Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Υποχρεωτική η συμμετοχή των μαθητών στις "πρόβες" παρελάσεων

Απάντηση σε αναφορά γονιού σχετικά με την επιβολή απουσίας στο παιδί του λόγω άρνησης συμμετοχής σε πρόβες-δοκιμές παρέλασης
Δημοσίευση: 19/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Οι ασκήσεις για τις σχολικές παρελάσεις γίνονται εντός της διάρκειας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής από το οποίο δεν απαλλάσσεται μαθητής/μαθήτρια παρά μόνο μετά από ιατρική γνωμάτευση.

Β. Σχετικά με τη συμμετοχή των μαθητών στις πρόβες για την παρέλαση  ισχύει η υπουργική απόφαση Γ4/150/2000.

Τα παραπάνω τονίζει ο Διευθντής του Γυμνασίου Μαραθώνα Δ. Σπυρόπουλος, απαντώντας σε  αναφορά γονιού σχετικά με την  επιβολή απουσίας στο  παιδί  του  λόγω άρνησης συμμετοχής σε πρόβες-δοκιμές παρέλασης.

Η υπουργική απόφαση Γ4/150/2000 προβλέπει:


Επίσης για το ίδιο θέμα ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής Στ. Καπέλλας, απάντησε στον γονιό:

Στην αριθμ. Γ4.1048/25-9-1989 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ. αλλά και στην αριθμ. Γ4/150/24-2-2000 Υ.Α. του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ορίζεται μεταξύ άλλων ότι η προετοιμασία επιλογής των μαθητών για τη συγκρότηση τμημάτων (παρέλασης) αρχίζει με ευθύνη των καθηγητών Φυσικής Αγωγής τουλάχιστον ένα μήνα πριν από κάθε παρέλαση. Γι ́ αυτό κατά την ώρα του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής, θα αφιερώνεται χρόνος (10 ́-12 ́) για την εκμάθηση ανάλογων ασκήσεων (βηματισμός-κίνηση χεριών κλπ) από τα παιδιά του τμήματος.

Επίσης στην αριθμ. Γ4/1417/7-11-1989 εγκύκλιο του ΥΠ.Ε.Π.Θ. ορίζεται μεταξύ άλλων ότι οι μαθητές που δεν φέρουν αθλητική περιβολή για οποιοδήποτε λόγο εσκεμμένα, δεν θα συμμετέχουν στο μάθημα και θα τους καταλογίζεται απουσία.

Τέλος στο άρθρο 25 της αριθμ. ΥΑ 10645/ΓΔ4 (ΦΕΚ Β 120/2018) ορίζεται μεταξύ άλλων και η διαδικασία απαλλαγής από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής μίας διδακτικής ώρας, εφόσον υπάρχει λόγος.

Ετικέτες: 
Παρελάσεις

Σχόλια (13)

 
Δάσκαλος
19 Μάιος 2019 19:42

"Στους δρόμους βγαίνουμε για να περπατήσουμε ή να διαδηλώσουμε.
Όχι για να παρελάσουμε" έλεγαν κάποτε...

Αναμένουμε τις νομοθετικές κυρώσεις για μαθητές που δεν κάνουν τον σταυρό τους κάθε πρωί κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής προσευχής.
Η ψήφος στις επόμενες εκλογές θα είναι ψήφος βαθμού αξιοπρέπειας.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Μάιος 2019 22:30

Έχουμε φτάσει στο σημείο να λέμε τα αυτονόητα...

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
20 Μάιος 2019 01:21

Αγαπητέ Δάσκαλε απορώ τι σχέση βρίσκεις με τις εκλογές.
Αν παρατηρήσεις ο νόμος που γίνεται αναφορά είναι του 2000 και οι εγκύκλιοι στην απάντηση είναι του 1989 !!!, εκτός από μία του 2018 η οποία ορίζει τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα της γυμναστικής.
Περιμένω η ψήφος στις επόμενες εκλογές να είναι ψήφος υπευθυνότητας.

 
ΕΛΕΝ
20 Μάιος 2019 14:55

Όλα αυτά που γίνονται μόνο σύγχυση προκαλούν. Από το θα καταργήσουμε τις παρελάσεις έχουμε περάσει στην υποχρέωση των μαθητών στη συμμετοχή στις πρόβες... προς το παρόν. Δεν διαφωνώ αλλά μια σταθερότητα στις απόψεις επιβάλλεται από το υπουργείο για να μην βρίσκονται σε σύγχυση οι πιο κάτω

 
Αγαπητέ Γιάννη
20 Μάιος 2019 17:45

Ο νόμος του 2000 όριζε τα της παρελάσεως. Αυτοί έλεγαν "Στους δρόμους βγαίνουμε για να περπατήσουμε ή να διαδηλώσουμε. Όχι για να παρελάσουμε" Και εγώ αναρωτιέμαι. Τέσσερα χρόνια δεν μπορούσαν να καταργήσουν τον νόμο του 2000, που έλεγε άλλα από αυτά που αυτοί διατυμπάνιζαν; Απλά, άλλη μία κωλοτούμπα. Τι δεν καταλαβαίνεις.

 
πολίτης
21 Μάιος 2019 11:18

Καμία ποινή στα παιδιά που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε πρόβες και σε παρελάσεις. Έλεος πια, να καταργηθούν οι παρελάσεις.

 
Γεωργια
21 Μάιος 2019 15:35

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Δικαίωμα των μαθήτων πρέπει να είναι η επιλογή της συμμετοχής τους σε όλες τις εκδηλώσεις.

 
ΠΑΠΑΣ
21 Μάιος 2019 15:46

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΙΜΗΣ ........ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ/Α ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ......ΕΛΕΟΣ......ΣΥΖΗΤΗΣΗ.....ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ.......

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
21 Μάιος 2019 18:29

Περικλειόμαστε από μια επιθετικότατη Τουρκία που θέλει για αρχή το μισό Αιγαίο και την Θράκη,από μια μεγαλοιδεατική Αλβανία που θέλει την Ήπειρο και την Δυτ.Μακεδονία και από τα Σκόπια που θέλουν την Μακεδονία του Αιγαίου.Οι παρελάσεις αποτελούν φόρο τιμής για όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας και αυξάνουν το φρόνημα για την ηθική αντιμετώπιση μιας πιθανής σύρραξης με την επιθετική γείτονα.Δεν συνορεύουμε με το Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο.Και η Τουρκία έχει μαθητικές παρελάσεις και το Ισραήλ κλπ.Που το κακό;Οι παπούδες μας πολέμησαν το 1940.Τόσο κακό είναι να τους τιμάμε;

 
Manos Perakis
21 Μάιος 2019 19:41

Μη ξεχνάτε ότι ο Σύριζα ήτανε κατά κάποιο τρόπο δέσμιος των Ανελ σε πολλά πράγματα, άσχετα αν δεν φαινότανε

 
Άσχετος
22 Μάιος 2019 00:39

Όλοι δέσμιοι είμαστε μιας κοινωνίας σε σύγχυση.
Η παρεχόμενη εκπαίδευση έχει τα χάλια της (όλοι οι δείκτες αυτό δείχνουν).
Οι παρελάσεις θα μας σώσουν από τους γείτονες;

 
Poyet
30 Οκτ 2019 00:17

Περιμένω μια εγκύκλιο που να λέει τι γίνεται σε περίπτωση που μαθητής δεν θέλει να πάρει μέρος στην παρέλαση και με τη σύμφωνη γνώμη του κηδεμόνα του... Μια σαφή εγκύκλιο, Υπουργική απόφαση, κάτι τέλος πάντων, όμως. "Μαθητής που δεν εμφανίζεται στην παρέλαση έχει τις τάδε κυρώσεις" Ή "Μαθητής δεν είναι υποχρεωμένος να εμφανιστεί την ημέρα της παρέλασης και να παρελάσει, παρόλο που πήρε μέρος στις δοκιμαστικές παρελάσεις, όπως είναι υποχρεωμένος". Ή " ο κηδεμόνας μπορεί να δηλώσει αν ο μαθητής ΄παρελάσει ή όχι χωρίς να έχει κάποιες κυρώσεις".

 
Stefanos
30 Οκτ 2019 18:00

Με τις παρελάσεις δεν τιμούμε απαραίτητα τους ήρωες. Με τις παρελάσεις οι συμμετέχοντες γυρνάνε το κεφάλι και χαιρετούν την εκάστοτε ηγεσία, η οποία αυταρέσκεται και τρέφεται από τέτοιες παρωδίες. Για τους ήρωες θα ήταν ίσως τιμή μία κατάθεση στεφάνου σε κάποιο μνημείο ή αντί στεφάνου μία συμβολική λόγω της ημέρας χορηγία σε κάποιο νοσοκομείο στο όνομά τους ή κάτι παρόμοιο. Με την συμπεριφορά μας στους συνανθρώπους μας, την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον τιμούμε τους ήρωες στον τόπο αυτόν που ζούμε και όχι με τις υποχρεωτικές παρελάσεις και την επιβολή απουσιών. Είναι σχήμα οξύμωρο ο ίδιος ελληνάρας που προηγουμένως πάρκαρε στην ράμπα των ανάπηρων την αμαξάρα του, έναν δρόμο παράλληλα με αυτήν που γίνεται η παρέλαση, και πέταξε κάτω το τσιγάρο του να κουνάει την σημαία στην παρέλαση και να μιλάει για τιμή των ηρώων. Ούτε φυσικά ο εκάστοτε εχθρός θα "τρομάξει" από μία παρέλαση. Αλλά φυσικά και εδώ η ηγεσία αντί να πάρει σαφή θέση για την υποχρέωση ή όχι της παρέλασης, ρίχνει το μπαλάκι στους υφισταμενους να ερμηνεύουν τον νόμο κατά το δοκούν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ