Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ν. Κεραμέως: Το πρόγραμμα της Ν. Δ. για την Παιδεία, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο διαρκώς βελτιώνεται μετα από γόνιμο διάλογο

“Από τη θέση της υπουργού, θα επιδιώξω τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συναινέσεις”
Δημοσίευση: 09/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, το οποίο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε διαρκώς βελτιώνεται μετα από γόνιμο διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και φορείς, εισάγει μια συνολική και σε βάθος τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Τα παραπάνω τόνισε η νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σημερινή τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου από τον απερχόμενο υπουργό Κ. Γαβρόγλου , και υπογράμμισε τα εξής:

Η παιδεία συνιστά τη μεγαλύτερη επένδυση

Η παιδεία συνιστά για εμάς τη μεγαλύτερη επένδυση για τη χώρα μας με πραγματικά μακροπρόθεσμα οφέλη.

Συγκρούστηκα με τον Κ. Γαβρόγλου  με όρους κοσμιότητας

Παραλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και των Θρησκευμάτων από τον κύριο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, έναν υπουργό με τον οποίον, παρά τις σημαντικές ιδεολογικές μας διαφωνίες, είχαμε μία καλή συνεργασία στη διάρκεια της τριετούς υπουργικής θητείας του και της παράλληλης δικής μου, ως τομεάρχη παιδείας, έρευνας και θρησκευμάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Συγκρούστηκαν πολλάκις οι απόψεις μας, όμως πάντοτε με όρους κοσμιότητας και δημοκρατικού διαλόγου.

Θα επιδιώξω   συναινέσεις

Από τη θέση της υπουργού, θα επιδιώξω τις ευρύτερες δυνατές πολιτικές συναινέσεις.

Το πρόγραμμα της ΝΔ

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία, το οποίο δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο και έκτοτε διαρκώς βελτιώνεται μετα από γόνιμο διάλογο με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και φορείς, εισάγει μια συνολική και σε βάθος τομή, με θαρραλέες αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Και το πρόγραμμα αυτό είναι γνωστό. Δεν σκοπεύω να αναφερθώ σήμερα στις επιμέρους παραμέτρους του. Θα έχουμε την ευκαιρία στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα να αναφερθούμε αναλυτικά στους στόχους και τις προθέσεις του υπουργείου. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώξουμε να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς όμως να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Και θα δρούμε πάντοτε μετά από λεπτομερή σχεδιασμό και ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Θρησκεύματα

Μία διακριτή αναφορά στα Θρησκεύματα. Ο Συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Και σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε όλες αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ όλους τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας και να καταθέσουν τις γνώσεις και την πολύτιμη εμπειρία τους, να είναι σε έναν ανοιχτό διάλογο με το υπουργείο.

Πρόσκληση συνεργασίας προς τα στελέχη και τους υπαλλήλους του υπ. Παιδείας

Θα ήθελα να στραφώ στο ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου. Τα στελέχη και τους διοικητικούς υπαλλήλους του υπουργείου, χωρίς τη συμβολή των οποίων κανένας πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά και τους χιλιάδες λειτουργούς όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, δασκάλους, καθηγητές, ακαδημαϊκούς, χωρίς τους οποίους η εκπαιδευτική διαδικασία δεν θα μπορούσε να έρθει εις πέρας. Σας απευθύνω μία ειλικρινή πρόσκληση συνεργασίας, αναγνωρίζοντας στο ακέραιο και εκ προοιμίου τη συμβολή σας στην εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου και επιθυμώντας να συνδράμω στη διευκόλυνση του έργου σας. Προκειμένου η συνεργασία μας να γίνει πιο αποδοτική και σύγχρονη, θα επιδιώξω να έχουμε διαρκή επικοινωνία και μεταξύ μας διάδραση, και θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την εκ μέρους σας ανάληψη πρωτοβουλιών και την υποβολή προτάσεων, για πιθανούς τρόπους βελτίωσης και εξέλιξης των εργασιών μας. Παρακαλώ να συνεχίσετε με θερμή και ζήλο το έργο σας το επόμενο διάστημα, γιατί ο Σεπτέμβριος είναι σχεδόν εδώ και το Υπουργείο πρέπει να φέρει εις πέρας ενα δύσκολο έργο όπως κάθε χρόνο. Τις επόμενες εβδομάδες θα επιδίωξω να γνωρίσω όσους περισσότερους από εσάς γίνεται.

Οι εκπαιδευτικοί φορείς

Θα ήθελα να κάνω μία έκκληση σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την εκπαίδευση: επαγγελματικές ενώσεις και ομοσπονδίες, συλλόγους εκπαιδευτικών, γονέων, συνδικαλιστικούς φορείς, και πάσης φύσης εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, με αρκετούς εκ των οποίων βρισκόμαστε ήδη σε τακτική επικοινωνία. Στη νέα ηγεσία του υπουργείου μας θα βρείτε ευήκοα ώτα και προσβλέπουμε σε μία ειλικρινή συνεργασία.

Συντάκτες εκπαιδευτικού ρεπορτάζ

Απευθυνόμενη, στους συντάκτες του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ, με τους περισσότερους από τους οποίους ήδη γνωριζόμαστε και έχουμε συνεργαστεί, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διαρκή και ουσιαστική διαθεσιμότητά μου και του γραφείου μου για ενημέρωσή σας, για διευκρινίσεις επί των θέσεων και των πολιτικών μας, για να αξιοποιήσουμε την εποικοδομητική κριτική σας. Πιστεύουμε βαθιά στη σημασία του ρόλου σας για την ενημέρωση των πολιτών, ως κομβικό στάδιο της δημοκρατικής διαδικασίας.

Οι υφυπουργοί Παιδείας

Τέλος, είναι εξαιρετικά μεγάλη χαρά και τιμή για μένα που θα συνεργαστώ στο σημαντικό αυτό έργο με δύο ανθρώπους τους οποίους εκτιμώ βαθύτατα. Την κυρία Σοφία Ζαχαράκη, εκπαιδευτικό που γνωρίζει εκ των έσω τις πραγματικές προκλήσεις τις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει σημαντική εμπειρία και σε ζητήματα διοίκησης της εκπαίδευσης. Και τον Καθηγητή κύριο Βασίλη Διγαλάκη, πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης με εξαιρετικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο.

Σχόλια (5)

 
Alkimos
09 Ιουλ 2019 20:38

Ξεχάσατε την έρευνα ! - προφανώς για τη ΝΔ ή έρευνα δεν έχει σχέση με τη Παιδεία γιαυτό και την ξαπόστειλαν στον Άδωνι - κρίμα για την εξαιρετική δουλειά του κ. Φωτάκη σε αυτό τον τομέα

 
Νίκος
10 Ιουλ 2019 10:04

@Alkimos
Η έρευνα αγαπητέ πρέπει να έχει σχέση με την ανάπτυξη, η θεωρητική ανεφάρμοστη έρευνα και ειδικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες που αρέσουν στον Γαβρογλου, εξυπηρετεί μόνο τη συλλογή χαρτιων

 
Apostolos
10 Ιουλ 2019 11:35

Πήξαμε στα διδακτορικά φιλοσοφικών σπουδών, καιρός είναι να ασχοληθούμε με την Τεχνολογία που μπορεί να φέρει πραγματική ανάπτυξη και όχι μόνο μόρια για διορισμό. Αντί να προωθούμε την ανάπτυξη των ΤΕΙ, μέχρι τώρα εξαφανίσαμε τον θεσμό της Τεχνολογικής εκπαίδευσης και κοιτάζαμε να ιδρύσουμε μια ακόμα Νομική σχολή στην Πάτρα.
Η χώρα χρειάζεται λιγότερα Πανεπιστήμια και περισσότερα ΤΕΙ. Αρκετούς άνεργους επιστήμονες έχουμε που τους στέλνουμε έξω.

 
Γιωργος
10 Ιουλ 2019 15:02

Πείτε υπεύθυνα τι θα κάνετε με τους αποφοίτους ΤΕΙ. τέλος ποια οι δικαιολογίες.

 
Νίκος
11 Ιουλ 2019 13:37

Αγαπητέ Apostolos "Η χώρα χρειάζεται λιγότερα Πανεπιστήμια και περισσότερα ΤΕΙ. Αρκετούς άνεργους επιστήμονες έχουμε που τους στέλνουμε έξω." Τι θέλετε να πείτε με την παραπάνω πρόταση, ότι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν είναι επιστήμονες; Απλά θα ήθελα να σας θυμήσω ότι υπήρχαν ΤΕΙ στη χώρα που ήταν σε πολύ υψηλότερες θέσεις στα διεθνεί rankings από αρκετά Πανεπιστήμια της χώρας. Θεωρώ την έκφραση σας τουλάχιστον ατυχή.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ