Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Το αύριο δεν περιμένει ...

Δώστε χώρο και δύναμη στην Παιδεία, όχι στην παθητική και την υπαλληλική, αλλά στη δομημένη, τη συγκριτική, τη λειτουργική, την αποτελεσματική, την παιδεία των πολιτών, της πόλης και της πολιτείας.
Δημοσίευση: 15/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ζαχαρίας Σκούρας
Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ

Καλοκαιρινή η μέρα, με ψηλές θερμοκρασίες και υγρασία, ραστώνη, όπως κάθε παρόμοια μέρα ... θαρρείς και δεν συνέβη τίποτε το αλλιώτικο.

Πολιτικός πολιτισμός, αδιαφορία, σύνεση, ζαμανφουτισμός; Χρόνος ο πανδαμάτωρ!

Όπως και νάχει βασικά παραμένουν τα ζητούμενα. Η χώρα πρέπει να ενεργοποιηθεί σε όλους τους τομείς αμέσως, κυρίως με λειτουργικές συνέργειες. Πολλά και κολακευτικά λόγια, χτυπηματάκια στον ώμο και άλλα που καταστέλλουν τη λειτουργικότητα και αναδύουν τον παραγοντισμό δεν έχουν θέση. Ας πάψουν πλέον στρατιές ανθρώπων να στρατεύονται για μικροκομματικά και μικροπολιτικά μικροσυμφέροντα και ας διατεθούν προσωπικότητες για την ανάδειξη αξιών.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για να μην στηριχθούμε άμεσα στην ικανότητα, στη σύνεση, στη συνέργεια και εν τέλει στην ξεχασμένη αριστοτελική μεσότητα. Δώστε χώρο σε μία συνδυαστική παιδεία, που να αναδεικνύει τον Πολίτη, την Πόλη, την Πολιτεία. Να δημιουργεί γερούς πυλώνες, γερά και καρποφόρα δένδρα, μα κυρίως υπέροχα δάση, λειμώνες, οπορώνες, ορίζοντες λειτουργικής ανάπτυξης. Το γνωρίζει η φύση, το γνωρίζει η ζωή, το γνωρίζουμε κι εμείς. Ας το υιοθετήσουμε.

Εμμονές που βαπτίζονται ιδεολογία, σταθερότητα και όπως αλλιώς τις βαπτίσει κανείς, δεν πρέπει να έχουν πλέον θέση σε μία κοινωνία πολιτών. Σε μια Δημοκρατία, πόσο καθοριστικές μπορεί να είναι οι έννοιες που προσδίδονται και πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι αλληλεπιδράσεις που απαιτούνται για την ευδαιμονία των ανθρώπων; Πολίτης σήμαινε στα αρχαία ελληνικά ο ελεύθερος άνθρωπος που ήταν μέλος της πόλης με δικαίωμα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων. Και η έννοια αυτή διαφέρει από την έννοια υπήκοος, που στην αρχαιότητα σήμαινε, αυτός που ακούει και κατ΄επέκταση ο ευπειθής, ο υποτασσόμενος στον ηγεμόνα ή στη χώρα.
Πολίτης λοιπόν ή υπήκοος; , σε ένα καθεστώς όπου οι παλιοί ηγεμόνες να μη μετασχηματίζονται σε σύγχρονους ηγέτες και οι πολίτες σε υπηκόους; Πολίτης με συγκροτημένες σκέψεις και ενέργειες ή υπήκοος με παθητικότητα, αμηχανία και ενσπειρόμενες φοβίες “πολιτισμένων απειλών”;

Μην επιμερίζετε πράγματα όταν δεν είναι ώριμα. Τα κύτταρα όταν ενώθηκαν έκαναν πιο σύνθετα κύτταρα και αυτά μετά τον οργανισμό και την συνύπαρξη. Η κληρονομιά που μας άφησε η σπουδαία επιστήμονας και ενεργός πολίτης Λυν Μαργκούλις ήταν ότι, ό,τι έγινε στη ζωή και την εξέλιξή της στηρίχθηκε στη συμβίωση ενεργών κυττάρων και όχι στον πόλεμο καταστρεπτικών παραγόντων, όπως οι εκάστοτε “ταγοί” κοινωνιάρχες επιβάλλουν.

Δώστε χώρο και δύναμη στην Παιδεία, όχι στην παθητική και την υπαλληλική, αλλά στη δομημένη, τη συγκριτική, τη λειτουργική, την αποτελεσματική, την παιδεία των πολιτών, της πόλης και της πολιτείας.

Έχουμε μεγάλο παρελθόν και παρακαταθήκη που τα χρωστάμε στους προγόνους μας, ας δώσουμε ένα παρόν και μέλλον στους απογόνους μας.

Σχόλια (3)

 
Δον Κιχώτης
15 Ιουλ 2019 10:52

Ένας αληθινός απόγονος του Μακρυγιάννη!
Και του εθνικού μας Ποιητή!
Τέτοιους συμβούλους χρειάζονται οι Υπουργοί Παιδείας αλλά και οι πολιτικοί Αρχηγοί. Ας δράσουν, μία έστω φορά, συλλογικά, τα πολιτικά κόμματα για το καλό της Πατρίδας.
Να ναυμαχήσουμε με τον κακό εαυτό μας και να επαναλάβουμε το κατόρθωμα της Σαλαμίνας! Να δημιουργήσουμε μία Παιδεία για ό,τι πολυτιμότερο έχουμε.
Τα λιγοστά παιδιά μας!

 
ιφιγενεια καστρ.
16 Ιουλ 2019 11:00

Μακαρι και αμην.Γιατι εκεινο που κανουμε μεχρι τωρα ειναι να διωχνουμε τους Ελληνες απο την Ελλαδα και να την κανουν διασημοι οι Ελληνες του εξω
τερικου.

 
Δομήνικος
16 Ιουλ 2019 12:26

Ένας Έλληνας παλαιάς κοπής όπου στο DNA του υπάρχει το προγονικό « και μόνος και μετά πολλών». Προφανής και η συγγένεια με τον Μακρυγιάννη.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ