Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τα “βρόντηξαν” οι Αιρετοί από το Συμβούλιο Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού

“Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία επιλογής εν μέσω προεκλογικής περιόδου”
Δημοσίευση: 28/05/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα “βρόντηξαν” σήμερα από τη συνεδρίαση του   Συμβουλίου  Επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού,   το οποίο κλήθηκε από τον πρόεδρό του να συνεδριάσει για τη διαδικασία επιλογής των Συντονιστών,  οι αιρετοί Δ. Πεππές, Β. Παληγιάννης και Ν. Φασφαλής, δηλώνοντας ότι “Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία επιλογής εν μέσω προεκλογικής περιόδου”.

Μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών οι τρεις αιρετοί του Συμβουλίου  ζήτησαν να μην προχωρήσει σε συνεδρίαση το Συμβούλιο για την επιλογή των Συντονιστών  θέτοντας  υπόψη στον πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη ότι με βάση το Ν.2190/94 αλλά και με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος δεν μπορεί να συνεχιστεί η    διαδικασία επιλογής εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στη συνέχεια οι τρεις αιρετοί αποχώρησαν  δηλώνοντας:

  • Η μη δέσμευση του Συμβουλίου ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε συνεντεύξεις μετά την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, που ήδη έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, οδήγησε στην αποχώρησή μας.Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο συνεδρίασε και προχώρησε στη μοριοδότηση των υποψηφίων”.
  •  Επιτέλους κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν πως οι επιλογές στελεχών είναι μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη διαδικασία η οποία θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, εξυπηρετώντας πρώτιστα τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και όχι πολιτικές σκοπιμότητες.
  •  Ως αιρετοί δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμία διαδικασία επιλογής στελεχών σε προεκλογική περίοδο, με την παρουσία μας.
  •  Η παραπάνω θέση μας για τις επιλογές στελεχών δεν αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές που στηρίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια (αποσπάσεις, μεταθέσεις, μετατάξεις, κλπ.) και οι οποίες συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Σχόλια (15)

 
@ Γαβρόγλου
28 Μάιος 2019 17:23

Μπράβο σας .. γιατί τόση βιασύνη κυρ Γαβρόγλου μας ?

 
stellina
28 Μάιος 2019 20:55

"Σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο συνεδρίασε και προχώρησε στη μοριοδότηση των υποψηφίων”.
Με βάση το Ν.2190/94 αλλά και με βάση το άρθρο 37 του Συντάγματος και αυτή η ενέργεια δεν έπρεπε να γίνει. Δεν έπρεπε να νομιμοποιηθεί καμία απολύτως διαδικασία επιλογής στελεχών σε προεκλογική περίοδο.
"Επιτέλους κάποιοι πρέπει να κατανοήσουν πως οι επιλογές στελεχών είναι μια πολύ σοβαρή και υπεύθυνη διαδικασία η οποία θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις διαφάνειας, νομιμότητας, αξιοκρατίας και αντικειμενικότητας, εξυπηρετώντας πρώτιστα τα συμφέροντα της εκπαίδευσης και όχι πολιτικές σκοπιμότητες."
Αυτό, μάλλον, σημαίνει ότι η όλη διαδικασία πρέπει να γίνει από την αρχή: πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, νέες αιτήσεις, κλπ., κλπ.

 
Αλ6ς
28 Μάιος 2019 21:15

Δικαίωμα των αιρετών να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.
Υποχρέωση των υπολοίπων μελών του συμβουλίου να προχωρήσουν στη διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων και να εφαρμόσουν μετέπειτα τα όσα προβλέπονται για τον ορισμό των νέων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.
Επίσημα δεν έχει γίνει ακόμα ΚΑΜΙΆ "προκήρυξη βουλευτικών εκλογών".
Οπότε δεν υφίσταται κάποιο "κόλλημα" προκειμένου οι σχετικές διαδικασίες να συνεχίσουν κανονικά ...

Και κάτι ακόμα...
Δηλαδή αν οι εκλογές γίνουν τελικά τέλη Αυγούστου, αλλάζει κάτι;
Ή αν γινόταν τον Οκτώβριο (βάσει αρχικού σχεδίου) τι θα άλλαζε;
Η τοποθέτηση στελεχών εκπαίδευσης οφείλει να είναι άσχετη με όλα αυτά!

Το αν πάσχει νομικά οποιαδήποτε εγκύκλιος επιλογής στελεχών, αρμόδια να αποφανθούν είναι τα δικαστήρια και καλά θα κάνουν όσοι έχουν ενστάσεις και έννομο συμφέρον να απευθυνθούν σε αυτά!

 
Αλ6ς 21:15
28 Μάιος 2019 21:36

Ο Τζανακόπουλος δήλωσε στις 19:00 στις ειδήσεις του Αλφα ότι οι εκλογές θα γίνουν 7 Ιουλίου.Αρα περιαυτολογείτε γιατί εκφράζει τον Τσίπρα.Επίσης το συμβούλιο επιλογής με ποια δημόσια πρόσκληση συστάθηκε,με τι κριτήρια κσι με ποια βιογραφικά;Ποιός το επέλεξε και αν η επιλογή ήταν μονοπρόσωπη ή όχι .Σταματήστε να υποτιμάτε την νοημοσύνη μας.Είναι ένας από τους λόγους που χάσατε τις εκλογές.Επιλογές δεν έγιναν ποτέ παραμονές εκλογών
Και μόνο η βιασύνη παρά τις αντιδράσεις την καθιστά έωλη έως ύποπτη.Όλα θα ελεχθούν την επομένη των εκλογών.

 
Στράτος
28 Μάιος 2019 22:07

Ερώτημα τίθεται προφανώς και για τη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης που "τρέχει".

Σημειωτέον, ότι όταν προκηρύσσονται εκλογές και μάλιστα βουλευτικές απαγορεύονται οι υπηρεσιακές μεταβολές, πολύ περισσότερο οι επιλογές στελεχών του δημοσίου, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που γίνονται για λόγους σημαντικούς. Για παράδειγμα δεν αποκλείεται να προχωρήσουν οι αποσπάσεις (α΄ φάση). Βέβαια για όσες γίνονται με μοριοδότηση δεν τίθεται τόσο μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και οι αποσπάσεις σε φορείς που γίνονται μετά από σχετικό αίτημα των φορέων που επιλέγουν και τα πρόσωπα. Εδώ σίγουρα υπάρχει θέμα για το ποιοι μπορεί να αποσπαστούν από μια κυβέρνηση που όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπει την εξουσία.

Τέλος, γενικότερο ζήτημα είναι τι θα πράξει η Ν.Δ. με την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης. Είναι προετοιμασμένη γι' αυτό; Έχει νόμο - πλαίσιο επιλογής έτοιμο; Μπορεί για παράδειγμα άμεσα να προχωρήσει σε επιλογής Περιφερειακών, Διευθυντών Εκπαίδευσης και ακολούθως Διευθυντών Σχολείων; Τι θα πράξει με τις νέες δομές εκπαίδευσης; Με τους Σχολικούς Συμβούλους;
Θα δούμε πόσο γρήγορα ή αργά "αντανακλαστικά" θα έχει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
28 Μάιος 2019 23:57

@Στράτος.Για Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν προλαβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα οι μοριοδοτήσεις δεν βγήκαν.Φυσικά δεν θα τις συνεχίσει η ΝΔ.Όσο για την αντικατάσταση των νυν Διευθυντών Εκπαίδευσης είναι νόμιμη γιατί η θητεία τους έληξε πέρσι τον Ιούλιο και είναι σε παράταση θητείας.Οι παρατάσεις νομίμως αντικαθίστανται.Η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και μακάρι να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων.Ειδικά της λαίλαπας του ΣΥΡΙΖΑ.

 
geo
29 Μάιος 2019 07:37

Κατσε βρε στρατο. Ακομα για τις επιλογες των διευθυντων σχολειων εχει ενα χρονο, τι βιαζεσαι τοσο; Επιπλεον πανω σε αυτο το θεμα δεν εχει να κανει και πολλα. Ο 4648 μια χαρα πλαισιο ειναι, απλως τον επαναφερει. Οσο για συντονιστες εξωτερικου, γελανε ακομα τα μπετα με την αναντιστοιχια που υπηρχε αναμεσα στην εγκυκλιο και την αιτηση, σχετικα με τα κωλυματα. Μονο και μονο γιαυτο επρεπε να ακυρωθει ολη ηδιαδικασια.

 
stellina
29 Μάιος 2019 10:07

Αναρωτιέμαι γιατί ο κάθε πολίτης που διαθέτει την απλή κοινή λογική, έχοντας έννομο συμφέρον ή όχι, να πρέπει να προσφεύγει στα δικαστήρια για να αποδείξει το αυτονόητο, ότι δηλ. θα πρέπει οι Νόμοι του Κράτους και το Σύνταγμα να τηρούνται και να εφαρμόζονται: Ν.2190/94 αλλά και άρθρο 37 του Συντάγματος "δεν μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία επιλογής εν μέσω προεκλογικής περιόδου".

 
ΑΝΩΝΥΜΟΣ
29 Μάιος 2019 10:35

Eννοείται ότι σταματά κάθε διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης. Η νέα κυβέρνηση ψηφίζει νέο νόμο επιλογής, γίνονται νέες αιτήσεις και νέες επιλογές σε όλα τα επίπεδα.

 
Αλ6ς
29 Μάιος 2019 11:35

Το τι θα γίνει τελικά, θα το δούμε όλοι μας τις επόμενες ημέρες.
Κοντός ψαλμός αλληλούια...
Αμαχητί πάντως δε θα αλλάξει τίποτα (εκτίμησή μου)!

 
Κρητικός
29 Μάιος 2019 13:24

Μπήκε φρένο στην κατ'όνομα "διαδικασία επιλογής" στελεχών...
Συγχαρητήρια στους αιρετούς μας για την αταλάντευτη στάση τους!

ΥΓ. Φαίνεται πως η υπουργική καμαρίλα θα ήθελε πολύ να ενεργεί χωρίς τους ελέγχους και τα αντίβαρα (checks and balances) της δημοκρατίας...

 
dim
29 Μάιος 2019 14:22

Ζήτωωωωω, σωθήκαμεεεεε !!!!!!
Έρχεται η "αξιοκρατία" και η αξιολόγηση στην εκπαίδευση!!!!
Καλά τα πιστεύετε αυτά που γράφετε ή μας κοροϊδεύετε ή μήπως έχετε γεράσει και η μνήμη σας εξασθενεί;

 
Λευτέρης
29 Μάιος 2019 17:29

Ναι στην αξιοκρατία, , ναι στη διαφάνεια, ναι στην αξιολόγηση, ναι στην αριστεία, ναι στην επαγγελματική εξέλιξη με δια βίου σπουδές !!!!
Όχι στην στην κομματοκρατία, όχι στην υποβάθμιση και στην προς τα κάτω ισοπέδωση, όχι στην κυβερνώσα και με λίγα ψωμιά αριστερούλα , που να μην ξανάρθει ποτέ πια !!!

 
dim
29 Μάιος 2019 22:12

Δηλαδή αγαπητέ Λευτέρη

ΝΑΙ στην, με τα πολλά ψωμιά, δεξιούλα αξιοκρατία, αριστεία, διαφάνεια κ.τ.λ. που τα κάνει όλα τέλεια !!! και όχι στην αριστερή. Δηλαδή μια από τα ίδια, απλώς από την άλλη μεριά του νομίσματος!!!

Ζήτω!!!!!! Τώρα σωθήκαμε αληθινά!!!!!!!!

 
Βιβή
03 Ιουν 2019 17:55

Δηλαδή, για να καταλάβω! Όταν έχουμε εκλογές δεν πρέπει να λειτουργεί τίποτε! Περιμένουμε τόσους μήνες και ξαφνικά ουπς εκλογές! Και μετά τί; θα γίνει άλλη προκήρυξη με άλλα κριτήρια της καινούριας κυβέρνησης που θα αλλάξει το συμβούλιο και θα βάλει το δικό της; Διαφωτίστε με! Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει συνέχεια σε διαδικασίες που είναι άσχετες με την κυβερνητική πολιτική; Κάποια πράγματα πρέπει να λειτουργούν όποιος και είναι επάνω. Ήδη οι συντονιστές εκπαίδευσης έπρεπε να είχαν αλλάξει!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ