Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ημερίδα στο ΕΚΠΑ με στελέχη 46 Κινεζικών Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 24/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος και η Α.Ε. η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία κυρία Zhang Qiyue διοργάνωσαν Ημερίδα με τη συμμετοχή Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων και Καθηγητών των περισσοτέρων Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και 77 Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων, Καθηγητών και στελεχών 46 Κινεζικών Πανεπιστημίων και φορέων Εκπαίδευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κάλυψαν ζητήματα σχετικά με τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στην εκπαίδευση, την εκπαίδευση, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, τη διδασκαλία της γλώσσας και του πολιτισμού και τη διεθνή κινητικότητα φοιτητών και διδακτικού προσωπικού. Επίσης, έγινε αναφορά σε ζητήματα ενίσχυσης συνεργασιών στην Έρευνα.

Ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος-Αθανάσιος Κ. Δημόπουλος, κατά την προσφώνησή του, ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «φιλοξενούμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά το Ελληνοκινεζικό  forum για την Ανώτατη Εκπαίδευση με την ευχή οι ήδη εξαιρετικές σχέσεις μελών, τόσο του Πανεπιστημίου μας, αλλά και άλλων Ελληνικών Πανεπιστημίων με συναδέλφους Πανεπιστημίων της Κίνας, να διευρυνθούν, και η σημερινή ημερίδα να αποτελέσει την ευκαιρία για την δημιουργία νέων προοπτικών συνεργασίας μεταξύ των Ιδρυμάτων μας. Πρωταρχικό ρόλο στις έως τώρα συνεργασίες μας με τα Πανεπιστήμια της Κίνας έχει η φοίτηση Κινέζων φοιτητών στη χώρα μας και, κατά κύριο λόγο, στα αντικείμενα της αρχαιολογίας και του ελληνικού πολιτισμού. Αυτές τις επιστημονικές θεματικές έχει και το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21».

Η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελληνική Δημοκρατία κυρία Zhang Qiyue, στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η Χώρα της στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών, σε όλους τους τομείς, και στις δυνατότητες που υπάρχουν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής κ. Κ. Γαβρόγλου, ο οποίος ανακοίνωσε την υπογραφή της σχετικής απόφασης για το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α., η Βουλευτής και Τομεάρχης Παιδείας και Έρευνας της ΝΔ κ. Νίκη Κεραμέως, ο Βουλευτής, πρώην Υπουργός και Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής του ΚΙΝΑΛ κ. Γ. Μανιάτης, και ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βουλευτής από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, καθηγητής κ. Γ. Μαυρωτάς.

Στη κεντρική ομιλία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, αναφέρθηκε στην Ελληνο-Κινεζική συνεργασία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζοντας το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και τα πεδία συνεργασίας στο παρόν και στο μέλλον. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εκμάθηση Ελληνικής και Κινεζικής γλώσσας, στη συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και στον Πολιτισμό ως αιχμή της Ελληνοκινεζικής ακαδημαϊκής συνεργασίας. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος για προπτυχιακές σπουδές στον Κλασσικό Πολιτισμό, η Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εγκαινιάζει το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα οκτώ εξαμήνων στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας.

Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια, τόσο οι Πρυτανικές Αρχές όσο και Σχολές του Ε.Κ.Π.Α. έχουν παρουσιάσει έντονη κινητικότητα στην προώθηση και οργάνωση κοινών δράσεων Ελλάδας – Κίνας στον ακαδημαϊκό χώρο αλλά και στο πεδίο του πολιτισμού γενικότερα. Το Ε.Κ.Π.Α έχει συνάψει διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Κίνας με την πεποίθηση ότι οι συνεργασίες μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων βοηθούν και τις ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των χωρών. Ειδικότερα, είναι σε ισχύ 11 συμφωνίες συνεργασίας του Ε.Κ.Π.Α. με Πανεπιστήμια της Κίνας και σύντομα αναμένεται και η υπογραφή τριών ακόμη συμφωνιών, και μεταξύ αυτών μάλιστα, με το Beijing Normal University και το Renmin University of China. Έχουν επίσης συναφθεί και επιμέρους ειδικές συμφωνίες μεταξύ Τμημάτων και Σχολών.

Τόσο οι εισηγήσεις όσο και η συζήτηση που ακολούθησε στο Forum οδήγησαν σε συμπεράσματα τα οποία είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και ανέδειξαν πολλά πεδία μελλοντικής συνεργασίας.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ