Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ανοιχτή επιστολή στον υπ.Παιδείας για τον θεσμό της Συμβουλευτικής – επαγγελματικού προσανατολισμού

Δημοσίευση: 24/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

ΘΕΟΔΟΣΗΣ (ΑΚΗΣ) ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ
Κοινωνιολόγος-Στέλεχος συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού στο 2ο ΚΥ.ΣΥ Αθήνας

Μόλις προχθές καθορίσατε τον αριθμό εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδ. έτος 2019-2020».

Δεν μπορεί παρά να δει κανείς θετικά την αύξηση του αριθμού των εισακτέων, αφού η ζήτηση για τα ΑΕΙ της Χώρας από τα Ελληνικά νοικοκυριά , παρόλο που πλέον δεν εξασφαλίζουν εργασία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, στην βάση μιας πλέον στερεοτυπικής νοοτροπίας ότι ένα πτυχίο ΑΕΙ  εξασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον.

Δυστυχώς η υποβάθμιση του θεσμού της Συμβουλευτικής – επαγγελματικού προσανατολισμού, με το κλείσιμο δόμων από προηγούμενες κυβερνήσεις (ΚΕΣΥΠ, ΓΡΑΣΕΠ, ΓΡΑΣΥ) άλλα και η σημερινή δομή ΚΕ.ΣΥ, με τον μικρό αριθμό στελεχών   Συμβουλευτικής – επαγγελματικού προσανατολισμού και χωρίς ξεχωριστή και διακριτή υπηρεσία σε σχέση με τις άλλες αρμοδιότητες των ΚΕ.ΣΥ  π.χ ξεχωριστό τμήμα Συμβουλευτικής – επαγγελματικού προσανατολισμού (εντός των ΚΕ.ΣΥ) με ικανό αριθμό στελεχών, με διαρκή επιμόρφωση, κατάλληλα εργαλεία, ερεύνα  κλπ , δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε η ελληνική οικογένεια, να ξεφύγει από στερεοτυπικές λύσεις, τα νέα παιδία να μπορούν στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, να έχουν στην διάθεση τους όλες τις δυνατές πληροφορίες, εναλλακτικές λύσεις, κατάλληλη δομή,  που σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, θα τους προσφέρει την δυνατότητα μιας  ολοκληρωμένης γνώσης προσανατολισμού τους στις δύσκολες συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Κύριε Υπουργέ

Από προσωπική εμπειρία (στέλεχος συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού στο 2ο ΚΥ.ΣΥ Αθήνας με πολλά χρόνια εμπειρίας) η ζήτηση των γονέων , μαθητών για αυτές τις υπηρεσίες είναι τεραστία, δυστυχώς τα τέσσερα στελέχη του ΚΕΣΥ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν, στα αιτήματα γονέων μαθητών και σχολείων (μονό για την συγκεκριμένο ΚΕΣΥ ,  υπάρχουν 200 σχολεία, με έναν αριθμό μαθητών που υπερβαίνει τις 50.000 χιλ), ενώ εκατοντάδες  είναι τα ιδιωτικά κέντρα που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, επιβεβαιώνοντας την άποψη για της μεγάλης ζήτησης και της ανάγκης συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού.

Οι λύσεις και οι προτάσεις για την αναβάθμιση του θεσμού του  συμβουλευτικής επαγγελματικού προσανατολισμού, εντός των ΚΕΣΥ , από εκατοντάδες έμπειρα στελέχη θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για μια ουσιαστική συζήτηση αναβάθμισης του θεσμού μέσα στο Δημόσιο σύστημα της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά μας , είμαστε στην διάθεση σας, στην διάθεση μαθητών, γονέων σχολείων, στην κατεύθυνση να γίνει για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ένας ουσιαστικός θεσμός, (μακριά από τα λάθη, τις αδυναμίες και τις σκοπιμότητες του παρελθόντος   ) που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Ετικέτες: 
Ακης Κατσούλας

Σχόλια (3)

 
Κωνσταντίνος
24 Μάιος 2019 14:15

Δεν ιδρώνει το αυτί τους.
Και αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, γιατί κανείς στο υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται την αξία και την σημαντικότητα του θεσμού, τόσο για την προσωπική ανάπτυξη και ευτυχία των μαθητών όσο και για τα οφέλη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.

Βέβαια, ευθύνη έχουν και τα στελέχη συμβουλευτικής που δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν και να πείσουν για την σημαντικότητα και την αξία του θεσμού σε αντίθεση με αυτά της ειδικής αγωγής και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που πέρασαν τις θέσεις τους και έπεισαν τους συμβούλους του υπουργού. Ο κ. Κατσούλας προφανώς αποτελεί εξαίρεση.

Δυστυχώς η Ελλάδα στο επίπεδο της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής συμβουλευτικής κατατάσσεται στον τριτοκοσμικό κόσμο !

Ας είναι καλά οι ιδιώτες που σώζουν λίγο την κατάσταση και βοηθάνε, όσοι από αυτούς μπορούν, την νεολαία.

 
Παναγιώτης
24 Μάιος 2019 19:11

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι απαραίτητο να είναι μέρος του σχολικού προγράμματος τουλάχιστον στη Γ΄Γυμνασίου και Α΄Λυκείου, εκεί που οι μαθητές/τριες αποφασίζουν για την εκπαιδευτική τους πορεία.
Η Συμβουλευτική Ε.Π. είναι αναγκαία σε μαθητές/τριες των Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου εξατομικευμένα με τη βοήθεια του Συμβούλου να συνειδητοποιήσουν τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τις ανάγκες και ιδιαιτεροτητές τους ώστε με γνώμονα την προσωπικοτητά τους, τα ενδιαφέροντα και τις προσδοκίες τους και την κατάλληλη πληροφόρηση να σχεδιάσουν τις επόμενες εκπαιδευτικές τους επιλογές.
Η στελέχωση των ΚΕΣΥ με εξειδικευμένα στελέχη στη Συμβουλευτική και τον Ε.Π., με επαγγελματική συνείδηση, άρτια προσωπικότητα και εποπτεία των Συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρουν, θα καθιστούσε τις υπηρεσίες αξιόπιστες και τα στελέχη ικανά να συμβάλλουν στην ανέλιξη των υπηρεσιών στη σχολική κοινότητα.
Στελέχωση Συμβουλευτικών υπηρεσιών με κριτήριο τη συμμετοχή τους σε κάποιο πρόγραμμα Ε.Π. 400 ωρών και με κριτήριο την εντοπιότητα και τη συνυπηρέτηση (κριτήρια αποσπάσεων και μεταθέσεων για τη στελέχωση των ΚΕΣΥ) χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση της επαγγελματικής και ψυχοκοινωνικής τους αρτιότητας ελάχιστα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των υπηρεσιών Συμβουλευτικής στην εκπαίδευση.
Επιθυμούμε τη στήριξη σε θέματα Ε.Π. των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και την παροχή εξατομικευμένης Συμβουλευτικής στήριξης όσων το επιθυμούν (όχι μόνο στη Β΄και Γ΄ Λυκείου που προβλέπει ο νέος νόμος) από εξειδικευμένους εκπ/κούς με ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, που θα θέλουν και θα μπορούν να προσφέρουν ατομική Συμβουλευτική στους μαθητές/τριες.
Δεν είναι πάντα ο αριθμός μικρός των στελεχών, είναι η γνώση, η έλλειψη επαγγελματικής συνείδησης, προσωπικής αρτιότητας και η διάθεση προσφοράς.

 
Εκπαιδευτικός
25 Μάιος 2019 10:38

Προφανώς κ. Κατσούλα είστε αποσπασμενος στο 2 κέντρο εκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης ( Κ. Ε. Σ. Υ) και όχι στο Κ. Υ. Σ. Υ όπως επανειλλημένα γράφετε (τέτοια υπηρεσία δεν υφίσταται).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.