Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Σχετικά με τις υπηρεσιακές μεταβολές από τα ΠΥΣΔΕ / ΚΥΣΔΕ και το επιβαλλόμενο αίτημα εξαίρεσης στο ΣΤΕ

Δημοσίευση: 14/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Πεππές Δημήτρης
Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο, η πολιτική ένταση λόγω της προκήρυξης εκλογών καθιστά «ύποπτη» ως προς τα κίνητρα κάθε ανακοίνωση σχετικά με τα εκπαιδευτικά ζητήματα. Ως εκ τούτου ήταν επιβεβλημένη η αναμονή προκειμένου να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ως προς την τελική στάση του υπουργείου.

Ωστόσο η αδιαφορία και ο «πολιτικός τυχοδιωκτισμός» που επιδεικνύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σχετικά με τις προβλεπόμενες ετήσιες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών προκαλεί, εξοργίζει τους εκπαιδευτικούς  και επιβάλλει την άμεση αντίδραση του κλάδου.

Έχουν περάσει 5 ημέρες από τη διάλυση της Βουλής και η πολιτική ηγεσία «αρνείται» να προωθήσει αίτημα προς στην αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας με το οποίο να ζητά την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου ώστε να εξακολουθήσουν από τα ΠΥΣΔΕ & ΚΥΣΔΕ οι διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκαιρη τοποθέτηση των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της χώρας αλλά και του εξωτερικού.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει η εξαίρεση και με δεδομένο τα ανελαστικά χρονοδιαγράμματα που επιβάλλονται από την ορθή τήρηση των νομικού πλαισίου, οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το τέλος Αυγούστου. Όσον αφορά τις Μετατάξεις από κλάδο σε κλάδο και στην Α/θμια, θα υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση λόγω αλλαγής του πλαισίου που πρόσφατα νομοθετήθηκε (Ν.4589/2019 αρθ.64)

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσιακές μεταβολές

•    στηρίζονται σε μοριοδότηση αντικειμενικών κριτηρίων,  
•    η καθυστέρησή τους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς,
•    κατά το παρελθόν αυτές οι υπηρεσιακές μεταβολές εξαιρέθηκαν  από τις απαγορεύσεις που προβλέπει ο νόμος λόγω των εκλογών

Όσοι μικροπολιτικά επιχαίρουν με τη διόγκωση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η νέα πολιτική ηγεσία κατά το άνοιγμα των σχολικών μονάδων, εγκληματούν κατά της εκπαίδευσης.

Ο υπουργός οφείλει άμεσα να αποστείλει προς στην αρμόδια επιτροπή του ΣΤΕ αίτημα ανάλογο με αυτό που  απέστειλε  (πολύ ορθά) για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών. Έτσι θα συνεχιστούν οι διαδικασίες ΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ για τις υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών και θα επιτευχθεί η έγκαιρη τοποθέτησή τους σε σχολικές μονάδες. 

Σχόλια (9)

 
ΜΑΡΙΑ
15 Ιουν 2019 11:23

Συγχαρητήρια συνάδελφε! πολύ σωστή τοποθέτηση. Γιατί να είμαστε οι εκπαιδευτικοί όμηροι των μικροπολιτικών παιχνιδιών του Υπουργείου.

 
...έχων έννομο συμφέρον...
15 Ιουν 2019 13:28

Επαυξάνοντας - και προφανώς συμφωνώντας με τον γράφοντα το άρθρο - θα πρότεινα στους/στις συνδικαλιστικούς/-ές μας εκπροσώπους να εισηγηθούν την παγίωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών στην αποκλειστική βάση συγγνωστών ακαδημαϊκών και (όπου χρειάζεται) κοινωνικών κριτηρίων, και την εξ αυτού νομοθέτηση της εξαίρεσής τους από τυχούσες πολιτικές συγκυρίες εκλογών...
Βεβαίως, εδώ εγείρεται το ζήτημα του "πώς και ποιος/-ά/-οί/-ές καθορίζουν τα 'λειτουργικά κενά' επί των οποίων γόνονται οι αποσπάσεις", αφού πλέον ξέρουμε περιπτώσεις (όχι μία και δύο) περιοχών που, ενώ αποκλείστηκαν των αποσπάσεων για κάποιες ειδικότητες, έτυχαν τοποθετήσεων αναπληρωτών στις ίδιες ειδικότητες...
Εν αναμονή, λοιπόν, αγαπητοί εκλεγμένοι εκπρόσωποι.... Εν αναμονή!

 
Α
15 Ιουν 2019 14:27

Μην αγχώνεσαι θα τα ρυθμίσει όλα ο Μητσοτάκης με τη Διαμαντοπουλου συνάδελφε να σε απαλλαξει από τη τωρινή κακή ηγεσία

 
επείγον
15 Ιουν 2019 14:48

ελπίζω να διαβάζετε τα σχόλια : σωστή τοποθέτηση αλλά όπως γράφτηκε πολλάκις- δυστυχώς- εξυπηρετεί τους πάντες η παρούσα κατάσταση. και τους απερχόμενους που θα αφήσουν μπάχαλο και τους επόμενους που θα κόψουν τα πάντα και θα πούλησουν φρεσκοχυμένο εκαπιδευτικό αίμα. Κάντε μια σοβαρή κίνηση όχι μόνο απέναντι στο υπουργείο αλλά και τους ιδεολογικούς σας φίλους : να συμφωνηθεί μεταξύ των δύο επικρατέστερων (ας πάρουν την πρωτοβουλία, τι θα πει το υπουργείο) με συμφωνία κυρίων να προχωρήσουν οι διαδικασίες (πλην συνεντεύξεων) για πολλές προκηρύξεις, οι μεταβολές (προηγούνται για φορείς- ας τις δώσουν : και από 100 εκπαιδευτικοί σε βιβλιοθήκες , ΓΑΚ, ΔΔΕ, πανεπιστήμια 1-2 σε κάθε θέση και όχι το αίσχος των κομμένων ο θεός ξέρει με τι κριτήρια), οι τοποθετήσεις σε όλα να προλάβουμε . οι συγκυρίες είναι άσχημες, μην την πληρώσουν ΠΑΛΙ οι εκπαιδευτικοί ! έλεος , στο πολιτικό παιχνιδάκι των μεν ότι δήθεν δεν έκαναν ρουσφέτια (που οι επόμενοι θα τους κατηγορούσαν σίγουρα) και των δε που ΔΕΝ θα κάνουν και θα πουλήσουν στην κοινωνία το πρώτα το σχολείο και ο μαθητής. όλα μπορούν να γίνουν και να είναι όλα σχετικά καλά εγκαίρως ! πάρτε πρωτοβουλία επί του πρακτέου (οι ανακοινώσεις λίγο βοηθούν , τι να τα κάνετε τα συγχαρητήρια)

 
ΑΔ
15 Ιουν 2019 19:59

Αλήθεια, ζήτησε ποτέ κανείς (που να έχει τα προσόντα) να αποσπαστεί απο διοικητική θέση σε σχολείο για να διδάξει? Καποτε πρέπει να λήξει αυτό το ............. .

 
Αννα
16 Ιουν 2019 08:50

ΑΔ δεν μπορει ουτε να αποσπαστει ουτε να μεταταγει διοικητικος στην εκπαιδευση αν και το 80% εχουν πτυχια παιδαγωγικων σχολων. Δεν ξερω που στοχευει το σχολιο σου και τι σχεση εχει με το αρθρο. Να σημειωσω επισης οτι απαγορευονται οι αδειες μεχρι τις εκλογες. Αρα οι διοικητικοι δεν μπορουν να παρουν αδεια ουτε τωρα ουτε μετα που θα γινονται οι τοποθετησεις και οι αιτησεις των διορισμωνλογω υπηρεσιακων αναγκων. Για το Σεπτεμβρη δε το συζηταμε... αυτοι δεν ειναι ανθρωποι;

 
Στράτος
16 Ιουν 2019 22:13

Το ΚΥΣΔΕ ως "αυτόνομο" υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορεί να υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης στο ΣτΕ; Πρέπει κάτι τέτοιο να το κάνει η ηγεσία του Υπ. Παιδείας;

 
@Στράτο
16 Ιουν 2019 23:05

Α.Το ΚΥΣΔΕ δεν έχει οικονομικούς πόρους για να πληρώσει για το αίτημα εξαίρεσης ,τα δικαστικά.
Β.Επειδή δεν είναι κράτος η αίτηση του θα μπεί στην σειρά με εκατοντάδες άλλες.
Γ.Η τόση βιασύνη να γίνουν άμεσα ενώ σε 20 μέρες έχουμε εκλογές και αναλαμβάνει νέα κυβέρνηση προκαλεί προβληματισμό.
Δ.Τέτοια δεν έχουν ξαναγίνει στην εκπαίδευση και θα μπορούσε ο Γαβρόγλου αν πραγματικά ενδιαφέρονταν να τα κάνει πριν 3 και πάνω μήνες.Γιατί σε προεκλογική περίοδο;Εκτός αν δεν περίμεναν τέτοια ήττα και πιάστηκαν εξ άγονης.Άρα αποκλειστικά υπαίτιος είναι ο Γαβρόγλου και ο ΣΥΡΙΖΑ.Σε αυτόν να αναζητήσετε τις ευθύνες.
Ε.Σημειωτέον ότι δεν έβγαλε και την καθιερωμένη κάθε Μάιο εγκύκλιο για τις αποσπάσεις σε ΑΕΙ και άλλους φορείς. Και αυτό έχει σφραγίδα Γαβρλογλου , του...Αιστάιν κατά τον επίσης απερχόμενο Τσίπρα.

 
Παρατηρητής
18 Ιουν 2019 23:55

Μη βιάζεσαι εκπρόσωπε της ΔΑΚΕ, ο αρχηγός σου είπε ότι δεν χρειάζονται όλοι οι εκπαιδευτικοί. Εσύ, το άκουσες ποτέ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.