Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Πενταετείς Σπουδές στα τμήματα Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Κ. Γαβρόγλου: Ο στόχος επιτεύχθηκε και η ακαδημαϊκή κοινότητα –διδάσκοντες και φοιτητές– μπορούν πλέον να αναπτύξουν την επιστήμη τους, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα σε ένα νέο και σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον
Δημοσίευση: 13/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Υπογράφηκε  από τον υπουργό Παιδείας  Κώστα Γαβρόγλου  η απόφαση  για τον ορισμό της διάρκειας του πρώτου κύκλου σπουδών   των τριών Τμημάτων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, σε δέκα ακαδημαϊκά εξάμηνα.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα εξής τμήματα:

1) Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

2) Ηλεκτρονικών Μηχανικών

3) Μηχανολόγων Μηχανικών

Με αφορμή την υπογραφή των αποφάσεων, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Η αναβάθμιση των σπουδών των Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποτελούσε έναν στόχο εναρμονισμένο με την νέα αρχιτεκτονική των Πανεπιστήμιων μας, που αποτέλεσε μία εμβληματική πρωτοβουλία για τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο στόχος επιτεύχθηκε και η ακαδημαϊκή κοινότητα –διδάσκοντες και φοιτητές–  μπορούν πλέον να αναπτύξουν την επιστήμη τους, τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους μέσα σε ένα νέο και σύγχρονο ακαδημαϊκό περιβάλλον. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτέλεσε το πρώτο βήμα αυτής της μεταρρύθμισης, η οποία ολοκληρώθηκε με την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Με την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, οι συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί έχουν ως προσανατολισμό ένα δυναμικό και πολλά υποσχόμενο μέλλον για το σύνολο της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτή είναι η απάντηση σε όσους οραματίζονται να γυρίσουν την Ανώτατη Εκπαίδευση στο παρελθόν».    

Σχόλια (34)

 
Ιωάννης
13 Ιουν 2019 15:51

συγχαρητήρια
πολύ καλό , ο υπουργός βάζει ανυπέρβλητα ''οδοφράγματα'' στον κυριακο.

 
ΑΠ
13 Ιουν 2019 16:08

Με τους αποφοίτους του τμήματος Δομικών έργων τι θα γίνει ; Και γενικότερα με τους αποφοίτους ΤΕΙ

 
Νίκος Θεοφανούδης
13 Ιουν 2019 16:24

Να φανταστώ οτι αυτές τις μέρες θα γίνει το ίδιο και για τις άλλες σχολές 4ετους φοίτησης;

 
ΠΡΩΗΝ - ΠΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
13 Ιουν 2019 16:28

Τι 4, τι 5, τι 6 χρόνια;
Εγώ λέω ως επόμενο βήμα να τις κάνετε 6ετούς φοίτησης και μετά να τις εξισώσετε και με τις ιατρικές.
Συγχαρητήρια!!!
Ολοκληρώσατε το καταστροφικό σας έργο κ. Υπουργέ.
Μπορείτε να πάτε ήσυχος σπίτι σας τώρα. Mission accomplished.
Το αν θα γραφτεί στην ιστορία το μεταρρυθμιστικό σας έργο με 'χρυσά' γράμματα (όπως εσείς αυτάρεσκα υποστηρίζετε) θα το δείτε (πάλι) στις εκλογές που έρχονται.

 
ΝΤΡΟΠΗ
13 Ιουν 2019 17:05

τιποτα αλλο... Αλεξη μη τολμησεις να ζητησεις συγγνωμη, δε φτανει!....

 
ΣΤΕΦ ΔΜ
13 Ιουν 2019 17:44

Επιλογές αλλού καταργήσατε σχολές άλλες τις κάνατε 4 ετών , άλλες 5 ετών επιλογές σκοπιμότητας Το μόνο που έχω να πω είναι ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ!!!

 
ΠΑΠΑΣ
13 Ιουν 2019 18:19

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ........ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΡΗΤΗ......ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΘΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ;;;; ......ΑΘΑΝΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ......!!!
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ........ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΣΗΜΟ.....ΗΘΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ...............!!!

 
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους
13 Ιουν 2019 18:56

Η αυτοδυναμία στον Κυριάκο είναι δώρο του Γαβρόγλου . Φίλη μην πεις πάλι ότι δεν ήξερες.

 
Μάριος Απορεί
13 Ιουν 2019 19:05

Για να δούμε και με το Διεθνές πανεπιστήμιο τι θα γίνει..
Δηλαδη με τους φοιτητές στις Σέρρες.

 
Απόφοιτος πρώην ΤΕΙ
13 Ιουν 2019 19:40

Δεσμευτήκατε να ισοτιμήσετε τα πτυχία ΠΕ-ΤΕ όλων των ειδικοτήτων των ΤΕΙ! Εσείς μπορεί να μην εφαρμόζετε τις δεσμεύσεις σας, αλλά εμείς οι απόφοιτοι τις εφαρμόζουμε! Ραντεβού στην κάλπη κ. Γαβρόγλου. Και φυσικά η μη υποψηφιότητάς σας δεν σώζει τον ΣΥΡΙΖΑ από την οργή και την αγανάκτηση των αποφοίτων! Οι Σύλλογοι αποφοίτων πολλές φορές σας κάλεσαν σε διαπραγματεύσεις πολλές φορές κι εσείς δεν δεχτήκατε ούτε μια φορά έστω να μιλήσετε μαζί τους! ΚΑΛΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 3%!

 
@Μαριος απορει
13 Ιουν 2019 19:58

Υπάρχουν στο διεθνές τμήματα μηχανικών και στην Θεσσαλονίκη

 
Πολίτης σε απορια
13 Ιουν 2019 20:06

Μα μπορεί να υπογράφει ο κ.Γαβρογλου τέτοιες αποφάσεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου; Είναι νόμιμο; Είναι ηθικό; Η διαφορα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα ξεπεράσει τις 20 μονάδες. Απιστευτα πράγματα...

 
Για όποιον έχει απορία
13 Ιουν 2019 22:10

Αυτό που βγαίνει από τα σχόλια είναι ότι κάποιοι αναγνώστες δεν πρόκειται να σε ψηφίσουν αν δεν σκοτώσεις πρώτα την κατσίκα του γείτονα. Ας δούμε πρώτα τι έχει καταφέρει ο γείτονας και μετά να του σκοτώσουμε την κατσίκα! Μήπως ο γείτονας σήμερα σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι καλύτερος από πολλά άλλα πανεπιστήμια. Μήπως κατά κεφαλή έχει καλυτερους δείκτες έρευνας ακόμα και από παραδοσιακά πανεπιστήμια. Και μήπως τελικά δίκαια και όχι χαριστηκά αναγνωρίζεται η αξία του. Τέλος πάντων τι να πεις με αυτούς που βάζουν ως προϋπόθεση για να σε ψηφίσουν την κατσίκα.

 
@Πολιτης σε απορια
13 Ιουν 2019 22:43

Από την απορία σου διαφαίνεται η άγνοια σου όποτε καλύτερα κρατά πιο ήρεμους τόνους.. Διάβασε λίγο τι σημαινει ΠαΔΑ , σύγκρινε το με αλλα «πανεπιστήμια» που έχουν τον τίτλο χρόνια τώρα και μετά εξέφερε άποψη. Αλλά είπαμε Όλοι ξέρουν τα Πάντα ειδικά όταν είναι να υποβιβάσουν/κατηγορήσουν.. α ρε Ελλαδιτσα..

 
Μ
13 Ιουν 2019 23:05

Εκεί που στην Ευρώπη οι σπουδές μηχανικών έχουν φτάσει στα 3 χρόνια για τον βασικό τίτλο σπουδών, ενώ στην Ελλάδα τις κάνουν 5, πραγματικά με ξεπερνάει.

 
PE19
13 Ιουν 2019 23:18

@Για όποιον έχει απορία
Αξιοθαύμαστα αυτά που έχει πετύχει το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ (Συγνώμη το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) αλλά το να υπογράφεται η πενταετία 2 βδομάδες μετά την προκήρυξη των εκλογών μήπως το αδικεί ? Δηλαδή τι φοβάται και με διαδικασίες fast-track ο υπουργός υπογράφει την πενταετία ? Δηλαδή αν στο τμήμα Μηχανολόγων μηχανικών έμπαινε μάθημα φιλοσοφία της επιστήμης ή ακόμα χειρότερα μελέτη της Αντιγόνης του Σοφοκλή θα το καταλάβαινε ο υπουργός πριν υπογράψει ? ? ?
Κρίμα το καλύτερο ΤΕΙ της χώρας να μπαίνει σε αυτές τις διαδικασίες πραγματικά δεν το χρειάζεται.
Όσο γι’ αυτόν που το υπογράφει:
ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!!

 
Νεκρή κατσίκα
13 Ιουν 2019 23:30

@ Για όποιον έχει απορία

Μάλλον σου διαφεύγει το γεγονός ότι έχει ήδη θανατωθεί η κατσίκα χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ (ανεξαρτήτου κατοχής μεταπτυχιακών σπουδών και ετών προϋπηρεσίας), υφιστάμενων φοιτητών καταργημένων ΤΕΙ στους οποίους δεν δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα (σε αντίθεση με συναδέλφους τους σε άλλα ιδρύματα), αποφοίτων ΕΑΠ κ.α.
Επιπλέον εάν ισχύσουν και τελεσφορήσουν τα άνωθεν αποκλειστικά για το ΠΑΔΑ και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, αυτό σημαίνει ότι σε δεύτερο χρόνο οδηγείται σε θανάτωση και η κατσίκα των φοιτητών των σχολών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (τα πρώην τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας που εντάχθηκαν σε αυτό) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου (τα πρώην τμήματα των ΤΕΙ Θεσ/νικης, Καβάλας και Σερρών που εντάχθηκαν σε αυτό).
Ερώτηση, πότε πρόλαβαν οι "γείτονες" ΠΑΔΑ & Μεσογειακό Πανεπιστήμιο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που ισχυρίζεσαι με χρόνο λειτουργίας για το πρώτο λιγότερο από 1,5 χρόνο και για το δεύτερο λιγότερο από 2 μήνες (και χωρίς να έχει προλάβει καν να υποδεχθεί τους πρώτους φοιτητές του);
Εσύ δηλαδή με τι κριτήριο πας στην κάλπη, με την ελπίδα να αναστηθεί η νεκρή κατσίκα του γείτονα και χωρίς να υπολογίζεις καθόλου το τι θα απογίνει η δική σου κατσίκα; Μας πείσατε!

 
Γιωργος
14 Ιουν 2019 00:16

Εγω λεω να κανετε τις νοσηλευτικες ιατρικες (δηλαδή 6 έτη), τους οδοντοτεχνίτες οδοντιάτρους και τις θεολογικές νομικές ώστε κανεις να μην εχει παράπονο

 
@Γιώργος
14 Ιουν 2019 08:31

Δεν βαρέθηκες ακόμα να κάνεις χρήση αστείων επιχειρημάτων?
Ο Νοσηλευτής στο άσχετο μυαλό σου είναι βοηθός του γιατρού?
Προσβάλεις χωρίς καν να το γνωρίζεις όλους τους απόφοιτους Νοσηλευτές του ΕΚΠΑ και άλλων πανεπιστημίων!
ελεος πια με την καραμέλα..

 
ΠΡΩΗΝ - ΠΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ
14 Ιουν 2019 08:50

Go back Mr Tsipras.
Και πάρε μαζι τον Υπουργό σου και ... τις κατσίκες.

 
Φοιτητής ΠΑΠΕΛ
14 Ιουν 2019 10:16

......και τα τμήματα της Σχολής Μηχανικών ΠΑΠΕΛ, κε Υπουργέ αξίζει να γίνει 5ητους φοίτησης...

ΟΧΙ ΜΟΝΟ η Κρήτη

και η Πελοπόννησος ΑΞΙΖΕΙ την αναβάθμισή της!!!

 
@Νεκρή κατσίκα
14 Ιουν 2019 14:53

Για να μη διαβάζουμε κουταμάρες, δεν θα πεθάνει ΚΑΝΕΝΑ τμήμα μηχανικών. απλά θα ελαττωθούν οι εισακτέοι. Αυτό είναι πρόταση εδώ και χρόνια των τμημάτων (είτε πρώην ΤΕΙ είτε πολυτεχνικών σχολών).
Αλλά τελικά όντως, στην Ελλάδα κυριαρχεί το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αφού εγώ δεν έχω και δεν θέλω να εργαστώ για να την αποκτήσω".
Συνάδελφε εσύ τα παιδιά σου θα τα προέτρεπες να φοιτήσουν σε ΤΕΙ;
Δεν το νομίζω, όπως βεβαίως δεν έκανα ούτε και εγώ.

 
Για όποιον έχει απορία
14 Ιουν 2019 16:17

Αγαπητοί φίλοι το ΠΑΔΑ και το ΕΛΜΕΠΑ βρίσκονται σε κατάταξη στα αντικείμενα τεχνολογίας πάνω από τον διεθνή μέσο όρο. Είναι σε δείκτες έρευνας πάνω από τα μισά ελληνικά πανεπιστήμια καινούργια και παλιά. Η πενταετία στις σχολές μηχανικών είναι κατάκτηση και όχι δώρο. Για ψάξτε το.

 
ΑΓ
14 Ιουν 2019 19:56

@@Νεκρή κατσίκα
Και όμως το τμήμα πολιτικών μηχανικών στο ΤΕΙ Κρήτης πέθανε και δεν δημιουργήσανε καινούριο. Τι θα απογίνουν οι απόφοιτοι ;

 
PE19
15 Ιουν 2019 12:40

@Για όποιον έχει απορία
Το Ελ.Με.Πα. έχει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όσον αφορά τη δομή) που υποστηρίζουν πενταετή τμήματα, αλλά οι φοιτητές του έχουν βαθμούς εισαγωγής κάτω από τη βάση. Το ΠΑΔΑ από την άλλη υπολείπεται κατά πολύ του Ελ.Με.Πα σε νούμερα αλλά έχει πολύ καλύτερους φοιτητές. Αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι πώς σε 10 μέρες το υπουργείο έδωσε δυνατότητα πενταετούς φοίτησης στα δύο αυτά ιδρύματα?
Μελέτησε τους φακέλους υποψηφιότητας?
Ενημερώθηκε από την ΑΔΙΠ ?
Έγινε γνωμοδότηση από κανένα διεθνή οίκο αξιολόγησης ?
Προφανέστατα όχι απλά στηρίχθηκε στην κοινή γνώμη !!!!
Η αντίδραση των περισσοτέρων εδώ δεν είναι για την πενταετία που ενδεχομένως καλώς δόθηκε, αλλά στο πως δόθηκε. Δηλαδή αν το τμήμα ιεροψαλτικής και νεωκόρων ζητούσε πενταετία και υπήρχε στην κοινή γνώμη θετική άποψη το υπουργείο θα το έκανε πενταετές ???
Άλλες 3 βδομάδες και μετά στο χρονοτούπαλο της ιστορίας

 
φοιτητης
15 Ιουν 2019 20:12

....προλαβαίνετε και τα τμηματα της Σχολής Μηχανικών ΠΑΠΕΛ (πρωην ΑΤΕΙ ΔΥΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ)....

ή μηπως μονο στην Αθήνα και Κρήτη ψηφίζουν;

 
Καμία σχέση με την πραγματικότητα..
15 Ιουν 2019 21:07

@PE19

Αναφέρεστε στην ΑΔΙΠ; Γνωρίζετε αν ακολουθήθηκε η διαδικασία για άλλα Τμήματα των Πανεπιστημίων; Όχι αλλά το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να κατηγορείτε τα ΤΕΙ.

Σας πειράζει ή όχι η υποστελέχωση Πολυτεχνικών Τμημάτων που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια; Είδατε την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας; Πόσα μέλη ΔΕΠ έχει το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών;

Αναφέρεστε και σε διεθνείς κατατάξεις και σε βαθμό εισαγωγής. Αλήθεια σε ποιο σοβαρό κράτος αυτά είναι τα μόνο κριτήρια για την αξία ενός Πανεπιστημίου ή Τμήματος; Αν ακολουθήσουμε τη λογική σας θα κλείσουν πολλά Τμήματα Πανεπιστημίων (των παλιών γιατί τώρα πια ΟΛΑ τα ΑΕΙ είναι Πανεπιστήμια).

Αυτό το "γνωμοδότηση από κανένα διεθνή οίκο αξιολόγησης" είναι το πιο ωραίο. Μήπως μπερδευτήκατε με τους αντίστοιχους οικονομικούς οίκους αξιολόγησης;

 
@Για όποιον έχει απορία
15 Ιουν 2019 23:00

Για να μην ψάχνω, αν μπορείς να μου γράψεις αυτούς τους διεθνείς δείκτες έρευνας, που το ΠΑΔΑ και το ΕΛΜΕΠΑ είναι πάνω από τα μισά νέα και παλιά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα αν δούμε τους μέσους όρους των scopus h-index των μελών ΔΕΠ στα διάφορα Τμήματα, μάλλον δεν θα διαπιστώσουμε αυτό που ισχυρίζεσαι.

 
Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
15 Ιουν 2019 23:24

Την ΑΣΠΑΙΤΕ αφήσατε μόνο εκτός.... Να το θυμαστε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ... Εκλογες ερχονται σύντομα... Δεν ξαχνάμε...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.