Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα 60 Διετή Προγράμματα που θα λειτουργήσουν σε 11 Πανεπιστήμια από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων
Δημοσίευση: 05/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το esos δημοσιεύει κατ αποκλειστικότητα τα  60 Διετή Προγράμματα που έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για να λειτουργήσουν σε 11 πανεπιστήμια από τον Οκτώβριο του επόμενου ακαδημαϊκού έτους 2019-20.

Οι σπουδαστές των Διετών Προγραμμάτων επιλέγονται χωρίς εξετάσεις  με βάση το βαθμό απολυτηρίου ΕΠΑΛ ή/και τον βαθμό του πτυχίου της ειδικότητας του ΕΠΑΛ.

Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων των μαθημάτων, των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος απονέμονται διπλώματα επιπέδου πέντε  (5) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Στα Διετή Προγράμματα θα διδάσκουν Καθηγητές του αντίστοιχου Πανεπιστημίου που φιλοξενεί το πρόγραμμα, αλλά και εξωτερικοί συνεργαζόμενοι διδάσκοντες με εμπειρία στο οικείο γνωστικό αντικείμενο.

Ειδικότερα τα 60 Διετή Προγράμματα , ανά Πανεπιστήμιο, είναι τα εξής:

1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                  ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

2. ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                         ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

3. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                             ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

4. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

5. ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

7. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

8. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

9. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

11. ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΙΕΤΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ                                                           ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΑΛ

 

Σχόλια (22)

 
Νίκος Θεοφανούδης
05 Ιουν 2019 19:59

Τα διετή προγράμματα σπουδών είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ που δεν θα εισαχθούν στην τριτοβάθμια. Ελπίζουμε να υπάρξουν μελλοντικά και νέες ειδικότητες

 
Esos - Γαβρόγλου
05 Ιουν 2019 20:26

Στο Αποκλειστικό σου ρεπορτάζ αγαπητέ μπορείς να μας πεις για τη χρηματοδότηση;

 
gavriliszotos
05 Ιουν 2019 21:50

Η ( προεκλογική ) προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο !!! Χαρακτηριστικό παράδειγμα (όχι το μόνο) το νεοϊδρυθέν ΠΑΔΑ Δυτικής Αττικής όπου δεν
υπάρχει κανένα διετή πρόγραμμα για τον Τομέα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού , όταν οι ανάγκες της αγοράς σε εξειδικευμένο και πιστοποιημένο προσωπικό στους τομείς , ελέγχου της κατάστασης των κατασκευών ( κτιριακών και έργων υποδομής ), των επισκευών με νέα σύγχρονα υλικά , των μονώσεων, των θερμοπροσόψεων , των προμετρήσεων και επιμετρήσεων , κ.α. Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εισακτέων του για τη σχολή πολιτικών μηχανικών, για όλες τις κατευθύνσεις, είναι στα ύψη. Μεσαία στελέχη χρειάζονται, όχι άνεργοι νέοι μηχανικοί.

 
Νέα ΤΕΙ
05 Ιουν 2019 21:54

Δηλαδή αυτά θα είναι τα μελλοντικά εξελισσόμενα σταδιακά ΤΕΙ? Για να μην βλέπουμε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΕΑΠ κλπ μάλλον προς τα κει δεν το πάνε?

 
Αίτηση
05 Ιουν 2019 22:15

Μήπως γνωρίζετε με ποια υπηρεσία πρέπει να μιλήσουμε στα Πανεπιστήμια για να μάθουμε λεπτομέρειες για την αίτηση; Πήραμε τηλ και δεν γνώριζαν τίποτα!

 
Αμοιβή
05 Ιουν 2019 22:19

Οι Καθηγητές διδάσκουν δωρεάν στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Θα πρέπει να διδάσκουν χωρίς αμοιβή και στα διετή προγράμματα; Θα έρθει να κάνει μάθημα δωρεάν και ο κ. Γαβρόγλου;

 
Solwn περι ΤΕΙ
06 Ιουν 2019 07:27

@NEA TEI

Πρέπει πραγματικά να καθίσεις και να ανοίξεις κανέναν Νόμο γιατι μαύρα μεσάνυχτα έχεις περί του θέματος των πρώην ΤΕΙ νύν Πανεπιστημίων.
Τα ΤΕΙ ήταν Ανώτατα ίδρυματα και απένειμαν πτυχίο επιπέδου ''6'' Bachelor όμοιο με αυτό των Πανεπιστημίων και ίδιας αναγνωρισιμότητας με αυτό των Πανεπιστημίων στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα ΤΕΙ μας είχαν σχολές και τμήματα που είναι μονάχα Πανεπιστημιακά στο εξωτερικό π.χ. Επιστήμης τροφίμων,λογοθεραπείας,εργοθεραπείας,φυσιοθεραπείας κ.α. και για αυτό οι απόφοιτοι των ΤΕΙ στο εξωτερικό χαίρουν άκρας εκτίμησης με αυτούς του Πανεπιστημίου, γιατί ένα Ανώτατο Τεχνολογικό ίδρυμα θεωρείται Πανεπιστημιακό αλλά με περισσότερη έμφαση στην Τεχνολογική παρά στην ''θεωρητική'' μορφή της γνώσης.
Δυστυχώς απόψεις όπως οι δικές σου, χαλάνε ''την πιάτσα'' και έχουν δημιουργήσει μια εντύπωση εδώ και δεκαετίες πως τα ΤΕΙ είναι κάτι σαν ανώτερες σχολές. Η απάντηση σου, οι πρόσφατες Πανεπιστημιοποιήσεις και η μετεξέλιξη των ΤΕΙ εκεί που πραγματικά ανήκουν.
Τώρα εσύ αν δεν γνωρίζεις για επίπεδα προσόντων των διετών δομών που απονείμουν πτυχία επιπέδου 5 και όχι 6 όπως των πρώην ΤΕΙ αυτό είναι άλλο θέμα..

 
@Νέα ΤΕΙ
06 Ιουν 2019 08:26

Βασικά, ναι. Σε λίγο που τα πανεπιστήμια θα αρχίσουν να κλείνουν τη μια μετά την άλλη όλες τις σχολές των ΤΕΙ που απορρόφησαν λόγω της βάσης του 10 (μιλάω για τις "πανεπιστημιοποιημένες"), θα συνειδητοποιήσουν (φοιτητές και απόφοιτοι) ότι το σχέδιο ήταν απλά να υποβιβαστούν τα ΤΕΙ σε 2ετείς ανωτέρας.

 
Προς μελλοντικη κυβερνηση
06 Ιουν 2019 10:42

Δε χρειαζεται να εμπλακειτε σε ατερμονες συζητησεις. Απλα επιβαλλετε τη βαση του 10 σε ολα τα τμηματα. Τιποτα αλλο.

 
Ανώνυμος
06 Ιουν 2019 10:43

Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν πανεπιστημιακοί που θέλουν να διδάξουν σε τέτοια προγράμματα.

 
@ Νεα ΤΕΙ
06 Ιουν 2019 11:09

Ακριβώς αυτό. Αυτά τα Πανεπιστήμια είναι πολύ λογικό όποια κυβέρνηση κι αν έρθει να χάσουν τις περισσότερες πανεπιστημιακές σπουδές τους, επειδή αυτές υπάρχουν σε αφθονία στα "παλιά" ΑΕΙ -ελέω συγχωνεύσεων- και να μείνουν με τις σχολές/επαγγέλματα των ΤΕΙ. Εν καιρώ θα μετονομαστούν σε τεχνολογικά ή εφαρμοσμένων επιστημών. Είναι εύλογο.

 
Mak
06 Ιουν 2019 11:23

Τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι αυτοί;

 
@Ανώνυμος
06 Ιουν 2019 11:32

Αυτά τα προγράμματα πολύ πιθανόν, σχεδόν σίγουρα να συγχωνευτούν με τα πρόσφατα πανεπιστημιοποιημένα τμήματα των ΤΕΙ. Θα προκύψει ένα νέο μόρφωμα ίσως 3ετών σπουδών ή 4ετών με εργασιακή άσκηση όπως τα ΤΕΙ που όμως θα έχουν νέο όνομα.

 
Αρθούρος
06 Ιουν 2019 11:32

Το όλο εγχείρημα είναι λάθος.Ευτυχώς που οι Τεχνολογικές Σχολές που προβλέπει το πρόγραμμα της Ν.Δ.θα είναι η αναγκαία γέφυρα από την υπερβολική της προεκλογική άποψη γιά Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή Τεχνολογικά σ'αυτές.Αλλά όχι όμως να οργανώνονται από τα Πανεπιστήμια που λειτουργούν με δικά τους κριτήρια καθώς έχουν ήδη αυτονομηθεί,αλλά από συλλογικούς φορείς όπως Επιμελητήρια διαφόρων επαγγελματικών κλάδων,Τοπική Αυτοδιοίκηση-Περιφέρειες,θεσμούς όπως η Εκκλησία και τα Σώματα Ασφαλείας,αλλά κυρίως από φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Τα Πανεπιστήμια,εκτός από την αυτονομία τους,δεν έχουν τη δυνατότητα να αυξομειώσουν τον αριθμό των εισακτέων ανάλογα με τα έσοδά τους,τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις ανάγκες της αγοράς,γιατί παρεμβαίνει συνέχεια το κράτος και νοθεύει τον ανταγωνισμό τους με την επιβολή αθρόων μετεγγραφών κατ'έτος.Επίσης,δεν μπορούν ούτε να λειτουργούν με μεταβατικό χαρακτήρα όπως τα ΙΕΚ που όταν δεν υπάρχει ζήτηση γιά κάποια ειδικότητα σε κάποια περιοχή,την κλείνουν και την ανοίγουν σε κάποια άλλη περιφέρεια.
Πρέπει δηλαδή τα νέα αυτά διετή ιδρύματα να είναι ευέλικτα, προσανατολισμένα στην αγορά.Το προσωπικό πρέπει οπωσδήποτε να μην είναι πανεπιστημιακοί καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας,αλλά οι ΕΔΙΠ,οι πάσης φύσεως βοηθοί είτε σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ,μεταδιδακτορικοί,διδάκτορες χωρίς απασχόληση,ακόμα και μεταπτυχιακοί που έχουν περισσότερα από ένα μεταπτυχιακό,γιά να αποχτήσουν κι αυτοί προϋπηρεσία κι εμπειρία .

 
THOMAS
06 Ιουν 2019 11:37

@Mak
Ως προς αυτό έχουν 30 χρόνια περιθώριο να το σκεφτούν, όχι βιασύνες.

 
@nna
06 Ιουν 2019 15:28

Και με τα ΙΕΚ τι θα γίνει, που είναι επίσης διετή, με πρακτική άσκηση και δίνουν επίσης πτυχίο επιπέδου 5; Πτυχίο επιπέδου 5 δίνουν και τα ΕΠΑΛ με το έτος μαθητείας. 3 δομές για το ίδιο πτυχίο - και αντίστοιχες ειδικότητες (κάποιες από αυτές με πανομοιότυπο τίτλο);

 
Άλλο ΑΕΙ άλλο Κατάρτιση
06 Ιουν 2019 16:18

Δυστυχώς αρκετοί δεν μπορούν να διακρίνουν την διαφορά μεταξύ ΑΕΙ και προγραμμάτων κατάρτισης που αφορούν αποκλειστικά αποφοίτους ΕΠΑΛ, που δεν πέρασαν μέσω Πανελληνίων εξετάσεων σε ΑΕΙ, στα οποία θα εισάγονται με κριτήριο τον βαθμό απολυτηρίου. Τα προγράμματα αυτά θα οδηγούν σε πιστοποίηση επιπέδου 5 (χωρίς εξετάσεις πιστοποίησης που έχουν τα ΙΕΚ) και δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα.

 
Σοφία
06 Ιουν 2019 17:37

Πλήρης παραλογισμός από όλους τους σχολιαστές που αναφέρουν ζήτημα περί "νέων ΤΕΙ" ,για τις διετεις δομές.
Τα ΤΕΙ απ'το 2001 ως ανώτατα δεν είχαν ουδεμία σχέση με τεχνική εκπαίδευση όπως πολλοί τραγελαφικά θεωρείτε.
Ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα 4ετους φοίτησης που απονείμει πτυχίο επιπέδου bachelor θεωρείται πανεπιστημιακό πτυχίο (με εξαίρεση την Ελλάδα που το θεωρεί ως πανεπιστημιακό β κατηγορίας).

 
Anastasis
06 Ιουν 2019 18:06

Δυστυχώς θα προσφέρουν υποβαθμισμένη ποιότητα εκπαίδευσης.
Βέβαια καμμιά σχέση με κατάρτιση και σύνδεση με την αγορά Εργασίας εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.
Δεν υπαρχει απολύτως τίποτα έτοιμο...ούτε προγράμματα σπουδών ούτε κανονισμός, ούτε χρηματοδότηση... ούτε γνώση του αντικειμένου, χαρακτηρηστικό ότι εξι απο τις ειδικότητες του "Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής" εξαγγέλθηκε (Γαβρόγλου), ότι θα λειτουργούσαν απο το Σεπτέμβρη του 2018...που βέβαια δεν ξεκίνησαν.
Το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα.
Ο "αναμορφωτής" της Εκπαίδευσης sic!!! Γαβρόγλου μας...εγκαταλείπει στην αμάθεια μας.

 
Ανώτερες σχολές επιπέδου 5
07 Ιουν 2019 04:55

Αυτά τα διετή δε θα μακροημερεύσουν, θα συνενωθούν με τα πρόσφατα πανεπιστημιοποιημένα τμήματα των ΤΕΙ για να δημιουργήσουν τις νέες ανώτερες σχολές και να καλύψουν αυτό το κενό. Αυτά τα πανεπιστήμια μοιάζουν de facto τεχνολογικά, εκτός από το Πάτρας που μοιάζει να μπήκε για "ξεκάρφωμα". Όποια κυβέρνηση κι αν έρθει θα επαναφέρει τα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ όχι στο πρότερο επίπεδο αλλά σε επίπεδο ανώτερων σχολών, εκτός από 1 σε κάθε αντικείμενο. Κι αυτό επειδή είναι μη βιώσιμα τόσα τμήματα με το ίδιο αντικείμενο παντού. Αυτό διαφαίνεται από την εξέλιξη των πραγμάτων

 
Αρθούρος
07 Ιουν 2019 09:54

Ανώτερες σχολές επιπέδου 5:Φαίνεται ότι δεν έχετε διαβάσει σχετικό άρθρο μου σε άλλη συνάφεια.Η Ν.Δ.μέσω της τομεάρχη της κας Κεραμέως τα έχει δεχτεί και αναγνωρίσει όλα.Αφού το Μηχανογραφικό με τις νέες σχολές πήρε ΦΕΚ και δημοσιεύτηκε,δεν προλαβαίνει μέσα σε ένα μήνα να τα αλλάξει την ώρα που θα τα συμπληρώνουν οι υποψήφιοι.Άρα η επιλογή και η επιτυχία των φοιτητών θα γίνει με βάση αυτά.Πώς θα τα αλλάξει και υποβιβάσει,αφού η κα Κεραμέως είπε ότι δε θα αιφνιδιάσουν τους μαθητές και τους γονείς τους;Έπειτα,λογαριάζετε τις τοπικές κοινωνίες τί διαμαρτυρίες και αντιδράσεις θα ξεσηκώσουν ενάντια σ'αυτή την πολιτική;Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν οριστικά,δε γυρνάμε πίσω.Εξάλλου και η Ν.Δ.σιωπηρά ευνοεί τις συγχωνεύσεις,τις οποίες η ίδια δεν τόλμησε να κάνει γιατί φοβούνταν το πολιτικό κόστος.
Το πιό πιθανό είναι,γιά να μην έρθει σε σύγκρουση μ'αυτά που λέει στο πρόγραμμά της,α)να μη λειτουργήσει τα τμήματα που προβλέπονται από το 2020 και μετά β)να καταργήσει τα ΚΕΕ και τα ΙΕΚ,φέρνοντας ένα νομοσχέδιο που θα δημιουργεί ένα νέο τύπο διετών τεχνικών ιδρυμάτων-σχολών που όμως δε θα υπάγονται στα Πανεπιστήμια,ούτε στη Δευτεροβάθμια,αλλά θα λειτουργούν με συνεργασία του ΟΕΕΚ,των Επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων.

 
Κώστας
07 Ιουν 2019 11:12

Πρόσβαση στα Διετή Προγράμματα θα έχουν αποκλειστικά οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. ή θα έχουν και αυτοί των ΤΕΣ/ΤΕΛ/ΤΕΕ ή άλλων ισότιμων με αυτά, όπως συμβαίνει και με τις Τάξεις Μαθητείας των ΕΠΑ.Λ., οπού έχουν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι παραπάνω και αποκτούν και αυτοι ύστερα από εξετάσεις πιστοποίησης του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. Πτυχίο Επιπέδου 5 ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ