Εξωπραγματικοί οι αριθμοί εισακτέων

Με την πρακτική που ακολουθεί ο Υπουργός, στην πράξη υπονομεύει τα νέα τμήματα, τη φήμη τους, αλλά και τη φήμη του ΕΚΠΑ

22/05/2019

Άκουσε το άρθρο

Στάθης Ευσταθόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής – Ακτινοφυσικής ΕΚΠΑ

Με μεγάλη έκπληξη είδαμε σήμερα την ανακοίνωση του Υπουργού Παιδείας σχετικά με τους αριθμούς εισακτέων στα Πανεπιστήμια για το Ακαδ. Έτος 2019-2020. Είναι ο πρώτος πίνακας για τα Πανεπιστήμια, μετά την οριζόντια και ισοπεδωτική κατάργηση της Ανώτατης Τεχνολογικής-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Πέρα από το γεγονός της σημαντικής αύξησης των προβλεπόμενων θέσεων εισακτέων κατά περισσότερες από 3.500 θέσεις, που γίνεται χωρίς να υπολογίζεται η ποιοτική διάσταση της εκπαίδευσης για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους κατά την άποψη μου, υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία είναι δυσάρεστα και άκρως προβληματικά.

Ειδικότερα για το ΕΚΠΑ, εντάχθηκαν στον πίνακα των τμημάτων που πρόκειται να δεχθούν φοιτητές 7 νέα τμήματα, τα 5 από αυτά στα Ψαχνά Ευβοίας, με εξωπραγματικούς αριθμούς φοιτητών (έως και 300) ειδικά για νέα τμήματα. Η πραγματικότητα είναι ότι τη στιγμή που ανακοινώθηκαν όλα αυτά, ο Υπουργός γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι τα νέα τμήματα:

•    δε διαθέτουν προγράμματα σπουδών
•    δε διαθέτουν καθηγητές
•    δε διαθέτουν καμία υλικοτεχνική υποδομή σχεδιασμένη για το αντικείμενο που πρόκειται να θεραπεύσουν
•    δε διαθέτουν τους απαραίτητους χώρους για να υποδεχθούν τους 1.100 νέους φοιτητές στα Ψαχνά Ευβοίας

Με αυτά τα δεδομένα είναι προφανές ότι δε μπορούν να λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο και να εκπαιδεύσουν φοιτητές. Με την πρακτική που ακολουθεί ο Υπουργός, στην πράξη υπονομεύει τα νέα τμήματα, τη φήμη τους, αλλά και τη φήμη του ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εμπαίζει τους επίδοξους φοιτητές των τμημάτων αυτών και τις οικογένειες τους, καθώς τους υπόσχεται σπουδές που το ίδρυμα μας δεν μπορεί να παρέχει.

Ελπίζουμε όλοι, ότι τα αρμόδια όργανα του ΕΚΠΑ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σχόλια (4)

Δον Κιχώτης
|

«Ελπίζουμε όλοι, ότι τα αρμόδια όργανα του ΕΚΠΑ θα αρθούν στο ύψος των περιστά-σεων.»
Κι εγώ ελπίζω, για να μην πω πως είμαι σχεδόν βέβαιος!...
....
Ευτυχώς που γεννήθηκε η σάτιρα σ' αυτόν τον τόπο και κατά κάποιο τρόπο ενσωμα-τώθηκε στα γονίδιά μας και μας κατέστησε ανθεκτικούς στις επιθέσεις του παράλογου που μερικές φορές έχει τη μορφή του παγόβουνου!
Σαν κι αυτό που στεκόταν μπροστά στον Τιτανικό...
Μη φοβάστε κύριε καθηγητά!
Εμείς είμαστε πάνω στο τρελοβάπορο του Ελύτη!

τι λέτε , κύριε
|

ξέρετε, κ. καθηγητά , περισσότερα από το πάνσοφο υπουργείο μας, τον υπουργό και τους συμβούλους του; δε μιλάει η ΑΔΙΠ και άλλοι σοφοί καθηγηταί και θέλει ο καθένας να έχει λόγο... ο υπουργός ξέρει καλύτερα από όλους, δεν καταλαβαίνετε , δε νιώθετε !

Κανείς δεν είναι ριγμένος
|

Του χρόνου να δεις πράσινα τμήματα
αμ πως

Ιωάννης Κ.
|

Ο μόνος τρόπος που ίσως συνετίσει τους απίθανους "φωστήρες" του υπουργείου είναι να τους σύρει κανείς με το ζόρι στα νέα τμήματα που δημιουργούν με εκατοντάδες φοιτητές και να τους υποχρεώσει μέσα σε 3 μήνες να στήσουν νέα προγράμματα, να τα στελεχώσουν με προσωπικό δεκάδων καθηγητών και να εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την ασχετοσύνη αυτών των ανθρώπων και την αποκοπή τους από κάθε πραγματικότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ