Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Τα οικοδομήματα” του Κ. Γαβρόγλου που θα “γκρεμίσει” η ΝΔ εάν γίνει Κυβέρνηση

Η παιδεία θα είναι υψηλά στην προεκλογική "ατζέντα" των δύο μεγάλων κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Δημοσίευση: 27/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Oικοδομήματα” που “χτίστηκαν” από την παρούσα Κυβέρνηση  στο χώρο της παιδείας   η ΝΔ , εφόσον γίνει Κυβέρνηση , στις επικείμενες Εθνικές Εκλογές, προτίθεται να τα “γκρεμίσει” ή  να κάνει προσθήκες για να τα “υποστυλώσει”.

Η παιδεία απ οτι φαίνεται θα είναι υψηλά στην  προεκλογική "ατζέντα"  των δύο μεγάλων κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα:

1. Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Οι τελική απόφαση του Κ. Γαβρλόγλου οι δηλώσεις προτιμήσεων των τμημάτων από τους φετινούς μαθητές της Β Λυκείου , να γίνουν τον Οκτώβριο και όχι τον Ιούνιο, όπως το αρχικό σχέδιο προέβλεπε, θα διευκολύνει τη νέα κυβέρνηση, εάν θα είναι άλλη από τη σημερινή,  να λάβει την απόφασή της εάν “παγώσει” το νέο σύστημα.

Η ΝΔ ήδη έχει τοποθετηθεί εναντίον του νέου συστήματος, τονίζοντας ότι δεν θα “πειράξει” το ισχύον σύστημα τουλάχιστον για δυο χρόνια, προκειμένου να προηγηθούν οι διορθώσει στα σχολέια, την επαγγελματική εκπαίδευση και τα Πανεπιστήμια.

Αυτό σημαίνει πως το νέο σύστημα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ δεν θα εφαρμοστεί εάν η ΝΔ γίνει Κυβέρνηση.

2. Βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι εναντίον της θεσμοθέτησης κατώτατης  βάσης ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ , χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει ποια θα είναι αυτή και αν  θα την καθορίζει το υπουργείο ή τα ΑΕΙ.

3. Τράπεζα Θεμάτων

Η σημερινή Κυβέρνηση κατάργησε την Τράπεζα Θεμάτων , ενώ η ΝΔ ανακοίνωσε ότι  θα την επαναφέρει σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, στο πλαίσιο καθιέρωσης του Εθνικού Απολυτηρίου

4. Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε την τελευταία διετία σε σημαντική αύξηση του αριθμού εισακτέων κατά 7.609 θέσεις

Η ΝΔ το έχει ξεκαθαρίσει ότι τα ΑΕΙ θα αποκτήσουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής.

Σημειώνεται ότι τα ΑΕΙ ζητούν δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων.

5. Οι διορισμοί 15.000 εκπαιδευτικών

“Τρέχει” η προκήρυξη 5.000 διορισμών εκπαιδευτικών  στην Ειδική Αγωγή για το επόμενο σχολικό έτος , ενώ εκκρεμούν δύο προκηρύξεις για τον διορισμό 10.000 εκπαιδευτικών το 2020 και 2021.

Ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, στην προ ημερών τοποθέτησή του άφησε να εννοηθεί ότι οι διορισμοί θα γίνουν στην Ειδική Αγωγλή με τη δήλωση ότι θα γίνουν διορισμοι και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης , ξεκινώντας από την Ειδική Αγωγή.

Η θέση της ΝΔ είναι οι   διορισμοί εκπαιδευτικών   να γίνονται βάσει αντικειμενικού συστήματος επιλογής στο οποίο θα συνυπολογίζονται προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση και επιστημονική κατάρτιση…”

6. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Η θέση της σημερινής Κυβέρνησης είναι οι   «μάχιμοι» εκπαιδευτικοί δεν θα αξιολογηθούν θα αξιολογούν.

Η ΝΔ είναι υπέρ τηςαξιολόγησης των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση αλλά και την επιβράβευσή της.

7. Σχολικοί Σύμβουλοι

Η ΝΔ ήδη έχει ανακοινώσει ότι θα επαναφέρει τον   θεσμό  των Σχολικών Συμβούλων   με νέο καθηκοντολόγιο.

Τον θεσμό κατάργησε με νόμο ο Κ. Γαβρόγλου, αφού νωρίτερα έκανε δηλώσεις όπως “Πολλοί Σχολικοί Σύμβουλοι δεν δουλεύουν”.

Ωστόσο η ΝΔ ενώ ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση των δομών υπιστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με το νέο θεσμό των ΠΕΚΕΣ.

8. Επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης

Αυτή τη χρονική περίοδο βρίσκονται  σε εξέλιξη οι διαδικασίες επιλογής των Διευθυντών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το ανασυγκροτημένο από τον υπουργό Παιδείας Συμβούλιο Επιλογής.

Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα “παγώσει” τις διαδικασίες, εφόσον γίνει Κυβέρνηση.

9. Συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε δια νόμων, στη συγχώνευση των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια.

Η θέση της ΝΔ είναι    ο Ακαδημαϊκός Χάρτης της χώρας ( συγχωνεύσεις/ενοποιήσεις Πανεπιστημίων-ΤΕΙ) θα προκύπτει από την αξιολόγηση της Α.ΔΙ.Π. και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Ηδη η ΝΔ ανακοίνωσε την μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών  και την ακύρωση των τελευταίων συγχωνεύσεων, με εξαίρεση το νόμο για  την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των υπερψήφισε.

10. Οι νόμοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στη θεσμοθέτηση σειρά νόμων για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών των κ.κ. Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους.

11. Ασυλο

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίησε του ακαδημαϊκού ασύλου    Το οποίο προβλέπει “Επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των Α.Ε.Ι. λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Οι ως άνω περιορισμοί δεν ισχύουν για το Πυροσβεστικό Σώμα”.

Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση του ασύλου. Αυτεπάγγελτη επέμβαση των δημοσίων αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, και πειθαρχικές ευθύνες όταν οι Πρυτανικές Αρχές δεν ενημερώνουν έγκαιρα τα αρμόδια δημόσια όργανα για παραβατικές πράξεις.

12. Γενική Γραμματεία ΑΕΙ

Η Ειδική Γραμματεία των ΑΕΙ που καταργήθηκε η ΝΔ θα την επαναφέρει και μάλιστα αναβαθμισμένη ως Γενική Γραμματεία ΑΕΙ

13. Ιδιωτικά Σχολεία

Η σημερινή Κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά νομοθερτικών ρυθμίσεων για τηνΙδιωτική Εκπαίδευση.

Τις ρυθμίσεις αυτές η ΝΔ τις έχει χαρακτηρίσει αναχρονιστικές και ανακοίνωσε ότι θα τις καταργήσει.

14. Κολλέγια

Η σημερινή Κυβέρνηση νομοθέτησε την αντικατάσταση του ΣΑΕΠ   από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ), το οποίο και θα επιτελεί τον επιδιωκόμενο σκοπό της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ και του Π.∆. 38/2010, καθώς, όπως υποστήριξε,  η διαδικασία που ακολουθεί το ΣΑΕΠ είναι χρονοβόρα και δυσλειτουργική.

Η ΝΔ επιμένει στη λειτουργία του ΣΑΕΠ το οποίο , όπως τονίζει , θα αποδίδει  άμεσα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες στους αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων και κολλεγίων την οφειλόμενη αναγνώριση των προσόντων τους.

15. Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η σημερινή Κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετη με την λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Η ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα θεσμοθετήσει την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων υπό την εποπτεία της ΑΔΙΠ.

Σχόλια (110)

 
Η επιλογή της κυρίας μας δείχνει προθέσεις..
12 Ιουλ 2019 09:54

παντως το συστημα πανελλαδικών δεν το κατήργησε...πάμε στο επόμενο που "δεν" θα καταργήσει....Βαζετε στοίχημα οτι η Κα δικηγόρος δεν θα καταργήσει τίποτα..

 
@Μίνα
28 Ιουν 2019 11:50

άπειρη είναι η κατανόησή μας για την ανάγκη σας να γράψετε αυτό το σχόλιο λίγες μέρες πριν παραδώσει το υπουργείο το επιτελείο του κ. Γαβρόγλου.

 
Μίνα , μητέρα μαθητή Β λυκείου
28 Ιουν 2019 11:01

Αναφορικά με το νομοσχέδιο Γαβρογλου , είναι δυνατόν να μην έχουν υπάρξει "φωνές" πρωτίστως μαθητών και δευτερευόντως γονέων σχετικά με την αναμφισβήτητα ανακουφιστική, προοδευτική, σύγχρονη και εναρμονισμένη με τα πρότυπα του εξωτερικού τροποποίηση της δομής της Γ λυκείου; Για πρώτη φορά στα χρονικά ,οι μαθητές της Γ λυκείου θα διδάσκονται μόνο τα τέσσερα μαθήματα στα οποία θα εξεταστούν πανελλαδικά, απαλλαγμένοι από μαθήματα "κορμού" στα οποία , ούτως ή άλλως ,δεν μπορούσαν να δώσουν ποτέ σημασία λόγω του άκρως ανταγωνιστικού χαρακτήρα των πανελλαδικών εξετάσεων.Προσωπικα , γνωρίζω "άπειρους" γονείς αλλά και συμμαθητές του γιου μου που αναφώνησαν "επιτέλους" όταν ανακοινώθηκε η συγκεκριμένη τροποποίηση! Μάλιστα, το επιφώνημα ανακούφισης "επιτέλους" το έχω ακούσει και για πολλά ακόμα "σημεία" του νομοσχεδίου που γενικά λοιδορείται από διάφορους , σχετικούς και, κυρίως , μη , όπως άλλωστε συνηθίζεται με κάθε τι το νέο και διαφορετικό. Εγώ , ως μητέρα , αλλά και όλη η ευρύτερη οικογένειά μου , στις 7 Ιουλίου θα ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ , για πρώτη φορά στα χρονικά της ύπαρξης μας ! Και ΝΑΙ , υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του εν λόγω νομοσχεδίου που οι φωνές τους απλά δεν ακούγονται ! Ας ακουστεί έστω μία , η δική μας.

 
Τάσος
11 Ιουν 2019 07:33

Το γαβρόγλειο σύστημα πανελληνίων όντως δεν έχει καμία ελπίδα. Η επόμενη κυβέρνηση δε θα ασχοληθεί με την υλοποίηση και την εφαρμογή της πολιτικής της προηγούμενης, με την οποία διαφωνεί κάθετα, και όχι μόνο στην παιδεία. 4.5 χρόνια προσπάθησαν και δεν κατάφεραν να το εφαρμόσουν ούτε μια φορά, οι ίδιοι που το εμπνεύστηκαν. Δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο και το ξέρουν και οι ίδιοι. Μια αποτυχημένη ρομαντική προσπάθεια να ροκανίσουν τον θεσμό των πανελληνίων είναι. Και κάτι κατάφεραν...Τα παιδιά προετοιμάζονται στα τυφλά φέτος.

 
!!!
30 Μάιος 2019 00:13

Θα ζήσουν πάλι οι εκπαιδευτικοί τις...όμορφες μέρες του 2010-2015!

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
29 Μάιος 2019 14:07

@ Καθηγητής ΠΑΔΑ
Μιλώντας αποκλειστικά και μόνο για το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων και ειδικά για εμάς τους μηχανικούς ΤΕΙ, οφείλω να πω ότι δεν τα ξέρετε καλά τα πράγματα.
Κατ’ αρχήν η επιτροπή που συστήθηκε στο πλαίσιο του νόμου 4485/17 κατέληξε στο γνωστό απαράδεκτο αποτέλεσμα, σχόλια για το οποίο έχει κάνει και ο Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) Γιώργος Βαρελίδης. https://www.esos.gr/arthra/60110/protasi-epaggelmatikoy-apokleismoy-ton-...
Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι παρόμοιο θα είναι το αποτέλεσμα και των νέων επιτροπών, αυτών δηλαδή που προβλέπονται στο νόμο 4610/19, όταν και αν συσταθούν. Ο λόγος; Το γεγονός ότι και στις δυο επιτροπές την πλειοψηφία θα την έχουν διπλωματούχοι μηχανικοί, οι οποίοι θα κληθούν να αποφασίσουν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των ανταγωνιστών τους.
Μιας και μιλάτε για «συνολική διαδικασία θέσπισης επαγγελματικών δικαιωμάτων» είναι αλήθεια ότι εκδόθηκε το ΠΔ99/18 για τους διπλωματούχους μηχανικούς, αλλά εμείς πάλι στην αναμονή.
Επειδή όμως δεν είμαι λωτοφάγος να θυμίσω σε εσάς τόσο την προσπάθεια που είχε γίνει επί Πανάρετου (καθόλα προβληματική, για αυτό άλλωστε και δεν ευδοκίμησε) όσο και τα ΠΔ επί Ευθυμίου που είχαν πάρει τις υπογραφές από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και πραγματικά είχαν φθάσει ένα βήμα πριν την έκδοση τους. Το γιατί τελικά δεν εκδόθηκαν, είναι άλλη ιστορία.
Άρα, κατά τη γνώμη τουλάχιστον, μάταια προσπαθείτε να υπερασπιστείτε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά πάντα με το συγκεκριμένο θέμα.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε χορτάσει από επιτροπές. Άλλωστε είναι γνωστό πως στην Ελλάδα όποιος ΔΕΝ θέλει να λύσει ένα θέμα φτιάχνει μια επιτροπή. Αυτό έκανε (δις) και η κυβέρνηση ΣΥΖΡΙΖΑ.
(Τις αναφορές στην «κυβέρνηση ΣΥΖΡΙΖΑ» τις κάνω επειδή εσείς το ξεκινήσατε.)
Στο συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε την πάγια τακτική: πετάει το μπαλάκι στον επόμενο, ο οποίος θα είναι ένας από τους προηγούμενους (κατά πάσα πιθανότητα η ΝΔ) και αφού δεν έλυσαν το πρόβλημα πριν για ποιο λόγο να το λύσουν τώρα;

Βέβαια η άποψη σας αυτή, ότι δηλαδή «Για πρώτη φορά...» είναι πταίσμα μπροστά σε αυτό έγραψε ο Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ Αθήνας: «Το ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα το 2019 έπειτα από 35 χρόνια λεπτομέρεια εεεεε;»
Προφανώς για τους μηχανικούς ΤΕΙ το ζήτημα επαγγελματικών δικαιωμάτων λύθηκε, αλλά δεν το καταλάβαμε.

Όσον αφορά στην οργάνωση διδακτορικών από τα ΤΕΙ έχω τις εξής απορίες:
1 αφού δόθηκε (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) η δυνατότητα οργάνωσης διδακτορικών στα ΤΕΙ και άρα επετεύχθη η ακαδημαϊκή τους ολοκλήρωση, για ποιο λόγο ήταν απαραίτητες οι «συνέργειες» τους με τα πανεπιστήμια; Δεν θα μπορούσαν να σταθούν ως αυτόνομα ιδρύματα; Εκτός αν ήταν άλλοι οι λόγοι που οδήγησαν στις «συνέργειες», ανάμεσα στους οποίους ήταν και η μείωση του αριθμού των ΑΕΙ (πανεπιστημίων και ΤΕΙ) της χώρας.
2 ένα μήνα μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας (Μπαλτάς, Χασάπης) έδειξε τις προθέσεις τους (https://www.esos.gr/arthra/37142/shedio-athina-2-zitise-apo-toys-proedro...), που δεν ήταν άλλες από το κλείσιμο των ΤΕΙ (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο). Αφού λοιπόν το κλείσιμο των ΤΕΙ ήταν προαποφασισμένο, για ποιο λόγο τους έδωσε τη δυνατότητα διοργάνωσης διδακτορικών; Μήπως για να τους χρυσώσει το χάπι για αυτά που θα έρχονταν;

Συμφωνώ απόλυτα ότι αναφορές της ΝΔ στα ΤΕΙ είναι απαξιωτικές τόσο για τα ίδια τα ιδρύματα όσο και για τους πτυχιούχους τους και προφανώς δεν προμηνύουν κάτι καλό.
Εξίσου απαξιωτικές όμως ήταν και οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα (https://www.esos.gr/arthra/62688/tsipras-katargisame-ton-anahronistiko-n...) όπου είπε πως μετά την ψήφιση του 4610/19 «έχουμε παντού Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», δηλαδή πριν την “πανεπιστημιοποίηση” τους τα ΤΕΙ δεν ήταν ΑΕΙ.
Να τα λέμε και αυτά.

 
ΕΑΠ
29 Μάιος 2019 14:02

Εμείς στο ΕΑΠ με διευρυμένη δυναμική εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων περιμένουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Τικ τακ, χτυπάει το ρολογάκι….

 
Απόφοιτος ΤΕΙ
29 Μάιος 2019 11:00

Είδες κύριε Τσίπρα τα αποτελέσματα όταν υποτιμάς και εσύ και ο υπουργός σου την νοημοσύνη 400000 ανθρώπων; Είδες πως είναι να είσαι στον κόσμο σου και κάποιοι να βράζουν από θυμό χωρίς να τους ακούς; Είδες πως είναι όταν υποτίθεται πως θα τα βάζατε με το σύστημα και τελικά ένα μέρος του συστήματος " έπεισε" τον Υπουργό σου;Είδες πως είναι να νιώθεις ότι σε απαξιώνουν χιλιάδες άνθρωποι όταν εσύ πρώτος τους απαξίωσες;Είδες πως είναι όταν σε αμφισβητεί κάποιος,όταν αμφισβητεί τις ικανότητές σου;

Έχεις μια βδομάδα καιρό να το διορθώσεις.Κάντο και δεν θα χάσεις.Οι απόφοιτοι δεν είναι ανόητοι.Μετά θα είναι πλέον εξαιρετικά αργά...για όλους μας!

 
Γιάννης
29 Μάιος 2019 10:48

@Καταργημένος πτυχιούχος

Να αγιάσει το στόμα σου συνάδελφε!

 
Καταργημένος πτυχιούχος
29 Μάιος 2019 09:15

@ Δ. Παπαχρήστος

Η ειδοποιός διαφορά του χθες με το σήμερα έγκειται στο γεγονός ότι από την δυσμενή κατάσταση την οποία περιγράφετε στην δεύτερη παράγραφο, βρεθήκαμε αιφνιδίως στην ακόμη δυσμενέστερη κατάσταση του σήμερα. Με ανοικτές όλες τις εκκρεμότητες του χθες (ανύπαρκτα επαγγελματικά δικαιώματα, διαχωρισμός με την στάμπα ΤΕ κτλ.) κι επιπλέον με τίτλους σπουδών από τμήματα και ιδρύματα που σήμερα έχουν καταργηθεί. Δεν ξέρω εάν το έχετε καταλάβει ακόμη αλλά μας άφησε στην προηγούμενη κατάσταση κι ακόμη χειρότερα.

Πότε ακριβώς μεταπήδησαν τα “πανεπιστημιοποιημένα” 4ετή τμήματά σας στο επίπεδο 7 από το επίπεδο 6 του εθνικού πλαισίου προσόντων και δεν το καταλάβαμε; Χορηγούν και τα δικά σας τμήματα greco master εεε συγνώμη integrated masters; Από πότε; Το σχόλιό σας λοιπόν βασίζεται σε ένα τεράστιο άλμα λογικής το οποίο ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Τα πτυχία μας είναι από τμήματα 4ετους φοίτησης επίπεδου 6 και τα πτυχία των “νέων” τμημάτων σας είναι επίσης 4ετους φοίτησης επιπέδου 6. Δεν ζητήσαμε αναβάθμιση από το πουθενά αλλά την αυτονόητη εξομοίωση των τίτλων μας με τους νέους. Παρεμπιπτόντως ο Γαβρόγλου “ξέχασε” εδώ κι ένα χρόνο να θεσμοθετήσει και το εθνικό πλαίσιο προσόντων στο οποίο αναφερθήκατε. Ακόμη εκκρεμεί η έκδοση του σχετικού Π.Δ κάτι το οποίο υποτίθεται πως θα γινόταν το έτος 2018.
Παραβλέποντας το τεράστιο άλμα λογικής. Τα περί ΟΛΩΝ ημών στα οποία αναφέρεστε, απευθύνονται σε αδαείς. Ποτέ δεν θα ήταν εφικτό να παρακολουθήσουν όλοι οι απόφοιτοι ένα ακαδημαϊκό έτος και να λάβουν την “αναβάθμιση”, κάτι τέτοιο θα έπαιρνε δεκαετίες, απλά μαθηματικά. Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα οδηγούνταν αναπόφευκτα στην ανυπαρξία καθώς ως κατόχους κατηργημένων τίτλων ΤΕ σε μια εποχή αποφοίτων αποκλειστικά ΠΕ, θα τους απέβαλε αυτομάτως η ίδια η αγορά.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι κάτοχοι τίτλων σπουδών ΚΑΤΕΕ δεν αφέθηκαν ξεκρέμαστοι με τίτλους κατηργημένων τμημάτων από κατηργημένα ιδρύματα, ούτε τους ενέταξαν σε διαδικασίες αναβαθμίσεων που αναπόφευκτα θα άφηναν εκτός αρκετό ποσοστό κι ας υστερούσαν τα προγράμματα σπουδών τους σημαντικά σε σχέση με αυτά των ΤΕΙ. Και σήμερα μας λέτε ιστορίες για αγρίους μεταξύ τμημάτων 4ετους φοίτησης του ίδιου επιπέδου 6; Υπάρχει πιο ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική από αυτή;

Εγώ ως απόφοιτος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας πού ακριβώς θα πήγαινα να φοιτήσω το ένα ακαδημαϊκό έτος για να λάβω την αναβάθμιση εφόσον το τμήμα μου παρέα με τα τμήματα πολιτικών μηχανικών & ηλεκτρολόγων μηχανικών καταργήθηκαν και στην θέση τους φύτρωσαν δύο τμήματα (το Συστημάτων Ενέργειας & το Περιβάλλοντος) μη μηχανικών; Οι απόφοιτοι συνάδελφοι της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας που θα πήγαιναν εφόσον τα τμήματά τους καταργήθηκαν εντελώς;
Δεδομένου μάλιστα ότι ζω κι εργάζομαι στο κέντρο της Πελοποννήσου έχοντας & οικογενειακές υποχρεώσεις (άλλοι συνάδελφοι έχουν ακόμη μεγαλύτερα ζητήματα) πόσο θα μου κόστιζε η όλη ιστορία σε όλα τα επίπεδα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να φοιτήσω στην Λάρισα; Προφανώς έχετε την εντύπωση πως όλοι οι απόφοιτοι είναι 23χρονα παιδαρέλια με ελάχιστες υποχρεώσεις που τα συντηρούν οι γονείς τους, και μένουν δίπλα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τα οποία αποφοίτησαν.
Σταματήστε να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Αθήνας
29 Μάιος 2019 09:05

Κύριε Γαβρόγλου, αφήσατε τους απόφοιτους στο έλεός τους και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την ψήφο μας? Πόσες φορές ο Σύλλογος Αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ σας υπέβαλε υπομνήματα και αιτήματα συναντήσεων και τίποτα. Ως αριστερή κυβέρνηση, για ποιο λόγο αρνηθήκατε να συζητήσετε με τους απόφοιτους? Αυτοί δεν αποτελούν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας! Τρέξτε τώρα να μαζέψετε τα ασυμμάζευτα και αντιμετωπίστε την οργή 400.000 αποφοίτων των ΤΕΙ της χώρας δια της ψήφου τους!

 
Συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια
29 Μάιος 2019 08:23

“Ηδη η ΝΔ ανακοίνωσε την μετατροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και την ακύρωση των τελευταίων συγχωνεύσεων, με εξαίρεση το νόμο για την μετεξέλιξη του ΤΕΙ Κρήτης σε Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των υπερψήφισε.”

Στην θέση των ψηφοφόρων των “τελευταίων συγχωνεύσεων” και των οικογενειών τους εγώ θα ΜΑΥΡΙΖΑ την ΝΔ στις εθνικές εκλογές που έρχονται.

 
THOMAS
29 Μάιος 2019 06:18

@ Καθηγητής ΠΑΔΑ
Σωστά αυτά που λέτε, κύριε Καθηγητά, Αλλά δεν είδαμε κάποιον Καθηγητή να μιλάει έτσι για τα ΤΕΙ πριν το κλείσιμο τους,

 
Κατερίνα κ
29 Μάιος 2019 03:21

Καλησπέρα . Δεν είδα να γράφουν κάτι για τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές...Θα υπάρξει διαγραφή όλων ή θα δοθεί μια ευκαιρία σε άτομα τα οποία είχαν συγκεκριμένους λόγους που δεν τελείωσαν Αλλά προσπαθούν?ευχαριστώ πολύ για όλες τι απόψεις

 
@Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ Αθήνας
29 Μάιος 2019 00:01

Θα ήθελα να μάθω αγαπητέ πρώτα απ όλα πως κατόρθωσες να έρθεις από το σύμπαν που βρίσκεσαι στο δικό μας. Από επιστημονικό ενδιαφέρον το λέω, χωρίς καμία δόση ειρωνείας. Εκεί συμβαίνει αυτό που γράφεις, το "... για πρώτη φορά θεσπίστηκαν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα το 2019 έπειτα από 35 χρόνια λεπτομέρεια εεεεε;". Εεεεε σε μας δεν θεσπίστηκε τίποτα, παρά άλλη μια δόση προεκλογικού δουλέματος. Χαίρομαι πολύ πάντως που ο Σύριζα στο παράλληλο σύμπαν σας, τελικά κάνει αυτά που λέει.

 
@ κ. Παπαχρήστος
28 Μάιος 2019 22:10

Το σχόλιό σας ξεχωρίζει σαν τη μύγα μέσα στο γάλα χάρις στην τεκμηρίωση που παρέχετε.
Μακάρι να καταλάβαιναν και άλλοι τι πρόκειται να γίνει...
Να είστε καλά!

 
Πτυχιούχος Μηχανικός ΤΕΙ Αθήνας
28 Μάιος 2019 22:06

Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια
ευεργετεί και τους παλιούς αποφοίτους
όπως έγινε στο παρελθόν
με τη μετεξέλιξη
των ανωτέρων τεχνικών σχολών σε ΚΑΤΕΕ
και των ΚΑΤΕΕ σε ΤΕΙ , με παρακολούθηση και εξέταση σε μαθήματα.
Τί δεν καταλαβαίνετε;;;;;;;;

Όσοι λοιπόν πτυχιούχοι ΤΕΙ κατηγορούν λοιπόν το Υπουργείο γιατί τα ΤΕΙ γίνονται Πανεπιστήμια (!!!!!!!!!!) σημαίνει δύο τινά:
ή αδιαφορούν να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεξέλιξης
(παρακαλώντας να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα )
ή σκόπιμα κατηγορούν για πολιτικούς λόγους.

Το ότι για πρώτη φορά θεσπίστηκαν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα το 2019 έπειτα από 35 χρόνια λεπτομέρεια εεεεε;

Το ότι οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων που θέλει να φέρει η ΝΔ θα θεωρούνται ανώτερα από τα ΤΕΙ, λεπτομέρεια και αυτό;;;;;...

Μείνετε λοιπόν απόφοιτοι "ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ" όπως μας αποκάλεσε η κ. Κεραμέως στους Finanacial Times να σας λυθούν οι απορίες για το τί μέλει γενέσθαι.

Εκατό Μνημόνια μας χρειάζονται και από ότι φαίνεται καλομελέτα τα και έρχονται....

 
Καθηγητής ΠΑΔΑ
28 Μάιος 2019 21:48

Οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ έμειναν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα για δεκαετίες.
Για πρώτη φορά υπήρξε συνολική διαδικασία θέσπισης επαγγελματικών δικαιωμάτων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ΤΕΙ ποτέ δεν είχαν δικαίωμα οργάνωσης τρίτου κύκλου σπουδών (Διδακτορικά). Και όμως θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Για ποια συγχώνευση των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ μιλάτε κ. Μητσοτάκη;;;;;;;;
Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ κ. Μητσοτάκη από το 2001 μαζί με τα Πανεπιστήμια (αυτό τουλάχιστον θα έπρεπε να το ξέρετε αλλά δεν..) και από το 2019 συνενώθηκαν με τα Πανεπιστήμια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ κ. Κεραμέως (και όχι σχολές επαγγελματικής κατάρτισης!!!!!!!!! όπως τα αποκαλέσατε στη συνέντευξή σας στους Financial Times πριν μια εβδομάδα).

Το ΠΑΔΑ έχει υψηλότερες βάσεις πρόσβασης από πανεπιστημιακά και πολυτεχνικά τμήματα της επαρχίας. Ούτε αυτό το ξέρετε;;;;;;

Φυσικά και τα ξέρετε..
Χαζοί δεν είσαστε .
Γιατί, η Δημόσια ΔΩΡΕΑΝ Παιδεία δε συμφέρει.

Κάτω τα χέρια σας από τα Πανεπιστήμια!
Θα περάσετε από τα πτώματά μας για να τα καταργήσετε.

 
Που τα πουλάς αυτά ρε
28 Μάιος 2019 16:58

Δεν θα κερδίσεις τίποτα κατήγοροντας την ΝΔ

 
Αθηνα
28 Μάιος 2019 16:31

Το Τει Κρητης μαζι με τα Τει Αθηνας και Πειραια βγηκαν τα καλυτερα τει της χωρας στις αξιολογησεις ,πολυ πανω απο πολλα πανεπιστημια ,για αυτο αλλωστε και πανεπιστημιοποιηθηκαν μονα τους και δεν συγχωνευτικαν....Και σεις καθεστε και τον πιστευετε οτι θα τα υποβαθμισει....Με ποια επιχειρηματα ακριβως???

 
Πτυχιούχος
28 Μάιος 2019 14:26

@Δ.Παπαχρήστος,
Αγαπητέ κύριε Παπαχρήστο, όλα αυτά που γράφετε για τους αποφοίτους είναι εκτός τόπου διότι στηρίζονται σε ένα ΘΑ .
Γράφετε συγκεκριμένα ότι εκ των πραγμάτων ΘΑ ερχόταν η αναβάθμιση των πτυχιούχων.
Ο κύριος Υπουργός με δηλώσεις που η μία ανερούσε την επόμενη άφησε ένα τεράστιο χρονικό διάστημα να περάσει χωρίς να πράξει τίποτα ,ενώ ταυτόχρονα οι ευκαιρίες που είχε για να περάσει μία τροπολογία για αυτούς πολλές.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι ούτε την πρόθεση αλλά ούτε και την διάθεση είχε να πράξει το οτιδήποτε.
Όσο για τους προηγούμενους Υπουργούς άλλων κυβερνήσεων συμφωνούμε απόλυτα ότι ευθύνονται αποκλειστικά για την σημερινή κατάσταση των πτυχιούχων και δεν το ξεχνούμε ποτέ .
Όμως αγαπητέ μου δεν θα χειροκροτούμε και όποιον παίζει με τις τύχες και υπόσχεται πράγματα χωρίς να τα πραγματοποιεί.
Ίσως το πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών να είναι μία λύση
Θα το δούμε διότι πρέπει να είμαστε καχύποπτοι με όλους .

 
Manos Perakis
28 Μάιος 2019 13:51

Μη σκάτε για το ΤΕΙ Κρήτης που δήθεν πανεπιστημιοποιείται. Επίκειται συγχώνευση από το πανεπιστήμιο Κρήτης.

 
τραγικοί όπως πάντα
28 Μάιος 2019 13:48

μεσημέρι 2 η ώρα (κοντεύει η αποχώρηση) και δεν μπορούσε να βγάλει μια ανακοίνωση το υπουργείο - για να αποδείξει τουλάχιστον κατά την υστάτη ώρα ότι δεν είναι τόσο μπου... μπάχαλο (συγγνώμη , για το σαρδάμ)- με το τι θα γίνει με τις πάμπολλες εκκρεμότητες μέχρι τις εκλογές (προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, αποσπάσεις, διαδικασίες στελεχών, αναμονή υπουργικών αποφάσεων για αλλαγή πλαισίου λειτουργίας και στελέχωσης δομών κλπ κλπ). τόσες ώρες δεν μπορούσαν τα μεγαλοστελέχη να έχουν μια εικόνα και ένα πλάνο; αστεία λέω ε; ευτυχώς που στο σάιτ του υπουργείου ανέβηκαν ανακοινώσεις για βραβεύσεις και επισκόπηση τύπου. αμ πώς; λειτουργούν...

 
ΑΓΓΕΛΟΣ
28 Μάιος 2019 13:38

δεν φταίνε οι πολιτικοί φταίει η ανωριμότητα του ελληνικού λαού δεν υπάρχει παιδεία

 
Τελευταία ευκαιρία
28 Μάιος 2019 13:38

Τελευταία εβδομάδα για να διορθώσει την αδικία απέναντι στους απόφοιτους ΤΕΙ. Ισοτίμηση πτυχίων, κατάργηση ΠΕ-ΤΕ ,εισαγωγή ΕΠΠ τώρα-θεογονία. Αλλιώς το μαύρισμα θα είναι υποχρεωτικό εν μέσω νεφοσκεπούς θέρους. Αν θέλετε αυτοδύναμη ΝΔ μην κάνετε τα παραπάνω.

 
@Δ.Παπαχρήστος
28 Μάιος 2019 13:30

Να αγιασει το στομα σας!!!

 
ΠΕΤΡΟΣ-ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΙ.ΠΑ.Ε
28 Μάιος 2019 13:12

Ωραίο ήθος διδάσκει ο κ. Μητσοτάκης. Μόνο το ΤΕΙ Κρήτης θα παραμείνει ως πανεπιστήμιο. Ας μην με υπολογίζει (μαζί με την Οικογένειά μου) όπως και αρκετούς άλλους τον Ιούνιο/Ιούλιο. Δεν θα ξανακατέβω στην Αθήνα να τον ψηφίσω. Και ο λόγος (ποσώς με ενδιαφέρει εάν λέγομαι ΤΕΙ ή ΑΕΙ, τα προσόντα μου τα έχω, είμαι εκλεγμένος με τους Νόμους των ΑΕΙ, τις Συνεργασίες μου σε Εσωτερικό-Εξωτερικό), είναι ότι σε αυτή τη χώρα τελικά όλοι πρέπει να κάθονται σε ένα τραπέζι και να θέτουν-ακολουθούν τους ίδιους κανόνες.

 
@Δ.Παπαχρήστος BSc, MSc, Med, Phd, PostDoc
28 Μάιος 2019 12:20

Kαι κλάμα, γιατί οι "μεταρρυθμιστές" θα αφήσουν το έργο τους στη μέση !!!

 
Δ.Παπαχρήστος BSc, MSc, Med, Phd, PostDoc
28 Μάιος 2019 11:08

Βλέπω ότι οι άπόφοιτοι΄και άλλοι σχετικοί με την ανώτατη (τριτοβάθμια) εκπαίδευση γράφουν ότι το ΠΑΔΑ πρέπει να γίονει Πανεπσιτήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (καλύτερα να ξαναγίνει ΤΕΙ ή και ΙΕΚ αν θελόυν) και ότι πόσο αδικήθηκαν από την παρούσα πολιτική ηγεσία του υπ.παιδείας και την κυβέρνηση.

Από ότι καταλαβαίνω πριν έρθει ο Γαβρόγλου και ο Σύριζα, όταν υπουργοί ήταν η κα Διαμαντοπούλου, ο κ.Λοβέρδος, ο κΣπηλιωτόπουλος και τόσοι άλλοι οι απόφοιτοι ΤΕΙ (ως απόφοιτοι 6ου επιπέδου) έχαιραν μεγάλης κοινωνικής καταξίωσης από την ελληνική κοινωνία, είχαν επαγγελματικά δικαιώματα, ισές ευκαιρίες εξέλιξης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και τόσα πολλά άλλα, εκτιμώ ότι πράγματι ο Γαβρόγλου με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια (είτε αυτόνομα είτε με απορρόφηση από ήδη πανεπιστήμια) έκανε ΄τεράστιο΄λάθος.

Επρεπε όλους αυτούς να τους αφήσει στην προηγούμενη κατάσταση αφού δεν κατάλαλβαν ότι με την αναβάθμσιση των ιδρυμάτων θα ακολουθουσε εκ των πραγμάτων και η δική τους αναβάθμιση. Βέβαια το να πάνε όλοι αυτοί να παρακολουθήσουν κανά ετήσιο πρόγραμμα μαθημάτων το θεωρούν άχρηστο για να πάρουν δίπλωμα 7ου επιπέδου το θεωρούνν μη χρήσιμο,

Δηλ. η μετεξέλιξη του ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ & ΠΕΙΡΑΙΑ σε ένα νέο πανεπιστήμιο με δυνατότητα όλων των κύκλων σπουδών, με ισότιμη πρόσβαση στην έρευνα & τεχνολογία, στη συνεργασία με επιχειρήσεις και άλλα πανεπιστήμια, με παροχή σπουδών και σε επαγγελματικό επίπεδο (διετείς κύκλοι) είναι μη σημαντικά, είναι άχρηστα...

για αυτό τώρα που θα έρθει η κα Κεραμέως ο κος Κέλλας και ο κος Μητσοτάκης θα ΄ξανανιώσουν΄τόσο σπουδαίοι ΄όσο ήταν και θα έχουν ξανά τα επαγγελματικά δικαιώματα, καταξίωση και αναβάθμιση που επιθυμούν .

Εις ανώτερα!!!!!

με εκτίμηση
Δ.Παπαχρήστος \(από το παλιό ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ σαν το παλιό καλό κρασί...και πέντε πουλάκια κάθονταν....)

 
bob mastoras
28 Μάιος 2019 09:36

@"ΓΙΑΝΗΣ" sic
«Μερικοί για ίδιον όφελος προφανώς, προσπαθούν …» Για να καταλάβω. Μερικούς τους δικάζουμε κάνοντας δίκη προθέσεων. Ενώ άλλους –στους οποίους συμπεριλαμβάνουμε προφανώς τον εαυτό μας- τους απονείμουμε τα αριστεία της αγνής και ανιδιοτελούς μεταλαμπάδευσης της αλήθειας. Γιατί μόνο μερικοί έχουν κοινωνική

Ναι μία διαφορά 10000 μορίων είναι προϊόν κόπου και μόχθου. Είναι όμως προϊόν κόπου και μόχθου και όταν είναι διαφορά μορίων πανεπιστημιακών σχολών. (πχ Αρχιτεκτονικών ΕΜΠ και Ιωαννίνων / Δημοκρίτειου). Αλλά προϊόν κόπου και μόχθου είναι και ένα πτυχίο όταν το ποσοστό αποφοίτησης είναι 25% ή 40% και όχι 90%. (Δες διαφορά συναφών σχολών.) Προϊόν κόπου και μόχθου είναι και η απόκτηση μεταπτυχιακού ή μεταπτυχιακών. Και αν μόνο μερικά προϊόντα κόπου και μόχθου λογαριάζονται η εξήγηση είναι ότι έχουμε προϊόν κατασυκοφάντησης και διαβολής. Όταν θέλουμε να παρουσιάσουμε τα πράγματα σαν κάποιοι να μην έχουν διανύσει μία πορεία και μόνο εμείς είμαστε επιστήμονες δεν ορθοτομούμε την αλήθεια. Την κοινωνική μας θέση υπερασπιζόμαστε και την επετηρίδα των πανελληνίων.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ