Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Υπάρχουν Κολλέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά και δεν έχουν ακαδημαϊκή αναγνώριση

“Οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση”
Δημοσίευση: 24/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Παρότι στην Ελλάδα  υπάρχουν Κολλέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά, δεν υπάρχει ακαδημαϊκή αναγνώριση, αλλά επαγγελματική".

Αυτό δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, σε ραδιοφωνική εκπομπή,  αναφερόμενος σε ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τόνισε:

 • Το 2009 σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα της UNESCO, μόνο τέσσερις χώρες είχαν απαγορεύσει τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
 • Η Βόρειος Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα.
 • Το 2011 η Βόρειος Κορέα κάλεσε κάποια πανεπιστήμια από την Αμερική και ξεκίνησαν να λειτουργούν.
 • Το 2013 το Μπουτάν σταμάτησε την απαγόρευση και το ίδιο έκανε και το 2017 η Κούβα.
 • Έτσι έχει μείνει μόνο η Ελλάδα. 
 • Οι συνάδελφοι του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν θέλουν τα ιδιωτικά επειδή είναι αριστεροί;
 • Τι πειράζει να έχουμε μη κρατικά; Γιατί να τα εμποδίσουμε;
 • Είναι ιδεοληψίες. Είναι κολλήματα στο μυαλό.
 • Τα παιδιά μας πάνε και σπουδάζουν στη Κύπρο.
 • Μου έχουν πει διάφοροι Αμερικανοί ότι θα θεωρούσαν τεράστια ευκαιρία να σπούδαζαν τα παιδιά τους σε μία φιλοσοφική σχολή που θα ήταν δίπλα στον Παρθενώνα και τους Δελφούς.
 • Είναι το κατάλληλο περιβάλλον για κλασικές σπουδές.
 • Επιπροσθέτως αφού δεν έχουμε, χάνουμε συνάλλαγμα και χωρίζουμε τα παιδιά από τις οικογένειές τους.
 • Το βιώνουν χιλιάδες γονείς και φοιτητές.
 • Ο κ. Τσίπρας έχει επιβάλλει την άποψη του για μη κρατικά πανεπιστήμια στους βουλευτές του.
 • Εμείς δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αμέσως.
 • Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μία απελευθέρωση από το σοβιετικό μοντέλο, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά ξενόγλωσσα μαθήματα στα δημόσια πανεπιστήμια.
 • Επίσης, να οργανώσουμε Summer Schools και Universities, στα πανεπιστήμια της Κρήτης, του Αιγαίου και του Ιονίου.
 • Να συνδυάζουν οι φοιτητές τα μαθήματά τους με τις διακοπές τους.
 • Όπως και να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία των ελληνικών με γνωστά ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια για κοινά πτυχία.
 • Το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μέσω της σύνδεσής του με την αγορά, έχει δημιουργήσει 25 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
 • Είναι ένας πόλος ανάπτυξης.
 • Οι φοιτητές δεν σπούδαζαν απλά μηχανική, αλλά δούλευαν πάνω στο αντικείμενό τους, είχαν μία περίοδο μαθητείας και εξοικείωσης.
 • Αυτά τα έχουμε… κόψει στην Ελλάδα.
 • Λέμε ότι θα μολύνουμε τα πανεπιστήμια με επιχειρήσεις, ενώ όλα αυτά θα δίνουν πρόσθετες δεξιότητες στα παιδιά μας.

Συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια

“Εμείς πιστεύουμε ότι οι συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με Πανεπιστήμια έπρεπε να γίνουν με αξιολόγηση” δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ και σημείωσε:

 •  Αυτό δεν μας το είπε η αξιολόγηση ή κάποια κριτήρια, κάποιες, όμως, αποφάσεις ενός υπουργού.
 • Μάλιστα όλα αυτό έγινε με νομοθετικές τροπολογίες, οι 12 εκ των οποίων -νομίζω- ήταν και εκπρόθεσμες.
 • Πλέον έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα.
 • Αυτά τα έχει κληρονομήσει και η επόμενη κυβέρνηση.
 • Εμείς θέλουμε να υπάρχει η αξιολόγηση και στα ανώτατα ιδρύματα, για να είναι το βασικό μας εργαλείο λήψης αποφάσεων».

Σχόλια (50)

 
Απόφοιτος ΑΕΙ ΤΤ
24 Ιουν 2019 15:51

Τελικα, μόνο τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια τους νοιάζουν. Να λυθεί το πρόβλημα των κολλεγίων, αλλά να λυθεί και με δίκαιο τρόπο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πτυχιούχοι του τεχνολογικού τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας.

 
Apostolos
24 Ιουν 2019 15:53

Κύριε Χατζηδάκη τολμήστε και προχωρήστε στην θεσμοθέτηση 3ετων προγραμμάτων 1ου κύκλου στα Πανεπιστήμια όπως έχει κάνει και η Σουηδία, και δώστε πλήρη ακαδημαϊκά δικαιώματα στα πτυχία Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. 'Ενας νόμος χρειάζεται να αλλάξει είναι τόσο απλό.

 
ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΝΑΓΚΗ!
24 Ιουν 2019 16:25

Αγαπητέ κ. Κωστή Χατζηδάκη
Η εκπαίδευση στη χώρα μας ζει την παρακμή της.
Χρόνια τώρα απουσία ορθολογισμού. Χρόνια τώρα λαϊκισμός και ημετεροκρατία.
Δεν γνωρίζουμε καν, δεν έχουμε συμφωνήσει τι εκπαίδευση επιθυμούμε, τι σχολεία, τι εκπαιδευτικούς!
Ο συνδικαλισμός μας αντί να υποστηρίζει το μέλλον κολλάει στην καρέκλα του και στις πολιτικές φιλοδοξίες των συνδικαλιστών.
Είναι ανάγκη να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας ένας άνθρωπος όπως εσείς που με ορθολογισμό και σύμπνοια θα πάει την Παιδεία και την Πατρίδα μπροστά. Δυστυχώς ούτε η Ν.Δ. έχει πολλούς.
ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!! ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

 
Ανώνυμη
24 Ιουν 2019 16:50

κ. Χατζηδακη πήρα το 2013 την επαγγελματική ισοδυναμία μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ελλάδα και δυστυχώς έκτοτε έχω να κάνω με τα διοικητικά δικαστήρια, διότι δημόσια υπηρεσια δεν το δέχθηκε το αίτημα μετάταξης μου, αψηφώντας τους νόμους με τους οποίους έγινε ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας καθώς και τροποποίηση του κωδικοποιημένου προσοντολογίου!Περιμένω την απόφαση δικαστηρίου και φυσικά έστειλα όλο το φάκελο μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την οποία έλαβα άμεσα απάντηση! Στην απονομή του master είχαμε την τιμή να σας έχουμε ομιλητή και δεν θα ξεχάσω τα λόγια σας... πρώτα από όλα να βάζετε την ηθική! Και για λόγους ηθικής θα φτάσω ως εκεί που αρμόζει δεόντως!

 
Δήμητρα
24 Ιουν 2019 17:03

Είναι οξύμωρο να υποστηρίζετε κ. Χατζηδάκη το όριο του 10 στις πανελλήνιες και παράλληλα την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων για να μην φύγουν οι σπουδαστές στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, να κόψουμε εισακτέους από τη δημόσια παιδεία (και πρωτίστως από την περιφέρεια) με το όριο του 10, αλλά να τους ωθήσουμε είτε στο εξωτερικό, είτε στα ιδιωτικά δίχως να χρειάζεται φυσικά να δώσουν πανελλήνιες (και με μηδέν στις πανελλήνιες).

 
Αντινεοφιλελευθερος : Antineoliber
24 Ιουν 2019 17:23

κ.Χατζηδακη μην ανησυχειτε σε εικοσι ημερες περιπου οπου η ακρα (νεοφιλελευθερη) δεξια παραταξη σας θα αναλαβει την εξουσια ,εκτος απροοπτου βεβαια που μακαρι, θα εχετε ολο το χρονο μπροστα σας να νομοθετησετε για την ισοτημηση των κολεγιων με τα πανεπιστημια μιας και δεν αναθεωρηθηκε το αρθρο 16 στην πρωτη ψηφοφορια και δεν μπορειτε να ανοιξετε ιδιωτικα ΑΕΙ στην Ελλαδα και παλι καλα γιατι εσεις θα ησασταν ικανοι να ιδιωτικοποιουσατε τα Δημοσια ΑΕΙ.Γενικα το προγραμμα σας για την Παιδεια αφορα τους πολυ λιγους προνομιουχους.Για τους πολλους μικρος αριθμος εισακτεων στα ΑΕΙ τις ταξεις των εικοσι χιλιαδων ή των δεκα χιλιαδων ειτε ακομα λιγοτερη δηλαδη οσοι θα βγαζουν μεσω ορο απο 18.5 εως 20 ,επιπλεον κλεισιμο των περισσοτερων ΕΠΑΛ εκτος των Προτυπων τα οποια τα φτιαχνετε για τους πολυ λιγους ακομη κλεισιμο των περισσοτερων Δημοσιων ΙΕΚ ,κλεισιμο των περισσοτερων τμηματων ΑΕΙ και αλλα πολλα αντιλαϊκα και αντικοινωνικα μετρα για τη Δημοσια Παιδεια και Υγεια με στοχο οσοι εχουν καποιο κομποδεμα να απευθυνονται για την εκπαιδευση και τις παροχες της Υγειας προς τους ιδιωτες.

 
ΤΕΙ
24 Ιουν 2019 18:01

Έχετε λύσει τα προβλήματα ισοτιμησης για τους αποφοίτους ΤΕΙ και τώρα μιλάτε για κολλέγια. Τι να πει κανεις για εσάς τόσα χρονια που δεν ξέρατε τι κάνατε , ειδικα με το σχέδιο Αθηνα.

 
ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΝΑΓΚΗ
24 Ιουν 2019 18:10

Αγαπητέ κ. Κωστή Χατζηδάκη
Η εκπαίδευση στη χώρα μας ζει την παρακμή της τα τελευταία 4,5 χρόνια.
4,5 χρόνια τώρα απουσία ορθολογισμού. 4,5 χρόνια τώρα λαϊκισμός και ημετεροκρατία.
4,5 χρόνια δεν γνωρίζουμε καν, δεν έχουμε συμφωνήσει τι εκπαίδευση επιθυμούμε, τι σχολεία, τι εκπαιδευτικούς!
4,5 χρόνια ο συνδικαλισμός μας αντί να υποστηρίζει το μέλλον κολλάει στην καρέκλα του και στις πολιτικές φιλοδοξίες των συνδικαλιστών.
Είναι ανάγκη να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας ένας άνθρωπος όπως εσείς που με ορθολογισμό και σύμπνοια θα πάει την Παιδεία και την Πατρίδα πίσω στο 2014. Δυστυχώς ούτε η Ν.Δ. έχει πολλούς.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ - ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ - ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ.
ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!! ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

 
Αρθούρος
24 Ιουν 2019 18:30

Η Ν.Δ.ως κυβέρνηση θα συμβιβαστεί με την πραγματικότητα των 432 τμημάτων που δεν είναι και τόσο δυσάρεστη.Αν στα τμήματα που λειτουργούσαν πέρυσι,προστεθούν τα φετινά που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις,προκύπτει ο παραπάνω αριθμός.Βέβαια,η Ν.Δ.,γιά να είναι συνεπής με τις υποσχέσεις της, δε θα λειτουργήσει όσα τμήματα προβλέπονται να λειτουργήσουν από το 2020 και μετά, λόγω οικονομικής δυσπραγίας κι εξεύρεσης πόρων γιά το δικό της πρόγραμμα.
Όμως,επειδή το άρθρο γιά την ανώτατη εκπαίδευση που παρέχεται αποκλειστικά από δημόσια πανεπιστήμια δεν αναθεωρήθηκε,πρέπει να αρκεστεί σ'αυτά τα 432 τμήματα κρατικών πανεπιστημίων,που όμως δεν είναι λίγα. Κι εξηγούμαι:Όπως έχω πεί κι άλλες φορές,σ'αυτά τα τμήματα δεν υπάρχουν απλά πολλοί αγγλόφωνοι καθηγητές όλων των βαθμίδων μέχρι και ΕΔΙΠ, αλλά και αρκετοί που γνωρίζουν δύο ξένες γλώσσες ή και τρεις.Πάνω σ'αυτούς θα στηριχτεί και θα ξεδιπλώσει η Ν.Δ.,το νέο πλαίσιο παροχής μεταπτυχιακών, διδακτορικών και κυρίως προπτυχιακών προγραμμάτων όπως χρόνια κάνει τώρα το Διεθνές Πανεπιστήμιο και το ΕΑΠ με δίδακτρα που θα απευθύνονται σε ξένους φοιτητές.
Μιλούμε γιά μία τεράστια βιομηχανία σε ύπνωση,αφού σ'αυτά τα προγράμματα δε θα περιληφθούν μόνο φοιτητές από την Ε.Ε.,αλλά από όλες τις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου κι από άλλες χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.Επίσης,δε θα αφορά μόνο ανθρωπιστικές επιστήμες,αλλά όλες.Κι αν κάποιοι έχουν διαφωνίες κι αντιρρήσεις,ας δούν πόσο συνάλλαγμα φέρνει το Ενωμένο Βασίλειο στα κράτη του απ'αυτή τη δραστηριότητα.Αυτό βέβαια,το βλέπουμε φυσιολογικό,επειδή έχουμε συνηθίσει την αποικιοκρατία στην πράξη.Κατά τα άλλα φωνασκούμε γιά προτεκτοράτα κι αναστατώνουμε την κοινωνία εδώ και μία δεκαετία με συνθήματα που διεγείρουν το θυμικό,όμως δεν κάνουμε τίποτε στην πράξη γιά να σπάσουμε αυτή την εκμετάλλευση.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία,στη χώρα μας η αγγλική ομιλείται σε επίπεδο λόουερ από το 49,5% του πληθυσμού κατά μέσον όρο,που την ανεβάζει στο επίπεδο των εθνών που ζούν στα βρετανικά νησιά.Γιατί να μην το εκμεταλλευτούμε αυτό;Στο κάτω κάτω,κάποιοι νέοι-και είναι πολλοί-θέλουν να χαλάσουν τα ωραία τους ευρώ και να σπουδάσουν στη χώρα μας.Εμείς θα είμαστε πεισματικά αρνητικοί;Γιά να είμαστε όμως καθαροί,αυτά τα προγράμματα θα αφορούν μόνο ξένους φοιτητές και όχι Έλληνες υπηκόους.

 
T.Τ.
24 Ιουν 2019 19:02

κ. Αντιπρόεδρε,
1) Από ποια διαδικασία αξιολόγησης έχουν περάσει τα κολλέγια που λειτουργούν στην Ελλάδα, στους αποφοίτους των οποίων δίδονται επαγγελματικά δικαιώματα και όχι ακαδημαϊκά όπως θα θέλατε;
2) Έχουν περάσει από διαδικασία Πανελλαδικών εξετάσεων οι φοιτητές τους;
3) Γνωρίζετε ότι οι απόφοιτοι ΙΕΚ, χωρίς μάλιστα πιστοποίηση από τον ΕΟΠΠΕΠ, εισέρχονται κατευθείαν στο 2ο έτος σπουδών του προγράμματος που θα επιλέξουν και μπορούν να αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο σε 2 μόλις χρόνια, όπως τα κολλέγια διαφημίζουν στις ιστοσελίδες τους;
4) Γνωρίζετε ότι πολλοί διδάσκοντες στα κολλέγια δεν κατέχουν διδακτορικό τίτλο σπουδών;
5) Δεν ανησυχείτε πλέον για τον πληθωρισμό ανέργων πτυχιούχων που θα επιφέρει η αναγνώριση ακαδημαϊκών δικαιωμάτων σε Νομικούς και ειδικότητες Μηχανικών, ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα στη Βουλή η Τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ.;
6) Δεν ανησυχείτε για χιλιάδες πτυχιούχους ΑΤΕΙ, που με ευθύνη της Πολιτείας διαχρονικά, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα 36 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση τους;
7) Τέλος αναρωτηθήκατε μήπως είστε εξίσου ιδεοληπτικοί με τους κυβερνώντες;

 
Θανάσης
24 Ιουν 2019 19:08

Φτιάξτε πρώτα τα δημόσια Πανεπιστήμια που ειναι κυριολεκτικά υπο διάλυση και μετα βλέπετε και την ίδρυση των ιδιωτικών. Αυτοί που εχουν χρήματα θα σπουδασουν ειτε εδω ειτε στο εξωτερικό. Με τους ΜΗ έχοντες θα ασχοληθει ποτέ κανείς σας;;;

 
Κοινοί όροι εισαγωγής
24 Ιουν 2019 19:53

Ας γίνουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια λοιπόν, γιατί να φεύγει συνάλλαγμα αλλά και επιστήμονες με ακαδημαϊκά προσόντα στο εξωτερικό;
Αρκεί όμως οι όροι εισαγωγής να είναι κοινοί. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν έχει πιάσει τη βάση του 10 να θεωρείται μη ικανός να σπουδάσει σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, αλλά ταυτοχρόνως να μπορεί να εγγραφεί σε ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο. Έτσι δεν είναι;

 
@Αντινεοφιλελευθερος : Antineoliber
24 Ιουν 2019 20:21

"ακρα (νεοφιλελευθερη) δεξια παραταξη σας" χαχα το μπλε πασοκ άκρα νεοφιλελεύθερη δεξιά... χαχαχα ΜΑ ΤΙ ΣΑΝΟ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;!!!

 
Νίκος
24 Ιουν 2019 20:24

Αρθούρος
Ωραία έκθεση ιδεών!
Μήπως ζούμε τον μύθο μας σε βρετανικό νησί;
Ρωτήστε σας παρακαλώ στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (πρώην) να σας πουν το ποσοστό των ξένων φοιτητών τους.
Θα εκπλαγείτε.

 
Apostolos
24 Ιουν 2019 20:31

Άμεση θέσπιση της βάσης στο 13 παρακαλώ και όσα τμήματα δεν πετύχουν να έχουν εισακτέους για 4 συνεχόμενα έτη να κλείνουν άμεσα.

 
Προς σίγουρους σχολιαστές περί μετατροπής ΠαΔΑ
24 Ιουν 2019 20:58

«Πλέον έχουν δημιουργηθεί τετελεσμένα γεγονότα.»
Ακούτε κύριοι υπέρμαχοι των πανεπιστημίων εφαρμοσμένων και ανεφάρμοστων επιστημών; Που είναι τα σχόλια σας τώρα; Που είναι η τόση σιγουριά με στόμφο και ενθουσιώδη λασπολογία;
Αναμένουμε σχολιασμό..

 
Φυσικα
24 Ιουν 2019 21:12

και πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση όλων των δημόσιων δομών, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών μονάδων, με στόχο τη βελτίωση!

 
Το εμπεδώσαμε!
24 Ιουν 2019 22:03

Το καταλάβαμε κ. Χατζιδάκη. Το είπατε πλέον πάνω από 10 φορές. Πρώτη προτεραιότητα τα κολέγια και τα ιδιωτικα! Ενταξει θα σας ψηφίσουμε..

 
Νικος
24 Ιουν 2019 22:18

Πολύ σωστά τα θέτει ο.μελλοντικός Υπουργός Πσιδείας.Να παίρνουν όλα μια σειρά λογικής.Με τον ΣΥΡΙΖΑ (με λίγο ΑΝΕΛ) χάσαμε την λογική μας.Προχωρήστε Ν.Δ
Η κοινωνία είναι ΜΑΖΙ ΣΑΣ.

 
@Προς σίγουρους σχολιαστές περί μετατροπής ΠαΔΑ
24 Ιουν 2019 22:35

To ΠΑΔΑ προέρχεται από τη συγχώνευση 2 ΤΕΙ.Είναι η μοναδική περίπτωση, που δημιουργήθηκε Πανεπιστημιακό Ίδρυμα από αμιγώς ίδια Ιδρύματα. Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, είναι ανέκαθεν υπέρ των Τεχνολογικών Πανεπιστημίων. Έτσι και για το ΠΑΔΑ έχει ληφθεί απόφαση να μετονομασθεί σε Πρότυπο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, που ταιριάζει άμεσα στα χαρακτηριστικά του. Με υπομονή και καλή θέληση, θα γίνει ότι πρέπει.

 
Αρθούρος
24 Ιουν 2019 22:36

Όταν ξεκίνησε η Μεγάλη Βρετανία πριν από διακόσια χρόνια αυτή τη δραστηριότητα,είχε πίστη και φυσικά οι φοιτητές ήταν πολύ λίγοι.Και μέσα σ'αυτούς τους πρώτους σίγουρα κάποιοι ήταν Έλληνες.Έτσι κι εμείς,αν το πιστέψουμε,μπορούμε αυτά τα 432 τμήματα να τα κάνουμε ναυαρχίδα της δικής μας ανάπτυξης.Πώς το πέτυχε η Κύπρος και με πολύ λιγότερα τμήματα; Πριν από μόλις τριάντα χρόνια η Κύπρος δεν είχε ούτε ένα πανεπιστήμιο και οι νέοι της έρχονταν στα δικά μας ιδρύματα.Όμως,το έβαλαν μπροστά το σχέδιο αφού το πίστεψαν πρώτα,διαφορετικές κυβερνήσεις,και μέσα σε τριάντα χρόνια γεύονται τους καρπούς του.Γιατί όχι κι εμείς;
Έχουμε κι έξω κορυφαίους επιστήμονες που μπροστά σ'αυτό το εγχείρημα μπορεί να θελήσουν να ενταχτούν.Πρέπει και το κλίμα να είναι ευνοϊκό γιά να έρθουν οι φοιτητές κι αυτό θα επιτευχθεί μέσω της καινούργιας πολιτικής όσο αφορά τα θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης μέσα κι έξω από τα ΑΕΙ από την καινούργια κυβέρνηση.Δεν μπορούμε μόνο με οικονομικά κίνητρα να προσελκύσουμε τους ξένους.Χρειάζεται κι αλλαγή νοοτροπίας κι όχι να τ' αφήνουμε όλα στον καλό καιρό και τον ήλιο εννιά μήνες το χρόνο.Και προπαντός πρέπει όλοι να το θέλουμε.

 
Όχι άλλο κάρβουνο...
24 Ιουν 2019 23:04

Έχουμε κουραστεί να ακούμε σε μια χώρα με 300 Πανεπιστήμια ότι μας λείπουν κάποια ιδιωτικά ακόμα. Δεν χρειαζόμαστε ούτε ένα επιπλέον, έχουμε αρκετά πιστέψτε μας ...κάποιος τέλος παντων...άμα μπορείτε οργανώστε τα καλύτερα, καλό θα ήταν να έβρισκαν δουλειά μετά οι απόφοιτοι και σε 10 χρόνια βλέπουμε.

Άμα θέλετε να κάνετε κάτι, απαλειψτε την αποχαυνώση των φροντιστηρίων στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια...θα σας το χρωστάμε...ψάχνουμε για σκεπτόμενους πολίτες...

 
Ζήτω το κεφάλαιο!!!
24 Ιουν 2019 23:31

Πάρτε μια μικρή γεύση από το τι έρχεται... Κάθε δημόσιο αγαθό θα αφήνεται να παρακμάσει υποχρηματοδοτούμενο και σκληρά αξιολογούμενο, κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία για τους φραγκάτους και όχι για τον λαό θα στηρίζεται, θα προωθείται, θα δοξάζεται. Υγεία, παιδεία, εκπαίδευση όλα ιδιωτικά. Με τις υγείες σας!

 
Αμάν ο χατζηδακης
24 Ιουν 2019 23:36

Προφανώς στα κολλέγια υπάρχει η βάση του 10 για την εισαγωγή, υπάρχει το ν+2 για το όριο φοίτησης. Τι; όχι;

 
@Προς σίγουρους σχολιαστές περί μετατροπής ΠαΔΑ
25 Ιουν 2019 00:06

Χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος κανενός σου θυμίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει εκφράσει την ιδέα περί μετατροπής σε εφαρμοσμένων επιστημών αρκετές φορές, έχει πει ότι θα ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά με το εγχείρημα αυτό και μάλιστα σου θυμίζω ότι τελευταία φορά που μίλησε για αυτό το θέμα ήταν μόλις πριν ένα μήνα στο Περιστέρι! Οπότε, σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες να μη γίνει το ΠΑΔΑ πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών, αλλά από την άλλη δε θα αγνοούσα παντελώς αυτό το ενδεχόμενο. Επίσης, βρίσκω λογικό η ΝΔ να μην ανοίγει προεκλογικά πολύ τα χαρτιά της, αφού σίγουρα νικάει, γιατί να ρισκάρει κάνοντας τέτοιες δηλώσεις?

 
Εξετάσεις
25 Ιουν 2019 00:15

Πολύ ωραία, αφού λύσουν το νομικό - θεσμικό θέμα και τα κολέγια δεν είναι πια κέντρα μεταλυκειακης εκπαιδευσης να φτιάξουν μια αντίστοιχη πρόταση σαν αυτή της εξομοίωσης τω πτυχίων ΤΕΙ με πολλές εξετάσεις για να διαπιστωθεί το status των αποφοιτων

 
@@Προς σίγουρους σχολιαστές περί μετατροπής ΠαΔΑ
25 Ιουν 2019 07:59

Έχουν αναφερθει πολλές φορές οι λόγοι (νομικοί και ηθικοί) για τους οποίους το ΠαΔΑ δεν μπορεί να μετατραπεί πλέον έτσι απλά σε οτιδήποτε άλλο από αυτό που είναι σήμερα καθώς ήδη φοιτούν παιδιά που το επιλέξανε ως πανεπιστήμιο για προπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές (και οχι ως «υβριδικό» / 2ης ταχύτητας οπως θέλουν κάποιοι να γίνει με σκοπό να πάρουν απλά ένα άχρηστο χαρτί ιστοτιμησης).
Το παραπάνω δεδομένο ενισχύεται δραστικά ή αν θέλετε «θεωρείται τετελεσμένο» οπως είπε και ο κ. Χατζιδάκης από τη στιγμή που θα επιλέγει για 5τεις σπουδές Μηχανικών από νεους φοιτητες σε λιγότερο από ένα μήνα από σήμερα σε σχολές με υψηλότερες βάσεις από πολλές πολυτεχνικές επαρχίας (κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται τα τελευταία χρόνια και ας μην το παραδέχονται κάποιοι -βλ. Πολυτεχνική Ξάνθης..).
Το να επαναλαμβάνουμε ένα προεκλογικό πυροτέχνημα αγνοωντας ολες τις αλλες σχετικες δηλωσεις από στελέχη της ΝΔ -που είχε ως σκοπό να «μαζέψει» κάποιες ψήφους από μέλη ΤΕΕ (και κάποιους «αποφοιτους») μόνο απογοήτευση θα σας φέρει από τον Ιούλιο! Παντως παρατηρώ ότι «έπεσαν οι τόνοι» υποστήριξης της συγκεκριμένης άποψης, κάτι είναι κι αυτό..

 
Μεγάλη ομοιοτητα στα 2 κομματα
25 Ιουν 2019 08:01

Έρχεται ο «δεξιός Φίλης».. παρατηρήστε την φωτογραφία στο ρεπορτάζ, δεν είναι τυχαία η ομοιότητα και ούτε περιορίζεται στην εξωτερική εικόνα.

 
Η καραμέλα "Πρότυπο" Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών
25 Ιουν 2019 09:46

Δεν μπορώ να καταλάβω πως η ΝΔ θα ονοματίσει ένα πανεπιστημιακο ίδρυμα με ένα τίτλο που όμοιός του δεν υπάρχει σε ολο τον κόσμο.
Έχω διαβάσει και σε άλλα σχόλια αυτό τον ευφανταστο τίτλο.
Φυσικά θέλοντας να προωθήσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορεί να απαξιώσει μέσω απιθανων ονομάτων τα ήδη υπάρχοντα δημόσια πανεπιστήμια αλλά θεωρώ πιο πιθανό να μην κάνει τίποτα και να επικεντρωθεί στο πως θα ισχυροποιησει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, γεγονός που δεν είναι κακό όταν από τη χώρα φεύγουν πολλά χρήματα και πάνε σε πανεπιστήμια γειτονικών χωρών που δε μπορεί να ελεγχθεί το επίπεδο σπουδών

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ