Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: «Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Δημοσίευση: 23/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση, σχετικά με τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ, κατέθεσε, προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή, η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως.

Για το θέμα αυτό, η  Νίκη  Κεραμέως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κεντρικό άξονα της πολιτικής της προς την αντιμετώπιση της ανεργίας. Στηρίξαμε την ίδρυση των Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα ανώτατα ιδρύματα, ωστόσο εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας, κατά τη διαδικασία νομοθέτησης, αλλά και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι από αυτή θα κριθεί, σε μεγάλο βαθμό, η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος. Δυστυχώς, δεν λάβαμε απαντήσεις, κατά τη συνήθη πρακτική του Υπουργού Παιδείας, έτσι σήμερα επανερχόμαστε ερωτώντας, μεταξύ άλλων, αν έχει προχωρήσει η ίδρυση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ανώτατα ιδρύματα και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίησή τους.»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Στον αέρα τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης»

Δυνάμει του άρθρου 8 του Ν. 4521/2018, μπορεί να ιδρύονται στα ΑΕΙ Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ) που παρέχουν διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από πρόταση της Συγκλήτου του οικείου Ιδρύματος, γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού και της Εθνικής Επιτροπής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης κεντρικό άξονα της πολιτικής της προς την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας. Στηρίξαμε την ίδρυση των ΚΕΕ, ωστόσο εκφράσαμε έντονα τον προβληματισμό μας σχετικά με την χρηματοδότηση των εν λόγω δομών, καθώς θεωρούμε ότι συνιστά κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία ή μη του εγχειρήματος.
Δυστυχώς, δεν λάβαμε απαντήσεις ούτε κατά τη διαδικασία νομοθέτησης, ούτε και στην από 18/7/2018 ερώτηση που απευθύναμε ως Τομέας Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε εκ νέου:

1. Έχει προχωρήσει η ίδρυση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ;
2. Σε ποια ΑΕΙ έχουν ιδρυθεί διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης;
3. Έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους;
4. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης στα ΑΕΙ που έχουν ιδρύσει ΚΕΕ;

Προς πληρέστερη ενημέρωση, παρακαλείσθε, όπως καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων αναλυτικό κατάλογο με τα διετή προγράμματα που υλοποιούνται στα Ιδρύματα της χώρας κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, καθώς και με τα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν κατά το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως

Σχόλια (6)

 
Διετή
23 Μάιος 2019 16:28

Τα πράσινα τμήματα των ΑΕΙ θα μετατραπούν στα διετή. Γιατί να βιάζονται;

 
Δον Κιχώτης
23 Μάιος 2019 22:25

Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΑΝΤ1, 23 Μαΐου 2019
Σχόλιο
Είναι δυνατόν ο αρχηγός της ΝΔ να περηφανεύεται που ξεκίνησε την πολιτική του
σταδιοδρομία από μία λαϊκή συνοικία και η κυρία Κεραμέως να επιλέγει και να προτάσσει ως αντίλογο σε σχόλιο του κ. Φίλη, τις ζημιές των αναρχικών στη Βουκου-ρεστίου, όταν έχουν γίνει προσφάτως σοβαρότερα γεγονότα στο ΟΠΑ και στο χώρο της Βουλής;
Είναι δυνατόν η κυρία Κεραμέως να εκφράζει την ανησυχία της για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα Πρότυπα Σχολεία και να μην έχει να πει κάτι για τα υπόλοιπα σχολεία όπου φοιτούν 1.000.000 μαθητές;
Είναι δυνατόν με τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση να βελτιωθεί η Δημόσια Παιδεία;

 
ποσο προπαγανδα επιτελους φαρισαιοι
29 Μάιος 2019 09:11

Ερωτηση τα ΚΕΕ γιατι μπαινουν στην δευτεροβαθμια σαν θεμα...λυκειο εχουν τελειωσει

 
ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ
03 Ιουν 2019 09:08

5 χρόνια σύριζα, 5 πεταμένα χρόνια για τους διπλωματούχους ΙΕΚ, ανεργία, επαγγελματικά δικαιώματα ανειδίκευτου, θλίψη, απογοήτευση.

 
Αρθούρος
03 Ιουν 2019 11:10

Μετά την επιτυχημένη μεταρρύθμιση-τομή του απερχόμενου υπουργού Παιδείας στο χώρο των συγχωνεύσεων με την πλήρη κατάργηση των ΤΕΙ που όπως αποδεικνύω σε άρθρο μου σε άλλη συνάφεια,αποδέχτηκε πλήρως η Ν.Δ.,έχουμε και την πλήρη απαξίωση του θεσμού των ΚΕΕ. Τα ΚΕΕ,αποκλείεται να λειτουργήσουν, έτσι όπως τα λέει ο απερχόμενος υπουργός,να μου το θυμηθείτε.Ούτε χρειάζεται να λειτουργήσουν ούτε προλαβαίνουν,γιατί η κυβέρνηση θα έχει ήδη πέσει.
Τα ΚΕΕ,ή όπως αλλιώς τα πουν,θα αποτελέσουν το διάδοχο φορέα των αποτυχημένων λυκειακών ΙΕΚ και με ιδιωτικό μανδύα γιά να συμφωνεί η Ν.Δ.μ'αυτά που λέει στο πρόγραμμά της περί τεχνολογικών εφαρμοσμένων σχολών.Όπως καταλαβαίνετε,τον πρώτο ρόλο γιά τη λειτουργία τους θα έχουν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κι όχι τα Πανεπιστήμια.Κι αυτό είναι το σωστό.

 
@Δον Κιχώτη
03 Ιουν 2019 13:32

ευθέως και απλά : ΟΧΙ είναι η απάντηση. είσαι λογικά σκεπτόμενος σε έναν παράλογο κόσμο. εύγε. αλλά θα πέσουμε από το κακό στο λιγότερο κακό (που δε νομίζω να κάνουν τίποτα της προκοπής, άιντε κάτι να ψιλοδιορθώσουν. α, και βοηθήσουν τπτ δικά τους παιδιά να γίνουν διευθυντές ή με τη συνέντευξη μόνο ή με τροπολογίες τύπου : δικαίωμα αίτησης σε όποια ΔΔΕ, τώρα μπλοκάρονταν. αυτά τα "ορέα" ακροθιγώς. εδώ είμαστε να τα λέμε). από τη σκύλλα στη χάρυβδη, κανά σοβαρό δεν θα δούμε, να κάνει τα απλά , ένα ήπιο εξορθολογισμό , μια κωδικοποίηση της νομοθεσίας και ολίγη διαφάνεια (με ελάχιστη ευελιξία, λάστιχο κάνανε πολλάααα μέχρι σήμερα)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean