Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μονιμοποίηση των έκτακτων-ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΙ ζητούν 16 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση: 04/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας για τη μονιμοποίηση των έκτακτων -ωρομίσθιων καθηγητών ΤΕΙ, που έχουν εργαστεί επί σειρά ετών στα Ιδρύματα, ζητούν   16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Με τον ανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, εκφράζονται προβληματισμοί για το πώς θα διαμορφωθεί η ‘επόμενη μέρα’ για τους έκτακτους – ωρομίσθιους καθηγητές των ΤΕΙ, οι οποίοι όμως είχαν επί σειρά ετών τακτική σχέση εργασίας με τα Τεχνολογικά Ιδρύματα», αναφέρουν  στην  Ερώτησή τους προς το υπουργείο Παιδείας, οι  βουλευτές   του ΣΥΡΙΖΑ , και υπογραμμίζουν:  

  • Οι έκτακτοι καθηγητές των ΤΕΙ που εργάζονταν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, προσλαμβάνονταν μετά από κρίση από τους αντίστοιχους μόνιμους καθηγητές που υπηρετούσαν στα ίδια Ιδρύματα, με επιλογή που γινόταν κατόπιν ανοικτού διαγωνισμού και με ακαδημαϊκά κριτήρια.
  • Οι διδάσκοντες αυτοί δίδασκαν εξειδικευμένα μαθήματα ή κάλυπταν κενά και είχαν μια συνεχή και στενή σύνδεση με το Τμήμα, αφού τα καθήκοντά τους δεν περιορίζονταν στην διδασκαλία, αλλά εκτείνονταν σε γενικότερα εκπαιδευτικά καθήκοντα (επίβλεψη πτυχιακών εργασιών, εξετάσεις, οργάνωση συνεδρίων κλπ). Κατά συνέπεια, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις έκτακτων καθηγητών που υπηρέτησαν και υπηρετούν με αυτές τις εργασιακές σχέσεις ακόμα και για δέκα (10) συνεχόμενα χρόνια ή και παραπάνω.
  • Όμως, το συγκεκριμένο υβριδικό εργασιακό καθεστώς των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ (που εμφανίζονταν είτε ως Εργαστηριακοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες, είτε ως   Εκπαιδευτικοί Ειδικών Μαθημάτων, είτε ως Ακαδημαϊκοί Υπότροφοι) τους έχει αποστερήσει, από θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα.
  • Οι περισσότεροι έκτακτοι καθηγητές ΤΕΙ, μολονότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, εργάζονται με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις για κάθε εξάμηνο χωριστά και με συνεχείς διακοπές, με αποτέλεσμα να μην έχουν προϋπηρεσία για ολόκληρο το έτος, να μένουν απλήρωτοι και ασφαλιστικά ακάλυπτοι κάθε καλοκαίρι ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζουν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διαρκούς ομηρείας αναφορικά με την ανανέωση ή μη των συμβάσεών τους, η οποία επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια της κάθε διοίκησης.
  • Ακόμη χειρότερα, παρά το πλήθος των προσφυγών που έχουν κατατεθεί από τους ενδιαφερόμενους για τη μονιμοποίησή τους, η ‘υβριδική’ μορφή της εργασιακής τους σύμβασης έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα νομικά ερωτήματα και έχει οδηγήσει σε αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις δικαστηρίων. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και με δικαστικούς αγώνες, η μονιμοποίηση των έκτακτων καθηγητών ΤΕΙ είναι σχεδόν αδύνατη.   
  • Ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου   έχει ταχθεί κατ’ επανάληψη υπέρ της μονιμοποίησης των εκτάκτων ωρομίσθιων καθηγητών των ΤΕΙ, ωστόσο περιμένει τις προτάσεις των Συγκλήτων των Πανεπιστημίων που θα συνεργαστούν με τα ΤΕΙ για το έκτακτο προσωπικό τους.
  • Κατά τη γνώμη μας, ωστόσο, αν δεν δίνεται λύση από τις προτάσεις των Συγκλήτων, είναι ανάγκη να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων λ.χ. τους καθηγητές ειδικής αγωγής ώστε να δοθεί μια δίκαιη και ενιαία λύση και να παύσει η ομηρεία για όλους εκείνους τους εκτάκτους καθηγητές των ΤΕΙ που έχουν θεμελιώσει εύλογο χρόνο, με συνεχείς προσλήψεις και ανανεώσεις συμβάσεών τους.

Σχόλια (43)

 
ΕΔΙΠ
04 Ιουν 2019 13:25

Ας τακτοποιηθεί πρώτα το θέμα των ΕΔΙΠ των Πανεπιστημίων, όπως έχει δεσμευτεί ο κ. Υπουργός...
Δηλαδή τί ακριβώς προτείνεται για τους ωρομίσθιους Καθηγητές των ΤΕΙ; Να γίνουν καθηγητές Πανεπιστημίου;;; Δεν καταλαβαίνω τί εννοούν και τί ακριβώς ζητούν, ας μας εξηγήσει όποιος γνωρίζει!

 
φοιτητης ΑΣΠΑΙΤΕ
04 Ιουν 2019 13:31

Βαλτε μεσα και το θεμα της ΑΣΠΑΙΤΕ κυριοι που χωρις λογο και αιτια μας απομονωσατε εκτος πανεπιστημιακης κοινοτητας σ αντιθεση με καποια ΤΕΙ χαμηλης ζητησης και χαμηλων μοριων εισαγωγης.Συμφωνια ΠΑΔΑ και ΑΣΠΑΙΤΕ υπαρχει την ρυθμιση απο εσας περιμενουμε

 
Δρ ΕΔΙΠ h=17
04 Ιουν 2019 13:56

Σωστό αίτημα οι άνθρωποι είναι τόσα χρόνια ξεκρέμαστοι και ο Μητσοτάκης έρχεται.....
Για τους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ τελικά τίποτα ε; Μόνο δεσμεύσεις κύριε Υπουργέ;
H ομοσπονδία ακούει....;;;;;

 
ΕΛΕΟΣ
04 Ιουν 2019 14:28

Γιατί είναι όμηροι; Όταν υπέγραφαν τη σύμβαση δεν ήξερα ότι θα εργαστούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα; Με ποιο δικαίωμα ζητάτε να γίνουν μόνιμοι; Και τι θέση θέλετε να πάρουν; Μέλη ΔΕΠ; Συνεχίστε ακάθεκτοι κύριοι βο(υ)λευτές!!! Θα φάτε κι άλλη σφαλιάρα σε λίγες βδομάδες!!!!!

 
ΜΑΝΟΣ
04 Ιουν 2019 14:53

Σωστό, αλλά τι θα γίνει με την εξέλιξη των ΕΔΙΠ; Κύριε υπουργέ, ακόμα περιμένουμε....

 
Δρ ΕΔΙΠ που πίστεψε στην εξέλιξη από τον ΣΥΡΙΖΑ
04 Ιουν 2019 15:25

Λυπάμαι που σας πιστέψαμε κ Φίλη και κ Γαβρογλου τον Απρίλιο που από το βήμα της Βουλης δεσμευτήκατε ότι αρχές Ιουνίου θα ψηφιζόταν η εξέλιξη των ΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Μόνο σκληρή τιμωρία σας αξίζει. Μεγαλύτερη από αυτή των ευροεκλογών. Φευγετε ως....

 
Παναγιώτης
04 Ιουν 2019 16:19

Σωστά θα κάνει ο υπουργός.
Από ότι έμαθα από φέτος μόνο υποτρόφους θα πάρουν και αρκετοί από αυτούς με περισσότερα από 10 χρόνια από το διδακτορικό θα μείνουν εκτός. κρίμα γιατί αρκετοί από αυτούς είναι πάρα πολύ καλοί στην δουλειά τούς

 
Σανό
04 Ιουν 2019 16:41

Ήμαρτον..όχι άλλο σανό...σε λίγο θα κάνατε το ερώτημα 7 Ιούλη..όχι άλλη κοροϊδία. Από το 2015 τώρα ερωτάτε. Λίγο τσίπα..

 
Το περί δικαίου αίσθημα
04 Ιουν 2019 16:58

2-3 πράγματα μπορεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση, να δώσει ανάσα και αξιοπρέπεια σε πολλούς και να πάρει και το αντίτιμο... 150-200k ψήφους:
1) Ισοτίμηση κ αντιστοίχιση πτυχίων ΤΕΙ με ΠΑΔΑ etc.
2) Νομοθέτηση (επιτέλους) ΕΠΠ προσόντων 6 Παν-ΤΕΙ , 7 όλα τα μάστερ και πενταετή, 8 PhD
3) Κατάργηση διαχωρισμού ΠΕ-ΤΕ
4) ΕΔΙΠ μέλη ΔΕΠ
5) Έκτακτοι καθ. ΤΕΙ σε αορίστου
Αλλιώς θα αποδείξει για άλλη μια φορά πως είναι έρμαιο των συντεχνιών και δεν διαφέρει σε τίποτα από την επερχόμενη λαίλαπα.
Τικ τακ...
Στη βράση κολλάει το σίδερο.

 
Kostas
04 Ιουν 2019 17:04

Τι άλλο θα ακούσουμε;;;;; Προφανώς πιο άσχετοι πεθαίνεις!!!

 
ελλη
04 Ιουν 2019 17:45

για αυτό η χώρα μας έφτασε εδώ γιατί τους κάνετε όλους δημοσίους υπαλλήλους ντροπή

 
Απόφοιτος ΤΕΙ Κρήτης
04 Ιουν 2019 18:16

Κύριε Υπουργέ ακόμα αναμένουμε την δέσμευσή σας για την ισοτίμηση των πτυχίων μας!
Επιτέλους κάντε το σωστό!!!

 
Απ
04 Ιουν 2019 18:19

Με τους αποφοίτους ΤΕΙ που είναι το σχέδιο νόμου ;

 
Πέτρος
04 Ιουν 2019 18:30

Ποιοι είναι αυτοί οι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; Εχουν επαφή με την πραγματικότητα; Ξέρουν τι είναι τα Πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ που πλέον δεν υπάρχουν; Ας σοβαρευτούν

 
ΚΚ
04 Ιουν 2019 18:50

@Παναγιώτης
Αγαπητέ κύριε η λογική σας είναι εξωφρενική. Η μισή Ελλάδα έκανε μαθήματα σε κάποιο ΤΕΙ. Να τους κάνουμε όλους μόνιμους; Τι λογική είναι αυτή; 10 χρόνια μνημόνια και ακόμα δε μάθατε τίποτα. Θέλετε κι άλλο για να το εμπεδώσετε.

 
Προς φοιτητή ασπαιτε
04 Ιουν 2019 19:33

Αγαπητέ φοιτητή Ασπαιτε. Καταλαβαίνω την αγωνία σου και όλων γονέων και φοιτητών.Την Παρασκευή πριν κλείσει η Βουλή διάβασα καπου θα ψηφιστούν 4 νομοσχέδια.Αλλά δεν βλέπω πουθενά κάτι για εσάς!!!!Δεν έχουν πρόταση εκεί μέσα!!!!!!!!Από την ίδια τη Σχολή εννοώ !!!!!!πιέστε σήμερα!!!!!!Τώρα!!!!Δεν υπάρχει χρόνος λένε!!!!!!!Μόνο εσείς μπορείτε!!!!!!!Όχι άλλη αδιαφορία!!!!!!!!!!!!

 
ΤΕΙ Πειραιά
04 Ιουν 2019 19:40

Ρυθμίστε το θέμα της αντιστοίχισης των πτυχίων μας! 400.000 είμαστε! Το υποσχεθήκατε στην Κρήτη κ. Γαβρόγλου!

 
mastoras
04 Ιουν 2019 19:41

Για τους ωρομίσθιους των ΤΕΙ (που πολλοί δεν έχουν διδακτορικό) έχουν μεγάλη αγωνία οι ερωτώντες βουλευτές τώρα που έχουν καταργηθεί τα ΤΕΙ και δεν έχουν πλέον αντικείμενο. Για τους 407 των Πανεπιστημίων που όλοι έχουν διδακτορικό, που στήριξαν ουσιαστικά πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια στα χρόνια της κρίσης και που είναι με σύμβαση πάνω από είκοσι χρόνια δεν νοιάζεται κανένας.

 
Παναγιώτης
04 Ιουν 2019 19:42

@ΚΚ

Δεν είπα κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν ΤΕΙ με συνεργάτες με phd και βιογραφικό αρκετά καλύτερο από αρκετούς καθηγητές ΤΕΙ και Πανεπιστημίου και δουλεύουν σε αυτά πάνω από δέκα χρόνια.

Τι θα έπρεπε να κάνει ένα σοβαρό κράτος για αυτό; Ποια η άποψη σου; Να πάνε στο εξωτερικό; να γίνουν σερβιτόροι;

Με αυτά τα μυαλά φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Αν ο καθένας μας βγάλει τις κομματικές του γραμμές θα δει ότι αυτό είναι σωστό.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κάποτε διόριζαν με βάσει τα πολιτικά φρονήματα του καθενός και χαμένοι έβγαιναν οι επιστήμονες.

Εγώ ξέρω δύο παιδιά που δουλεύουν 10 χρόνια σε ΤΕΙ της επαρχίας με τρομερά προσόντα. Δεν ισχύει για αυτούς ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;
Δύο μέτρα δύο σταθμά;

Δεν σας ενδιαφέρει τι γνώσεις θα πάρουν τα παιδιά σας στα πανεπιστήμια;

Ευχαριστώ

 
σοβαρευτείτε
04 Ιουν 2019 20:14

Φανταστικό επιχείρημα. Δούλευαν ως συμβασιούχοι σε κάποια ιδρύματα που έκλεισαν και τώρα θέλουν να μονιμοποιηθούν σε άλλα που καμία σχέση δεν έχουν με τα προηγούμενα. Αυτοί οι 16 κύριοι ποιοι ειναι;

 
Γονέας φοιτητή Ασπαιτε
04 Ιουν 2019 20:16

Ποιοί είναι αυτοί οι16 βουλευτες?Ας έρθουν μαζι με τον υπουργο και τους υπευθυνους της σχολης να μας κοιτάξουν στα μάτια !!!!!Μονο αυτο το ερωτημα έχουν να κάνουν?????απαντηση γιατι δεν προχώρησαν συμφωνία με το παδα δεν έχουν να δώσουν????Γιατί δεν το κάνουν τώρα ?Αφού υπάρχει χρόνος για ερωτήματα υπάρχει και για απαντήσεις!!!

 
KK
04 Ιουν 2019 20:42

@Παναγιώτης
Κύριε προφανώς δεν έχετε καμία σχέση με τον χώρο και απλά ακούτε τους 2 τρομερούς σας φίλους. Να σας ενημερώσω ότι και στα Πανεπιστήμια υπάρχουν αναρίθμητοι συμβασιούχοι (όλοι διδάκτορες) που δούλεψαν και πολλές φορές στήριξαν Τμήματα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους με μισθούς πείνας. Γι αυτούς δε νοιάζεται κανείς . Μόνο για τα πρώην ΤΕΙ.
Επίσης υπάρχουν άλλες κατηγορίες μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια που μένουν εγκλωβισμένες και χωρίς δυνατότητα εξέλιξης και εσείς θέλετε να κάνετε μέλη ΔΕΠ τους 2 τρομερούς σας φίλους επειδή έτσι το θέλετε.
Είναι λυπηρή αυτή η νοοτροπία και δείγμα της κατάντιας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 
Παναγιώτης
04 Ιουν 2019 21:57

@ΚΚ

Αγαπητέ κκ ανήκω στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,
Αρχικά είπα ότι είναι κρίμα όλα αυτά τα παιδιά να χάνονται από την χώρα μας και ότι αν γίνει κάτι είναι κυρίως για τα ΤΕΙ, μιας και τα πανεπιστήμια δεν έχουν τόσα θέματα ( σε ΑΕΙ δουλεύω). Οι συμβασιούχοι καθηγητές είναι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς των ΤΕΙ.
Απορώ πως σκέφτονται μερικοί...
Το ελληνικό κράτος πληρώνει για να τους κάνει επιστήμονες και στην συνέχεια την υπεραξια τους την παίρνουν άλλες χώρες.
Δεν λέω να τους κάνει μέλη ΔΕΠ, αλλά κάτι πρέπει να κάνει. Αρκετοί με τους υποτροφους δεν θα μπορούν να δουλεύουν στα ΑΕΙ,

Αλήθεια θα μου απαν τάσεις στα άλλα ερωτήματα μου;

 
Αριστοτέλης
04 Ιουν 2019 22:19

Οι προβληματισμοί των βουλευτών είναι εκτός πραγματικότητας. Είναι γνωστό ότι, βάσει Συντάγματος, δεν επιτρέπεται καμία μετατροπή σύμβασης σε αορίστου χρόνου. Από την άλλη, από πότε το ΔΕΠ είναι αορίστου χρόνου ; Αυτές οι δυο απλές απορίες για να καταλάβει κανείς τον πολιτικό εμπαιγμό. Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προγραμματίσει προκηρύξεις θέσεων ΔΕΠ για να απορροφήσει αυτούς τους ΄΄είλωτες'' των πρώην ΤΕΙ. Δεν το έκανε, όπως δεν έκανε τίποτε για την εξέλιξη των ΕΔΙΠ. Δίκαιο αίτημα επίσης. Εάν τώρα φέρει ρύθμιση το μόνο που θα πετύχει είναι να απονομιμοποιηθεί πολιτικά και ηθικά (κάθε τροπολογία εκλαμβάνεται ως ρουσφέτι τώρα) η ρύθμιση για πολλούς λόγους. Αφήστε που υπ' αυτές τις συνθήκες κανένα πανεπιστήμιο δεν θα εφαρμόσει τη ρύθμιση έως τον Σεπτέμβριο. Θα ήταν μέγιστο λάθος να γίνει, κύριοι του ΕΔΙΠ λοιπόν. Πλέον πρέπει να μιλήσετε με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά τις εκλογές.

 
Κινητικότητα σε Αει αποσπασμένων
04 Ιουν 2019 23:13

Καποιοι καθηγητές ειτε πρωτοβαθμιοι ειτε δευτεροβάθμιοι καλύπτουν με αποσπασεις πανω απο 4 ετη τις διαρκείς αναγκες σε διδακτικό προσωπικό και όχι ως ωρομίσθιοι αλλα πλήρους απασχόλησης !Και γιατί να μην δίνουν αυτή την δυνατότητα σε εκπαιδευτικους μέσω της κινητικότητας να καλύψουν τα κενά αφου τους αποσπούν επι σειρά ετών να ασκούν διδακτικό εργο στον ίδιο τομέα!Αντί να κοιτάξουν να λύσουν τα θέματα των αποσπάσεων μέσω μετατάξεων και κινητικότητας με απλές διαδικασίες (αιτηση εκπαιδευτικού -βεβαιωση πως υπηρετεί επι σειρά ετών στον ιδιο τομεα. - αποδοχή μεσω τριμελούς επιτροπής )κοιτάζουν να βαλουν τους ωρομισθιους μέσα στα Πανεπιστήμια γιατί απλα πιεσαν βουλευτές προεκλογικα

 
KK
04 Ιουν 2019 23:26

@Παναγιώτης
Σταματάω κάθε συζήτηση μαζί σου. Και μόνο που δεν ξέρεις ότι και τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ εδώ και 18 χρόνια δείχνει το πόσο σχετικός είσαι με το χώρο. Επίσης δε σχολιάζω καν τον ισχυρισμό σου ότι οι συμβασιούχοι στα Πανεπιστήμια είναι ελάχιστοι. Δεν έχεις ιδέα το πόσοι είναι. Τέλος θα ήθελα να συστήσω κάτι στους 2 υπέροχους φίλους σου. Να διεκδικήσουν θέση σε ανοιχτή διαδικασία αν είναι τόσο καλοί.

 
Απόφοιτος
04 Ιουν 2019 23:33

Πήρα πτυχίο από το Τμήμα Οινολογίας της Δράμας πριν 1,5 χρόνο. Στο τμήμα οι καθηγητές ήταν ωρομισθιοι έκτακτοι και όμως προσέφεραν υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό έργο και το επιβεβαίωσα τώρα που τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στο εξωτερικό. Είναι κρίμα πραγματικά καθώς τους θυμάμαι κάθε χρόνο με το ίδιο άγχος εάν θα είναι την επόμενη χρονιά κοντά μας. Πολλοί από αυτούς ερχόταν από πολύ μακριά ακόμα και για ένα τετράωρο μάθημα την ημερα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση ιδιαίτερα στα τμήματα που η λειτουργία τους βασίζεται σε έκτακτους.

 
Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο
05 Ιουν 2019 00:04

Μετά από 4 χρόνια στην εξουσία, σήμερα το θυμηθήκατε?

Ρε, Μαύρο !!!!

 
Συμβασιούχοι και ακαδημαϊκοί υπότροφοι ΑΕΙ
05 Ιουν 2019 00:51

Με ποια λογική η ερώτηση γίνεται μόνο για τους συμβασιούχους και τους ακαδημαϊκούς υποτρόφων των ΤΕΙ;
Τι γίνεται για τους συμβασιούχους και τους ακαδημαϊκούς υποτρόφους των ΑΕΙ;
Τι γίνεται με τις 500 θέσεις ΔΕΠ που ανακοινώθηκαν ότι θα δοθούν στα πανεπιστήμια τον Οκτώβριο;

 
Δρ. ΕΔΙΠ
05 Ιουν 2019 02:19

Δεν πρέπει να μονιμοποιηθουν, αφού όλοι ήξεραν για πόσο καιρό ήταν οι συμβάσεις. Πρέπει όμως η προϋπηρεσία τους να αναγνωρίζεται στην Α/θμια ή/και στη Β/θμια εκπαίδευση. Δεν μπορεί όσοι μεταταχθηκαν από την Α/θμια ή τη Β/θμια σε θέσεις ΕΔΙΠ/ΕΕΠ να αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους σαν να ήταν σε ΑΕΙ, αλλά να μην ισχύει το αντίστροφο.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.