Placeholder

ΙΕΚ

Οι Διευθυντές των ΙΕΚ ξεσπούν:Τα ΙΕΚ δέχθηκαν οικονομικό πόλεμο από την κυβέρνηση με σκοπό την απαξίωσή τους!!!

Δεν θα πρέπει να είναι καθόλου υπερήφανο το υπουργείο αφού άφησε για πρώτη φορά στα χρονικά τους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ χωρίς ΠΑΣΟ (δελτίο μειωμένου εισιτηρίου). Ακόμα και τα χρόνια του μνημονίου οι καταρτιζόμενοι είχαν ΠΑΣΟ!
Δημοσίευση: 30/06/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατά του υπουργού Παιδείας  Κ. Γβαρόγλου ξεσπά με ανακοινωθέν η Πανελλήνια Ενωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ τον οποίο κατηγορεί για μια σειρά ενεργειών του που στόχο είχαν την απαξίωση των ΙΕΚ, όπως:

 • Πρώτη φορά από το 1992 έτος ιδρύσεώς τους  τα ΙΕΚ  έχουν υποστεί τέτοιο οικονομικό πόλεμο από την κυβέρνηση με σκοπό την απαξίωσή τους!!!
 • Ευρισκόμενοι στο τέλος της φετινής χρονιάς κατάρτισης υπάρχουν ΔΙΕΚ που περιμένουν ακόμα προσωπικό να στελεχωθούν!
 • Έτοιμες αποφάσεις για τοποθετήσεις στελεχών από την ΓΓΔΒΜ περιμένουν στοιβαγμένες στο γραφείο του κυρίου υπουργού από το Νοέμβριο προκειμένου να υπογραφούν!
 • Αιτήματα για κονδύλια που αφορούν γραφική ύλη – τόνερ, υλικά καθαρισμού, συντήρησης και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων έχουν υποβληθεί δυο και τρεις φορές στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ματαίως.
 • Για υλικά εκπαίδευσης ας μη συζητάμε. Απλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι υποστηριχτές (για να μη πούμε χορηγοί).
 • Ακόμα και οι λιγοστοί προμηθευτές που είχαν απομείνει και μας υποστήριζαν χρόνια έχουν απελπιστεί και σταμάτησαν να μας διευκολύνουν για άμεσες λειτουργικές ανάγκες, αφού οι άνθρωποι έχουν χάσει τον λογαριασμό των χρημάτων που τους χρωστάει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
 • Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι ίδιοι οι σπουδαστές μας να βάλουν από τη τσέπη τους για υλικά κατάρτισης, ενώ υπήρξαν Δ.ΙΕΚ που στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους, επέστρεψαν 40 χρόνια πίσω, υπαγορεύοντας τα θέματα των εξετάσεων, διότι δεν είχαν φωτοτυπικό χαρτί, εξέλιπαν δε και τα μελάνια των εκτυπωτών!!!
 • Να πούμε για τις Σχολικές Επιτροπές που δεν έχουν εξοφληθεί για το ποσοστό που αναλογεί στα Δ.ΙΕΚ, για τις αμοιβές που αφορούν καθαριότητα των ΙΕΚ. Ευτυχώς που μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές πληρώθηκαν οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές (και όχι όλοι) για το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά μόνο αυτοί.
 • Περιμένουν να πληρωθούν οι μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές καθώς και όλοι οι εκπαιδευτές που έχουν αναλάβει την μαθητεία των ΙΕΚ.
 • Και φυσικά δεν θα πρέπει να είναι καθόλου υπερήφανο το υπουργείο αφού άφησε για πρώτη φορά στα χρονικά τους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ χωρίς ΠΑΣΟ (δελτίο μειωμένου εισιτηρίου).
 • Ακόμα και τα χρόνια του μνημονίου οι καταρτιζόμενοι είχαν ΠΑΣΟ! «Αιδώς Αργείοι»!
 • Τέλος παρακαλούμε να μας δοθεί μια απάντηση, σχετικά με τα κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ: Απορροφώνται ή όχι; Και εάν απορροφήθηκαν που δόθηκαν; Στα ΙΕΚ πάντως δεν δόθηκαν... 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΏΝ ΔΙΕΚ

Με την λήξη του εκπαιδευτικού έτους κατάρτισης 2018-2019 η Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΑΝ.Ε.Δ.Δ.Ι.Ε.Κ.), επιθυμεί να απευθύνει σε όλους τους αποφοίτους των ΔΙΕΚ ένα μεγάλο μπράβο και ευχές για μια πετυχημένη σταδιοδρομία και ευτυχία στη ζωή τους. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο αξίζει σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους εκπαιδευτές από την αγορά εργασίας για τη συνεισφορά τους στην κατάρτιση και εν γένει πρόοδό τους, στις διευθύνσεις και στα στελέχη των ΔΙΕΚ και το διοικητικό προσωπικό, για τη συνεχή υποστήριξη πουπροσφέρουν στους καταρτιζόμενους μας. Σήμερα επιβραβεύονται οι κόποι και οι προσπάθειες των σπουδαστών μας μετά από δυο χρόνια φοίτησής τους στα ΙΕΚ και μετά από το εξάμηνο της πρακτικής άσκησης ή μαθητείας. Και τους αξίζουν πολλά μπράβο αφού οι σπουδαστές στα Δημόσια ΙΕΚ (50.000 περίπου) είναι άνθρωποι από 18 μέχρι 58 χρονών των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων, οι περισσότεροι των οποίων είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν. Πολλοί είναι από επαρχία, από νησιά που πληρώνουν νοίκι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ ένα ποσοστό, έως 20%, έχει περάσει από ΑΕΙ/ΤΕΙ. Κι αυτό διότι το ΙΕΚ παρέχει μεν αρχική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε απόφοιτους β/βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά έχει επίσης σημαντικό ρόλο και στη Συνεχιζόμενη και Δια Βίου Επαγγελματική Κατάρτιση αφού συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει ή/ και αναβαθμίζει προϋπάρχουσες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες, με στόχο την ένταξη ή επανένταξη (πολύ περισσότερο) στην αγορά εργασίας, τη διασφάλιση της εργασίας και την επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κυρίου Κοτσιφάκη ότι «το καλό χαρτί της κυβέρνησης ήταν οι παρεμβάσεις στην Παιδεία» και πολύ περισσότερο του κυρίου Γαβρόγλου που είναι επιπλέον «περήφανος για τις μεταρρυθμίσεις του στην εκπαίδευση» (!!!), η ΠΑΝ.Ε.Δ.Δ.Ι.Ε.Κ. αισθάνεται την ανάγκη και την υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες σπουδαστές μας, να απαντήσει σχετικά με το (μη) έργο του κυρίου Γαβρόγλου και της απερχόμενης Κυβέρνησης στον τομέα που θα έπρεπε, κατά την γνώμη μας, να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα (εσκεμμένος ο πλεονασμός) για το υπουργείο, και μιλάμε για την Επαγγελματική Κατάρτιση. Για το άλλο εκπαιδευτικό έργο του κυρίου Γαβρόγλου και γενικότερα την ποιότητα της τυπικής εκπαίδευσης, θα αφήσουμε τους συναδέλφους και όλες τις άλλες συνιστώσες της εκπαιδευτικής κοινότητας να κρίνουν.

Επί τέσσερα έτη, λοιπόν κυρίες και κύριοι, τα 125 Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθούν να παραμένουν όρθια και να παρέχουν άριστη κατάρτιση παρά την υποχρηματοδότησή τους από τον αρμόδιο φορέα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, που εποπτεύεται από τον Υπουργό Παιδείας. Όλες οι ενέργειες της ΠΑΝ.Ε.Δ.Δ.Ι.Ε.Κ. σχετικώς με την απαραίτητη για την λειτουργία τους χρηματοδότηση εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και για άλλα υπηρεσιακά και θεσμικά αιτήματα, απέβησαν άκαρπες, αφού ο υπουργός Παιδείας κύριος Γαβρόγλου δεν «καταδέχθηκε» ποτέ να μας συναντήσει ούτε να απαντήσει σε σχετικά έγγραφά μας.

Δεν τους ευαισθητοποίησε ούτε το γεγονός, ότι παντού και πάντα τα στελέχη των ΔΙΕΚ έστερξαν και στήριξαν την Γενική Γραμματεία και το έργο του υπουργείου γενικότερα, σε μια σειρά θεμάτων από την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων με τους Φινλανδούς εταίρους μας (ΟΜΝΙΑ) και τα Προγράμματα Μαθητείας, την δημιουργία των Οδηγών Σπουδών των Ειδικοτήτων ΙΕΚ, τις Τράπεζες Θεμάτων για τις εξετάσεις πιστοποίησης κ.ά. πολλά θέματα. Δεν αξιολόγησαν ούτε τα δεκάδες ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus που εκπονήθηκαν από τις διοικήσεις των Δ.ΙΕΚ και πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη για τους συμμετέχοντες σπουδαστές και εκπαιδευτές, για τις εκπαιδευτικές μονάδες και για την Χώρα.

Για να είμαστε όμως πιο συγκεκριμένοι: Ευρισκόμενοι στο τέλος της φετινής χρονιάς κατάρτισης υπάρχουν ΔΙΕΚ που περιμένουν ακόμα προσωπικό να στελεχωθούν! Έτοιμες αποφάσεις για τοποθετήσεις στελεχών από την ΓΓΔΒΜ περιμένουν στοιβαγμένες στο γραφείο του κυρίου υπουργού από το Νοέμβριο προκειμένου να υπογραφούν! Αιτήματα για κονδύλια που αφορούν γραφική ύλη – τόνερ, υλικά καθαρισμού, συντήρησης και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων έχουν υποβληθεί δυο και τρεις φορές στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ματαίως. Για υλικά εκπαίδευσης ας μη συζητάμε. Απλά ευτυχώς που υπάρχουν και οι υποστηριχτές (για να μη πούμε χορηγοί). Ακόμα και οι λιγοστοί προμηθευτές που είχαν απομείνει και μας υποστήριζαν χρόνια έχουν απελπιστεί και σταμάτησαν να μας διευκολύνουν για άμεσες λειτουργικές ανάγκες, αφού οι άνθρωποι έχουν χάσει τον λογαριασμό των χρημάτων που τους χρωστάει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ. Σε πολλές περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι ίδιοι οι σπουδαστές μας να βάλουν από τη τσέπη τους για υλικά κατάρτισης, ενώ υπήρξαν Δ.ΙΕΚ που στις τελευταίες εξεταστικές περιόδους, επέστρεψαν 40 χρόνια πίσω, υπαγορεύοντας τα θέματα των εξετάσεων, διότι δεν είχαν φωτοτυπικό χαρτί, εξέλιπαν δε και τα μελάνια των εκτυπωτών!!! Να πούμε για τις Σχολικές Επιτροπές που δεν έχουν εξοφληθεί για το ποσοστό που αναλογεί στα Δ.ΙΕΚ, για τις αμοιβές που αφορούν καθαριότητα των ΙΕΚ. Ευτυχώς που μια βδομάδα πριν τις ευρωεκλογές πληρώθηκαν οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές (και όχι όλοι) για το προηγούμενο εξάμηνο, αλλά μόνο αυτοί. Περιμένουν να πληρωθούν οι μη πιστοποιημένοι εκπαιδευτές καθώς και όλοι οι εκπαιδευτές που έχουν αναλάβει την μαθητεία των ΙΕΚ. Και φυσικά δεν θα πρέπει να είναι καθόλου υπερήφανο το υπουργείο αφού άφησε για πρώτη φορά στα χρονικά τους σπουδαστές των Δ.ΙΕΚ χωρίς ΠΑΣΟ (δελτίο μειωμένου εισιτηρίου). Ακόμα και τα χρόνια του μνημονίου οι καταρτιζόμενοι είχαν ΠΑΣΟ! «Αιδώς Αργείοι»!

Τέλος παρακαλούμε να μας δοθεί μια απάντηση, σχετικά με τα κονδύλια για την επαγγελματική κατάρτιση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ: Απορροφώνται ή όχι; Και εάν απορροφήθηκαν που δόθηκαν; Στα ΙΕΚ πάντως δεν δόθηκαν... Όταν άλλοι φορείς χρηματοδοτούνται αφειδώς από τον κρατικό κορβανά, για τα Δ.ΙΕΚ δεν διατίθενται ούτε τα στοιχειώδη! Πρώτη φορά από το 1992 έτος ιδρύσεώς τους, έχοντας αποφοιτήσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιών, προσφέροντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες πτυχιούχους και εμπειροτέχνες εκπαιδευτές, έχουν υποστεί τέτοιο οικονομικό πόλεμο από την κυβέρνηση με σκοπό την απαξίωσή τους!!!

Τα Δημόσια ΙΕΚ άντεξαν, εξακολουθούν να παρέχουν υψηλής ποιότητας κατάρτιση και είναι μια από τις ελάχιστες διεξόδους στην νεανική ανεργία όπως αποδεικνύεται από την μεγάλη απορρόφησή τους από την αγορά εργασίας. Αυτά τα ΙΕΚ τα στήριξαν οι Διοικήσεις τους με τεράστια δουλειά, με αγάπη, με μεράκι, με έμπνευση, με εφαρμογή καινοτομιών και τέλος με επιβράβευση του διδακτικού προσωπικού ώστε να δώσει τον καλύτερο του εαυτό του. Τα στήριξαν οι Εκπαιδευτές και οι Σπουδαστές μας σε πείσμα των σχεδίων των υφιστάμενων αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων!

Ευχόμαστε καλό καλοκαίρι σε όλους και καλή σταδιοδρομία στους αποφοίτους μας. Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γιώργος Διαμαντόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας
Αναστάσιος Κακούρος


Σχόλια (12)

 
Ο ...Αϊνστάιν τα έκανε αυτά;
30 Ιουν 2019 21:40

Δεν μπορεί να τα έκανε και αυτά ο Γαβρόγλου ή Αϊνστάιν κατά τον Τσίπρα.Δεν είναι αυτός κύριοι.Δεν ακούει την γνώμη των εκπαιδευτικών,κατάργησε την ΣΤΕΦ Κοζάνης,στέλνει ανοιχτή επιστολή στον Μητσοτάκη,δημιούργησε το σώμα των ρωμαλέων,η παραβατικότητα στα ΑΕΙ με το ιδεοληπτικά του άσυλο βάρεσε κόκκινο,ίδρυσε την επιτροπή ειρήνης και ύφεσης με τον Παρασκευόπουλο για τα ΑΕΙ κλπ.Δεν μπορεί και αυτό να το έκανε αυτός βρε παιδιά.Νισάφι.

 
Είχε όμως πρόγραμμα
01 Ιουλ 2019 00:48

Έδωσε μάστερ στις πολυτεχνικές, αλλά μπάτσελορ στις ιατρικές. Έκλεισε τα ΤΕΙ και τειοποίησε τα Πανεπιστήμια (εκτός από το ΕΜΠ βεβαίως βεβαίως...)Και εις ανώτερα...

 
ΙΕΚ Ελλάδας
01 Ιουλ 2019 00:55

Να απαντήσουν όλοι οι πολιτικοί αν θα έστελναν τα δικά τους παιδιά να φοιτήσουν σε ΙΕΚ σε αυτές τις συνθήκες απαξίωσης.

Κανονικά, πρέπει να μείνουν τα μισά ΙΕΚ με στοχευμένα προγράμματα (πχ. Μαγειρικής, Νοσηλευτικής, Γεωπονίας, Μηχανολογίας κτλ.) και να αξιολογηθούν όλοι οι διευθυντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό.

 
IEKtzis
01 Ιουλ 2019 10:28

Είναι πραγματικότητα όσα λέει η Ένωση Διευθυντών ΙΕΚ. Το μελλον τους πάντως είναι θετικό , ιδιαίτερα μετά τη κατάργηση των ΤΕΙ. Θα πρέπει η κυβέρνηση της ΝΔ να τα στηρίξει γιατί ζούμε στην εποχή της Δια Βιου Μάθησης. Με τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών που έχουν και την απογευματινή τους λειτουργία, μπορούν να δεχτούν ανέργους, σπουδαστές ΑΕΙ που μπορούν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους να αποκτήσουν Κατάρτιση σε Τεχνικές ειδικότητες και ανθρώπους που θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή στην επαγγελματική τους κατάρτιση.
Το 15-20% των σπουδαστών των ΙΕΚ είναι φοιτητές ΑΕΙ/ΤΕΙ που κάνουν ειδικότητες που έχουν απορόφηση στην αγορά εργασίας σε αντίθεση με τις κορεσμένες σπουδές της Ανωτατης εκπαίδευσης. Η αγορά χρειάζεται μεσαία και κατώτερα στελέχη καλά καταρτισμένα και πιστοποιημένα.
Η ΝΔ το ξέρει αυτό και θα ενισχύσει τα ΙΕΚ...

 
Περικλής
01 Ιουλ 2019 12:15

Δυστυχώς για τέσσερα χρόνια τα Δημόσια ΙΕΚ, πληρώνουν προσωπικές εμμονές της απερχόμενης ηγεσίας του Υπουργείου.
Παρ' όλα αυτά το ενδιαφέρον των σπουδαστών για κατάρτιση είναι πολύ μεγάλο λόγω και του υψηλών προσόντων , εκπαιδευτικού προσωπικού που διδάσκει σε αυτά.
Κάθε χρόνο υπάρχουν 25.000 νέες εγγραφές.

 
ΓΣ
01 Ιουλ 2019 14:02

Τα ΙΕΚ τα τελείωσε ο κ. Υπουργός με το που έδωσε δικαίωμα στα ΑΕΙ να κάνουν 2ετή προγράμματα σπουδών. Ποιός θα προτιμήσει το ΙΕΚ και γιατί, πλέον;

 
Joanna
01 Ιουλ 2019 14:11

Η πρώτη φορά αριστερά!!!!!! Το κόμμα του λαού.....για τα παιδιά του λαού!! ούτε καν μειωμένο εισιτήριο.....ας τολμούσε να το κάνει άλλη κυβέρνηση!!!!θα είχαν ξηλώσει τις πλάκες των πεζοδρομίων, ενώ τώρα περί άλλων "τυρβάζουν"....

 
Aris Dewey
01 Ιουλ 2019 18:48

Η παιδεία μας στάθηκε όρθια! τα χρόνια της κρίσης και τα ΔΙΕΚ ιδιαιτέρως..

 
giannis
02 Ιουλ 2019 00:36

...και ξαφνικά τα προβλήματα των ΙΕΚ δημιουργήθηκαν επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και καταγγέλονται μια βδομάδα πριν τις εκλογές.Ο χρόνος επιλογής της δημοσιεύσης του συγκεκριμένου άρθρου δημιουργεί ερώτηματα.Η αλήθεια είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λύθηκαν προβλήματα όπως οι εξετάσεις πιστοποίησης των αποφοίτων των ΙΕΚ,η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και οι πληρωμές των εκπαιδευτών γίνονται νωρίτερα απ' οτι σε προηγούμενες κυβερνήσεις.επίσης ευρωπαϊκά κονδύλια πήγαν στο πρόγραμμα μαθητείας με οφελούμενους σπουδαστές των ΙΕΚ.

 
giannis
02 Ιουλ 2019 00:36

σε οτι αφορά τις πληρωμές προμηθευτών απο το ΙΝΕΔΙΒΙΜ(δημιούργημα προηγούμενων κυβερνήσεων) γίνονται με τους ίδιους αργούς ρυθμούς όπως παλιότερα.Ας μην κάνουν κάποιοι πολιτική χρησιμοποιώντας τα ΙΕΚ.

 
Εκπαιδευτικός
02 Ιουλ 2019 09:50

@giannis
5 μέρες έμειναν ακόμα! ότι και να λέτε, το καταστροφικό έργο Γαβρόγλου φτάνει στο τέλος του.

 
ΣΤΑΥΡΟΣ
02 Ιουλ 2019 12:29

ΣΤΙΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ...ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΤΑ ΔΙΕΚ ΘΑ ΑΠΟΓΕΙΩΘΟΥΝ..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.