Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Κ. Γαβρόγλου για τις σημερινές ανακοινώσεις της υπ. Παιδείας

Δημοσίευση: 12/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Δυστυχώς, λίγα μόλις 24ωρα μετά την συγκρότηση της Κυβέρνησης, η άγνοια της για τα θέματα εκπαίδευσης και έρευνας εκδηλώνεται και πάλι με έναν εντυπωσιακό τρόπο. Δύο μέρες μετά την βίαιη απόσπαση της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας και την μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα Υπουργεία, με άδηλα αποτελέσματα, η Κυβέρνηση ξαναχτυπά”.

Αυτό τονίζει με δήλωσή του πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Ν. Κεραμέως, και υπογραμμίζει τα εξής:

1.Δίνεται παράταση στην ημερομηνία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τις προοπτικές των υποψηφίων φοιτητών, με τη δικαιολογία να διερευνηθούν αν είναι έτοιμα τα Τμήματα να υποδεχτούν τους φοιτητές. Ενώ είναι γνωστό ότι έχουν δοθεί, μαζί με τις απαραίτητες πιστώσεις, 650 νέες θέσεις καθηγητών και 300 νέες θέσεις συμβασιούχων 407, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των νέων Τμημάτων.

2.Η παράταση των μηχανογραφικών προκειμένου  να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων (!) έναν μόνον στόχο έχει: να δώσει άλλοθι στην Κυβέρνηση ότι «ενδιαφέρεται» για την λειτουργία των Πανεπιστημίων, ενώ όφειλε να γνωρίζει ότι αλλαγή του μηχανογραφικού που εμπεριέχει κατάργηση Τμημάτων είναι αδύνατον να γίνει αφού είναι καταφανώς αντισυνταγματική, ειδικά όταν η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων έχει ήδη υποβάλει μηχανογραφικό. Οι δηλώσεις της Υπουργού έρχονται και σε σύγκρουση με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αφού υπάρχουν αποφάσεις Συγκλήτων ως προς το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων. Θεωρεί το Υπουργείο ότι θα έχει άποψη για την εγκυρότητα των νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων; Ελπίζω πως όχι γιατί αυτά γινόντουσαν μόνον σε ιδιαίτερα σκοτεινές περιόδους για τον τόπο μας. Η παράταση, λοιπόν, με τον στόχο που δηλώθηκε, δηλαδή την ενδεχόμενη απαλοιφή Τμημάτων από το μηχανογραφικό και με αναστολή της επικείμενης λειτουργίας τους, δεν μπορεί παρά να οφείλεται αποκλειστικά σε επιπολαιότητα. Η Κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των υποψηφίων και των οικογενειών τους, ανατρέποντας σχεδιασμούς και επιλογές που βασίστηκαν στο υπάρχον μηχανογραφικό.

3.Η δημιουργία του Νομικού Τμήματος στην Πάτρα έγινε για να ενισχυθούν οι νομικές σπουδές και με νέα γνωστικά πεδία όπως και για να εισάγονται λιγότερα άτομα σε κάθε Νομικό Τμήμα. Μήπως θα πρέπει να απαγορεύσει και τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου; Αν, αποκλειστικό κριτήριο των πανεπιστημιακών σπουδών είναι να μειώσει την ανεργία των πτυχιούχων, τότε η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει Ανωτάτη Εκπαίδευση, αλλά επιβεβαιώνει το στρατηγικό της αδιέξοδο ως προς την προοπτική ανάπτυξης της Ανωτάτης Εκπαίδευσης.

4.Η δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση υπό την αποκλειστική ευθύνη και εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, ήταν και είναι ένα καθολικό αίτημα εκπαιδευτικών και γονιών. Οι όποιες αλλαγές σε έναν θεσμό που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι με εντυπωσιακά αποτελέσματα, θα είναι καταστροφικές.

5.Ως προς τους 15.000 διορισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, η Κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μελετήσει τις ανάγκες. Το επιχείρημα είναι γελοίο, ενώ φαίνεται «λογικό»: όταν για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 550.000.000 ευρώ για 37.000 αναπληρωτές, όταν το ποσοστό των αναπληρωτών ως προς τους μόνιμους εκπαιδευτικούς φέτος θα αγγίξει το 22%, όταν στην Ευρώπη το υψηλότερο ποσοστό είναι 5%, δεν είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 15.000 διορισμούς;

Σχόλια (12)

 
Δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση
17 Ιουλ 2019 14:22

Το μόνο λογικό, κάτι που συμφωνούν όλοι. Επίσης, η Νομική Σχολή πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα ΑΕΙ πλην Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής.

 
Ανάστατος
17 Ιουλ 2019 03:22

Επιτέλους έφυγες, κοίτα να μείνεις μακριά ...

 
Άφωνος
13 Ιουλ 2019 14:57

Ο Γαβρογλου χαρακτηρίζει "γελοία" τα επιχειρήματα της Κεραμέως.
Ποιός;;; ο Γαβρόγλου!!!

 
Χάρης
13 Ιουλ 2019 12:43

Καλώς μιλάει.

Μακράν ο καλύτερος υπουργός παιδείας της εικοσαετίας, και βάλε.

 
απλός
13 Ιουλ 2019 10:55

Τα παιδιά μας θέλουν γνώση. Ο πολίτης θέλει γνώση, τα υπόλοιπα είναι ασυναρτησίες

 
politis
13 Ιουλ 2019 08:11

Μιλας κ. Γαβρογλου για βιαιη αποσπαση της Ερευνας απο το Υπουργειο Παιδειας εχοντας ο ιδιος διαπραξει την μεγαλυτερη βιαιοτητα απεναντι στους σημερινους φοιτητες των Τει που φοιτουν σημερα σε ηδη καταργημενα Τμηματα που εχουν ημερομηνια ληξης 31.8.2024;και μιλω για τις Στεφ και πολλες αλλες σχολες. Επιτελους καποιος θα βαλει μια ταξη στη μπαχαλοποιηση της Παιδειας τον τελευταιο χρονο!

 
Δρ. ΕΔΙΠ Ιωάννινα
12 Ιουλ 2019 23:39

Τον πόνο που σε διακατέχει κ. Γαβρόγλου και το "περί δικαίου αίσθημα", καλό θα ήταν να τα είχες εκδηλώσει και στην περίπτωση των διδακτόρων ΕΔΙΠ, τους οποίους τους εγκατέλειψες εγκλωβισμένους σε μία απίστευτα ανώμαλη ακαδημαϊκή κατάσταση.

 
kostas delidis
12 Ιουλ 2019 21:06

Δήλωση Γαυρογλού:"είναι γνωστό ότι έχουν δοθεί, μαζί με τις απαραίτητες πιστώσεις, 650 νέες θέσεις καθηγητών και 300 νέες θέσεις συμβασιούχων 407, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των νέων Τμημάτων."
Γνωρίζει ο κ. Γαυρόγλου πόσος χρόνος χρειάζεται για το διορισμό ενός καθηγητή από την ημερομηνιά έγκρισης της πίστωσης (αν εγκριθηκαν οι αναγκελθήσες?) μέχρι την ημέρα διορισμού! Τα νέα τμήματα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο. Με ποιο προσωπικό θα ξεκινήσουν ? Και η αντιπολιτετική άποψη-δήλωση έχει τα όρια της !!!!!!!!!!

 
Χαψίδης
12 Ιουλ 2019 20:33

Γαβρόγλου.Μιλάς εσύ για αντισυνταγματικότητα όταν εσύ και οι προκάτοχοί σου σπάσατε κάθε ρεκόρ αντισυνταγματικών νόμων και μάλιστα με την σφραγίδα του ΣτΕ;Έ όχι και τέτοιο θράσος .

 
Συριζανελιτης
12 Ιουλ 2019 20:20

Αρκετά ταλαιπώρησε την εκπαίδευση! Ας σταματήσει να μιλάει δεν τον ακούει κανείς!!

 
Ι.Τ.
12 Ιουλ 2019 19:45

Ποιος μιλάει για "αντισυνταγματικές" αποφάσεις! Όταν το ΣτΕ ακύρωνε τα "νέα Θρησκευτικά" γιατί εκείνος με νομικίστικα κόλπα, εκδίδοντας πανομοιότυπο με το ακυρωθέν ΦΕΚ και θέτοντας την υπογραφή του αντί της προηγούμενης του προκατόχου του Φίλη, παρέκαμπτε τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;

κ. Γαβρόγλου, είχατε υποσχεθεί ότι θα αποσυρθείτε από την ενεργό πολιτική. Πότε με το καλό;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ