκπαίδευσης και Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Δομές Εκπαίδευσης εξωτερικού, καθώς και σε Ιδρύματα και Φορείς, όπως Ακαδημαϊκές, Δημόσιες, Δημοτικές και Σχολικές Βιβλιοθήκες, με την παράκληση να αναζητήσουν παλαιά σχολικά/ εκπαιδευτικά εγχειρίδια (έως το 1982) στους χώρους τους.  Για την καταχώριση των στοιχείων αυτών των εγχειριδίων, έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονική Πλατφόρμα, η οποία θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Το Ι.Ε.Π. απευθύνεται σε κάθε έναν, φυσικό πρόσωπο ή φορέα, που θα είχε τη δυνατότητα να υποστηρίξει τη δράση της  διεύρυνσης της «Ιστορικής συλλογής».

Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν τη δράση και την πρόσβαση στην ‘Πλατφόρμα για Καταχώριση Στοιχείων των Σχολικών Εγχειριδίων’, μπορείτε να ανατρέξετε στον ιστότοπο του Ι.Ε.Π.
http://iep.edu.gr/el/component/k2/content/9-dievrynsi-istorikis-syllogis...

Ετικέτες: 
ΙΕΠΒιβλία

Σχόλια (1)

 
Δον Κιχώτης
17 Μάιος 2019 21:23

Προέχει η θεσμοθέτηση μιας νέας διαδικασίας τέτοιας ώστε οι μαθητές να έχουν τα καλύτερα βιβλία για κάθε γνωστικό αντικείμενο.
Το σχολικό βιβλίο είναι η μόνη βοήθεια που έχουν χιλιάδες παιδιά όταν είναι στο σπίτι τους. Μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί - έστω για μια φορά - γι' αυτούς τους μικρούς Έλληνες; Να κάνουμε επιτέλους το χρέος μας, να ισιώσει λίγο η ζυγαριά;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean