Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Προπτυχιακά στα Αγγλικά για την προσέλκυση φοιτητών από όλη τη Βαλκανική

“Η ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων, αλλά και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας με την αγορά, με την εφαρμοσμένη έρευνα, αποτελεί κεντρική μου προτεραιότητα συνολικά για τα ΑΕΙ”
Δημοσίευση: 14/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά, προκειμένου τα ελληνικά Πανεπιστήμια να προσεγγίσουν  φοιτητές από όλη τη Βαλκανική, προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας  στο 7ο Export Summit, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης συνεχάρη   τον Καθηγητή  Νικόλαο Παπαϊωάννου, ο οποίος εξελέγη πριν από λίγες μέρες Πρύτανης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, του ευχήθηκε καλή δύναμη και τόνισε “προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί του”.

“Το Αριστοτέλειο μαζί με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν τη δική τους κεντρική σημασία σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική στρατηγική εξωστρέφειας για την πόλη”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε τα εξής:

  • Πρέπει, επιτέλους, να προσφέρουμε περισσότερα προπτυχιακά προγράμματα στα Αγγλικά. Να προσεγγίσουμε φοιτητές από όλη τη Βαλκανική.
  • Η ανάπτυξη αγγλόφωνων τμημάτων, αλλά και η σύνδεση των Πανεπιστημίων με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας με την αγορά, με την εφαρμοσμένη έρευνα, αποτελεί κεντρική μου προτεραιότητα συνολικά για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Είμαι σίγουρος ότι οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης θα ανταποκριθούν  σε αυτό το κάλεσμα  και απαλλαγμένες πια απο το ασφυκτικό βάρος ενός υπουργείου Παιδείας που πνίγει τα Πανεπιστήμια να ανοίξουν τα φτερά τους και να μπορέσουν επιτέλους να αξιοποιήσουν το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε.
  • Στην κτηνοτροφία αποτελεί στόχο μου να ιδρύσουμε ένα «Κέντρο Ανάπτυξης Γενετικών Πόρων» με έδρα του την Ξάνθη.
  • Και το Κέντρο αυτό, σε σύνδεση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να προστατεύει και να αναπτύσσει νέες εγχώριες φυλές στην αιγο-προβατοτροφία, φυλές που γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχουν καλύτερες αποδόσεις.
  • Και με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε και καλύτερα και θα αναπτύξουμε το κυρίαρχο προϊόν μας που είναι η ελληνική φέτα.
  • Είναι μία απάντηση στον κίνδυνο των παράνομων ελληνοποιήσεων ζωικού κεφαλαίου και γαλακτοκομικών προϊόντων, που γνωρίζω πόσο πολύ πλήττουν τους κτηνοτρόφους της  Βόρειας Ελλάδας.
  • Και αυτό θα φέρει και νέα προστιθέμενη αξία στην τοπική παραγωγή.

Σχόλια (13)

 
Ελεος!!
14 Ιουν 2019 11:12

Κυριε Μητσοτάκη

αυτά όλα που ευαγγελίζεστε είναι αυτά ακριβώς τα οποία προσφέρει το ΔΙεθνές πανεπιστήμιο, το οποίο εσείς με νύχια και με δόντια το κυνηγάτε... Ελπίζω οπότε αν δε θέλετε να είστε ανακόλουθος να συνεχίσετε το έργο του Διεθνούς και να μην πάτε σε πισωγυρίσματα..

 
Εφαρμοσμένων Επιστημών κ. Μητσοτάκη!
14 Ιουν 2019 12:13

Μα γιατί δεν είπε για μετατροπή του ΠαΔΑ σε Εφαρμοσμένων Επιστημών?
Γιατί άραγε?

 
@Ελεος!!
14 Ιουν 2019 12:28

Για ποιο Διεθνές μιλάτε, αυτό που απορρόφησε τα ΤΕΙ;
Αγγλόφωνα προγράμματα το Κέντρο του θα προσφέρει (το παλιό Διεθνές ντε), άρα μάλλον καλύτερα να το επαναφέρει στην πρότερη του κατάσταση και να αφήσει τα άλλα τρία ενωμένα ιδρύματα που έχουν ομοειδή σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους.

 
@@Ελεος
14 Ιουν 2019 13:37

Οπως ξέρετε το παλιό Διεθνές ειχε μονοψήφιο αριθμό μελών ΔΕΠ, και πολύ συγκεκριμένα αντικείμενα εκπαίδευσης, οπότε προφανως δε μπορεί να σταθεί μονο του ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Η συγχώνευση με τα ΤΕΙ, τα οποία είναι ούτως η άλλως από το 2001 Ανώτατα Ιδρύματα και έτσι πρέπει να αντιμετώπιζονται, θα προσδώσει νέες δυνατότητες και εξωστρέφεια σε ένα μεγάλο πλέον ίδρυμα με υποδομές και έναν ικανό αριθμό διδακτικού προσωπικού σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών πεδίων..Νομίζω πρέπει να προχωράμε προς τα μπροστά αντί να μένουμε κολλημένοι σε αντιλήψεις και στερότυπα του παρελθόντος..

 
@@Ελεος
14 Ιουν 2019 14:42

Για τον μονοψήψιο αριθμό μελών ΔΕΠ δεν γνώριζα. Το γεγονός ότι πέτυχε όσα πέτυχε με τόσα λίγα ΔΕΠ είναι ακόμα ποιο εντυπωσιακό.
Το ότι τα ΤΕΙ είναι πανεπιστημιακά ιδρύματα από το 2001, που το επαναλαμβάνετε συνέχεια, δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η "απορρόφηση των ΤΕΙ" και όχι συγχώνευση με τα ΤΕΙ όπως αναφέρεται θα προσδώσει νέες δυνατότητες. Εκτός και αν όλοι περιμένουν πως και πως αγγλώφωνο προπτυχιακό με δίδακτρα στην αισθητική.

 
Δεν μαθαίνουμε!
14 Ιουν 2019 14:44

το Διεθνές πανεπιστήμιο δεν μπορεί να σηκώσει από μόνο του το βάρος της διεθνοποίησης της τριτοβάθμιας. Όλα τα ΑΕΙ οφείλουν να προσφέρουν αγγλόφωνα προπτυχιακά για έλληνες και ξένους φοιτητές.

 
Στέφανος
14 Ιουν 2019 17:25

Άλλος ένας παραλογισμός, να ανοίξουμε αγγλικά τμήματα για να προσελκύσουμε ξένους φοιτητές και οι Έλληνες να πάνε να σπουδάσουν σε ξένα Πανεπιστήμια.

 
@@@Ελεος
14 Ιουν 2019 18:10

Ποσα εχει καταφερει δηλαδη το Διεθνες πανεπιστημιο μονο του ;
Στη κατάταξη των ιδρυμάτων είναι πολυ πιο κάτω από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στα ιδια επίπεδα με τα άλλα δυο ιδρύματα...Μόνο 2 διδακτορικά έχουν εκπονηθεί όλα αυτα τα χρόνια στο Διεθνές...

https://www.esos.gr/arthra/61040/i-diethnis-kai-eyropaiki-katataxi-ton-e...

 
Εμμονικός;
14 Ιουν 2019 21:03

Μάλλον είσαι προκατελειμμένος με το Διεθνες δεν εξηγείται τόση άγνοια για άνθρωπο ο οποίος έψαξε πόσα διδακτορικά ολοκληρώθηκαν εκεί.
Με μονοψήφιο αριθμό μελών ΔΕΠ ακόμα και σήμερα 10 χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του, και λαμβάνοντας υπόψη ότι μάλλον τα πρώτα του ΔΕΠ ήταν λέκτορες άρα δεν μπορούσαν να αναλάβουν διδάκτορες πόσους θα περίμενες να έχουν.
Όσο για τo webometrics είναι μια κατάταξη η οποία από ότι είδα στο wiki είναι αμφιλεγόμενη. Ακόμη και έτσι είναι πάνω από τα άλλα δύο πρώην ΤΕΙ τα οποία απορρόφησε και τα οποία ιδρύθηκαν το 1973 και το 1979 αντίστοιχα. Καταλαβαίνεις τι λέει αυτό συγκριτικά φαντάζομαι.
Αλήθεια, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε το 1970 πόσα διδακτορικά έχουν εκπονηθεί;
Ατυχή θα έλεγα τα παραδείγματα σου.

 
@Εμμονικός;
15 Ιουν 2019 10:08

Ενώ εσύ που έψαξες στο wiki έχεις σοβαρή και αξιόπιστη ενημέρωση..Το γεγονός ότι είσαι επίσης παντελώς ανενημέρωτος φαίνεται από το γεγονός ότι δεν ξέρεις πχ ότι και οι καθηγητές από τα ΤΕΙ δε μπορούσαν μέχρι τώρα να πάρουν διδακτορικά... Ας αφήσουμε οπότε το νέο ΔΙεθνές να επιτελέσει το ρόλο που ανακοινώνει και ο κύριος Μητσοτάκης και ας αφησουμε τα πισωγυρίσματα και τις κραυγές όπως και τα fake news για το πόσο καλό και δυνατό πανεπιστήμιο ήταν το ΔΙεθνές μόνο του..ΟΙ περισσότεροι το μάθατε και το ακούσατε τώρα πρώτη φορά!

 
@Εμμονικός
15 Ιουν 2019 11:30

Αναφέρες τα διδακτορικά που είχε δώσει ένα Ίδρυμα για να πεις ότι δεν έκανε και κάτι αξιόλογο παραγνωρίζοντας ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να κάνει κάτι περισσότερο, ακριβώς το ίδιο όπως και τα ΤΕΙ δεν μπορούσαν να δώσουν διδακτορικά. Άρα ο φίλος έχει δίκιο.
Θα συμφωνήσω πάντως μαζί σου για τον ρόλο του Διεθνούς από τη νέα χρονιά https://www.esos.gr/arthra/60624/k-mitsotakis-i-nd-tha-akyrosei-ti-sygho...

 
ΕΔΙΠ
15 Ιουν 2019 11:36

Καλά ένα μήνα δεν εχει που δημιουργήθηκε το νέο Διεθνές, τι έκανε και το κυνηγάνε κιόλας;
Αλλά τί περιμένετε, εδώ σε μας τους ΕΔΙΠ με διδακτορικό μας είχαν υποσχεθεί ρύθμιση και τελικά δεν κάνανε τίποτα.
Να δούμε η νέα κυβέρνηση τι θα κάνει...

 
Οbservator
17 Ιουν 2019 18:19

Για ποιο λογο να έρθει ενας νέος απο τα Βαλκάνια να φοιτησει στην Ελλάδα οταν ειναι πιο ακριβη η ζωή εδώ από οτι στη χώρα του?

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ