Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Απάντηση Α. Τσίπρα για την κατάργηση της Νομικής Πατρών

Δημοσίευση: 12/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

"Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας", τονίζει  με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, και υπογραμμίζει:

  •  Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά.
  • Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω.
  • Βαθιά υποκρισία.

Σχόλια (16)

 
Αιρετικός
12 Ιουλ 2019 14:09

Το διαφορετικό σχέδιο ταυτίσθηκε με την διάλυση ενός ΤΕΙ συμπληρώνοντας το ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ και ικανοποιώντας προσωπικές στρατηγικές της πρυτάνεως όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από την Υπουργική Απόφαση για την κατανομή των κτιρίων του ΤΕΙ Δ.Ε.
Έτσι δημιουργήθηκαν τμήματα χωρίς κανένα μέλος ΔΕΠ, με γνωστικά αντικείμενα όμοια μεταξύ τους (Γεωπονία, Φυτική Παραγωγή).
Βαθιά υποκρισία.

 
Δευτεροετής
12 Ιουλ 2019 14:39

κ. Τσίπρα, η 4η νομική ήταν προεκλογικό δωράκι σας και προϊόν άλλων πάρε-δώσε στη συγχώνευση ΑΕΙ,ΤΕΙ κλπ που έφερε τα πάνω κάτω. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι "κάθε πόλη και Νομική". Δεν έχουμε αρκετούς άνεργους και υποαπασχολούμενους δικηγόρους; Ποιόν εξυπηρετεί η ίδρυση 4ης Νομικής σχολής πέρα απο τα τοπικιστικά συμφέροντα; Μας εξηγείτε λίγο;

 
Μελος ΔΕΠ
12 Ιουλ 2019 15:13

Κάθε πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να έχει Νομική Σχολή. Αν υπάρχουν πολλοί δικηγόροι μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των εισακτέων ανά σχολή κάτι που είναι πραγματική αναβάθμιση των ΑΕΙ.
Πάντως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο κάνουν χρυσές δουλειές με τους δικούς μας μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν Νομική, Ιατρική κλπ.

 
@Μελος ΔΕΠ
12 Ιουλ 2019 15:59

Αυτό που λέτε θα ίσχυε αν το πανεπιστήμιο ήταν ιδιωτικό. Τα Δημόσια ΑΕΙ δεν μπορούν να ιδρύουν σχολές κατά το δοκούν διότι οι πιστώσεις για τις σχολές, τους καθηγητές κλπ προέρχονται απο τον κρατικό προϋπολογισμό. Οπότε - ευτυχώς - δε μπορεί ο καθένας να ιδρύει ότι θέλει οπου θέλει.

 
Μέλος ΔΕΠ
12 Ιουλ 2019 17:06

Εφόσων αγαπητέ συνομιλητή είναι κρατικά τα πανεπιστήμια να στείλουν καμία 20ρια από τους καθηγητές της Αθήνας στην Πάτρα και να γίνει και εκεί Νομική. Γιατί τα παιδιά να πληρώνουν 1000 ευρώ το μήνα σε ενοίκια και διαμονή για να σπουδάσουν.

 
Δον Κιχώτης
12 Ιουλ 2019 17:33

Μεγάλα προβλήματα και διαχρονικά...
Στις προηγμένες χώρες υπερτερεί η διάθεση που οδηγεί στις αναγκαίες συγκλίσεις.
Και επειδή αυτή δεν υπάρχει, μία είναι η λύση για να γίνουν τα πρώτα σωστά βήματα
και να φανούμε...
Ένα Δημοψήφισμα!...
Μετά, ησυχία και δουλειά!
Με εντολή του Λαού!

 
Αθανάσιος
12 Ιουλ 2019 18:21

Επειδή η σχετική κουβέντα έχει και πολιτικό χαρακτήρα, θα θυμηθώ το σημαντικότητα επιχείρημα της ΝΔ για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα: να μην φεύγουν τα ελληνόπουλα να σπουδάζουν στο εξωτερικό γιατί έτσι χάνουμε εθνικό εισόδημα ή συνάλλαγμα – και παράλληλα να έρχονται από άλλες χώρες να σπουδάζουν στην Ελλάδα και να φέρνουν χρήμα στη χώρα.
Η ελληνική αγορά εργασίας μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερους δικηγόρους. Πολύ πιθανό. Δεκτό.
Όμως οι Έλληνες νέοι και οι γονείς τους θέλουν να σπουδάσουν νομική. Και γι' αυτό πηγαίνουν να σπουδάσουν νομική στο εξωτερικό, είτε γιατί δεν κατάφεραν να περάσουν σε νομική σχολή στην Ελλάδα, αλλά σε κάποια άλλη σχολή που δεν τους ικανοποιεί, είτε γιατί έγραψαν τόσο χάλια που δεν πέρασαν πουθενά.
Πόσοι ‘Ελληνες σπουδάζουν σήμερα νομική σε προπτυχιακό επίπεδο στο εξωτερικό; Εκτιμώ αρκετές εκατοντάδες. Από το φιλικό μου κύκλο μπορώ να σκεφτώ τουλάχιστον 5 παιδιά συγγενών και φίλων που σπουδάζουν σήμερα νομική στην Κύπρο.
Με κριτήριο τη ρητορική της ΝΔ περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μήπως τελικά η ίδρυση και τέταρτης νομικής στην Ελλάδα είναι καλή ιδέα και οικονομικά συμφέρουσα;
Θα μου πει κάποιος, δικαίως, κι επειδή ο καθένας θέλει να σπουδάσει νομική, έστω κι αν έγραψε κάτω από τη βάση στις εξετάσεις, η Πολιτεία θα πρέπει να του δώσει το δικαίωμα να το κάνει; Θα συμφωνήσω. Αλλά με την επιδιωκόμενη από την ΝΔ ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αυτό δε θα γίνει; Ο καθένας θα μπορεί «με τον παρά του» να σπουδάζει ό,τι θέλει και όπως θέλει. Θα έλεγε ποτέ ο κ. Μητσοτάκης ή η Υπουργός του στον ιδιώτη δεν σου επιτρέπω να ανοίξεις νομική σχολή γιατί η ελληνική αγορά εργασίας δεν χρειάζεται περισσότερους δικηγόρους;

 
Στράτος
12 Ιουλ 2019 19:50

Η Αχαΐα, το άλλοτε προπύργιο του ΠΑΣΟΚ, τώρα προπύργιο του "νέου ΠΑΣΟΚ" του κ. Τσίπρα, ήτοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά ακούει η Φώφη και δεν μπορεί να ησυχάσει...
Αστεία πράγματα κ. Τσίπρα. Η Ν.Δ. προεκλογικά, πολύ πριν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, είχε διαμηνύσει ότι η Νομική Πατρών δεν θα γίνει, απλά γιατί δεν χρειαζόμαστε μια ακόμη Νομική και μερικούς ακόμη άνεργους δικηγόρους. Απλό;

 
ΓΟΝΙΟΣ
12 Ιουλ 2019 20:20

Και εμάς στην Ήπειρο τα παιδιά μας ,γιατί να μην έχουν μια Νομική;Η Πελοπόννησος έχει τόσα πανεπιστήμια σε τόσες πόλεις!Και η...Λεβεντογέννα Κρήτη γιατί όχι για να καλύπτει και το Νησιωτικό χώρο;Βλέπετε τι έκανε ο Τσίπρας τώρα;Αρχίζουμε τα τοπικιστικά.... Η χώρα χρειάζεται καλά πανεπιστήμια και όχι σε κάθε χωριό σχολή...Αυτά που έχουμε αρκούν!

 
GIANNI
12 Ιουλ 2019 23:07

Είναι τελείως υποκριτικό το λεγόμενο ότι με την ίδρυση Νομικής σχολής στην Πάτρα αυξάνεται υποχρεωτικώς ο αριθμός των δικηγόρων
Θα δώσω ένα παράδειγμα:
Έστω ότι η Νομική της Πάτρας θα δεχόταν 150 πρωτοετείς φοιτητές
Θα μπορούσε τότε να γίνει μείωση κατά 150 ,αθροιστικά ,εισακτέων στις υπόλοιπες Νομικές σχολές της χώρας:π.χ. -70 στην Νομική Αθήνας , -50 στην Νομική Θεσ/νίκης και -30 στην Νομική Κομοτινής
Απλή λογική χρειάζεται κυρίες του Υπουργείου Παιδείας

 
Γιάννης
13 Ιουλ 2019 07:27

Καμιά απάντηση στις 400000 αποφοίτους των ΤΕΙ έχεις να δώσεις;Όταν ο σύλλογος ζητούσε συνάντηση εσύ σφύριζες κλέφτικα...

 
Απόφοιτος Νομικής Κομοτηνής
13 Ιουλ 2019 19:09

Ποιον σκοπό υπηρετεί η λειτουργία μιας Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή όταν πάνω από το 40% των εισακτέων της αιτούνται μετεγγραφή σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη?

 
ΝΆΣΟΣ
13 Ιουλ 2019 22:58

ΤΙ ΑΝΑΣΤΆΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΉ ΕΦΕΡΑΝ...ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΆΦΕΤΑΙ..ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ...ΟΙΗΣΗ..ΑΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ...3 ΜΉΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΈΚΔΟΣΗ ΜΙΑΣ ΒΕΒΑΊΩΣΗΣ. ΤΟ ΕΓΧΕΊΡΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΏΡΑ...ΜΠΡΆΒΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΠΟΥΡΓΟ...ΤΟ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΌ ΑΡΓΕΙ ΝΑ ΨΗΘΕΙ....

 
Αρθούρος
14 Ιουλ 2019 19:11

Πριν από πολλά χρόνια,είχε επιχειρηθεί άλλες δύο φορές η ίδρυση τέταρτης νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών,μία επί κυβερνήσεως Ν.Δ. και μία επί ΠΑΣΟΚ.
Όμως και τότε παρέμβηκαν οι φορείς της Κομοτηνής κι απέτρεψαν με τα ίδια επιχειρήματα την ίδρυση Νομικής.Δηλαδή ότι εγκαταλείπεται η Θράκη αφού θα αποδυναμωθεί η Νομική της Κομοτηνής.Και τότε είχε διατυπωθεί υποκριτικά στο λεκανοπέδιο,και είχε διαδοθεί εξίσου έντεχνα η γνώμη ότι δε χρειάζονται άλλοι άνεργοι δικηγόροι. Ποιοί είχαν φροντίσει να διαδώσουν αυτή την υποκριτική αιτιολόγηση που και σήμερα παπαγαλίζεται από όσους θέλουν να υποστηρίξουν την τελείως λαθεμένη κι αστήριχτη απόφαση της κας υπουργού;
Μα η άμεσα ενδιαφερόμενη Νομική του ΕΚΠΑ,η οποία είχε ήδη αποτρέψει την ίδρυση δεύτερου τμήματος Νομικής στο Πάντειο με άλλες αληθοφανείς δικαιολογίες.Στην πραγματικότητα όμως,δεν ήθελε άλλο ανταγωνιστικό τμήμα στο λεκανοπέδιο και φυσικά δεν επιθυμούσε ένα άλλο ανταγωνιστικό τμήμα στην Πάτρα.
Αυτή η ίδια γνώμη αναμασάται και σήμερα,δυστυχώς ξαναζεσταμένη.Γιατί αν ισχύει αυτό γιά τα τμήματα Νομικής γιατί δε μειώνουν το συνολικό αριθμό φοιτητών που εισάγονται σ'αυτά,πετυχαίνοντας έτσι κι ένα ευρωπαϊκό επίπεδο εκπαίδευσης σε κάθε τμήμα,που αρμόζει σε νομικούς ;Ή,αν είναι θαρραλέοι,γιατί δεν κλείνουν κορεσμένες σχολές που ιδρύονται υποκριτικά με το νόμο Γαβρόγλου όπως το τμήμα Κοινωνιολογίας ή το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων κι Οργανισμών του ΕΚΠΑ; Μπορούν να τα βάλουν με το ΕΚΠΑ, γιατί με τις Ιατρικές ή τα Πολυτεχνεία που κι απ'αυτά βγαίνουν άνεργοι δε θα τα βάλουν ποτέ.

 
Φ. Κώστας
15 Ιουλ 2019 14:22

Μήπως ξεχνάτε ότι τον αριθμό εισακτέων τον καθορίζει το υπουργείο και όχι τα πανεπιστήμια;

 
παρολαυτα
15 Ιουλ 2019 15:07

Επειδή αναφέρθηκαν πιο πάνω τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχω μια απλή,θεωρώ, απορρια... πόσες οικογένειες έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε τα παιδιά τους σε ιδιωτικό...σίγουρα όχι πολλές εκτός κι αν τους τρέχουν από τα παντελόνια και εγώ δεν το γνωρίζω...ακόμα και τώρα για πολλές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στερουντε κάποια πράγματα για να ανταποκριθουν οικονομικά...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ