Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Η αστυνομία δεν θα χρειάζεται άδεια για να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 27/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το  Πανεπιστήμιο θα αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, όπως  οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος στον οποίο εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Δεν θα χρειαστεί καμία άδεια για να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Τώρα, αν το πρώτο θέμα που μας ρωτούν οι πολίτες είναι η οικονομία το δεύτερο για το οποίο εκφράζουν έντονη ανησυχία αν μπορείτε να εφαρμόσετε αυτά που εξαγγέλλετε είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Είδαμε χθες πέντε προσωπικότητες να ζητούν άμεση κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Η κ. Γιαννάκου, ο κ. Διαμαντούρος, η κ. Διαμαντοπούλου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αλλά και παλαιότερα είχαμε κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Μας λένε οι πολίτες ότι το  θέμα δεν είναι να καταργήσεις το πανεπιστημιακό άσυλο, το θέμα είναι να εφαρμόσεις την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και έχουν δίκιο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Πως ακριβώς θα το κάνετε; Θα πιέσετε τις πρυτανικές αρχές;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να το κάνω πιο πρακτικό το ερώτημα. Ο αστυνομικός θα αναλάβει την ευθύνη να μπει μέσα στην ΑΣΟΕΕ -ας πούμε- για να συλλάβει εκείνους που πουλάνε...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Το είπατε πολύ καλά. Το παράδειγμα είναι πολύ συγκεκριμένο και πολύ εύστοχο. Καταρχάς το άσυλο καταργείται στη λογική που είχε ήδη καταργηθεί μια φορά θέλω να σας θυμίσω. Έχει ένα ενδιαφέρον ότι αυτοί...

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αυτό θα είναι το δεύτερο νομοθέτημα κατά σειρά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στο πρώτο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και αυτό στο πρώτο;  Α, το πρώτο θα είναι πολύ μεγάλο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Το πρώτο θα έχει μια σειρά από λοιπές διατάξεις στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται -όπως σας είπα- οι απαραίτητες και άμεσες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και η κατάργηση του ασύλου. Γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό; Διότι αυτοί που ψήφισαν την κατάργηση του ασύλου το ’11 σήμερα έρχονται και λένε κάποιοι ότι δεν θέλουμε να καταργηθεί το άσυλο. Άρα πάμε προς τα πίσω και όχι προς τα μπρος. Το παράδειγμα είναι πολύ συγκεκριμένο. ΑΣΟΕΕ. Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Διακινητής ναρκωτικών, τον κυνηγάει η Αστυνομία…

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Μπαίνει μέσα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπαίνει μέσα. Θα μπει η Αστυνομία να τον πιάσει. Πολύ απλά. Δηλαδή, θα αντιμετωπίζεται το Πανεπιστήμιο όπως  οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος χώρος στον οποίο εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία. Δεν θα χρειαστεί καμία άδεια για να μπει μέσα στο Πανεπιστήμιο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Και πως θα ελέγχεται η είσοδος σε μη φοιτητές σε άλλα Πανεπιστήμια;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το συζητήσουμε με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Θα ήθελα και από τους πρυτάνεις να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτό το ζήτημα. Κατά το πόσο δηλαδή πρέπει να υπάρχει, αν όχι σε όλους τους χώρους των Πανεπιστημίων, αλλά σε συγκεκριμένα κτίρια ελεγχόμενη πρόσβαση. Παραδείγματος χάριν η Πανεπιστημιούπολη που είναι ένας ανοιχτός χώρος.  Όπως υπάρχει σε πάρα πολλά κτίρια του εξωτερικού, που δεν μπορεί να μπαίνει κάποιος αν δεν έχει λόγο να μπαίνει. Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Ξέρετε, ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είπε κανείς…

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Διότι έχουμε δει στο παρελθόν και πρυτάνεις που ήταν αποφασισμένοι να θεσπίσουν μέτρα ελέγχου, φοβήθηκαν για την ζωή τους, για την ζωή των οικογενειών τους.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να σας πω όμως κάτι; Το πρόβλημα δεν αφορά κάθε κτίριο κάθε ελληνικού Πανεπιστημίου. Αφορά συγκεκριμένα κτίρια. Αφορά το παλιό κτίριο του Πολυτεχνείου, όπου βρίσκουν καταφύγιο διάφοροι μπαχαλάκηδες και από εκεί οργανώνουν τις καταδρομικές τους επιθέσεις. Το κτίριο αυτό θα καθαρίσει. Πολύ απλά και πολύ γρήγορα. Δεν είναι εκατό κτίρια στα οποία πρέπει να παρέμβει κάποιος. Και να σας πω κάτι; Και αν στείλεις και ένα μήνυμα στον απλό διακινητή ναρκωτικών ότι δεν θα βρίσκει καταφύγιο εκεί προφανώς και αυτή η πρακτική δεν θα συνεχίζεται. Βεβαίως και θα χρειαστούν στην αρχή οργανωμένες παρεμβάσεις  της Αστυνομίας, ειδικά σε κτίρια τα οποία αποτελούν σύμβολα ως προς τις καταλήψεις που ξέρουμε τι γίνεται, ξέρουμε ότι κατασκευάζονται μολότωφ, ξέρουμε ότι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Μα είναι δυνατόν να ανεχόμαστε σήμερα αυτές τις πρακτικές; Και βέβαια όλη αυτή η βία μέσα στο Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο φραστική -προσοχή, δεν υποτιμώ την σημασία της φραστικής βίας- είναι και φυσική βία  απέναντι σε οποιονδήποτε διαφωνεί ή εκφράζει μια άλλη άποψη. Και αυτό από μικρές μειοψηφίες. Και εκεί προσβλέπω και στην στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των ίδιων των φοιτητών, οι οποίοι πρέπει πια να τις απομονώσουν. Αλλάζει το κλίμα και στους φοιτητές και στους καθηγητές, οι οποίοι έχουν για πρώτη φορά το θάρρος και πρέπει να τους υποστηρίξουμε να αντισταθούν. Οι ίδιοι δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους, όμως. Δεν είναι δική τους δουλειά. Επειδή έχω ακούσει διάφορα, έτσι, και για το ρωμαλέο, ακούσαμε το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και οι καθηγητές...

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Και εγώ αυτό ετοιμάζομαι να σας ρωτήσω: Αν και εσείς περιμένετε...

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν περιμένω αυτό. Συν Αθηνά και χείρα κίνει. Αλλά εμείς θα κάνουμε αυτό το οποίο πρέπει από πλευράς οργανωμένης Πολιτείας.

Σχόλια (8)

 
Πανεπιστήμια
27 Ιουν 2019 21:45

Η αστυνομία δεν θα χρειάζεται άδεια για να μπει στο πανεπιστήμιο. Και πολύ καλά θα κάνει. Μπας και μειωθεί πολύ η εγκληματικότητα. Καλό είναι να υπάρχει η αστυνομία και για άλλο λόγο, όπως για τον ξυλοδαρμό μεταξύ φοιτητών στις όταν γίνονται εκλογές. Να τους σταματούν όταν πλακώνονται.

Επίσης, να κάνετε κάτι και για την βία στα σχολεία. Μην κοιτάτε μόνο την βία στα πανεπιστήμια. Να διορίσετε άτομα ή να βάλετε τους ίδιους τους καθηγητές, π.χ να βάλετε έναν καθηγητή σε όλα τα διαλείμματα και στις ημερήσιες εκδρομές να παρακολουθούν τις συμπεριφορές των μαθητών έτσι ώστε να μειωθεί πολύ το bullying. Και όχι μόνο το bullying αλλά και διάφορες άλλες αταξίες, όπως το να ζωγραφίζουν τα θρανία, να κλωτσάνε θρανία και καρέκλες κλπ. Γιατί να υποφέρουν κάποια παιδιά στα σχολεία δίχως λόγο; Δηλαδή στο σχολείο εκτός από το να μορφωθείς πας και για να πλακώνεσαι στο ξύλο και να μαλώνεις; Αν είναι έτσι, γράψου kick boxing.

Μην περιμένετε το θύμα να πάει στον διευθυντή να μιλήσει. Δεν θα πάει, διότι διστάζει. Ούτε οι μαθητές του θα τον υποστηρίξουν. Δεν δίνουν σημασία σχεδόν όλοι. Ένας μπορεί να βρεθεί να υποστηρίζει το θύμα και αυτό θα ναι μια με δυο φορές το πολύ. Το θύμα όμως μπορεί να υποφέρει 3 χρόνια από την βία στο σχολείο.

Μπορεί να μην είναι δουλειά των καθηγητών να παρακολουθούν στα διαλείμματα. Η δουλειά των καθηγητών είναι να διδάσκουν τους μαθητές. Δεν θα πάθουν όμως τίποτα το να παρακολουθούν τους μαθητές. Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι αυστηροί με τους θήτες και να τους πηγαίνουν στον διευθυντή και ο διευθυντής να ρίχνει αποβολές. Να δείτε μετά τι καλά που θα σταματήσει μέσα στο σχολείο. Η βία συνεχίζεται γιατί οι μαθητές δεν τιμωρούνται. Θα πρέπει να τιμωρηθούν δυο με τρεις φορές για να βάλουν μυαλό.

 
@ Πανεπιστήμια
27 Ιουν 2019 23:36

ναι, έτσι πρέπει να πράξουν οι καθηγητές. Και για λόγους ασφαλείας να έχουν και όπλο μαζί τους...

 
ΑΝΕΣΤΗΣ
28 Ιουν 2019 07:43

Ας του πει καποιος οτι για τα περισσοτερα αδικηματα (ειδικα για τα παραδειγματα που δινει) επιτρεπεται να μπουν στο χωρο του πανεπιστημιου η αστυνομια. Οταν κυνηγανε καποιον για αξιοποινη πραξη μπορουν μια χαρα να μπουν στον χωρο του πανεπιστημιου διχως αδεια αλλα δεν το κανουν επειδη φοβουνται (με το δικιο τους).

 
Νικος
28 Ιουν 2019 08:11

Η κοινή λογική.Μαζί σου!

 
Θύμιος
28 Ιουν 2019 12:07

Καλά τα λέει ο Ανέστης. Η έννοια του ασύλου έχει σκοπό να προστατεύσει τις σπουδές. Άμα αρχίσουν αγωγές για το τι διδάσκεται στο πανεπιστήμιο (όπως έχει συμβεί πολλάκις στη βασική εκπαίδευση, βλ. Θρησκευτικά, βιβλίο Ιστορίας, κλπ) να δω τι θα γίνει.

 
Δημήτρης
28 Ιουν 2019 13:29

Να τελειώσει επιτέλους αυτή η αιώνια συζήτηση με το δήθεν "άσυλο". Να κλείσει η κουβέντα, δεκαετίες μας ζαλίζετε (σκόπιμα φυσικά). Αρκετή συζήτηση έγινε, ώρα για πράξεις.

 
hlias
28 Ιουν 2019 19:27

Επιτέλους! Αρκετά με τους μπαχαλάκηδες. Όποιος καταστρέφει πληρώνει.

 
ΑΝΤΩΜΗΣ
29 Ιουν 2019 11:59

Το άσυλο με βάση το σύνταγμα αποσκοπεί στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Ας το καταργήσουμε. Ούτως ή άλλος ελεύθερα δε σκεφτόμαστε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean