Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Απολυτήρια χωρίς θρήσκευμα για πρώτη φορά

Λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι επιτακτικό όλα τα πολιτικά κόμματα, μάλιστα δεν όσα επιδιώκουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να λάβουν θέση
Δημοσίευση: 16/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

του Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου

Για πρώτη φορά στα ελληνικά εκπαιδευτικά χρονικά με μία απόφαση του Υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου (*), κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, δίνονται φέτος στους απόφοιτους μαθητές των ελληνικών σχολείων Απολυτήριοι τίτλοι χωρίς θρήσκευμα.

Η απόφαση εκδόθηκε και εστάλη ως οδηγία προς τους Διευθυντές των σχολείων λίγες μόνο μέρες πριν την τελική εκτύπωση των τίτλων και όταν οι μαθητές είχαν φύγει από τα σχολεία αφού ολοκλήρωσαν τις απολυτήριες εξετάσεις τους. Σύμφωνα με την απόφαση "Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή στα  πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, εκτός αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) των γονέων ή του/των κηδεμόνα/ων του/της μαθητή/τριας". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι γονείς δεν υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο σχολείο ζητώντας την αναγραφή του θρησκεύματος στο Απολυτήριο του παιδιού τους, θα λάβουν τον τίτλο χωρίς θρήσκευμα.

Η απόφαση γεννά πολλά ερωτήματα τόσο για τον χρόνο που εκδόθηκε όσο και για τη στόχευσή της που είναι ξεκάθαρη και σαφής.

Πρώτον, ως γνωστόν διανύουμε ήδη επισήμως προεκλογική περίοδο. Η Βουλή έκλεισε και οι αποφάσεις των Υπουργών που λαμβάνονται δεν είναι δυνατόν πλέον να ελεγχθούν μέσω της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφού ακόμη κι αν κατατεθούν επίκαιρες Ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, αυτές κατά πάσα βεβαιότητα θα παραμείνουν αναπάντητες.

Δεύτερον, δεν υπάρχει κανένα χρονικό περιθώριο ενημέρωσης των γονέων για τη νέα ρύθμιση καθώς οι μαθητές έχουν φύγει από τα σχολεία και οι Διευθυντές πρέπει άμεσα, σύμφωνα και με τις ληφθείσες οδηγίες, να προχωρήσουν σε έκδοση των Απολυτηρίων. Είναι βέβαιο ότι πρακτικά εφαρμοζόμενη η εντολή του Υπουργού θα οδηγήσει φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσης στην έκδοση Απολυτηρίων χωρίς θρήσκευμα για τη συντριπτική πλειονότητα των μαθητών των σχολείων. Σημειωτέον ότι το Απολυτήριο είναι τίτλος που εκδίδεται άπαξ και επομένως κάθε αίτημα εκ μέρους των γονέων για επανέκδοση του τίτλου με την προσθήκη του θρησκεύματος θα πέσει στο κενό.

Τρίτον, λίγες μέρες πριν ο Υπουργός Παιδείας έστειλε στο ΦΕΚ και δημοσιεύτηκαν υπουργικές αποφάσεις που καθόριζαν τον τύπο των τίτλων Γυμνασίου, Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Στις αποφάσεις αυτές το θρήσκευμα περιέχεται μεταξύ των στοιχείων που καταγράφονται στους τίτλους και ουδεμία αναφορά υπάρχει στην υποχρέωση των γονέων να υποβάλλουν Υπεύθυνη Δήλωση εάν επιθυμούν την αναγραφή του θρησκεύματος στους τίτλους.

Τέταρτον, στις 10 Μαΐου συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η Ένωση Αθέων και γονείς μαθητών με την οποία ζητούν την μη αναγραφή του θρησκεύματος στα Απολυτήρια. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται εντός των επόμενων μηνών. Όμως ο Υπουργός προτρέχει και αποφασίζει πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Πέμπτον, ο Υπουργός Παιδείας κατά δήλωσή του δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές και σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Προφανώς με την απόφασή του για τα Απολυτήρια, παραμονές της αποχώρησής του, επιδιώκει να συμβάλλει με μία ακόμη απόφαση στην προσπάθεια αποχριστιανισμού της παιδείας και της εν γένει ζωής στην πατρίδα μας.

Έκτον, λόγω της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε είναι επιτακτικό όλα τα πολιτικά κόμματα, μάλιστα δεν όσα επιδιώκουν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, να λάβουν θέση τόσο για την τελευταία αυτή απόφαση του Υπουργού Παιδείας όσο και για το μείζον θέμα του περιεχομένου του μαθήματος των Θρησκευτικών με δεδομένη την άρνηση της απερχόμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει τις τελεσίδικες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για το μάθημα.

(*)https://www.esos.gr/arthra/63089/me-dilosi-gonea-i-anagrafi-toy-thriskey...

 

Ετικέτες: 
Γιάννης Τάτσης

Σχόλια (24)

 
ΚΜ
16 Ιουν 2019 23:02

Εδώ και χρόνια στα απολυτήρια το θρήσκευμα ειναι κενό. Καιρός ήταν να τελειώσει η αναφορά θρησκεύματος στα απολυτήρια.

 
Γιώργος
16 Ιουν 2019 23:24

Γράψατε ολόκληρο κείμενο για το τίποτα. Καταρχήν, παρόλου που υπήρχε το πεδίο του θρησκεύματος στο τίτλο του Απολυτηρίου δεν ήταν υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος και πολλά σχολεία δεν ανέγραφαν το θρήσκευμα. Δεύτερον αυτό σας πείραξε, απο τη στιγμή που εδώ και χρόνια δεν αναγράφεται το θρήσκευμα ούτε και στις ταυτότητες. Ή μήπως προτινείνεται να χτυπήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών οπως γινόταν όταν
προτωηρθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ να ξεσηκωθούν οι πιστοί, γιατί ήρθαν οι κομμουνιστές και θα μας πάρουν τις περιουσίες και θα καταργήσουν τις εκκλησίες. Δυστυχώς κάποιοι σκέφτονται σαν να ζούνε ακόμη στο μεσαίωνα.

 
Αρθούρος
17 Ιουν 2019 00:20

Ο αγνωστικισμός από πότε θεωρείται πρόοδος;Είναι πρόοδος να γυρίσουμε στον τέταρτο αιώνα μ.Χ.;Πότε θα σταματήσει η θολοκουλτούρα που εμφανίζεται ως δήθεν προοδευτική;Τίποτα δεν έχουν διαβάσει οι λεγόμενοι προοδευτικοί από τη γραμματεία των Πατέρων της Εκκλησίας;Όλο το corpus της διδασκαλίας των υπερμορφωμένων αγωνιστών της πίστης μας τριών ιεραρχών και άλλων μεταγενέστερων που έχει διδάγματα και γιά τη σημερινή εποχή,αλλά το κυριότερο δίδαγμα είναι ότι με την προσωπική τους ζωή,δε δίσταζαν να ομολογήσουν το Χριστό ενώπιον των αρχών της εποχής.
Αφού δε θέλετε την κυριαρχία της Εκκλησίας,τουλάχιστο δεχτείτε την ισότιμή της ύπαρξη μέσα σε μία δημοκρατική κοινωνία που θα σέβεται ΟΛΟΥΣ κι όχι μόνο τις μειονότητες.Αν θέλουμε να πάμε μπροστά κι όχι πίσω σαν κοινωνία.
Είναι τιμή μας να γραφόμαστε και να λεγόμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι.Δεν ντρεπόμαστε γι'αυτό.Όποιος ντρέπεται,δεν ομολογεί το Χριστό.Δεν τ'ακούσατε ποτέ στη γραμματεία της Εκκλησίας,είτε της ανατολικής είτε της δυτικής ; Απ'αυτό ξεκινούν όλα. Μία κοινωνία χωρίς Χριστό,είναι άχριστη και άχρηστη,χάρισμά σας κι αυτή και ο δήθεν προοδευτικός πολιτισμός της.
Κρίμα γιά τον υπουργό Γαβρόγλου γιατί εμφανίζεται με δύο πρόσωπα.Το ένα του επιτυχημένου σε θέματα συγχώνευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ,το άλλο του πιό αποτυχημένου υπουργού στα διακόσια χρόνια ύπαρξης του ελληνικού κράτους στα θέματα των θρησκευμάτων,που είναι στις αρμοδιότητές του.Και καλά θα κάνει να μας αδειάσει τη γωνιά.Αρκετά ανεχτήκαμε κι αυτόν και τους συμβούλους του.Καληνύχτα.

 
Γιάννης Μαλλιαρός
17 Ιουν 2019 00:31

Τα θρησκευτικά μάλλον προσφέρονται ιδιαίτερα για προεκλογικές ρυθμίσεις. Την Παρασκευή πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015, ο τότε υπουργός Παιδείας κλπ (ποιος θυμάται τον τίτλο της κάθε περιόδου;) Λοβέρδος πάλι ρύθμισε κάτι σχετικό. Την υπεύθυνη δήλωση (πάλι) για την απαλλαγή από το μάθημα. Κι αυτό όχι στο παραπέντε αλλά στο παραένα (ή και λιγότερο)!

Κάνα λινκ για την άποψη την τότε (έτσι για σύγκριση);

 
Κρητικός
17 Ιουν 2019 00:51

@ΚΜ16 Ιουν 2019 23:02
Μπορείς να θεμελιώσεις την άποψή σου συνάδελφε;
Μία ακολουθούμενη (έστω επί μακρόν) διοικητική πρακτική δεν σημαίνει αυτόματα ότι είναι και νόμιμη.

 
Ι. Κοντογιαννης τεως δ/ντης Λυκειου
17 Ιουν 2019 08:43

Επιτελους. κατι που επρεπε να εχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια ( τουλαχιστον απο τότε που καταργήθηκε η αναγραφη του θρησκευματος στις ταυτότητες) η πολιτεία πηρε μια μεσοβέζικη εστω αποφαση εκσυγχρονισμού του κράτους. Γιατί ομως να χρειάζεται η υπεύθυνη δήλωση και να μην ειναι η μη αναγραφή του θρησκευματος καθολικά για όλους οπως γίνεται με τις ταυτότητες. Πάλι θα γίνεται διάκριση σε δύο τυπους απολυτήρια . Και αρκει μια υπευθυνη δήλωση να προσθέτει κανείς σε δημόσιο έγγραφο ότι θέλει ? Τότε να κανει και αλλες υπευθυνες δηλώσεις και να βάλει και άλλου είδους προσωπικές προτιμήσεις. Ο κ. Μητσοτακης γιατί δεν ρωτάει τους συντρόφους του στο ΕΛΚ τί γίνεται στις Ευρωπαϊκες χώρες για αυτό το Θέμα .

 
Περαστικός
17 Ιουν 2019 09:36

Πολλοί μαθητές είναι ενήλικοι όταν παίρνουν το απολυτήριο στα χέρια τους ή θα γίνουν σε μερικές μέρες.
Τι ενημέρωση γονέων λοιπόν;
Ο κάθε απόφοιτος που επιθυμεί το απολυτήριο του να αναγράφει το θρήσκευμά του, ας κάνει ένα ακριβές αντίγραφο αυτού και ας το σημειώσει με έναν στυλό πάνω.
Ή... όπου καταθέτει το απολυτήριο του να καταθέτει μαζί με αυτό κι ένα αντίγραφο βάπτισης ή μία υπεύθυνη δήλωση θρησκεύματος.
Λύσεις υπάρχουν για κάθε πιστό νέο...
Καλή σταδιοδρομία και ανεξαρτησία εύχομαι στα παιδιά.

 
Poyet401
17 Ιουν 2019 09:52

Αρθούρος άντε να βάλουμε κανέναν ρασοφόρο υπουργό παιδείας να έρθεις στα ίσια σου. Σε ποια εποχή ζεις; Σαν να έμεινες πολύ πίσω. Και καλό θα ήταν η εκκλησία να μην μπερδεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν. Φτάνει πια με αυτή την υποκρισία

 
Ιωάννης Τάτσης
17 Ιουν 2019 13:31

Απαντήσεις σε κάποια σχόλια:

1. Πράγματι πολλοί Διευθυντές δεν έγραφαν το θρήσκευμα στα Απολυτήρια κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου. Το επιχείρημά τους ήταν ότι δεν το έβρισκαν στα Πιστοποιητικά Γέννησης των μαθητών, όπου πράγματι δεν αναγράφεται. Έπρεπε (και πρέπει) όμως να αναζητήσουν μέσω ΚΕΠ ή απευθείας στους Δήμους τις Ληξιαρχικές Πράξεις Γέννησης των μαθητών όπου αναγράφεται το θρήσκευμα. Σε κάθε περίπτωση η αμέλεια κάποιων Διευθυντών δεν είναι κανόνας ούτε διάταξη νόμου.
2. Το θρήσκευμα δεν αναγράφεται στις ταυτότητες. Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά νομικά επιχειρήματα της Ένωσης Αθέων στη συζήτηση που έγινε στο ΣτΕ για την υποστήριξη του αιτήματος μη αναγραφής του θρησκεύματος και στα Απολυτήρια. Και στο άρθρο έγραψα και εδώ επαναλαμβάνω, γιατί δεν ανέμενε ο Υπουργός την δικαστική απόφαση για το θέμα; Ασφαλώς υπάρχουν πλείστα άλλα νομικά επιχειρήματα που αποδεικνύουν τη διαφορά στην αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και στα απολυτήρια. Αλλά δεν επαρκεί εδώ ο χώρος για τέτοια ανάλυση.
3. @Γιάννης Μαλλιαρός. Πράγματι ο Ανδρέας Λοβέρδος ρύθμισε στο παρα πέντε των εκλογών του 2015 το ζήτημα των απαλλαγών από τα Θρησκευτικά. Μόνο που η εγκύκλιος που τότε εκδόθηκε παρέμεινε μέχρι σήμερα σε ισχύ και δεν άλλαξε ούτε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και τούτο γιατί η εγκύκλιος αυτή με τις επιμέρους διατάξεις της αποτελούσε αναγκαία συμμόρφωση της Διοίκησης (εν προκειμένω του Υπουργείου Παιδείας) στην τελεσίδικη απόφαση 115/2012 του Διοικητικού Εφετείου Χανίων.
4. @Ι. Κοντογιαννης τεως δ/ντης Λυκειου. Αν και διαφωνώ πλήρως με το σκεπτικό σας και την αναγκαιότητα γενικευμένης μη αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια, όπως ζητά άλλωστε και η Ένωση Αθέων, ζήτημα πάντως για το οποίο αναμένεται απόφαση του ΣτΕ, θα συμφωνήσω με τη φράση σας: «Αρκει μια υπευθυνη δήλωση να προσθέτει κανείς σε δημόσιο έγγραφο ότι θέλει?». Μόνο που το ερώτημα καλείται να απαντήσει το Υπουργείο Παιδείας. Εάν δεν το πράξει, μέσω της νομικής του υπηρεσίας, ίσως χρειαστεί και για το ζήτημα αυτό να αποφανθεί το ΣτΕ…
5. @Περαστικός. Η ρύθμιση αφορά και τα απολυτήρια Γυμνασίου, Επιπλέον δεν μπορεί, όπως αντιλαμβάνεσαι, να γίνεται προσθήκη στοιχείων «με έναν στυλό πάνω» στο Απολυτήριο.

Άποψή μου είναι ότι αν δεν λυθεί το θέμα από την επόμενη κυβέρνηση με κατάργηση αυτής της απόφασης Γαβρόγλου είναι πολύ πιθανό να αποφασίσει και γι΄ αυτό η Δικαιοσύνη (όπως έχει ήδη γίνει για το περιεχόμενο του μαθήματος των Θρησκευτικών και για το ζήτημα των απαλλαγών).

 
ΠΚ
17 Ιουν 2019 15:38

Κάνετε προεκλογική φασαρία ή απλά δεν γνωρίζετε τις Υπουργικές Αποφάσεις.
Πάρτε μία απόφαση της Γιαννάκου (Αριθμ. 80033/Γ2/4-8-2006) από το μακρινό 2006 που στο άρθρο 9 αναφέρει: "Στοιχεία που δεν αναγράφονται στις ταυτότητες ή τα πιστοποιητικά γέννησης δεν καταχωρίζονται στα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα εκτός και αν δηλώνονται με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 των γονέων ή του κηδεμόνα του μαθητή".
Παρακαλώ να διορθώσετε το άρθρο σας και όπου Γαβρόγλου να αναφέρετε Γιαννάκου!
13 χρόνια μετά το θυμηθήκατε! ΕΛΕΟΣ!

 
Poyet401
17 Ιουν 2019 17:55

Έπρεπε (και πρέπει) όμως να αναζητήσουν μέσω ΚΕΠ ή απευθείας στους Δήμους τις Ληξιαρχικές Πράξεις Γέννησης των μαθητών όπου αναγράφεται το θρήσκευμα.

Φαντάζομαι κάνεις πλάκα, ε; Με ποιο νόμο θα ψάξει ο διευθυντής όλα αυτά που λες; Ότι του καπνίσει λέει ο καθένας!

 
Δον Κιχώτης
17 Ιουν 2019 18:26

Να καταργηθεί η ειδικότητα του Θεολόγου και να εγγραφούν τα παιδιά - κατά την κρίση των γονέων τους - στο Κατηχητικό. Οι ώρες των Θρησκευτικών να διατεθούν για Γυμναστική. Έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη!...

 
Στράτος
17 Ιουν 2019 18:47

Εφόσον με τις αποφάσεις του (ΦΕΚ) για τους τίτλους σπουδών (απολυτήρια κλπ) ο Κ. Γαβρόγλου διατήρησε το θρήσκευμα στα στοιχεία που αναγράφονται, προφανώς η αναγραφή του στοιχείου είναι υποχρεωτική. Δεν νοείται απολυτήριο με συμπληρωμένα πεδία κατ' επιλογήν των γονέων! Τότε μερικοί γονείς μπορεί να ζητήσουν να μην αναγράφεται ο Γενικός Μέσος Όρος επειδή είναι χαμηλός και εκτίθεται το παιδί τους!!!
Επιπλέον, αν δεν είναι (ήταν) υποχρεωτική η αναγραφή του θρησκεύματος, τότε γιατί προσέφυγε στο ΣτΕ η ένωση αθέων;
Και το κυριότερο. Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις μέρες με βάση το θρήσκευμά τους οι μουσουλμάνοι μαθητές της Θράκης θα εισαχθούν στα ΑΕΙ με ειδικό ποσοστό. Αυτό το προνόμιο γιατί δίνεται με βάση το "προσωπικό δεδομένο" του θρησκεύματος; Ή μήπως το πιστοποιητικό γέννησης των μουσουλμάνων αναγράφει το θρήσκευμα;
Υπάρχουν βέβαια και άλλα "προνόμια" που δίνονται σε μαθητές άλλων θρησκευμάτων και δογμάτων με βάση το θρήσκευμα (π.χ. απουσίες που δεν λαμβάνονται υπόψη σε μέρες θρησκευτικών εορτών τους).

Ο Νίκος Φίλης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο τελευταίο μεγάλο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΠΕΘ, την Μεγάλη Εβδομάδα, ζήτησε από τον Γαβρόγλου να μην γράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια επειδή δεν γράφεται ούτε στις ταυτότητες. Τότε ο Γαβρόγλου δεν του απάντησε τίποτε. Τώρα του κάνει το χατήρι. Συντροφική συμφωνία με κοινό στόχο...

 
Κ.Κ
17 Ιουν 2019 18:50

@Δον Κιχώτης
Να καταργηθεί η ειδικότητα των Γυμναστών και τα παιδιά να πηγαίνουν στα γυμναστήρια. Τόσα υπάρχουν.
Οι ώρες να δοθούν στους Θεολόγους ή μάλλον να τους ανατεθεί η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα πίστεως.
ΧΑ,ΧΑ,ΧΑ...
Έτσι θα το πάμε τώρα Δον Κιχώτη;

 
Αρθούρος
17 Ιουν 2019 19:32

Προς Poyet και Δον Κιχώτη.Φαίνεται ότι ζείτε ακόμα στην εποχή του κομμουνισμού όπου διώκονταν οι πιστοί κι όπου έζησε ο μεγαλύτερος ομολογητής του 20ού αιώνα άγιος Λουκάς επίσκοπος Κριμαίας,καθηγητής-χειρουργός Ιατρικής και παρασημοφορημένος με το βραβείο Στάλιν,χήρος-πατέρας τεσσάρων παιδιών και θεραπευτής χιλιάδων ασθενών,αλλά διωγμένος βάναυσα από το κομμουνιστικό καθεστώς που δυσφορούσε όταν έβλεπε ρασοφόρους.Αλλά αυτοί νικήθηκαν,όχι ο Χριστός.
Εσείς είστε πίσω.Ζείτε στο 18ο αιώνα,πιό πούροι κι από τους Γάλλους επαναστάτες που σήμερα ως καλοβολεμένοι υλιστές χωρίς Χριστό,ψηφίζουν Λεπέν.Η ιστορία προχώρησε και οι Διαφωτιστές,αφού πέτυχαν σε πολλούς τομείς,αναγκάστηκαν να ρίξουν νερό στον οίνο τους.Η Εκκλησία πάντα θα μπερδεύεται εκεί που δεν τη σπέρνουν και θα έχει μάρτυρες όπως το Χρυσόστομο Σμύρνης το 1922.Εκεί που το ελληνικό κράτος,αποδεικνύεται λίγο και παράλυτο,όπως σήμερα,θα είναι εκεί.Γιατί ο καπετάνιος φεύγει τελευταίος από το πλοίο.Οι δειλοί πολιτικοί-εργαλεία της κάθε εξουσίας, φεύγουν πρώτοι σηκώνοντας τους ώμους,λέγοντας ότι έπραξαν ό,τι ήταν δυνατό,αν και θεράπευσαν μόνο τα εύκολα,αυτά που ο δύστυχος λαός δήθεν νόμιζε ότι ήθελε.
Δε λύνονται μόνο με υλισμό κύριε Δον Κιχώτη οι ανθρώπινες υποθέσεις.Και οι νέοι χωρίς Χριστό του παρελθόντος,έγιναν οι παράλυτοι γονείς του σήμερα που θα κρίνουν όπως λέτε αν θα πάνε τα παιδιά τους στο Κατηχητικό.Και τα λέτε σήμερα αυτά,που οι 100 και πλέον μητροπολίτες μας και των δύο συνόδων είναι διδάκτορες,μεταπτυχιακοί,με δύο πτυχία και ξενόγλωσσοι,στην πλειονοψηφία τους.Που ζείτε κε Δον Κιχώτη;Στο 1960-70;

 
19 και σήμερα
18 Ιουν 2019 09:28

Ο λαός διωρθώνει τα λάθη του, η πρώτη φορά αριστερά θα είναι και η τελευταία.

 
I. Koντογιαννης
18 Ιουν 2019 10:12

@Τάτσης
Γιατι κ. Τάτση αναφέρεστε με αυτό το απαξιωτικό υφος στην ενωση Αθέων λες και ειναι μιάσματα. Εσεις πιστός αυτοί άθεοι. Ποιος λέει οτι εσεις έχετε το δίκηο και οχι αυτοί. Μην πρέπει να παρουν και την αδεια σας για να υπάρχουν. Θα το συνηθίσετε. Η Ευρωπαϊκη ένωση δεν ειναι μονο ευρώ έχει και τέτοια.

 
Εκπαιδευτικός
18 Ιουν 2019 11:54

Μάλλον δεν γνωρίζετε ότι η εν λόγω εγκύκλιος (υπουργική απόφαση) υφίσταται από πέρυσι (σχ. έτος 2017-2018) και όλοι μαθητές όπως και οι γονείς τους είναι ενήμεροι. Στο Γενικό Λύκειο όπου εργάζομαι, έχει κατατεθεί προ τετραμήνου αίτηση κηδεμόνα για αναγραφή του θρησκεύματος.

 
18 ετών
18 Ιουν 2019 12:22

Δικαιούμαι να ψηφίσω εδώ και ένα χρόνο.
Είμαι 18 ετών..., ενήλικας.
Στο απολυτήριο μου, θα "δηλώσει" ο "γονέας" μου το θρησκευμά μου;;;
Θα "δηλώσει" ο γονέας μου αν εγώ "πιστεύω" ή όχι;;;
Ευχαριστώ το υπουργείο και την κοινωνία γύρω μου που με βοηθά με τον τρόπο της να πάρω τη σωστή απόφαση.
Να σηκωθώ να φύγω μόλις μπορώ...

 
VIP
18 Ιουν 2019 12:31

Πολυ σωστα δεν αναγραφεται το θρησκευμα στα απολυτηρια. Ειναι προσωπικο δεδομενο και επισης υπο δεδομενες συνθηκες μπορει να αποτελεσει στοιχειο που πιθανως να προκαλεσει εκδηλωσεις ρατσισμου (π.χ. χριστιανος σε μουσουλμανικο περιβαλλον, η μουσουλμανος σε χριστιανικο περιβαλλον).
Παντως εδω και χρονια δεν αναγραφεται, απλως τωρα το υπουργειο το επισημοποιει. Μπραβο του!

 
Εlavde
18 Ιουν 2019 18:19

Πάντως στο δικό μας γυμνάσιο ζητήθηκαν οι υπεύθυνες δηλώσεις και οι περισσότεροι,9 στους 10, ζήτησαν να αναγράφεται το θρήσκευμα στο απολυτήριο. Και μάλιστα αυτό ισχύει από περισυ.

 
πάκης
18 Ιουν 2019 18:31

Ο υπόλοιπος κόσμος ασχολείται με το διάστημα με τεχνολογίες και εδώ κάποιοι ασχολούνται με την αναγραφή θρησκείας στα απολυτήρια ....

 
ΚΜ
18 Ιουν 2019 20:33

Πολύ κακό για το τίποτα...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.