Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

«Γέφυρες» Παν. Κρήτης στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Η ευχή για τον «θάνατο της κατσίκας του γείτονα» δεν ταιριάζει σε επιστήμονες

Τα τέσσερα κοινά προβλήματα των δύο Ιδρυμάτων
Δημοσίευση: 22/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Όχι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν σάς βλέπει ούτε σας είδε ποτέ ανταγωνιστικά. Δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εύχεται την αποτυχία σας. Αντιθέτως, θα είναι δίπλα σας με όποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει.  Η ευχή για τον «θάνατο της κατσίκας του γείτονα» δεν ταιριάζει σε επιστήμονες ούτε σε υπεύθυνους πολίτες γενικώς».

Τα παραπάνω είπε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων , Καθηγητής Γιάννης  Καρακάσης, μιλώντας σήμερα στην τελετή εγκαινίων  του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Ο κ. Καρακάσης έκανε λόγο για κίνητρα δημοσιογραφικών κύκλων τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Ωστόσο, ορισμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι της πόλης μας αποφάσισαν να δουν μια μάχη μεταξύ μας και μάλιστα με ταπεινά κίνητρα με πρωτοσέλιδα «έφαγε πόρτα το ΤΕΙ» και άλλα ακόμη λιγότερο κομψά. Νομίζω ότι είμαστε και είστε πέρα από αυτά. Η καλλιέργεια τέτοιων αντιπαραθέσεων και τέτοιου κλίματος αντιστρατεύεται την «καλλιέργεια» γενικώς».

Ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρθηκε σε ένα προσωπικό γεγονός:

«Όταν πριν μερικά χρόνια ένας καλός φίλος και συμφοιτητής μου από το μεταπτυχιακό μού ζήτησε να δώσω ορισμένες διαλέξεις για το θαλάσσιο περιβάλλον στο μεταπτυχιακό του ΤΕΙ της Γεωπονίας το θεώρησα μεγάλη τιμή και φυσικά ανταποκρίθηκα αρνούμενος την ωριαία αποζημίωση. Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη «αποζημίωση» από την ικανοποίηση της προσφοράς και μάλιστα σε νέους ανθρώπους».

Κοινά προβήματα

Ο κ. Καρακάσης  τόνισε πως υπήρχαν  υπάρχουν  κοινά προβλήματα:

1. Η διασπορά σε 6 πόλεις της Κρήτης ίσως ικανοποιεί ορισμένους δημάρχους αλλά δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες ενός σύγχρονου ακαδημαϊκού Ιδρύματος (το ξέρετε όπως και εμείς).

2. Η αλόγιστη αύξηση των εισακτέων χωρίς τις ανάλογες υποδομές και την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων δεν είναι «χάρη» προς τους φοιτητές αλλά υποβάθμιση των σπουδών τους και σπατάλη του χρόνου τους.

3. Η απίθανη γραφειοκρατία που σφίγγει σαν μέγγενη την λειτουργία μας δεν επιτρέπει ούτε την έρευνα ούτε την ανάπτυξη ούτε καν την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.

4. Οι ρυθμίσεις σε ανατριχιαστική λεπτομέρεια όλων των πτυχών της λειτουργία μας με νόμους (ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενους, αλληλοαναιρούμενους και ασύμβατους) με υπουργικές αποφάσεις και προβληματικές εγκυκλίους ακολουθούν ακριβώς το αντίθετο ρεύμα από αυτό που ακολουθούν όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου και όχι μόνο των ανεπτυγμένων χωρών: της αυτοτέλειας, της λογοδοσίας και της διεθνοποίησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ

Αγαπητοί κ. Υπουργέ, Αναπλ/ Υπουργέ, κ. ΓΓ, κ Πρύτανη, κ. Περιφερειάρχη, κ. Δήμαρχε,

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση σε αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για το Ίδρυμά σας αλλά και για όλο το ακαδημαϊκό οικοσύστημα της Κρήτης.

Ευχόμαστε η νέα αρχή που σηματοδοτείται από την μετονομασία του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να δικαιώσει μόνο τις θετικές προσδοκίες που φέρνει μαζί της.

Ως Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουμε κάθε λόγο να ευχόμαστε την βελτίωση του γειτονικού μας ιδρύματος και εταίρου σε με μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων. Οι περισσότεροι και παλαιότεροι γνωρίζουν ότι έχουν κατά καιρούς αναληφθεί πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σε κοινά προγράμματα χρηματοδότησης, σε επιτροπές της περιφέρειας και σε πλήθος άλλων δραστηριοτήτων κοινού ενδιαφέροντος.

Ήταν άλλωστε πρωτοβουλία της δικής μας πρυτανικής αρχής η δημιουργία του θεσμού της Επιτροπής Συντονισμού Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων (ΕΣΑΕΙ) με συμμετοχή του ΠΚ, του ΤΕΙ, του Πολυτεχνείου, του ΙΤΕ και του ΕΛΚΕΘΕ για να επιτύχουμε τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό και την επιδίωξη της συμπληρωματικότητας σε ανθρώπους, ειδικότητες και υποδομές.

Όχι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν σάς βλέπει ούτε σας είδε ποτέ ανταγωνιστικά. Δεν έχει κανένα απολύτως λόγο να εύχεται την αποτυχία σας. Αντιθέτως, θα είναι δίπλα σας με όποιο τρόπο μπορεί να συνδράμει.  Η ευχή για τον «θάνατο της κατσίκας του γείτονα» δεν ταιριάζει σε επιστήμονες ούτε σε υπεύθυνους πολίτες γενικώς.

Όταν πριν μερικά χρόνια ένας καλός φίλος και συμφοιτητής μου από το μεταπτυχιακό μού ζήτησε να δώσω ορισμένες διαλέξεις για το θαλάσσιο περιβάλλον στο μεταπτυχιακό του ΤΕΙ της Γεωπονίας το θεώρησα μεγάλη τιμή και φυσικά ανταποκρίθηκα αρνούμενος την ωριαία αποζημίωση. Ίσως δεν υπάρχει μεγαλύτερη «αποζημίωση» από την ικανοποίηση της προσφοράς και μάλιστα σε νέους ανθρώπους.

Ωστόσο, ορισμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι της πόλης μας αποφάσισαν να δουν μια μάχη μεταξύ μας και μάλιστα με ταπεινά κίνητρα με πρωτοσέλιδα «έφαγε πόρτα το ΤΕΙ» και άλλα ακόμη λιγότερο κομψά. Νομίζω ότι είμαστε και είστε πέρα από αυτά. Η καλλιέργεια τέτοιων αντιπαραθέσεων και τέτοιου κλίματος αντιστρατεύεται την «καλλιέργεια» γενικώς.

Έχουμε κοινά προβλήματα. Πάντα είχαμε και δυστυχώς επιδεινούμενα.

Η διασπορά σε 6 πόλεις της Κρήτης ίσως ικανοποιεί ορισμένους δημάρχους αλλά δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες ενός σύγχρονου ακαδημαϊκού Ιδρύματος (το ξέρετε όπως και εμείς).

Η αλόγιστη αύξηση των εισακτέων χωρίς τις ανάλογες υποδομές και την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών προϋποθέσεων δεν είναι «χάρη» προς τους φοιτητές αλλά υποβάθμιση των σπουδών τους και σπατάλη του χρόνου τους.

Η απίθανη γραφειοκρατία που σφίγγει σαν μέγγενη την λειτουργία μας δεν επιτρέπει ούτε την έρευνα ούτε την ανάπτυξη ούτε καν την συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών.

Οι ρυθμίσεις σε ανατριχιαστική λεπτομέρεια όλων των πτυχών της λειτουργία μας με νόμους (ενίοτε αλληλοσυγκρουόμενους, αλληλοαναιρούμενους και ασύμβατους) με υπουργικές αποφάσεις και προβληματικές εγκυκλίους ακολουθούν ακριβώς το αντίθετο ρεύμα από αυτό που ακολουθούν όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου και όχι μόνο των ανεπτυγμένων χωρών: της αυτοτέλειας, της λογοδοσίας και της διεθνοποίησης.

Δεν θα επεκταθώ σε αυτά, μέρα που είναι. Αλλά ίσως κάποτε θα πρέπει να υπερασπιστούμε την ακαδημαϊκότητα ως ιδέα και ως ουσία. Αν θέλουμε να υπάρξουμε και αύριο και αν δεν θέλουμε να μας προσάψουν οι επόμενες γενιές ότι δεν σκεφτήκαμε και δεν μιλήσαμε όταν ήταν ακόμη καιρός.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Πανεπιστήμιο του αύριο θα είναι διαφορετικό και ο ρόλος των δασκάλων του επίσης. Και για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Λούις Κάρολ από την Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων που την διατυπώνει η κόκκινη βασίλισσα «Πρέπει να τρέχεις όσο αντέχεις για να μένεις στην ίδια θέση, αν θέλεις να προχωρήσεις πρέπει να τρέχεις δυο φορές πιο γρήγορα». Στον αγώνα αυτό ελπίζουμε να τρέξουμε μαζί.

Παρακαλώ δεχθείτε και πάλι τις ευχές μας για επιτυχία και καλή συνέχεια.

Σχόλια (1)

 
ΣΤΕΦ Κοζάνης
23 Μάιος 2019 09:52

Το κράτος του δίκαιου!!!
Εξαφάνιση της ΣΤΕΦ Δυτικής Μακεδονίας και αναβάθμιση σε πανεπιστήμιο της ΣΤΕΦ Ηρακλείου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean