Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου: Οι μεταρρυθμίσεις μας «απειλούν» πολιτικές και κόμματα- Κάποιοι «ξεβολεύονται» λόγω των πρωτοβουλιών μας

“Υπάρχουν πολλά που δεν έχουμε κάνει: υστερούμε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη συγγραφή νέων βιβλίων, στη φοιτητική μέριμνα, για να αναφέρουμε ορισμένους καίριους τομείς”
Δημοσίευση: 26/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πενταετές μεταρρυθμιστικό έργο των υπουργών Α. Μπαλτά-Ν Φίλη -Κ. Γαβρόγλου παρουσιάζεται από σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας με προλογικό μήνυμα του υπουργού Κ. Γαβρόγλου , το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει:

Γνωρίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας «απειλούν» πολιτικές και κόμματα που έβλεπαν και την Εκπαίδευση ως σημαντικό τμήμα μιας πολιτικής κουλτούρας που την χαρακτήριζε η διαπλοκή, ο νεποτισμός και η παράκαμψη των δημοκρατικών προταγμάτων.

Γνωρίζουμε ότι κάποιοι «ξεβολεύονται» λόγω των πρωτοβουλιών μας. Οι αντιδράσεις από όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται» αποτελεί αναμενόμενη αντίδραση σε κάθε προσπάθεια που μετασχηματίζει ουσιωδώς το εκπαιδευτικό πεδίο και αναδιανέμει ρόλους και ευθύνες.

Ωστόσο, τελικός κριτής είναι η κοινωνία που μας παρακολουθεί όλους καθημερινά.

Αυτή κρίνει το υπουργείο με δεδομένες τις υπαρκτές αδυναμίες του αλλά και το εξίσου υπαρκτό και εκτενές μεταρρυθμιστικό του έργο, που κύριο στόχο έχει την βελτίωση και την επέκταση της Δημόσιας Παιδείας προς όφελος όλων των πολιτών.

Κρίνει όμως εξίσου και όσους «απειλούνται» και όσους «ξεβολεύονται.

Υπάρχουν πολλά που δεν έχουμε κάνει: υστερούμε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στη συγγραφή νέων βιβλίων, στη φοιτητική μέριμνα, για να αναφέρουμε ορισμένους καίριους τομείς.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΌ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Σχόλια (16)

 
ΓΣ
26 Ιουν 2019 12:39

μεταρρύθμιση ήταν η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ με μια υπογραφή, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, όλοι πέρασαν, κανένας δεν κόβεται; Περίεργος ορισμός του όρου...

 
@ΓΣ
26 Ιουν 2019 13:07

Που είδες ότι δεν υπήρχε κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο?
Οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ των πρώην ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Κρήτης δεν παρατήρησες ότι οδήγησαν στη δημιουργία των 2 νέων πανεπιστημίων?
Τα υπόλοιπα ΤΕΙ βασικά καταργήθηκαν (συγχωνέυτηκαν) σε Πανεπιστήμια..
Πως "πέρασαν όλοι"?
Μάλλον πρακτικά "κόπηκαν" όλοι εκτός 2-3 ΤΕΙ...
Ας προσέχουμε τι λέμε με τόσο στόμφο..

ΥΓ Θα έρθει τώρα η ΝΔ να βάλει κριτήρια στα ιδιωτικά, μην ανησυχείς...

 
Θανασης
26 Ιουν 2019 13:24

Και τις πιστώσεις Υπουργέ, κρατήσαμε γερά τις πιστώσεις από όσους ήθελαν μετάταξη με διαφανείς διαδικασίες, ξέχασες να το αναφέρεις

 
@@ΓΣ
26 Ιουν 2019 14:14

Οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ... μάλιστα...

Είδατε κανένα ΤΕΙ να αξιολογείται αρνητικά, ότι δηλαδή ΔΕΝ πρέπει ή ΔΕΝ είναι έτοιμο να μετατραπεί σε πανεπιστήμιο ή να συγχωνευθεί με πανεπιστήμιο; Οχι.

Τη συγχώνευση τη λέτε "κατάργηση" - αυτό είναι ενδιαφέρον με δεδομένο ότι τα τμήματα των ΤΕΙ μετά τη συγχώνευση συνεχίζουν τη λειτουργία τους ως τμήματα ΑΕΙ. Περίεργη κατάργηση.

Είδατε κανέναν καθηγητή ΤΕΙ να ΜΗΝ μετατραπεί σε μέλος ΔΕΠ ΑΕΙ; Και δε θα δείτε.

Ο στόμφος με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι λέξεις όπως "μεταρρύθμιση" είναι ακριβώς το πρόβλημα. Και επειδή αναφέρατε κόμματα - δεν είναι κομματικό το θέμα. Επειδή κάποιος αντιτίθεται στο παραμύθι και το μπάχαλο στην Παιδεία δε σημαίνει ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Οπότε ας αφήσουμε τις κομματικές καραμέλες.

 
ΑΕΙ = τα νεά Σχολεία
26 Ιουν 2019 14:18

Οι μεταρρυθμίσεις σας έτυχαν της χλεύης του λαού. Γι' αυτό σας δείχνει την πόρτα

 
Αλέξανδρος
26 Ιουν 2019 14:33

Όλα τα ΤΕΙ φυτικής παραγωγής έγιναν γεωπονικά τμήματα

για ποια αξιολόγηση μιλάτε? με 3 γραμμές έγιναν αυτά είνα γνωστά

αναπληρωτές καθηγητές ΤΕΙ έγιναν αναπληρωτές καθηγητές σε Πανεπιστήμια χωρις ΚΑΜΙΑ κρίση

που την ειδατε εσείς την αξιολόγηση?

 
Νίκος
26 Ιουν 2019 14:52

Σας απασχόλησε άραγε, έστω και μια φορά, μήπως χρειαζόσασταν επιμόρφωση εσείς που τα τελευταία τέσσερα χρόνια ηγηθήκατε και οδηγήσατε την παιδεία με την ασχετοσύνη σας στο σημερινό χάλι;

 
Ερνέστο
26 Ιουν 2019 15:28

προφανώς κάνεις πλάκα λίγες μέρες πριν τις εκλογες. Πέρα από τη μνημονιακή δέσμευση για μείωση των ΑΕΙ δεν έχεις κάνει τίποτε άλλο για την βελτίωση της εκπαίδευσης. Για αυτό θα πάω σε ιδιωτικό κολλέγιο

 
Τειοποίηση των ΑΕΙ
26 Ιουν 2019 15:29

Αυτό έκανες. Τώρα θα δεις τι θα πει ο λαός στην κάλπη

 
Έχω καταπιεί μια μπατανόβουρτσα
26 Ιουν 2019 15:42

Πάρτε έναν μεταρρυθμιστή!

 
Αρθούρος
26 Ιουν 2019 16:33

Προς Αλέξανδρος:Κι όμως,νομίζω ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη τομή στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εδώ και πενήντα χρόνια.Καταρχήν,μη νομίζετε ότι σε όλους τους νόμους που ακολούθησαν τον πάλαι ποτέ νόμο-πλαίσιο του 1982 κι αφορούσαν την τριτοβάθμια εκπαίδευση έγινε κάτι βαρύγδουπο σε τέτοια θέματα αξιολόγησης καθηγητών.Γίνονται πολλές συζητήσεις ποιοί και με ποιούς τρόπους γίνονταν εδώ και είκοσι χρόνια μέλη ΔΕΠ στα παραδοσιακά πανεπιστήμια,με πόσες δημοσιεύσεις κλπ.Άρα,μία από τα ίδια.
Από την άλλη όμως,πρέπει να καταλογίσω μία υπεύθυνη στάση στο θέμα αυτό από τον κύριο υπουργό.Γιατί ξαφνικά,όλοι ήθελαν να γίνουν μηχανικοί,λόγω αόριστων φημών από το οικογενειακό τους περιβάλλον γιά γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση των μηχανικών.Μέσα σε σαράντα χρόνια και μόνο λόγω της δημιουργίας του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας δούλεψαν κάμποσα επαγγέλματα γύρω από την οικοδομή και αρκετές ειδικότητες μηχανικών δημιούργησαν ένα μύθο γύρω απ'αυτό το θέμα.Όταν όμως έπεσε η οικοδομική δραστηριότητα και καταβαραθρώθηκε την τελευταία δεκαετία,αντί να διαλυθεί ο αστήρικτος αυτός μύθος και να αρχίσουν να κλείνουν ορισμένα τμήματα Μηχανικών ΤΕΙ,αυτά πήραν περισσότερους φοιτητές και τώρα δυστυχώς ανωτατοποιήθηκαν.
Στις περισσότερες φοιτητουπόλεις που δημιούργησαν τα περιφερειακά πανεπιστήμια επί "επάρατου" ΠΑΣΟΚ,χτίστηκαν πάλι πολυάριθμες πολυκατοικίες και ξαναδόθηκε αυτή η αόριστη ελπίδα στους μηχανικούς,και οι αναμονές τόσο των επενδυτών,όσο και των μηχανικών δικαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ με τα ΑΕΙ που έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση.Χιλιάδες νέοι θα κατοικήσουν σ'αυτά τα σπίτια αφού τώρα θα είναι και πιό ήσυχοι και περήφανοι αυτοί και οι γονείς τους ότι φοιτούν σε ΑΕΙ.Επίσης,πολλές απλές τετραετείς σχολές Πληροφορικής έτρεξαν γρήγορα να μετονομαστούν σε Μηχανικών Πληροφορικής.Να δω με τί θ'ασχοληθούν οι πτυχιούχοι τους.
Όμως στον τομέα της Γεωπονίας,η χώρα είχε εγκαταλειφθεί από τους παππούδες της σημερινής γενιάς πολιτικών και κανείς δεν πείστηκε ποτέ ότι η πρωτογενής παραγωγή με τη βοήθεια και της μεταποίησης θα βοηθούσε αποτελεσματικά τη χώρα.Δε δόθηκαν ποτέ μάχες από τους πολιτικούς μας και γι'αυτό χάσαμε.Και οι Γεωπονικές μας,σε μία χώρα που ζούσε από την αγροτική παραγωγή κι ακόμα απ'αυτή ζεί,μόνο δύο,τρείς σχολές,λες και ντρεπόμασταν γιά τις σπουδές αυτές.Εδώ,εμφανίστηκαν καινούργιες επιστήμες από τις ψευδείς ανάγκες που δημιουργεί το εποικοδόμημα του καπιταλισμού,και έχουν τρία και τέσσερα τμήματα και η Γεωπονία που έχει πάντα απτό αποτέλεσμα γιατί μπορεί να ζήσει τον πτυχιούχο της,έμενε πεισματικά στις δύο-τρείς σχολές.Απ'αυτή την άποψη,μοιάζει λίγο με τη Νομική επιστήμη,που κι αυτή είναι μία από τις πιό προσοδοφόρες σχολές κι όμως έχει μόλις τρία τμήματα στη χώρα.Σήμερα άκουσα ότι στο εξωτερικό, μ'αυτή τη συντηρητική πολιτική που ακολουθείται απ'όλους, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην οικονομία των ευρωπαϊκών χωρών,ενώ σε μας έχουν απλά περιθωριακό ρόλο,γιατί κι εκεί δε δώσαμε μάχες. Παραδοθήκαμε με τις πρώτες ήττες.
Με την αύξηση των γεωπονικών τμημάτων θα βγούν νέοι άνθρωποι επιστήμονες με καθαρή σκέψη,όχι σαν τη δική μας τη βολεμένη και την άρρωστη.Θα δουλέψουν τη γη και τη θάλασσα σοφά,όχι σαν κι εμάς που την εγκαταλείψαμε,τη μολύναμε και την κάψαμε.Αυτή είναι πραγματική αλλαγή.

 
Δημητριάδης Νικολαος
26 Ιουν 2019 17:36

Φυγετε γρήγορα , μη παιζετε μετα νευρα μας ...ο χειρότερος ολων

 
Ελεος
26 Ιουν 2019 17:46

@Δημητριάδης Νικολαος
Έχεις δίκιο. Η εμβληματική διακήρυξη για πρότυπο (sic) πανεπιστήμιο, η ιστοσελίδα για αξιολόγηση (ανώνυμη άραγε;) των καθηγητών από τους γονείς, η λαχτάρα για τα κολλέγια και τα ιδιωτικά σχολεία είναι αυτά που περιμένουν με καημό όλοι!!!! Σε λίγο καιρό θα τον αναπολείς και θα παρακαλάς να γυρίσει!!!!

 
μαθητής εσπερινού επαλ
27 Ιουν 2019 00:35

Σημαντική καινοτομία είναι η αύξηση εισαγωγής μαθητών εσπερινών ΕΠΑΛ, εφόσον επέλεξαν εξετάσεις με το 1%, κατά 300% τουλάχιστον σε τμήματα Πανεπιστημιακά πλέον, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν το δικαίωμα εισαγωγής σε ΑΕΙ. Ενδεικτικά αναφέρω, οτι στον τομέα πληροφορικής το 2018 οι θέσεις με το 1% ήταν περίπου 25 σε ΤΕΙ και φέτος οι θέσεις είναι 103 και σε ΑΕΙ. Συγχαρητήρια που δόθηκε αυτή η ευκαιρία σε εργαζόμενους μαθητές.

 
ΈΚΚΛΗΣΗ
27 Ιουν 2019 08:16

Φύγετε γρήγορα , μη παίζετε με τα νεύρα μας ...ο χειρότερος όλων

 
Πολίτης
27 Ιουν 2019 17:14

Τελικός κριτής είναι ο λαός λέει ο κύριος υπουργός.Πηρατε μια γεύση στις ευρωεκλογές ,θα πάρετε άλλη μια στις εθνικές.Οπως ένιωσαν όλοι οι φοιτητές της ΣΤΕΦ Κοζάνης θα νιώσετε και εσείς .Έτσι πάει παίξατε και χάσατε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ