Placeholder

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΕΜΕ: Τα θέματα των Μαθηματικών απαιτούσαν γνώση της ύλης των προηγούμενων τάξεων

Πολλοί υποψήφιοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με το χρόνο
Δημοσίευση: 10/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα θέματα των Μαθηματικών που διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ των ημερήσιων Γενικών Λυκείων, σύμφωνα  με ανακοινωθέν της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας:

•    Καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης.

•    Υπάρχει κλιμάκωση ως προς τη δυσκολία από το πρώτο θέμα.

•    Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων.

•    Τα θέματα παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία από τα αντίστοιχα περσινά

•    Εκτιμούμε ότι πολλοί υποψήφιοι αντιμετώπισαν πρόβλημα με το χρόνο

Θέμα Α
Θεωρία από το σχολικό βιβλίο με αυξημένες απαιτήσεις

Θέμα Β
Ελέγχονται βασικές γνώσεις Ανάλυσης.

Θέμα Γ
Με πολλά ερωτήματα εξετάζεται μεγάλο μέρος της ύλης.
Το ερώτημα Γ3 θα δυσκολέψει αρκετούς υποψηφίους

Θέμα Δ
Το θέμα Δ παρουσιάζει αυξημένη δυσκολία

Εσπερινά Λύκεια

Για τα θέματα που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Εσπερινών  Γενικών Λυκείων η άποψη της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας είναι η εξής:

  • Τα θέματα παρουσιάζουν αυξημένη δυσκολία σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
  • Το ύφος και η δυσκολία των θεμάτων απέχει πάρα πολύ από τη σχολική πραγματικότητα των Εσπερινών Λυκείων

Σχόλια (8)

 
Σχολείο
10 Ιουν 2019 16:48

Ε καλά, λογικό δεν είναι να απαιτούν γνώσεις προηγούμενων τάξεων; Χαχα. Για πλάκα μας το λέτε; Αφού είναι αλυσίδα, όπως όλα τα μαθήματα. Για παράδειγμα, πως θα μάθεις να λύνεις εξισώσεις, αν δεν γνωρίζεις πρόσθεση και αφαίρεση; Την πρόσθεση και την αφαίρεση τις μαθαίνεις σε μικρή τάξη, τις εξισώσεις σε μεγαλύτερη τάξη. Λογικό δεν είναι; Τα μαθηματικά σαν μάθημα είναι δύσκολα, όπως συμβαίνει και με όλα τα μαθήματα όταν είσαι στην τελευταία τάξη του σχολείου, διότι έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο. Απλώς, κάποια μαθήματα είναι πιο εύκολα και κάποια πιο δύσκολα. Και νομίζω πάντα, τα δυο τελευταία θέματα (τρίτο και τέταρτο) είναι πιο δύσκολα από το πρώτο και δεύτερο θέμα σε όλα τα μαθήματα.

 
Πρώτη Δέσμη
10 Ιουν 2019 18:23

Μετά από πολλά χρόνια έτυχε να υποπέσει στην αντίληψή μου το θέμα με τα μαθηματικά στις Πανελλήνιες. Συγγνώμη, οι υποψήφιοι εξετάζονται στα μαθηματικά προσανατολισμού μόνο σε τρία πράγματα (όριο, παράγωγος, ολοκλήρωμα); Τα υπόλοιπα, πού είναι; Και δυσκολεύονται; Και αρκούν αυτά για πολυτεχνείο, φυσικομαθηματικό, κ.λπ.;

Ως πρωτοδεσμίτες είχαμε 2 βιβλία: άλγεβρα (πίνακες, διανύσματα, πιθανότητες, μιγαδικοί, γραμμικά συστήματα & ευθείες στο επίπεδο, κωνικές τομές) και ανάλυση (συναρτήσεις, συνέχεια συναρτήσεων & συμπεριφορά στο άπειρο, όρια, παραγώγους, ολοκληρώματα, ακολουθίες). Ελπίζω να μην ξεχνάω και τίποτα ακόμα.

Νομίζω, χοντρικά, η ύλη μετά από 25 έτη έχει μειωθεί στο... 20%!

 
Σχολείο
11 Ιουν 2019 00:42

@Πρώτη Δέσμη

Να σε ρωτήσω κάτι. Τι ήταν οι δέσμες; Ήταν σαν τις ομάδες προσανατολισμού που έχουν οι μαθητές στο γενικό λύκειο; Για παράδειγμα, πρώτη δέσμη ήταν η ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών; Παλιά δηλαδή λεγόντουσαν δέσμες, μετά κατευθύνσεις και τώρα ομάδες προσανατολισμού. Προτιμώ να λέγονται κατευθύνσεις. Μία λέξη και καλή. Κατεύθυνση ανθρωπιστικών σπουδών. Κατεύθυνση θετικών σπουδών. Κατεύθυνση σπουδών οικονομίας και πληροφορικής. Τέλος πάντων.

 
Δύσκολα θέματα και Ενώσεις Μαθηματικών και Φυσικών
11 Ιουν 2019 03:03

Για κάποιο λόγο που ποτέ δεν κατάλαβα τόσο η Μαθηματική Εταιρία όσο και η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προσπαθούν κάθε χρόνο να δημιουργήσουν εντυπώσεις βγάζοντας ανακοινώσεις ότι τα θέματα είναι δύσκολα. Ας τους εξηγήσει κάποιος ότι όσο δύσκολα και να είναι τα θέματα ο αριθμός των μαθητών που θα περάσουν στα ΑΕΙ είναι ο ίδιος επομένως οι καλύτεροι 100-200 (ανάλογα πόσους παίρνει ένα τμήμα), θα περάσουν. Μάλιστα τα δυσκολότερα θέματα βοηθούν να περάσουν οι καλύτεροι και όχι κάποιοι που μπορεί "κατά τύχη" να έγραψαν κάποια θέματα. Επομένως τα δύσκολα θέματα βοηθούν στην πιο ορθή και χωρίς αδικίες κρίση των μαθητών .
Θα είχε νόημα η συζήτηση περί δύσκολων θεμάτων αν υπήρχε η βάση του 10 ως όρος για να περάσει κάποιος στα ΑΕΙ.

 
Έλσα
11 Ιουν 2019 10:13

Μπορεί τα θέματα να έχουν την ίδια δυσκολία για όλους και σαφώς και ο αριθμός των εισαχθέντων είναι προκαθορισμένος, όμως η ψυχολογία των μαθητών επηρεάζεται σημαντικά όταν η δυσκολία των θεμάτων είναι πολύ μεγάλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση της διαδικασίας των πανελλαδικών. Με απλά λόγια πέφτει η ψυχολογία τους και αυτό δεν βοηθά τα παιδιά όσον αφορά στα επόμενα μαθήματα που καλούνται να εξετασθούν.

 
Πρώτη Δέσμη
11 Ιουν 2019 10:27

@Σχολείο: ναι, κάτι σαν αυτό (προσανατολισμός, κατεύθυνση, κ.λπ.) και η πρώτη δέσμη (έκθεση, μαθηματικά, φυσική, χημεία) ήταν για πολυτεχνείο, φυσικομαθηματική, χημεία-βιολογία, γεωπονία-δασολογία, πληροφορική (κάνε αντιστοίχηση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά με αρκετά λιγότερα σε αριθμό τμήματα και λιγότερους εισακτέους/τμήμα... και προφανώς με πολλή περισσότερη ύλη σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα από ό,τι στο σήμερα).

Όπως και να έχει, κάθε Υπ. Παιδείας έκανε "μεταρρύθμιση" και άλλαζε και τα ονόματα/ταμπέλα (η ουσία όμως, ίδια). Όπως και τώρα που λέμε "Πανελλαδικές Εξετάσεις" (δηλαδή διαγωνισμός) παλιότερα λεγόταν "Γενικές Εξετάσεις", παλιότερα "Πανελλήνιες Εξετάσεις", παλιότερα "Εισιτήριες Εξετάσεις" (σε "μεταρρύθμιση" να βρισκόμαστε).

 
Ieremias
11 Ιουν 2019 17:07

Εσείς στην ΕΜΕ τι θέλετε να χρειάζονται οι γνώσεις των προηγούμενων τάξεων ή όχι;.Κάθε χρόνο λέτε και κάτι πιασάρικο για την κουβέντα. Για την ουσία της μαθηματικής εκπαίδευσης θα μιλήσετε;Δεν είστε Επιστημονική Ένωση;

 
@ Δέσμες
12 Ιουν 2019 10:12

Παλιά έκαναν Άλγεβρα (Πίνακες, Μιγαδικούς) στην Γ' Λυκείου, Ηλεκτρομαγνητισμό στη Φυσική της Β' Λυκείου που εξεταζόταν πανελλαδικά.

Τώρα μπαίνουν αριστούχοι στο Πολυτεχνείο και στο Α' Εξάμηνο θα πρέπει να κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα για να μάθουν τα βασικά. Κοροϊδία εις την νιοστή και μετά σχολιάζουμε για τα εύκολα ή τα δύσκολα θέματα ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ