Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Φροντιστήρια για 12χρονους “έσπασαν” όλα τα “ρεκόρ” για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια

Ακόμη και οι άριστοι μαθητές δύσκολα εισάγονται στα Πρότυπα εάν δεν “περάσουν” από Φροντιστήριο!!!
Δημοσίευση: 29/06/2019
Εξετάσεις
Alt Text: 
Εξετάσεις
Title Text: 
Εξετάσεις
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο Πρότυπο Γυμνάσιο της  Ευαγγελικής οι μισοί εισακτέοι προέρχονται  από ένα συγκεκριμένο Φροντιστήριο για μαθητές Δημοτικού.

Στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων περισσότεροι από τους μισούς  εισακτέους   προέρχονται  από  ένα συγκεκριμένο Φροντιστήριο για μαθητές Δημοτικού, σπάζοντας έτσι κάθε "ρεκόρ".

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από τις ιστοσελίδες των Φροντιστηρίων τα οποία προβάλουν τον αριθμό των επιτυχιών.

Πρόκειται για  ελληνικό φαινόμενο καθώς όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται  από "μάχιμους" εκπαιδευτικούς μαθητές άριστοι στο σχολείο τους, με "πρωτιές" στα Μαθηματικά  στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας,  που δεν έχουν περάσει από αυτά τα Φροντιστήρια,δύσκολα εισάγονται  σε Πρότυπα Γυμνάσια με τα θέματα που επιλέγει η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων των Πρότυπων Σχολείων.

Το φαινόμενο αυτό που μόνο εκπαιδευτική διαδικασία για δωδεκάχρονους μαθητές  δεν θυμίζει, είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας.

Παρότι έχουν γίνει εισηγήσεις για “ανατροπή” αυτής της αντιεκπαιδευτικής διαδικασίας, οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν “αγγίξει” το πρόβλημα.

Αποτέλεσμα υπάρχουν γονείς που προετοιμάζουν τα παιδιά τους σε Φροντιστήρια για την εισαγωγή σε Πρότυπα Γυμνάσια από της Δ Δημοτικού, ξοδεύοντας μια μικρή περιουσία, καθώς δεν είναι μόνο τα ετήσια δίδακτρα αλλά και η προμήθεια σχετικών βοηθημάτων .

Τι προβλέπει ο νόμος για τα Φροντιστήρια για μαθητές Δημοτικού Σχολείου

Το άρθρο  56 του Ν. 682/1977,ορίζει τα εξής:

Άρθρον 56
Κατάργησις φροντιστηρίων Δημοτικής Εκπαιδεύσεως

Από της ενάρξεως ισχύος του παρόντος καταργούνται τα φροντιστήρια Δημοτικής Εκπαιδεύσεως, αιρουμένων αυτοδικαίως των χορηγηθεισών αδειών ιδρύσεως και λειτουργίας αυτών.

 

Σχόλια (17)

 
Apostolos
03 Ιουλ 2019 10:10

Έχουν να δουν τα ματάκια μας ακόμα πολλά "παράξενα" φαινόμενα.

 
Μαρία
03 Ιουλ 2019 09:27

Συμφωνώ με τον προλαλήσαντα ότι είναι αναμενόμενο όταν για θέματα εξετάσεων και επαγγελματικού προσανατολισμού το κανάλια - και όχι μόνο τα ιδιωτικά αλλά και τα δημόσια - καλούν μόνο τα φροντιστήρια και αγνοούν τους αντίστοιχους φορείς και πρόσωπα του δημοσίου.

 
Ελενη
01 Ιουλ 2019 18:04

Πολλες συμπτωσεις βρε παιδι μου...
Η εντελως τυχαια ολοι οι αριστοι επελεξαν το ιδιο φροντιστηριο
η
εντελως τυχαια τα φροντιστηρια αυτα, εκαναν ολους τους μαθητες αριστους.
Εχετε δει ποτε στις πανελληνιες τοσες επιτυχιες απο ενα φροντιστηριο;
Στατιστικα, και επειδη οι θεσεις ειναι περισσοτερες, θα επρεπε.
Και κατι ακομα. Γιατι αραγε στα Αναβρυτα οι βασεις ειναι παντα ψηλοτερες απο την Ιωνιδειο;
Μηπως σε εκεινες τις περιοχες ειναι τα παιδια πιο εξυπνα;

 
Άριστα 10'
30 Ιουν 2019 15:32

@ Υπέρμαχους της αριστείας.

Νομίζω ότι ο διακαής πόθος κάποιων γονιών (και όχι των ίδιων των παιδιών), να είναι το δικό τους παιδί άριστο ακόμα και από την κούνια, είναι αυτό που οδηγεί στο φαινόμενο που περιγράφεται στο esos για φροντιστήρια από τη Δ΄τάξη.
Και ποιος εντέλει είναι ο άριστος μαθητής-αυριανός πολίτης? Αυτός που είναι ο άριστος στο γνωστικό αντικείμενο? Έτσι εννοούμε την αριστεία? Το παιχνίδι ως απαραίτητο στοιχείο ανάπτυξης σε αυτή την ηλικία, η κοινωνικοποίηση, η ενασχόληση με τις τέχνες τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, το δημοκρατικό φρόνημα, το αίσθημα αλληλεγγύης και ισότητας, ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΙ? σε κανένα από αυτά τα φροντιστήρια προετοιμασίας αρίστων????
Τέλος, αν εννοούμε τη γνωστική αριστεία και μόνον, τότε, 1. ο μαθητής που πήγε σε ένα κάρο φροντιστήρια για να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό, που πήγε σε πρότυπο σχολείο, που πέρασε στο Πανεπιστήμιο 2. ο μαθητής που δεν πήγε σε κανένα φροντιστήριο, που πήγε σχολείο στην Κάτω Ραχούλα, που πέρασε κι αυτός στο Πανεπιστήμιο και 3. ο μαθητής που δεν έκανε τίποτε από τα παραπάνω και απλά οι εύποροι γονείς του τον αγόρασαν ένα πτυχίο, ε και οι 3 θα έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τον ίδιο τίτλο πτυχίου. Ο τελευταίος ίσως να έχει και καλύτερο βαθμό πτυχίου. Δηλαδή ακόμα ποιο άριστος!

 
Kostas
30 Ιουν 2019 13:37

Η Γλώσσα ήταν εύκολη για έναν πολύ καλό μαθητή. Δεν χρειαζόταν κανένα φροντιστήριο. Το ίδιο και οι ασκήσεις επιλογής των μαθηματικών. Δύσκολα ήταν τα προβλήματα των μαθηματικών. Εκεί ή τό ΄χεις ή δεν τό ΄χεις.
Τα φροντιστήρια υπάρχουν χάρη στη ματαιοδοξία κάποιων γονέων που δίνουν ένα σωρό λεφτά με αμφίβολα αποτελέσματα.
Ένα ταλεντάκι δεν τα χρειάζεται.

 
Δήμητρα
30 Ιουν 2019 11:27

Οι υπέρμαχοι της αριστείας έχουν να πουν ότι όπως τα έχουν καταντήσει τα πρότυπα... Μόνο αριστεία δεν είναι...πρώτα πρώτα δεν αναδεικνύει όλα τα ταλέντα ο τρόπος εξέτασης και ύστερα δεν μπορείς να ονομάσεις ταλέντο τον οποιοδήποτε μαθητή πηγαίνει σε φροντιστήριο για να κάνει κάποια πράγματα. Το ταλέντο φαίνεται χωρίς φροντιστήριο ή την οποιαδήποτε στήριξη... Το ίδιο ισχύει και για τις πανελλήνιες.

 
ΓΙΑΝΝΗΣ
30 Ιουν 2019 11:19

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τον θεσμό του Πρότυπου.
Γιατί όλα τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι; Δεν θα έπρεπε ένα πρότυπο σχολείο να είναι και το σχολείο της κόρης μου;
Καταλαβαίνω ότι σήμερα στην Ελλάδα τα σχολεία αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τους χώρους το προσωπικό και τον εξοπλισμό. Αν εξαιρέσεις τους αλλοδαπούς και κάποια παιδιά που έρχονται με το ζόρι στο σχολείο, όλα τα άλλα προβλήματα θα έπρεπε να είναι λυμένα.
Ας δημιουργήσουμε σχολεία που οι μαθητές θα πάνε ευχάριστα, θα μάθουν να συνεργάζονται, να λειτουργούν σε ομάδες και θα βελτιστοποιούν την απόδοση τους.
Το πρόγραμμα σπουδών είναι απαρχαιωμένο και το χάσμα μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών μεγαλώνει.Πάρτε για παράδειγμα την μουσική.

Η αριστεία θα έρθει, οι καλοί πάντα θα υπάρχουν και θα ξεχωρίζουν γιατί είναι στην φύση τους. Ας δοκιμάσουμε να γίνουν και τα παιδιά του κατώτερου θεού καλύτερα.

 
dim
30 Ιουν 2019 10:38

Άντε, ξεκινήστε τώρα από το νηπιαγωγείο για την αριστεία!! Πώς θα μπούνε στα πρότυπα δημοτικά σχολεία!! Εξετάσεις από το νηπιαγωγείο!!!! Το επόμενο βήμα θα είναι το πρότυπο νηπιαγωγείο. Εξετάσεις για να μπούνε και σε αυτό τα νήπια!!! Ε, βέβαια φροντιστήριο νηπίων θα μου πείτε σε λίγο. Προς τα που πάμε; Αλήθεια τα παιδιά τα σκεφτήκατε; Τους μεγάλους παιδαγωγούς Έλληνες και ξένους τους γνωρίζετε, ή μήπως η παιδαγωγική επιστήμη μπροστά στην οικονομική ανάπτυξη και στο μοντέλο της κοινωνία που θέλουμε δεν αξίζουν μία!!!!

 
Γιώργος
30 Ιουν 2019 09:26

Αγαπητέ Νίκο, δεν νομίζω ότι στο παρόν άρθρο τίθεται θέμα αριστείας, αλλά επιλογής θεμάτων.

 
Κι άλλος υπέρμαχος της αριστείας
30 Ιουν 2019 01:28

Οι υπέρμαχοι της αριστείας έχουν να πουν ότι αυτό δεν θα γινόταν αν ο Μπαλτάς δεν καταργούσε 55 πρότυπα σχολεία.
Εξαιτίας αυτού, για τα μόλις πέντε πρότυπα που απέμειναν υπάρχει τεράστια ανισσοροπία ζήτησης/προσφοράς θέσεων, γι' αυτό και τα παιδιά καταφεύγουν σε "φροντιστήρια".
Και έτσι εκών άκων ο Μπαλτάς έκανε τη φοίτηση σε πρότυπα σχολεία προνόμιο για λίγους!
Η λύση είναι να ξαναγίνουν πρότυπα όλα τα πειραματικά και να ιδρυθούν νέα σε νομούς που δεν υπάρχουν Παναεπιστημιακές σχολές.

 
KM
30 Ιουν 2019 01:26

Ποιός ο λόγος ύπαρξης προτύπων σχολείων;
Και γιατί πρέπει να είναι σε αυτά, οι μαθητές με τις καλύτερες επιδόσεις;
Οι μαθητές που πραγματικά μπορούν να διαπρέψουν σε μια επιστήμη,
δεν χρειάζονται ούτε διαγωνισμούς, ούτε πρότυπα...
Χρειάζονται εκπαιδευτικούς να τους ενθαρρύνουν και να τους καθοδηγήσουν, μέσα στα σχολεία τους, παρέα με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.
Και όχι ξεκομμένους από τους υπόλοιπους συμμαθητές τους.

Η συγκέντρωση των αρίστων, είναι και αυτή μια γκετοποίηση.

Δεν χρειάζεται να ταΐζουμε την ματαιοδοξία των γονέων....

 
Αυτά είναι τα χάλια μας...
30 Ιουν 2019 01:03

Φυσικά και έχει μεγάλη διαφορά αν κάποιος μπορεί να παρακολουθήσει φροντιστήριο ή ιδιαίτερα για να μπορεί να καλύψει τα κενά που έχει ή τυχόν δυσκολίες που δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

 
poly
29 Ιουν 2019 23:38

Τα θέματα έτσι κι αλλιώς δεν υπάγονται σε φροντιστηριακή λογική! Παιρνούν όσοι το 'χουν έτσι κι αλλιώς κατά βάση! ΔΙαφορετικά, αν είχαν οι φροντιστές τη συνταγή θα πέρναγαν όλοι με φροντιστήριο.

 
Πλατάρος Γιάννης
29 Ιουν 2019 23:01

Σας έχω απάντηση:
1. Ο αρχαίος νόμος του 1977 λέει ότι αίρονται οι άδειες των φροντιστηρίων για Δημοτικά. Τα Φροντιστήρια για Μέση εκπαίδευση έχουν άδεια. Το να πάει ένας γονέας να τα εγγράψει για μια σειρά μαθημάτων, νομικά δεν συνιστά αδίκημα. Όπως μαθητής Λυκείου, δύναται να παρακολουθήσει Πανρπιστημιακά φροντιστηριακά μαθήματα, γιατί έτσι του αρέσει. Το «έτσι του αρέσει» αποτελεί πεμπτουσία του Πολιτεύματός μας. Και αυτό «σε όποιον αρέσει» (Στον Νίκο λ.χ. ΔΕΝ αρέσει, ούτε και μένα αρέσουν οι παρεμβάσεις του, καλά κάνουμε αμφότεροι)
2. Υπάρχουν παράνομα φροντιστήρια Δημοτικού με προσωνυμίες «Αναγνωστήριον» και κάτι τέτοια. Είνια μια δεκαετία αυτή η δουλειά. Το Υπουργείο στους προϊσταμένους του οποίου φέρεται να ομνύει ο Νίκος, δνε έκανε τίποτα, καίτοι πληθώρα δημοσιευμάτων έχει υπάρξει . Τα αφήνουν αδέσποτα.
3. Τα φροντιστήρια Μέσης έχουν άδεια και καλά έκαναν και ανέλαβαν εκτάκτως την προετοιμασία για τις εξετάσεις των Πρότυπων. Το «καλά έκαναν» επίσης έχει άμεση αναφορά στο πολίτευμά μας. Πληρώνουν φόρους, έχουν άδεια, διδάσκουν πτυχιούχοι με διδακτική επάρκεια. Έχει κάποιος αντίρρηση; Να μου την πει να την μάθω.
4. Αν πιάνουν τα θέματα είναι άριστοι επαγγελματίες και όλοι, κανονικοί γονείς και ματαιόδοξοι γονείς, να πάτε τα παιδιά σας εκεί. Και αυτό πόρισμα του Πολιτεύματός μας είναι.
5. Αν υπάρχει κάποια ένδειξη για διαρροή θεμάτων, να γίνει καταγγελία στην Εισαγγελία.
6. Στα πλαίσια της διαφάνειας την οποία ΚΥΝΗΓΑ ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ανακοινώνονται οι θεματοθέτες του Υπουργείου. Να τους γνωρίζουν όλοι, εκ των ΥΣΤΕΡΩΝ και να ανανεώνονται ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Δνε έχουμε λειψανδρία, άρα ουδέν πρόβλημα.
7. Για τον Νίκο: Δεν μπορείς να συγκρατηθείς και να μην γράφεις την λέξη αριστεία σε εισαγωγικά; Σου φταίει η έννοια; Σου φταίνε οι που την επικαλούνται; Δεν υπάρχουν άριστοι; Όπως υπάρχουν παιδιά με ελλείψεις και σοβαρά προβλήματα και έχουμε την Ειδική Αγωγή, υπάρχουν παιδιά της Ε΄Δημοτικού που έρχονται και περνούν στον διαγωνισμό ΘΑΛΗΣ της ΕΜΕ για την Β΄Γυμνασίου και μετά περνούν και στο ΕΥΚΛΕΙΔΗ. Εσύ προσωπικά έχεις δικαίωμα να πεις σε αυτά τα παιδάκια δεν μπορείτε να πάτε παραπάνω επειδή έτυχε να έχουν κάποιους τόνους μυαλό; Δεν ξέρεις ότι αν εγκλωβιστεί το παιδί στην Ε΄Δημοτικού μπορεί να χαθεί με το χαμηλό γι αυτόν επίπεδο διδασκαλίας και να βαρεθεί ΑΝΕΠΙΣΤΡΟΦΑ; Κάνεις λοιπόν και ειρωνεία με το ιδεολόγημά σου;

 
Ένας υπέρμαχος της αριστείας...
29 Ιουν 2019 23:01

@ Νίκος
Μα φυσικά … να καταργηθούν τα πρότυπα! ή να γίνουν περισσότερα ή τα θέματα να είναι βατά και όσοι γράφουν καλά να μπαίνουν σε κλήρωση ή …

 
Αναμενόμενο...
29 Ιουν 2019 22:45

..όταν σε όλα τα ΜΜΕ καλούνται οι φροντιστές να μιλήσουν για θέματα πανελληνίων και για επαγγελματικό προσανατολισμός, τι περιμένετε να γίνει?

 
Νίκος
29 Ιουν 2019 18:29

Οι υπέρμαχοι της "αριστείας" τι έχουν να πουν, άραγε, για αυτό;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.