Placeholder

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι (ΠΕΣΣ) για την έκθεση της ΑΔΙΠΠΔΕ

Δημοσίευση: 01/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η πρόσφατη ετήσια έκθεση για το 2018 της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ), καταδεικνύει τη μεγάλη συμβολή του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων στην Εκπαίδευση.

Ενός θεσμού που παρά τις αβελτηρίες και τα διαχρονικά προσκόμματα λειτουργίας του ήταν κοντά στις ανάγκες των Συνάδελφων Εκπαιδευτικών στους χώρους δουλειάς, δίνοντας την μάχη επίλυσης των καθημερινών προβλημάτων, που στήριξε τις λειτουργίες του Σχολείου και την διαρκή επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών, ενισχύοντας την συνάρθρωση Σχολείου και κοινωνίας.

Ενός θεσμού που πρόσφατα καταργήθηκε με το νόμο 4547/2018, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο, χωρίς τη συμμετοχή των ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΟΙΕΛΕ, ενάντια ακόμα και στην έκθεση της επιτροπής Εθνικού Διαλόγου που το ίδιο το υπουργείο συνέστησε.

Η έκθεση αυτή σε συνδυασμό με τη σημερινή πραγματικότητα στο χώρο τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την αναγκαιότητα του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων, όπως αυτό αναγνωρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία της Εκπαιδευτικής κοινότητας.

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων

Σχόλια (16)

 
ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ
08 Ιουλ 2019 12:52

Ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων ήταν ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ, ΑΚΕΡΑΙΟΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΣ και υποστήριζε ΟΛΗ την εκπαιδευτική κοινότητα ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥΣ. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι είχαν σεβασμό στο θεσμό που υπηρετούσαν, είχαν συνέπεια, ΌΡΑΜΑ και αγάπη στο καθήκον τους Ε ίχαν δομή, αρκετή ανεξαρτησία και συγκεκριμένα καθήκοντα. Και κάτι ακόμη, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥς ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ. (ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟ, ΣΥΓΚΡΟΥΣΙΑΚΟ).

 
smith
15 Ιουν 2019 20:07

ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ; ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

 
Τέως Σχολ. Σύμβουλος
03 Ιουν 2019 21:11

Ο θεσμός των Σχολικών Συμβούλων ήταν εξαιρετικός. Εξυπηρετούσε και υποστήριζε ΟΛΗ την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι είχαν λόγο, είχαν σεβασμό, είχαν υπογραφή. Ήταν οργανικά συνδεδεμένοι με την διοίκηση (Περιφερειακός Διευθυντής - Προϊστάμενοι Καθοδήγησης - Σχολικοί Σύμβουλοι/Δομές εκπαίδευσης).

 
Ερωτήσεις και απορίες για την ΠΕΣΣ
03 Ιουν 2019 18:50

Ενώ ο θεσμός σας καταργήθηκε η επιστημονική σας ένωση διατηρείται ίσως περιμένοντας και την παλλινόρθωση ενός θεσμού που είχε ήδη γεράσει.Ίσως...
Τα μισά και πλέον μέλη σας ,και σχεδόν όλο το προεδρείο,έγιναν ΣΕΕ.Αυτοί συμφωνούν με την ανακοίνωση και αν ναι γιατί συνεχίζουν να είναι ΣΕΕ ;
Ο θεσμός λόγω περίπου τεσσερακονταετίας είχε γεράσει,δεν ανανεώνονταν με νέο προσωπικό γιατί όσοι γίνονταν ΣΣ από εκεί συνταξιοδοτούνταν μετά από πολλά χρόνια,δεν γινόνταν παρεμβάσεις βελτίωσης του κλπ.Άρα είναι αδύνατον να ξαναεπανέλθει με τις ίδιες συνθήκες και με τα ίδια πρόσωπα.Υπάρχει και νεαρώτερο προσωπικό που θέλει την ευκαιρία του για ανέλιξη.Ταυτόχρονα ποτέ δεν είδα από εσάς μια αυτοκριτική,όπως πχ η επιμονή σας να είστε μέλη συμβουλίων επιλογών για να αξιολογείτε τους άλλους ( διευθυντές σχολείων ,διευθυντές εκπαίδευσης το 2016 κλπ) .Μάλιστα η αξιολόγηση- βαθμολόγηση σας αφορούσε σε θέματα διοικητικά που δεν είχατε και καμία σχέση.Δεν αντιληφθήκατε ποτέ ότι αυτό λειτουργούσε εναντίον σας;Δεν καταλάβατε ποτέ ότι η παρουσία σας σε κάθε επιλογή άσχετη των καθηκόντων και γνώσεων σας δημιουργούσε αρνητικούς συνειρμούς για τον θεσμό σας;Δεν σκεφτήκατε ποτέ γιατί η κατάργηση του θεσμού σας δεν συνάντησε αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς;Καιρός να κάνετε και την αυτοκριτική σας γιατί προς το παρόν κριτικάρετε όλους τους άλλους.

 
Γιώργος
02 Ιουν 2019 23:55

Ότι έγινε με τους Σχολικούς Συμβούλους ήταν άδικο κι έγινε πράξη. Η λύση όμως δεν είναι η επαναφορά τους. Το σύστημα χρειαζόταν βελτιωτικές αναθεωρήσεις κριτηρίων επιλογής, καθηκοντων και υποχρεωσεων από καιρό.

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
02 Ιουν 2019 18:35

Πάμε προς πανελλαδικές εξετάσεις, Πλέον δεν υπάρχουν ΤΕΙ παρά μόνο πανεπιστήμια, ο αριθμός των εισακτέων αυξήθηκε κατά 6% (4000 περίπου) ενώ πολύ πιθανόν ο αριθμός των υποψηφίων να μείνει ο ίδιο αν όχι να μειωθεί. Τώρα τι πανεπιστημιακό τμήμα θα είναι κάποιο με βάση εισαγωγής το 5 ή το 6 να μου πει και μένα κάποιος. Προσοχή πιθανό τμήμα Μηχανικών (Κοζάνη, Ξάνθη, Σάμο, Ρέθυμνο) με βάση εισαγωγής 5/20 δηλαδή 25-30% και προσοχή μπορεί να μιλάμε για υφιστάμενο τμήμα πολυτεχνικής σχολής και όχι πρώην ΤΕΙ!!!

 
STAV
02 Ιουν 2019 18:17

Ένα είναι σίγουρο αν θέλει η ΝΔ ευρωπαική στροφή στην εκπαίδευση . Όπως οι Συντονιστές ή Σύμβουλοι- όπως θα ονομαστούν ξανά από τη νέα κυβέρνηση πιθανότατα - έτσι και οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων πρέπει να κατέχουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ πτυχίο γλωσσομάθειας ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Επιπέδου Β 2. Πώς θα τρέξει και θα εκπονήσει το σχολείο ευρωπαικά προγράμματα , αν ο Διευθυντής δεν ξέρει καλά μία ευρωπαική γλώσσα, προκειμένου να συντονίσει και να εμπνεύσει τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς να συνεργαστούν σε δράσεις με σχολεία της Ε.Ε. Ίσως η εκπαίδευση είναι και ο μοναδικός τομέας του Δημοσίου σήμερα που ο Διευθυντής δεν είναι υποχρεωμένος να έχει καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας.

 
Alekos Salonikios
02 Ιουν 2019 14:53

Η θητεία των Σχολικών Συμβούλων μετα από τρείς (3) ανανεώσεις (!!!) (ούτε στην Αλβανία του Χότζα δεν γινόταν τέτοια πράγματα...) έληξε νομίμως, η δε θητεία των Συντονιστών Εκπ/κου Έργου (μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και οι πλείστοι εκ των προσοντούχων πρώην Σχ. Συμβούλων) ορίσθηκε με νόμο ως τριετής (λήγει το 2021). Σταματήστε κάποιοι να ονειρεύεσθε "επαναφορές" των πρώην Σχ. Συμβούλων, ή διώξεις των νυν Συντονιστών. Ζούμε - ευτυχώς- σε αστικό καθεστώς κι ο Μητσοτάκης έρχεται ως πρωθυπουργός αστικής Δημοκρατίας κι όχι ως μπολσεβίκος επαναστάτης... Be cool...

 
@Μελος ΔΕΠ
02 Ιουν 2019 13:24

Καταστροφή είναι η λασπολογία χωρίς επιχειρήματα από ένα κατά τα αλλά μελος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού τριτοβάθμιας... αυτό είναι καταστροφή!

 
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
02 Ιουν 2019 12:20

Μάλλον δεν ειναι τυχαία η συγκυρία δημοσίευσης τηε έκθεσης της ΑΔΔΙΠΔΕ. Η αλήθεια είναι πως οι σχολικοι συμβουλοι επιβάλλεται να επιστρέψουν ως θεσμός άμεσα. Το υβρίδιο ΠΕΚΕΣ ΣΕΕ όχι απλά δεν τραβάει αλλα δημιουργεί και προβλήματα. Νομικές ασάφειες, ανευθυνότητα και σχεδιασμός του ναχαμε να λεγαμε με αμπελοσοφίες, τεράστιες εντάσεις στις ολομέλειες, αναποτελεσματικότητα, μηδενική ανάλειψη ευθύνης, εξωπραγματικές καταστάσεις που δεν εχουν καμια σχέση με τη σχολική ζωη.

 
Αποκλείεται....... Δεν το πιστεύω.....
02 Ιουν 2019 11:40

ο περισπούδαστος υπουργός μας έλεγε με στόμφο "Οι Σχολικοί Σύμβουλοι...δεν δουλεύουν...δεν κάνουν τίποτε...". Δεν μπορεί. Έγινε λάθος. Η ΑΔΙΠΠΔΕ έκανε λάθος σίγουρα, να το ξαναδεί εδώ και τώρα.
ΥΓ. "Τhe final countdown" αφιερωμένο στον Αγγλομαθή..Γραούζο.

 
Αποσπάσεις στα ΚΕΕ
02 Ιουν 2019 11:19

@Κύριο Καραγιάννη.Οι αποσπάσεις στα ΚΕΕ (που το θέμα τελείωσε πριν και ξεκινήσει γιατί δεν θα γίνουν ποτέ)αφορούσαν μόνο Περιφερειακούς και ΔΔΕ.Τα συγκεκριμένα κριτήρια που τέθηκαν και θα μοριοδοτούνταν ήταν η ενασχόληση λόγω και θεσης ευθύνης στην επαγγελματική εκπαίδευση.Ούτε ένας ΔΠΕ είχε και έχει αυτά τα κριτήρια γιατί έχουν πτυχίο δασκάλου και καμία σχέση με την επαγγελματική εκπαίδευση.Εκτός αν ήταν Διευθυντές σε ΙΕΚ πριν γίνουν ΔΠΕ .Επειδή είστε σοβαρός επιστήμονας και έξυπνος άνθρωπος καταλάβατε τώρα φαντάζομαι.

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
02 Ιουν 2019 10:50

να δείτε την καταστροφή που έγινε στην τριτοβάθμια!

 
Στέλιος Καραγιάννης,Δρ.Παν.Ιωαννίνων και Παν.Γρανάδας,ΣΕΕ
02 Ιουν 2019 08:39

Έχω γράψει εδώ και καιρό ότι ο 4547 θα είναι ο πιο θνησιγενής νόμος της εκπαίδευσής μας.Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να καταπέσει.Η πρώτη διάταξη,που ελπίζω ότι θα καταργηθεί,είναι η εννοιοκρατική για τους πρώην ΠΔΕ,ΔΔΕ,ΔΠΕ την οποία έχω καταγγείλει αρκετές φορές στα σχόλια μου στο ΕΣΟΣ,όπως είχα καταγγείλει στο παρελθόν την εννοιοκρατική διάταξη για τους honoris causa Σχολικούς Συμβούλους,που την κατήργησε, θριαμβολογώντας στη Βουλή ο κ.Μπαξεβανάκης,για να διαψευσθεί τη συνέχεια από την "¨φανταστική πραγματικότητα" που έλεγε κι οΝτοστογιέφσκι.Για να μη μακρυγορώ,ελπίζω να επανέλθει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων,λαμβανομένης υπόψη και της έκθεσης της ΑΔΙΠΔΕ,χωρίς ρεβανσιστικές ιαχές και στις κρίσεις των ΔΔΕ,ΔΠΕ που φαντάζομαι ότι θα γίνουν υπό ένα; νέο πλαίσιο από το φθινόπωρο του 19 και μετά.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
01 Ιουν 2019 23:12

Ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου, καταργήθηκε και κατηγορήθηκε άδικα!!Τώρα όμως φαίνεται ακόμα περισσότερο η χρησιμότητά του!!

 
Αριστείδης ο Δίκαιος
01 Ιουν 2019 23:01

η κατάργηση του θεσμού του Σ.Σ. ήταν, αποδεδειγμένα πλέον, ένα ακόμα λάθος της π.φ.α. ... δίκαιο είναι, η νέα κυβέρνηση, να προχωρήσει στην άμεση και χωρίς καθυστέρηση επαναφορά των Σ.Σ. στις θέσεις που υπηρετούσαν πριν καρατομηθούν και αφού ολοκληρωθεί το νέο καθηκοντολόγιο να γίνει η επιλογή νέων Σ.Σ. … είναι δίκαιο, θα γίνει πράξη; είδομεν …

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ