ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΕΔΙΠ: Η υπόσχεση που ο υπουργός δεν τήρησε ποτέ

Δημοσίευση: 07/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στις 14 Ιουλίου 2017 ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε ομιλία του στο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας εκφράστηκε θετικά για την εξεύρεση μίας φόρμας που θα αφορούσε την εξέλιξη των μελών Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) των Α.Ε.Ι. Η εξέλιξη αυτή αναμενόταν να φανεί στο επόμενο Πολυνομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι., κάτι που δεν έγινε ποτέ.

 Είκοσι ολόκληρους μήνες μετά, στις 18 Μαρτίου 2019, ο υπουργός Παιδείας, σε ενημερωτική συζήτηση για τον νέο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., αναφέρθηκε στη νέα ρύθμιση που θα έφερνε, για να κάνει ευνοϊκότερη την καθημερινότητα των Ε.ΔΙ.Π. Συγκεκριμένα, επεσήμανε τα εξής: «Οι Ε.ΔΙ.Π. είναι ένα προσωπικό που ήτανε στα Πανεπιστήμια και έχει έρθει με αίτησή του από τη Μέση Εκπαίδευση με πολύ αυξημένα προσόντα. Αυτό το προσωπικό παίζει αποφασιστικό ρόλο σε πάρα πολλά τμήματα στη διδασκαλία των μαθημάτων […] Το Ε.ΔΙ.Π. είναι ένα επιστημονικό προσωπικό. Έχουμε ένα σχέδιο που είναι ένα πολύ θετικό σχέδιο, δεν θέλω να το ξετυλίξω, γιατί έχει πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουμε λύσει. Πάντως, έχουμε ένα σχέδιο που [τ]η[ν] επόμενη μέρα για τους Ε.ΔΙ.Π. θα είναι πάρα, πάρα πολύ ευνοϊκή η καθημερινότητά τους». Τελικά, δεν έγινε τίποτα...

Στις 22 Απριλίου 2019, από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε τα ακόλουθα: «[…] Ως προς τα πανεπιστήμια θέλω να δεσμευτούμε και να αρχίσουμε συζητήσεις για το θέμα των Ε.ΔΙ.Π., για το θέμα όλων αυτών των κατηγοριών που έχουν ένα ακατάστατο [!] εργασιακό καθεστώς και κυρίως ένα ακατάστατο [!] ακαδημαϊκό καθεστώς […]» [τα θαυμαστικά είναι προσθήκες για τις ανάγκες του άρθρου και φανερώνουν έκπληξη, γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό]. Και συνεχίζει: «[…] δεσμευόμαστε πως σε επόμενο νομοσχέδιο στις αρχές του καλοκαιριού να αντιμετωπίσουμε το θέμα του Ε.ΔΙ.Π., του Ε.Τ.Ε.Π. και αυτών των κατηγοριών [εδώ συγχέεται το εργαστηριακό - διδακτικό με το τεχνικό - εργαστηριακό προσωπικό]. Το Καλοκαίρι ήρθε και οι υποσχέσεις μετατράπηκαν σε «έπεα πτερόεντα».

Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το 2017, όταν ο υπουργός Παιδείας έκανε τη δήλωσή του για την εξέλιξη των Ε.ΔΙ.Π. Έχουν αλλάξει σχεδόν τα πάντα στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ακόμα και οι  πρώην καθηγητές εφαρμογών των πρώην Τ.Ε.Ι., που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος, μετονομάστηκαν σε «λέκτορες εφαρμογών», με το δικαίωμα να γίνουν λέκτορες, εφόσον αποκτήσουν διδακτορικό. Δεν είδαμε, όμως, ανάλογη «ευαισθησία» για τους Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Ε.Π. των πανεπιστημίων, η  πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοχοι διδακτορικού, έχουν κάνει μεταδιδακτορικές έρευνες και έχουν διδακτικό – ερευνητικό έργο. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Το σίγουρο είναι ότι αυτά τα δύο χρόνια περιμέναμε υπομονετικά την υλοποίηση μίας υπόσχεσης˙ μία υπόσχεση, όμως, που ο υπουργός δεν τήρησε ποτέ…

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Διδακτόρων Ε.ΔΙ.Π.
(Ακολουθούν τα ονόματα 35 μελών ΕΔΙΠ)

Ετικέτες: 
ΕΔΙΠ

Σχόλια (8)

 
νυν ΕΔΙΠ, στο μέλλον πρώην...
15 Ιουν 2019 22:14

Πλήρης απογοήτευση! Φεύγω για το εξωτερικό.... Καλή τύχη σε όλους.

 
EDIP_leo
10 Ιουν 2019 21:23

Αν ο κλάδος δεν κάνει μια σοβαρή απεργία διαρκείας όπως αυτές που έγιναν όταν συστάθηκε ο κλάδος, δε θα αλλάξει τίποτα. Πρέπει να καταλάβουν δια της απουσίας μας ποια είναι η αξία μας

 
ΕΔΙΠ που απορεί
10 Ιουν 2019 18:52

Είναι χιλιοειπωμένο, αλλά πάντα επίκαιρο. Με βάση το ρυθμό συνταξιοδότησης μελών ΔΕΠ και το χαμηλότερο ρυθμό προκήρυξης νέων θέσεων (ΔΕΠ), δεν αντιλαμβάνεται κανένα κόμμα ότι σε λίγο ΜΟΝΟ από τα μέλη ΕΔΙΠ θα εξαρτάται η απρόσκοπτη συνέχιση της διδακτικής κα εργαστηριακής διαδικασίας στα πανεπιστήμια? Κανένα κόμμα, κανένας αρμόδιος δεν βλέπει ότι με την "λεκτοροποίηση" των ΕΔΙΠ με πολλά προσόντα, κατόπιν κανονικής κρίσης, εξομαλύνονται κάπως τα πράγματα χωρίς δημοσιονομικό κόστος?

 
edip_eep
10 Ιουν 2019 10:11

είμαστε οι μόνοι που δεν ασχολήθηκε κανείς μαζί μας...μπράβο μας...

 
ΕΕΠ & ΕΔΙΠ
08 Ιουν 2019 23:42

Θα σας κάνουμε την καθημερινότητά σας πολύ καλύτερη από την επόμενη των εκλογών... Και εμείς δεν είμαστε σαν και σας... Τις υποσχέσεις μας τις κρατάμε!

 
kostas
08 Ιουν 2019 12:09

νομίζω ότι είναι αργά για δάκρυα. έπρεπε νωρίτερα να κινηθούμε για το αποτέλεσμα.
τουλάχιστον, μπορούμε να πάρουμε κάποια δέσμευση από τους επόμενους, όποιοι και αν είναι;
τώρα προεκλογικά, μετά θα είναι και πάλι αργά.
η ομοσπονδία πρέπει να κινηθεί άμεσα, να κοινοποιήσει το θέμα και τώρα να λάβει απάντηση για τις προθέσεις τους.

 
ΕΔΙΠ
07 Ιουν 2019 19:46

Η κοροϊδία πληρώθηκε και θα πληρωθεί ακόμα περισσότερο στις βουλευτικές. Δεν είμαστε όμηροι κανενός!

 
EDIP_leo
07 Ιουν 2019 17:31

Υπάρχει επαφή με ΝΔ; Τι λέει η Κεραμέως; Μάλλον πάμε για οριστικό ναυάγιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.