Κριτήρια αντιστοίχισης Τμημάτων Σχολών Μηχανικών με Τμήματα Πολυτεχνικών Σχολών

Κ. Γαβρόγλου: Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί η απόφαση των δύο υπουργείων για τα κριτήρια

21/06/2019

Άκουσε το άρθρο

Το γραφείο του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέληξε στα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται ώστε ένα τμήμα Σχολής Μηχανικών να θεωρηθεί αντίστοιχο με Τμήμα Πολυτεχνικής Σχολής σύμφωνα με το άρθρο 66 του ν. 4610/2019.

Τα κριτήρια έχουν ως εξής:  

Τμήματα μηχανικών Πανεπιστημίων θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις, προκειμένου να θεωρούνται αντίστοιχα με Τμήματα Πολυτεχνικής Σχολής και να απονέμουν διπλώματα μηχανικών.

α. Το πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου να είναι πενταετές.

β. Το περιεχόμενο σπουδών και επομένως και ο τίτλος του διπλώματος που απονέμεται να αντιστοιχεί σε βασική ειδικότητα μηχανικού.

γ. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

δδ) η απόκτηση γνώσεων ως προς τη μεθοδολογία λύσεων προβλημάτων και τη μεθοδολογία ανάλυσης, σύνθεσης και σχεδιασμού συστημάτων και εφαρμογών

εε) η ανάπτυξη ερευνητικών ικανοτήτων

δ. Στο πρόγραμμα σπουδών προβλέπεται η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον σε αντικείμενο συναφές με τα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος .

ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.

στ. Το Τμήμα να έχει οργανωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια στα οποία θα γίνεται η εκπαίδευση στα γνωστικά αντικείμενα του μηχανικού.  

Η τήρηση των προϋποθέσεων της παρ. 1 πιστοποιείται βάσει του εγκεκριμένου από την οικεία Σύγκλητο προγράμματος σπουδών και βεβαίωση της Συγκλήτου για την ύπαρξη των αναγκαίων υποδομών για τη λειτουργία των εργαστηρίων.Η επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019 (Α΄ 70), προκειμένου να υποβάλει την πρότασή της προς τους αρμόδιους υπουργούς, μπορεί να ζητά και κάθε άλλο πρόσφορο αποδεικτικό μέσο για την πιστοποίηση των ως άνω προϋποθέσεων, αν κρίνει ότι το πρόγραμμα σπουδών και η βεβαίωση Συγκλήτου δεν επαρκούν.

Τις επόμενες ημέρες , ανακοίνωσε ο Κ. Γαβρόγλου, θα υπογραφεί η απόφαση των δύο υπουργείων για  τα παραπάνω κριτήρια και αμέσως μετά θα αποσταλούν οι προσκλήσεις προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να ορίσουν εκπροσώπους στην Επιτροπή της παρ. 3 του άρθρου 66 του ν. 4610/2019.   

Το γραφείο του υπουργού Παιδείας τονίζει στην ανακοίνωση ότι  “θεωρεί ότι η ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών βάζει ένα οριστικό τέλος στις σπουδές μηχανικών δύο ταχυτήτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση και θέτει γερά θεμέλια για την ουσιαστική αναβάθμιση όλων των Σχολών σε Επιστήμες Μηχανικών στην Επικράτεια”.

Σχόλια (27)

THOMAS
|

Ap
Τα ΤΕΙ είναι 4ετη και Ισότιμα με τα Παν/μια, Στην Ευρώπη τα έχουν Δηλωμένα από το 1992 ως Παν/κα Ιδρύματα που δίνουν BACHELOR 240 ECTS,
Εσείς συγκρίνετε τα ΤΕΙ με σχολές κατώτερου Επιπέδου όπως 2ετες ακαδημίες που δώσανε παραπάνω μαθήματα και καλά κάνανε αφού ήταν κατώτερα Ιδρύματα ,

Ισοτιμία έχουμε , την κατάργηση του παράνομου διαχωρισμού ΠΕ ΤΕ θέλουμε,
Δηλαδή δεν έχω καταλάβει έχουμε 240 ECTS και με τα μαθήματα που θέλουν να δώσουμε πόσο θα φτάσουμε 280 ECTS ? οι ΠΕ εχουν μονο 240 ECTS θα πρέπει να δώσουν και αυτοί μετά μαθήματα για να μας φτάσουν....................................

Ap
|

@@THOMAS
Παρόλα αυτά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτή τη πρόταση για ισοτιμηση. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί είστε τόσο αρνητικοί; Και με τις 2ετες ακαδημίες τους έστειλαν να περάσουν 25μαθηματα για να ισοτιμηθουν με τους 4ετεις. Το ίδιο έκανε και με τους μηχανικούς ΤΕ που τους λέει να πάνε να δώσουνε μαθήματα. Το μόνο κακό είναι ότι θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν κάποια μαθήματα από μεταπτυχιακο συναφούς αντικειμένου.

@THOMAS 23 Ιουν 2019 21:51
|

Ότι κάνανε οι προηγούμενοι το συνέχισε και το ΣΥΡΙΖΑ ποια η διάφορα; Απλά το ΣΥΡΙΖΑ μας δούλευε με Αριστερή νοοτροπία

@ @@Αποφοιτος τει αθηνας 24 Ιουν 2019 09:53
|

Δεν προτείνουν, εφαρμόζουν τον νόμο. Δηλαδή μας λες ότι σε μια εταιρεία παραιτείται ο προϊστάμενος, οπότε σύμφωνα με τη λογική σου το τμήμα δεν κάνει τίποτα μέχρι να έρθει ο καινούριος προϊστάμενος. Άντε να σας προσλάβουνε εσάς και να προκόψουνε οι εαταιρείες.

Δ.ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
|

Ευτυχώς είναι μόνο πρόταση και όχι νόμος......

Καλύτερα ας μην έκανε καμία πρόταση

@@Αποφοιτος τει αθηνας
|

Aυτοί που αποχωρούν, αφού δεν νομοθέτησαν όταν έπρεπε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ στους επόμενους.

@THOMAS
|

"Παραπεταμένους Αποφοίτους ΤΕΙ από όλες τις Προηγούμενες Κυβερνήσεις" είναι ολόκληρη η πρόταση για να μην κοροϊδευόμαστε, και επειδή εσένα σε δουλεύανε ψιλό γαζί αυτό θα πρέπει να συνεχίσει και με τους επόμενους, πολύ ωραία μπράβο στο μυαλό που κουβαλάτε.

@Αποφοιτος τει αθηνας
|

Μπαίνει το YAVUZ να κάνει γεώτρηση στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα και ζητάμε από τους γείτονες να μεταθέσουν την κίνησή τους για μετά τις εκλογές, διότι οποία κίνηση και να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση ως αντίδραση θα είναι Αντισυνταγματική αφού θα είναι μετά την προκήρυξη των Εθνικών εκλογών,
τι είναι αυτά που λέτε τι είναι αυτά που γράφετε .Καληνύχτα.

@ @Φοιτητής πολυτεχνικης σχολής μηχανικών παδα
|

Μπορεί να είναι πιο πολυτεχνική από άααααααλλλλλλες πολυτεχνικέ σχολές, αυτό να το έχεις στο κεφάλι σου.

THOMAS
|

@Φοιτητής22 Ιουν 2019 18:21
Είχανε την εντύπωση ότι δίνοντας το GRECOMASTER θα κάνανε περίπατο στις Εκλογές άλλα δεν τους βγήκε και τώρα ψάχνουν για ψήφους από τους Παραπεταμένους Αποφοίτους ΤΕΙ κλπ............................

Φοιτητής
|

Ναι, όντως καθυστέρησε πάρα πολύ το θέμα ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει καιρό τώρα. Φαίνεται πως ο υπουργός δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για να γίνει πολυτεχνική στο ΠΑΔΑ αλλά αυτά που έκανε μέχρις στιγμής (5ετή + καταγραφή κριτηρίων αντιστοίχησης) είναι προεκλογικά. Απ΄ότι φαίνεται πετάει το μπαλάκι στην επόμενη κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί να αποφασίσει αφού οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες.

νεούδι
|

Εγώ το νεούδι θελω να τελειωσω γρηγορα και να παω να δουλέψω
μας κοροιδεύει ο Υπουργός ,θελει τις ψηφους μας ...τιποτα δεν θα γίνει ολα ειναι θεατρο , μην τον πιστευετε

Εαν ηθελαν θα το εκαναν απο την ιδρυση του αλλα δεν ηθελαν και δεν θέλουν

Εαν αρχισουν τα προβληματα ... καταληψεις κ.λ.π εγω ειμαι ετοιμος να ξαναδωσω για να μπω στο πολυτεχνειο ηη απουδηποτε αλλου

καληνυχτα σας

Έλλην
|

Οι παραπάνω προυποθέσεις αντιστοίχησης πληρούνται απο τις ήδη υπάρχουσες πολυτεχνικές σχολές που υπάρχουν ανα την ελλάδα και έχουν αντιστοίχηση?

asxetos
|

Εξαιρετικός ο απερχόμενος Υπουργός.
Κριτήριο ε)
ε. Τουλάχιστον το 80% των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος να έχει γνωστικό αντικείμενο σε αντικείμενα μηχανικού.
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών μετά από τη μετονομασία με το νόμο Γαβρόγλου.
12 μέλη ΔΕΠ από τα οποία 3 Χημικοί Μηχανικοί, 1 από Τμήμα Περιβάλλοντος Αιγαίου (4ετές), 2 Βιολόγοι, 4 Φυσικοί, 1 Μαθηματικός και 1 από ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής.
Είναι τα νέα μαθηματικά Γαβρόγλου το 80% του 12 είναι περίπου 3!!!!!.
Όσο για τα γνωστικά αντικείμενα των μελών ΔΕΠ αν είναι μηχανικού άστο καλύτερα;;;

K. V.
|

Δεν γνώριζα ότι το ΤΕΙ Αθήνας έβγαζε και συνταγματολογους.

@Φοιτητής πολυτεχνικης σχολής μηχανικών παδα
|

Γράφε καλύτερα από τώρα για να συνηθίζεις, Φοιτητής 4ετούς σχολής μηχανικών Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και άσε τους μαξιμαλιστικούς στόχους (που έλεγαν και πηγές του Υπουργείου παλαιότερα) των 5ετών. Μας τελείωσαν ... Απλά έμειναν από λάστιχο ...

@Αποφοιτος τει αθηνας
|

Το κράτος λειτουργεί. Η προκυρηξη εκλογών μόνο τις προσλήψεις απαγορευει, όλες οι υπόλοιπες υπουργικές πράξεις εκτελούνται κανονικά

Παδα
|

Μα καλά αυτός ο άνθρωπος άφησε τόσο σημαντικά θέματα τελευταία στιγμή ;
Ενώ προχώρησε γρήγορα στο θέμα του ΠΑΔΑ τα πενταετή τα άργησε πολύ.
Όντως οι διαδικασίες που εκκρεμούν είναι χρονοβόρες και όποιος βγει μετά τις εκλογές μπορεί να καθυστερήσει ή και αν θέλει μπορεί να τις παύσει.
Είναι κρίμα που ο υπουργός άφησε ίσως και για προεκλογικούς λόγους την ολοκλήρωση των πενταετών σπουδών με την αντιστοίχιση τους στις αντίστοιχες πολυτεχνικές σχολές.
Ας δεσμευτούν τουλάχιστον οι επόμενοι να συνεχίσουν

Ανεξάρτητος
|

Προς τον κ. Γαβρόγλου και το επιτελείο του.
Τα έχετε σαρώσει όλα. Μέσα σε μία νύχτα βαφτίσατε τα ΤΕΙ σε ΑΕΙ και συνεχίζετε ακάθεκτοι το μεγαλειώδες σας έργο βαφτίζοντας τα σε Πολυτεχνικά τμήματα. Αναρωτιέται κανείς αν όλα αυτά τα είχατε σχεδιάσει, τα σκεφτήκατε στην πορεία μετά από πολύ "ώριμη σκέψη" και μεταμεσονύχτιες διαβουλεύσεις.

Συγχαρητήρια για τις αποφάσεις σας που πάντα στοχεύουν στην βελτίωση της παιδείας.

@Φοιτητής πολυτεχνικης σχολής μηχανικών παδα
|

Εγώ που ειμαι και φετινός γιατι βλέπω προβληματα .......!!!!!! κατι μυρίζει πολυ ασχημα γιατι νιωθω οτι θα μπουμε σε περιπέτειες μέγαλες περιπέτειες....

γιατι στο υπνο μου βλέπω συνεχως μεγαλες μπαλες με σανό .... δεν ξέρω

ΥΓ Μην γραφετε '' Φοιτητής πολυτεχνικης σχολής μηχανικών παδα '''δεν υπάρχει ακομη ...

καληνυχτα

@Gazetta
|

Aυτό δεν το εχει καταλαβει κανείς ακόμη ....τι θέλει να πεί ο ποιητής ......

Φοιτητής
|

@@Σχολιαστες υπέρ "Εφαρμοσμενων επιστημών"
Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος κανενός, νομίζω ότι αυτή είναι μία διαδικασία η οποία μπορεί να πάρει πολύ καιρό, ίσως και μήνες, αφού θα έχει βγει κυβέρνηση η ΝΔ. Είναι πιθανό να ναυαγήσει. Τι να πω.

Αποφοιτος τει αθηνας
|

Ευσεβείς πόθοι η πολυτεχνικη σχολή. Άκυρες και αντισυνταγματικες, οι όποιες πραξεις έγιναν μετα την προκηρυξη των εκλογων.

@Σχολιαστες υπέρ "Εφαρμοσμενων επιστημών"
|

Θα ήθελα κάποιος να σχολιάσει από τους ένθερμους και γεμάτους σιγουριά υποστηρικτές μετατροπής του ΠαΔΑ σε "Εφαρμοσμένων Επιστημών" πως το ΠαΔΑ στις 08/07 και ώρα 00.01 θα μετατραπεί σε Εφαρμοσμένων Επιστημών καθώς φήμες λένε ότι προχωράει ολοταχώς σε ίδρυση Πολυτεχνικής σχολής..

Φοιτητής πολυτεχνικης σχολής μηχανικών παδα
|

Άλλο βήμα πιο κοντά στην πολυτεχνοποιηση, άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην δικαίωση.

ό,τι προλάβουμε
|

έπρεπε να προκηρυχθούν εκλογές για να δουλέψει το επιτελείο;;;

Gazetta
|

αριθμός μελών ΔΕΠ????

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ