Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι λένε οι απόφοιτοι των ΤΕΙ για την πρόταση «Γαβρόγλου» για την ισοτιμία των πτυχίων τους με των Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 21/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κος Κωνσταντίνος Γαβρόγλου και η ελληνική κυβέρνηση, με απόλυτα σαφή τρόπο μας έδειξαν για ακόμα μια φορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους αποφοίτους των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Τεχνολογικού Τομέα της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος Αποφοίτων Τ.Ε.Ι. Αθήνας και Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. κατέθεσε αιτήματα συνάντησης προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου (Αρ. Πρωτοκόλλου: 56834/10-04-2019) και την Υφυπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κα Τζούφη Μερόπη (Αρ. Πρωτοκόλλου: 50761/02-04-2019), τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα αναπάντητα, παρ’ όλο που το εν λόγω ζήτημα αφορά πάνω από 400.000 ακαδημαϊκούς πολίτες και συνιστά ζήτημα δικαιοσύνης και ισονομίας, ο κος Γαβρόγλου και η υφιστάμενη κυβέρνηση προέβη ερήμην μας, με παντελή έλλειψη δημοκρατισμού και χωρίς καμία διάθεση διαλόγου μαζί μας, σήμερα 21/06/2019 και δύο περίπου εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, στην ανακοίνωση μιας παράλογης και αντισυνταγματικής πρότασης περί αντιστοίχισης των πτυχίων των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των Α.Ε.Ι. Π.Τ..

Έχουμε πολλάκις τονίσει, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ότι τα Α.Ε.Ι. Τ.Τ., κυρίως βάσει του άρθρου 16 παρ. 5 του Συντάγματος, των νόμων 2916/2001, 3549/2007, 4009/2011 και 4485/2017, του European Qualifications Framework (EQF) και των διεθνών κατηγοριοποιήσεων της UNESCO (ISCED 2011) είναι απολύτως ισότιμα με τα Α.Ε.Ι. Π.Τ. και οι απόφοιτοί τους δεν χρήζουν σε καμία των περιπτώσεων ειδικής αντιμετώπισης και ειδικών διαδικασιών αντιστοίχισης. Αντ’ αυτού, ο κος Γαβρόγλου και το επιτελείο του, παραβλέποντας προκλητικά τόσο την εθνική νομοθεσία όσο και τα διεθνή πρότυπα, προχώρησαν σε αυτού του είδους την άδικη αλλά και προσβλητική για το ακαδημαϊκό κύρος 400.000 επιστημόνων πρόταση.

Κατά το παρελθόν, σε οποιαδήποτε μετατροπή του status ενός ιδρύματος όπου παρέμενε αμετάβλητη η εκπαιδευτική βαθμίδα, ουδέποτε κλήθηκε απόφοιτος να δώσει μαθήματα, ακόμα και όταν η διάρκεια σπουδών διέφερε! Στην περίπτωσή μας πρόκειται για απόφοιτους τετραετούς φοίτησης (240 ECTS), Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, του επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Είναι λοιπόν παράλογη και εκτός συνταγματικών πλαισίων η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας να καθίσουμε πάλι στα έδρανα και να υποβληθούμε σε αυτού του είδους την διαδικασία, προκειμένου να αντιστοιχίσουμε τα πτυχία μας με πτυχία ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας (βάσει νόμου και EQF), ίσης διάρκειας και ισάριθμων ECTS!

Μολονότι το Υπουργείο Παιδείας είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του στις 14-09-2018 ότι  «Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018…Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου», με την σημερινή του πρόταση, όχι μόνο αγνοεί την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά επιχειρεί την ευθεία και απροκάλυπτη καταστρατήγησή της.

Τέλος, καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση για παντελή έλλειψη διαλόγου και για διάθεση παραβίασης, τόσο του ελληνικού συντάγματος και της ελληνικής νομοθεσίας, όσο και των ευρωπαϊκών συμφωνιών και πρακτικών.  Ευρωπαϊκές πρακτικές με τις οποίες η Ελλάδα έχει συναινέσει διά της δηλώσεως των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. ως “Academically Oriented” και ως απολύτως ισότιμων των Α.Ε.Ι. Π.Τ.. Ως εκ τούτου, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να αποσύρει ή να τροποποιήσει ΑΜΕΣΑ την σημερινή (21-06-219) πρόταση που ανακοίνωσε για την αντιστοίχιση των πτυχίων των Α.Ε.Ι. Τ.Τ. με τα πτυχία των Α.Ε.Ι. Π.Τ.. Ταυτοχρόνως, εμμένουμε στην πρότασή μας, όπως την έχουμε αποστείλει στον κο Γαβρόγλου στις 18-04-2019.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ Α.Ε.Ι. ΠΕΙΡΑΙΑ Τ.Τ.

Η Διοικούσα Επιτροπή

Βίκτωρ Πολίτης
Ιωάννης Λαλαδάκης
Κατερίνα Κουτσουδάκη
Αλέξανδρος Κορόμπας
Μαρία Παναγοπούλου

Σχόλια (13)

 
Μαρία
27 Ιουν 2019 09:38

@ @@Fh27, Τα ΤΕΙ δεν ανήκαν στην Ανώτερη εκπαίδευση πριν το 2001. Και πριν το 2001 υπήρχαν τμήματα που είχαν 4 έτη σπουδών (7+πρακτική) αλλά όπως έχει επανειλημμένα ειπωθεί , σύμφωνα με το Σύνταγμα Ανώτερες σχολές χαρακτηρίζονται όσες έχουν μέγιστη διάρκεια σπουδών τα 3 έτη. Εκεί ανήκαν τα διετή ΚΑΤΕ-ΚΑΤΕΕ. Τα ΤΕΙ από συστάσεως τους είχαν 7 εξάμηνα σπουδών (6+πρακτική) για να καταστεί κάποιος πτυχιούχος. Επίσης σύμφωνα με το ΦΕΚ στο περίγραμμα σπουδών αναφέρονταν ρητά ότι η πρακτική άσκηση "είναι αναπόσπαστο μέρος των σπουδών". Επομένως για άλλη μια φορά το ΤΕΙ ΔΕΝ ήταν Ανώτερα. Το ότι το 2001 αναφέρθηκε ρητά σε νόμο έγινε για να προβλεφθούν άλλα ζητήματα αλλά τελικά δεν λύθηκε κανένα και καλώς έγινε η μετεξέλιξη τους σε Πανεπιστήμια ειδικότερα μετά τις ιδιαίτερα θετικές αξιολογήσεις της ανεξάρτητης ΑΔΙΠ.

 
@ @@Fh
27 Ιουν 2019 07:05

Το 2001 τα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΤΕΙ καταργήθηκαν και στην θέση τους ιδρύθηκαν ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ΤΕΙ. Τα δεύτερα αποτελούν συνέχεια των πρώτων. Κατά τον ίδιο τρόπο πχ τα ΤΕΙ Αθηνας και Πειραια καταργήθηκαν και στην θέση τους ιδρύθηκε το ΠΑΔΑ που αποτελεί συνέχεια τους. Είναι υποκριτικό να λέμε ότι τα νέα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν έχουν καμμία σχέση με τα προηγούμενα, και αστείο. Ας δούμε λίγο την ουσία

 
Μηχανικος ΤΕ
26 Ιουν 2019 11:12

@PE19 Κάνετε μεγάλο λάθος κύριε. Δεν υπάρχουν τεχνολόγοι πουθενά στον κόσμο. Παντού είμαστε μηχανικοί εκτός από την ίδια μας την χώρα. Πολύ καλά έγινε που έγινε ένα βήμα προς την ισοτιμηση πτυχίων

 
Πτυχιούχος ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
24 Ιουν 2019 13:38

Το θέμα είναι τώρα η Nέα Δημοκρατία που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση τι πρόταση έχει και εάν έχει βεβαίως .
Ο Υπουργός κατέθεσε την δική του πρόταση που προσωπικά μου προκαλεί πολλά ερωτηματικά και ενστάσεις αλλά είναι μία πρόταση.
Η Ν.Δ. λοιπόν αν θέλει να είναι αξιόπιστη προς τους 400.000 αποφοίτους και τις οικογένειές τους θα πρέπει σύντομα να φέρει και βεβαίως προ εκλογών την δική της ολοκληρωμένη πρόταση για να μπορούμε και εμείς να αποφασίσουμε έχοντας σφαιρική άποψη προς τα πού θα καταλήξουμε στις εκλογές.
Δυστυχώς η Ν.Δ. μέχρι στιγμής ή μας αγνοεί ή μας κοροϊδεύει ,οπότε έχει πεδίο λαμπρό μπροστά της ώστε να μας αποδείξει το αντίθετο.
Φυσικά ο σύλλογος αποφοίτων ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά πιστεύω θα κάνει τα δέοντα ώστε και Ν.Δ. αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση να δεσμευθούν (προεκλογικά) για το θέμα αυτό, μιας και τώρα έχουμε στα χέρια μας την πρόταση της κυβέρνησης .

 
@@Fh
23 Ιουν 2019 22:00

"τα ΤΕΙ <<δεν>> έχουν μετονομαστει κι αυτά σε Πανεπιστήμια" τα ΤΕΙ έχουν καταργηθεί αν διάβασες τους νόμους και στη θέση τους ιδρύθηκαν άλλα ιδρύματα

 
ΧΨΖ
23 Ιουν 2019 20:05

Θα επιληφθεί του θέματος η επόμενη κυβέρνηση,

 
@Fh
22 Ιουν 2019 20:04

Το ότι όσους έπιασε η πανεπιστημιοποίηση έδωσαν επιπλέον μαθήματα, αυτό δεν είναι άδικο; Είχαν ήδη παρακολουθήσει μαθήματα 240ects και έδωσαν επιπλέον μαθήματα για να πάρουν πτυχίο 240ects. Και δεν αντέδρασε κάνεις τους. Και σχετικά με το σχόλιο σας ότι είναι άδικο να γίνει απευθείας ισότιμηση, να σας πληροφορήσω ότι τα πτυχία ΤΕ και ΠΕ είναι ήδη ισότιμα! Τετραετή bachelor, 240ects και επιπέδου 6. Αν διαφωνείτε, ρωτήστε την Ευρώπη! Το μόνο που διεκδικούν οι απόφοιτοι είναι μετονομασία του τετραετούς τους πτυχίου σε ΠΕ,εφόσον τα ΤΕΙ έχουν μετονομαστει κι αυτά σε Πανεπιστήμια.

 
Χρήστος
22 Ιουν 2019 13:12

Συγχαρητήρια στο σύλλογο! Η σωστή αντιμετώπιση θα ήταν τουλάχιστον τα άτομα που έχουν τελειώσει με το νέο σύστημα, βάσει όσων πολύ σωστά είπατε, να ισοτιμηθούν απευθείας με το νέο πανεπιστήμιο και για τους παλαιότερους που δεν έχουν τόσο τον αριθμό των μαθημάτων, όσο και τα ECTS να δοθεί φυσικά η ευκαιρία, μέσω Λογικών εξετάσεων, να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους. Συγχαρητήρια για άλλη μία φορά σε όλα τα παιδιά του συλλόγου που πιστεύω ότι οι θέσεις τους είναι ξεκάθαρες και σωστές. Είναι απαράδεκτη η στάση του Υπουργού που δεν σας έχει δεχθεί καν. Θεωρώ ότι αν κουνηθείτε νομικά θα κερδίσετε. Υπάρχουν πραγματικά πάρα πολλά άτομα τα οποία θα σας υποστηρίξουν.

 
PE19
22 Ιουν 2019 11:47

Ο απόφοιτος ΤΕΙ είναι απόφοιτος ΤΕΙ δεν είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου. Δεν χρειάζεται να γίνει αυτό που χρειάζεται είναι να έχει σαφή ρόλο και ικανές οικονομικές απολαβές. Η πολιτεία αντί να αποσαφηνίσει το ρόλο των ΤΕΙ ως πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με τεχνολογικό προσανατολισμό τα μετατρέπει σε Πολυτεχνεία ζελεδοποιώντας και τους δύο ρόλους. Δεν χρειάζεται εξίσωση αλλά διαχωρισμός και αποσαφήνιση των ρόλων των Μηχανικών και των Τεχνολόγων.

 
Fh
22 Ιουν 2019 11:13

Γιατι ειναι λαθος το υπουργειο? Ολους οσους επιασε η πανεπιστημιοποιηση, εδωσαν παραπανω μαθηματα και ας μην χρωσταγαν τιποτα απο το παλιο προγραμμα σπουδων. Επιπλεον, με το το πενταετες πλεον αυξανονται και τα μαθηματα. Ενας τελειοφοιτος που θα μπορουσε να εχει τελειωσει, εχει καθυστερησει συνολικα 2 χρονια. Εσεις οι αποφοιτοι γιατι να μην δωσετε παραπανω μαθηματα δηλαδη? Κατευθειαν ισοτιμηση ειναι αδικη. Για πρωτη φορα υπαρχει μεριμνα απο το κρατος για το θεμα. Τοσα χρονια βγαλατε ακρη? Το λιγοτερο που θα μπορουσατε να πειτε ειναι ενα ευχαριστω. Οσοι εχουν μεταπτυχιακα και διδακτορικα ειναι για δικο τους καλο. Δεν τους αναγκασε κανενας. Αν καποιος εχει κανει 2 μεταπτυχιακα πρεπει να υπαρχει παλι αλλη αντιμετωπιση? Οταν καποιος εχει τελειωσει το 5ετες και κανει μεταπτυχιακο παλι θα εχει περισσοτερα ects απο καποιον αλλο. Στην Ελλαδα οι μηχανικοι ειναι 5 ετη καλως η κακως. Αποδεχτειτε το. 15 μαθηματα παραπανω στη χειροτερη δεν ειναι τιποτα. Στην ουσια ειναι το ενα παραπανω ετος.

 
Fh
22 Ιουν 2019 11:12

Γιατι ειναι λαθος το υπουργειο? Ολους οσους επιασε η πανεπιστημιοποιηση, εδωσαν παραπανω μαθηματα και ας μην χρωσταγαν τιποτα απο το παλιο προγραμμα σπουδων. Επιπλεον, με το το πενταετες πλεον αυξανονται και τα μαθηματα. Ενας τελειοφοιτος που θα μπορουσε να εχει τελειωσει, εχει καθυστερησει συνολικα 2 χρονια. Εσεις οι αποφοιτοι γιατι να μην δωσετε παραπανω μαθηματα δηλαδη? Κατευθειαν ισοτιμηση ειναι αδικη. Για πρωτη φορα υπαρχει μεριμνα απο το κρατος για το θεμα. Τοσα χρονια βγαλατε ακρη? Το λιγοτερο που θα μπορουσατε να πειτε ειναι ενα ευχαριστω. Οσοι εχουν μεταπτυχιακα και διδακτορικα ειναι για δικο τους καλο. Δεν τους αναγκασε κανενας. Αν καποιος εχει κανει 2 μεταπτυχιακα πρεπει να υπαρχει παλι αλλη αντιμετωπιση? Οταν καποιος εχει τελειωσει το 5ετες και κανει μεταπτυχιακο παλι θα εχει περισσοτερα ects απο καποιον αλλο. Στην Ελλαδα οι μηχανικοι ειναι 5 ετη καλως η κακως. Αποδεχτειτε το. 15 μαθηματα παραπανω στη χειροτερη δεν ειναι τιποτα. Στην ουσια ειναι το ενα παραπανω ετος.

 
Δημήτρης
22 Ιουν 2019 07:01

1) Οι επιταγές της ΕΕ υπερβαίνουν το Ελληνικό Σύνταγμα.
2) Ο νόμος ΠΟΥΘΕΝΑ δεν λέει για ισοτιμία των νέων αυτών πανεπιστημίων με τα υπάρχοντα.
Αν το παράβλεψα παρακαλώ κάποιος να μου το δείξει. Οχι τους ισχυρισμούς στελεχών
του υπουργείου.
3) Οταν το 1995 υπογράφτηκε η ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΜΠΟΛΟΝΙΑ Η ""γραφική"" ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ την κατάγγειλε, Στην συνθήκη αυτή αναφέρονταν μεταξύ των άλλων και τα εξής <<,,,,,Ομολογημένος στόχος της Ε.Ε. είναι η διαρκής κινητικότητα των εργαζομένων, με λιγότερα δικαιώματα που θα απορρέουν από την πανεπιστημιακή μόρφωση του. “Αυτό μοιραία θα οδηγήσει των απόφοιτο των πανεπιστημίων σε αλλαγή τέσσερις με έξι φορές όχι επαγγέλματος αλλά σταδιοδρομίας” (1).

Οι αλλαγές που θα συμβούν στην ανώτατη εκπαίδευση θα είναι ριζικές. Πλησιάζει το τέλος της εποχής που “το δίπλωμα του πανεπιστημίου αρκούσε για να ασκήσει κανείς ανώδυνα το επάγγελμα του για όλη την ενεργό ζωή του”(1). «Μπορούμε να πούμε ότι τα πτυχία είναι αναλώσιμα και αποτελούν τον πρώτο σπόνδυλο μιας συνεχούς μαθησιακής διαδικασίας. Θα πρέπει να μιλούμε πλέον όχι για επαγγελματική επάρκεια που πιστοποιείται από την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, αλλά από την καθολική επάρκεια (πρβλ. Έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη IRDAD 1994, Λευκή Βίβλο για την Παιδεία κα) “ (1).....>>>>
Ο νόμος Γαβρόγλου εφαρμόζει αυτή την συνθήκη. Και μην σας κοροϊδεύουν η ΝΔ δεν θα τον καταργήσει θα τον διορθώσει προς το χειρότερο ( όπως γίνεται πάντα)
4) Η πρόταση της ΠΑΝΕΠΙΣΤΙΜΟΝΙΚΗΣ για αγώνα για ένταξη των πτυχιούχων μηχανικών στο ΤΕΕ ( το μόνο ΤΕΕ στον κόσμο που δεν είναι κάθετο) απορρίφθηκε από ΠΑΣΟΚ ΝΔ και
ΣΥΡΙΖΑ και αντ΄ αυτής έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί ΑΝΤΙ - ΤΕΕ η περίφημη απόφαση για νομοοργάνωση. Αποτέλεσμα να μείνουμε έξω από όλα τα τεκταινόμενα.
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΑΤΕ!!!

 
Ερώτηση
22 Ιουν 2019 01:58

Η πρόταση του Υπουργού είναι οι απόφοιτοι των ΑΕΙ ΤΤ να δώσουν επιπλέον μαθήματα, να έχουν δηλαδή 270 ects ας πούμε, για να πάρουν ένα πτυχίο 240ects; Με ποια ακριβώς λογική όλο αυτό; Και γιατί τώρα που η βουλή επαψε να νομοθετεί, δυο βδομάδες πριν τις εκλογες; Με ποια ακριβως λογικη γινονται όλα αυτά; Τόσοι απόφοιτοι ΑΕΙ ΤΤ έχουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα πρέπει να δώσουν μαθήματα για ένα bachelor με 240ects;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.