Η Ένωση σχολείων Βάδης Βυρτεμβέργης έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας, στον συντονιστή εκπαίδευσης στο Μόναχο κ. Παπατσίμπα και στην πρόξενο στην Στουτγκάρδη κα. Λιανίδου.
Θέμα της επιστολής είναι η επισήμανση του όρου "φορέα".
Είναι αδιευκρίνιστο αν φορέας είναι η προξενική αρχή ή ο εκάστοτε Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.
Η ερμηνεία δίνεται ανάλογα με την περίσταση. Ετσι για παράδειγμα για την μεταφορά βιβλίων από Ελλάδα είναι υπεύθυνοι οι σύλλογοι γονέων οι οποίοι πληρώνουν την μεταφορά.
Σε άλλες περιπτώσεις πάλι, όπως για την χρηματοδότηση από το γερμανικό κράτος, φορέας είναι η προξενική αρχή η οποία και λαμβάνει τις οικονομικές ενισχύσεις από τη Γερμανία.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Κυρίες και κύριοι,
Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ελληνικής Εκπαίδευσης Βάδης Βυρτεμβέργης, θα θέλαμε να μας διευκρινίσετε την έννοια του «φορέα», αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στην περιοχή μας.
Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Ministerium für Kultus, Jugend und Sport Baden-Württemberg» (βλ https://km-bw.de/,Lde/Startseite/Schule/Sprachfoerderung) ενημερωνόμαστε ότι τα μαθήματα μητρικής γλώσσας στην περιοχή της Βάδης Βυρτεμβέργης, οργανώνονται επί της αρχής του «προξενικού μοντέλου» (Konsulatsmodells) και ότι την ευθύνη για το περιεχόμενο και την οργάνωση αυτών των μαθημάτων τη φέρουν αποκλειστικά τα «κράτη προέλευσης» (Herkunftsländer) των μεταναστών, μέσω των κατά τόπους προξενικών αρχών τους.
Για κάποιο λόγο ωστόσο, έχει δημιουργηθεί μία «σύγχυση» στα μέλη μας, ότι στο αμιγές ελληνικό Λύκειο καθώς και στα Τμήματα Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης (ΤΕΓ) που λειτουργούν στην περιοχή μας, «φορέας» της παρεχόμενης ελληνικής εκπαίδευσης είναι οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, με σαφήνεια να μας διευκρινιστεί:
1. Πώς ακριβώς προσδιορίζεται νομικά η έννοια του «φορέα», αναφορικά με την παρεχόμενη ελληνική εκπαίδευση στη Βάδη Βυρτεμβέργη, καθώς και ποιες είναι οι υποχρεώσεις και αρμοδιότητές του;
2. Ποιοι είναι οι επίσημοι «φορείς» παρεχόμενης ελληνικής εκπαίδευσης στη Βάδη Βυρτεμβέργη, τόσο για το αμιγές ελληνικό Λύκειο, όσο και για τα Τμήματα Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης (ΤΕΓ);
Με εκτίμηση
Πρόεδρος Ένωσης Σχολείων Βάδης Βυρτεμβέργης
Παναγιώτης Κρητικάκης
Άλλο «φορέας ίδρυσης» και άλλο «φορέας λειτουργίας».
Τον «φορέα λειτουργίας» ΣΗΜΕΡΑ, ζητούμε να μάθουμε ποιος είναι.
Το υπουργείο παιδείας της Βάδης Βυρτεμβέργης θεωρεί ότι το Ελληνικό Προξενείο είναι ο φορέας λειτουργίας αυτών των ΤΕΓ και για αυτό του παρέχει και την αντίστοιχη χρηματοδότηση.
Δεν καταλαβαίνω λοιπόν πού είναι το όλο μπέρδεμα;
Αλλά...
Ας υποθέσουμε, προς στιγμήν, ότι φορείς λειτουργίας των ΤΕΓ της περιοχής μας είναι οι σύλλογοι γονέων.
Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τη λειτουργία των ΤΕΓ (τμημάτων ελληνικής γλώσσας);
Αποφασίζει το ΔΣ (διοικητικό συμβούλιο) συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του κάθε ΤΕΓ (απλοί γονείς δηλαδή) για τη λειτουργία ενός σχολείου, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ελληνική και γερμανική πολιτεία;
Αποφασίζουν γονείς για τη λειτουργία ενός σχολείου στο οποίο εργάζονται Έλληνες εκπαιδευτικοί, διορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους;
Και έστω ότι έχουν έτσι τα πράγματα...
Ποιες οι υποχρεώσεις και ποια τα δικαιώματα των μελών ΔΣ γονέων και κηδεμόνων σε αυτά τα ΤΕΓ;
Νομίζω ότι αυτή η «δημιουργική ασάφεια» θα πρέπει να λάβει ένα τέλος.
Ας απαντήσουν επιτέλους οι αρμόδιοι, επί των ερωτημάτων που θέτει η «Ένωση Σχολείων Βάδης Βυρτεμβέργης» να γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει.