Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Financial Times: Η Ν. Κεραμέως στις έξι γυναίκες που πρέπει να προσέξουμε

Μια από τις έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που “χτίζουν” το μέλλον της Ελλάδας
Δημοσίευση: 19/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ως μια από τις έξι πολύ επιτυχημένες γυναίκες που “χτίζουν” το μέλλον της Ελλάδας, παρουσιάζει οι  Financial Times , σε σημερινό δημοσίευμά της, την τομεάρχη παιδείας  της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Στο δημοσίευμα παρουσιάζεται τα προφίλ γυναικών, από την επιχειρηματικότητα στην πολιτική και από τις ΜΚΟ στον αθλητισμό, που βοηθούν την μετά την κρίση Ελλάδα να αποκαταστήσει τη διεθνή της θέση.

 Ειδικότερα για τη Ν. Κεραμέως οι  Financial Times  γράφουν:

Ως σκιώδης Υπουργός Παιδείας, η Νίκη Κεραμέως διερευνεί τρόπους για να περιορίσει τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση που το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίσει τις εθνικές εκλογές που αναμένονται τον Οκτώβριο.

Η δικηγόρος, απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, λέει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραμένει «εσωστρεφής, συγκρινόμενη με την υπόλοιπη Ευρώπη, και υπερβολικά συγκεντρωτική». Αναφέρεται ενδεικτικά σε μια ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαιτείται η έγκριση του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα ελληνικά Πανεπιστήμια να μπορέσουν να ιδρύσουν νέα προγράμματα. Όταν ένα Ίδρυμα πρότεινε τη διδασκαλία στην αγγλική γλώσσα προγράμματος ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας, απαντώντας σε ενδιαφέρον Κινέζων φοιτητών, η πρόταση απορρίφθηκε.

Μια 45ετής Συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα δυσχεραίνει τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, προσθέτει η Κεραμέως. Προ μίας δεκαετίας, η τότε συντηρητική κυβέρνηση αποπειράθηκε να άρει την απαγόρευση, αλλά δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Χάνουμε μία τεράστια ευκαιρία η χώρα μας να γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης», λέει η Κεραμέως. «Κορυφαίοι Έλληνες ακαδημαϊκοί θα είχαν μια ευκαιρία να επιστρέψουν στη χώρα, να δουλέψουν σε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά  πανεπιστήμια».

Η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακολουθήσει μια ιδεολογική προσέγγιση στην ανώτατη εκπαίδευση, καταργώντας το ανώτατο όριο ετών που μπορούσε ένας φοιτητής να παραμείνει σε ένα ίδρυμα χωρίς να παίρνει πτυχίο, παγώνοντας ένα σχήμα αξιολόγησης των διδασκόντων, και ανακοινώνοντας δεκάδες συγχωνεύσεις σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης με περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας.

Η Κεραμέως, 38, εισήχθη στην οικογενειακή δικηγορική εταιρεία στην Αθήνα, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Νομική και αφού εργάστηκε στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά από 4 χρόνια ως Βουλευτής, θεωρεί ότι είναι στο κατώφλι μίας καριέρας στην πολιτική.

 

Σχόλια (15)

 
Σασα
19 Μάιος 2019 22:57

Η κ. ΚΕΡΑΜΕΩΣ θα χτίσει το μέλλον της Ελλάδας ιδρύοντας ιδιωτικά παν/μια;;;; Λέει πως η χώρα μας θα γίνει διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης!! Που ζει;;;;;

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
20 Μάιος 2019 01:42

Ας κάνει και αυτή την κίνηση να περάσει το κατώφλι και ας δει το μέλλον που είχαν όλοι οι υπουργοί παιδείας. Το υπουργείο παιδείας είναι μια καυτή πατάτα που αντί να την φας σε καίει. Δεν έχω δει καμία ενδιαφέρουσα νέα πρόταση από την πλευρά της ΝΔ πέρα από μια πιπίλα να φτιαχτούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Γιατί δεν προτείνουν να ανοιχτούν στα δημόσια νέα προγράμματα σπουδών με δίδακτρα για τους ξένους; Απλά είναι στην φιλοσοφία να κερδίσει ένας επιχειρηματίας ο οποίος μπορεί να είναι σοβαρός ή μπορεί να τινάξει την τριτοβάθμια στον αέρα πουλώντας πτυχία. Ποίος ελεγκτικός μηχανισμός θα παρακολουθεί την διαδικασία; Ο κ. Μητσοτάκης σε 7 χρόνια πήρε 3 πτυχία. Δεν θα σχολιάσω περισσότερα, δεν θα αλλάξω την γνώμη κανενός. Εδώ είναι η πρόκληση ...το μέλλον θα δείξει.

Αγαπητή Νίκη. Χαίρομαι να βλέπω δραστήριους ανθρώπους στην ηλικία σου με όραμα και διάθεση οι οποίοι τα πάνε καλά στα επαγγελματικά τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Καλή επιτυχία.

 
Πέτρος
20 Μάιος 2019 02:30

Ούτως ή άλλως, την Γκελεστάθη ετοιμάζει η ΝΔ για το Παιδείας.

 
Αποφοιτος ΤΕΙ
20 Μάιος 2019 09:05

Δυστυχώς ως ψηφοφόρος της Ν.Δ. κάθε μέρα το κόμμα μου, μου δίνει λόγους για να μην το ψηφίσω αύριο στις εκλογές.
Ομολογώ ότι είμαι πλέον πολύ μακριά απο τον χώρο αυτό διότι αυτός απομακρύνθηκε από τον λαό .
Ως πτυχιούχος ΤΕΙ βιώνω την αδικία που υφίσταμαι από την μην ισοτιμηση- αντιστοιχίση του πτυχίου μου και η παράταξή μου κάνει ότι μπορεί για να υποβαθμίσει τις σπουδές μου.
Αισθάνομαι ήδη πρώην ψηφοφόρος της Ν.Δ.

 
anti - english
20 Μάιος 2019 10:09

Βρε παιδί μου αυτό το english φλέγμα.
Αφού το είπαν οι Financial Times , οάου, με ένα φλυτζάνι τσάι, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, το ακούσαμε κι αυτό, δηλαδή να διδάσκουμε στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, Ελληνική Φιλοσοφία στην Αγγλική γλώσσα.
Θέλουμε μια νέα Ελλάδα και θα την φτιάξουμε, χωρίς ελληνική γλώσσα.
Μεθοδεύτηκε και γίνεται πράξη.
Ένας ΕΛΛΗΝΑΣ μωρέ, ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ, ΕΝΑΣ, που να μην έχει κόμπλεξ μαϊμουδισμού με τα english way.
Ευχαριστώ δεν θα πάρω.

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ
20 Μάιος 2019 10:23

"δεκάδες συγχωνεύσεις σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης με περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας"

Σε ποιους αναφέρεται;

Επίσης, υποστηρίζει, περισσότερο από όλα, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Μήπως, η κατάργηση των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ήταν μόνο η αρχή;

Πρώτη φορά, γίνεται τόσο μεγάλη κομματική προσπάθεια με σκοπό την άρνηση αποδοχής ψήφων.

 
Δον Κιχώτης
20 Μάιος 2019 12:00

@ anti - english
Και γιατί «anti - english» Έλληνά μου;
Άσ' το!
Πέθανε ο Σολωμός, πέθανε ο Μακρυγιάννης, πέθανε κι ο Παπαδιαμάντης!
Ημείς ανήκωμεν εις την Δύσιν!

 
@ Πτυχιούχος ΤΕΙ
20 Μάιος 2019 12:18

Αν όντως δεν το κατάλαβες, αναφέρεται στα ΤΕΙ, αποκαλώντας τα σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Βέβαια θα μου πεις εδώ κοτζάμ πρωθυπουργός, δεν ξέρει τι λέει επί του θέματος, σε μία βουλευτή θα κωλύσουμε τώρα;
Εκτός τόπου και χρόνου όλοι τους, δυστυχώς.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

 
ειναι ακατάλληλη
20 Μάιος 2019 12:39

Ούτως ή άλλως, την Γκελεστάθη ετοιμάζει η ΝΔ για το Παιδείας@ Απο που προκύπτει αυτό? μακάρι, οποιάδηποτε άλλη-ος εκτος απο την κεραμέως

 
HΡΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
20 Μάιος 2019 14:38

αχ αυτή η νοοτροπία των Ελλήνων !αντί να νοιώσουμε περήφανοι που μια νέα Ελληνίδα Επιστήμων,πολιτικός και μητέρα ξεχώρισε..οχι να πέσουμε πάνω της
Εγώ πάντως σαν Ελληνίδα πάνω απ όλα νοιώθω περήφανη!Μπράβο Νίκη και μπράβο διπλά για το ήθος και την αξιοπρέπεια σου

 
Σοφία PhD
20 Μάιος 2019 17:00

Εννοείται και πως πρέπει να την προσέξουμε. Θέλει να διαλύσει οτιδήποτε δημόσιο Έχει απομείνει στην εκπαίδευση! να κάνει αυτή και το κόμμα της τα ιδρύματα μας Α.Ε. και Ο.Ε.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά Msc
20 Μάιος 2019 17:06

Ως ψηφοφόρος της Ν.Δ αισθάνομαι ντροπή για την παραδειγματική άρνηση σας να ακούσετε τις φωνές των χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ που τους κλείσανε τις σχολές (στην περίπτωση του ΠΑΔΑ αναβαθμισανε ) δίχως την παραμικρή προνοια για αυτούς.
Εγώ όπως και χιλιάδες άλλοι απόφοιτοι θα επιλέξουμε να μην σας ψηφίσουμε κα Κεραμεως και να επιλέξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ διότι όταν δεν μας αφήνετε ούτε ένα παραθυράκι ανοιχτό ως αντιπολίτευση σκεφτείτε τι θα πράξετε ως κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ψιγμα ελπίδας λοιπόν !

 
Νικόλαος
20 Μάιος 2019 19:03

@Απόφοιτος ΤΕΙ Πειραιά Msc ενώ με το ΣΥΡΙΖΑ είδες μεγάλη αναγνώριση, όσο για τα επαγγελματικά δικαιώματα προτάθηκαν κατώτερα και από εμπειροτέχνη μάστορα! Το δίλημμα Σκύλα ή Χάρυβδης οδηγεί πάντοτε στην καταστροφή.

 
diathesimos
20 Μάιος 2019 19:13

Ακριβώς. Πρέπει να προσέξουμε για να μην εκλεγεί ποτέ η ΝΔ.Γιατί σε μία τέτοια περίπτωση δε θα μείνει κολυμπηθρόξυλο στην παιδεία αλλά και σε κάθε άλλο τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Αυτοί οι άνθρωποι ονειρεύονται τη ζούγκλα ως κοινωνία . Θα μας βάλουν να πληρώνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.

 
Tassos
20 Μάιος 2019 20:50

1)Ουδεμία αναφορά στους αποφοίτους των ΤΕΙ για ισοτιμηση πτυχιων.

2) Αναφορά με τίτλους ΑΕΙ ΤΕΙ ακόμα και μετά από 18χρόνια ανωτατοποιησης.

θέλετε κ αλλα?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ