Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Σύγκλητος του Παν. Πατρών ζητά από τον Κ. Μητσοτάκη να επανεξετάσει την εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής

Η ίδρυση Νομικής Σχολής κρίθηκε άκρως απαραίτητη για τέσσερις λόγους
Δημοσίευση: 15/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Έκκληση προς τον τον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο υπουργείο Παιδείας, απευθύνει με ανακοινωθέν, που εξέδωσε, αμέσως μετά την έκτακτη σημερινή συνεδρίαση. η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών.
 
Οι Συγκλητικοί παράλληλα , τονίζουν  στο ανακοινωθέν:

Η νομική επιστήμη: Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής.

Θεωρούμε ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών, κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η ίδρυση  Νομικής Σχολής κρίθηκε άκρως απαραίτητη   για τέσσερις λόγους: Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο (βλ. συνημμένη μελέτη σκοπιμότητας).

Β. Την εκπαίδευση σε προγράμματα σπουδών συμβατά με της απαιτήσεις της τεχνολογίας και νέων επιστημονικών-ερευνητικών αντικειμένων. -Το Πρόγραμμα Σπουδών της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα θεραπεύσει καινοτόμα γνωστικά πεδία ανάπτυξης της νομικής επιστήμης σε συντονισμό με τις επιταγές της εποχής μας και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την πεντηκονταετή και πλέον ιστορία του.

Γ. Την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Δ. Το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας.

Οι αποφάσεις της Συγκλήτου: Με αποφάσεις της Συγκλήτου έχουν οριστεί η έδρα της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής, η λειτουργία της το 2020-2021, καθώς και η 9μελής επιτροπή για την οργάνωση του πρώτου προγράμματος Σπουδών, ως ο Νόμος 4610/2019 ορίζει.

Δήλωσαν την αντίθεσή τους στην  κατάργηση της Νομικής Σχολής: Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς της πόλης μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της Νομικής Σχολής.

Το κτίριο που θα στεγάσει τη Νομική: Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη από τον Μάρτιο 2018 εκπονήσει και καταθέσει μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής καθώς και δέσμευση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ ήδη έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.
 
Η αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου: Η Σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αφοσιωμένοι στη δρομολόγηση της διαρκούς αναπτυξιακής πορείας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του.

Σχόλια (11)

 
ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
15 Ιουλ 2019 17:35

Μπράβο στη Σύγκλητο.

 
γιαννης
15 Ιουλ 2019 17:54

Η σύγκλητος και ο Γαβρογλου έχουν δίκιο, πρέπει να ιδρυθεί η νομική Πατρας.
Ας δούμε τους αριθμούς εισακτέων.
Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη 371+, Κομοτηνή 477+ ,σύνολο 848+
Κεντρική κ Νότια Ελλάδα, Αθήνα 437+.
Η κεντρική και νότια Ελλάδα με τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας έχει τις μισές θέσεις.
Επακόλουθα και φυσικά για οικονομικούς λόγους ,τα παιδιά δεν πηγαίνουν να φοιτήσουν στην Κομοτηνή αλλά ανεβαίνουν μόνο για εξετάσεις.

Τώρα αν η ισχυρή συντεχνία των δικηγόρων δεν θέλει περισσότερους φοιτητές, τότε ας τους μοιράσουν αναλογικά σε 4 σχόλες.

 
MK
15 Ιουλ 2019 18:01

'Αντε κύριε Πρωθυπουργέ και κύριε Υπουργέ, δώστε τους τη Νομική και σε αυτούς και στη χώρα ! Εδώ έχουν ανοίξει ένα σωρό τμήματα από εδώ και από εκεί, η Νομική Σχολή στην Πάτρα είναι το πρόβλημα; Κατ'αρχήν θα πηγαίνουν να σπουδάσουν στην Κύπρο και όχι μόνο, οπότε θα είναι τελείως ξεκάθαρο ότι η Νομική χρειαζόταν και εσείς δεν την κάνατε! H γνώμη μου είναι ότι η Νομική χρειάζεται και θα έχει και καλούς φοιτητές ! Το αξίζουν και τα παιδιά !

 
νάτα
15 Ιουλ 2019 18:05

ξαναγράφω και εδώ: 1. πολύ σωστά η ίδρυση 4ης νομικής σε μεγάλο πανεπιστήμιο 2. κατάργηση 10ου μαθηματικού, 30ής σχολής μηχανικών , έλεος ! 3. εξορθολογισμός εισακτέων - κατάργηση μετεγγραφών και για πολύτεκνους (ενίσχυση εστιών) 4. συγκέντρωση τμημάτων σε μεγάλες πόλεις , κατάργηση διασποράς για ενίσχυση τοπικής επιχειρηματικότητας εις βάρος ακαδημαϊκής και κοινής λογικής 5. το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει πίσω εύκολα τώρα, λάθος η εμμονή με τη νομική. ψιλομαντάρα δηλαδή. ας δείξει μεγαλοθυμία και λογιή (που δεν φαίνεται), αλλιώς ας καταργηθούν ΟΛΕΣ οι επιπλέον σχολές που ιδρύθηκαν από τον επιστήμονα με το άσπρο μαλλί ! δεν θα δώσουν καλό δείγμα γραφής αλλιώς... μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα . αφήστε την κανονικότητα, την κοινή λογική ομαλά θέλουμε, είναι τραυματισμένη η χώρα και ταλαιπωρημένοι οι πολίτες. γενικά το πάτε καλά, αλλά ως συνήθως στην παιδεία γίνεται η μαντάρα. δεν μπορούμε άλλο (και βλέπουμε και άλλα να έρχονται, κρίμα)

 
Γιώργος
15 Ιουλ 2019 20:15

Με την λογική της κας υπουργού-δικηγόρου, θα πρέπει να κλείσουν πολλά Τμήματα Πολυτεχνικών (και Πανεπιστημιακών) Σχολών, αφού η ανεργία στους μηχανικούς είναι μεγαλύτερη από αυτήν στους δικηγόρους!

 
Λιώσιμο από τα γέλια
15 Ιουλ 2019 20:38

Ποιο δημοσιονομικό συμφέρον; Ποια ανάπτυξη του πανεπιστημίου όταν οι μαθητές διαρκώς θα μειώνονται στο μέλλον;

 
Εμμονή με Νομική
16 Ιουλ 2019 00:24

Ας γίνει ανακατανομή των θέσεων, και στη Νομική Σχολή και στις άλλες σχολές.

Λάθος του υπουργείου να προχωρά σε αποσπασματικές ρυθμίσεις.

 
ΛΑΜΙΕΥΣ
16 Ιουλ 2019 01:09

ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ......ΝΑ ΓΙΝΕΙ .....ΟΤΑΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ Η ΝΟΜΙΚΗ......!!! ΕΧΕΙ ΤΡΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ. ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ......ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΙ ΤΜΗΜΑΤΑ Ή ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ .....!!! Η ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΑΕΙ .....ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ......ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ.....ΤΟ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ .....ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ.....ΣΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.....ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ...........ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ.....ΓΙΑ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ.....ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΣΥΝΑΦΗ......ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ. ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ......ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ .......ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.......ΑΠΛΑ ΘΑ ΧΑΘΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΣΡΟΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ . Ο ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΠΟΤΕ. Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ....ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ .....ΕΙΝΑΙ 90% ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ......ΕΙΤΕ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.

 
Νίκος
16 Ιουλ 2019 09:52

Φαντάζομαι πως, κατά την κρίση των υποστηρικτών της κατάργησης της τέταρτης Νομικής Σχολής, θα πρέπει να καταργηθούν και αρκετά από τα τμήματα Φιλολογίας, Τεχνολόγων Γεοπόνων κ.λπ. άλλα που υπάρχουν σε αφθονία και παράγουν άνεργους επιστήμονες.

 
ΓΣ
16 Ιουλ 2019 11:47

Καλά, είναι "άκρως απαραίτητη" για αυτά τα 4 "επιχειρήματα" που προβάλει η ανακοίνωση; Μη χειρότερα. Ο βασιλιάς είναι γυμνός ρε παιδιά, τι επιχειρήματα είναι αυτά;! Αν μη τι άλλο δείχνει ότι ΔΕΝ υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα! "εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής"!!! Δεν μπορουν δηλαδή να βρουν δικηγόρους παρά τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο; Η εννοεί τα εννοικιαζόμενα και τα φαγάδικα που θα βοηθηθούν με την προσέλευση κι άλλων φοιτητών; Αμ αυτό το "δημοσιονομικό συμφέρον";!!

 
Αρθούρος
18 Ιουλ 2019 07:26

Προς Λαμιεύς: Καμία αντίρρηση πατριώτη,να λειτουργήσει η Νομική είτε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,είτε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,είτε και στα δύο που εξάλλου τη ζητήσανε,άμα δε σου αρέσει η Πάτρα.Δεν ξέρεις όμως ότι επιχειρήθηκε άλλες δύο φορές να ιδρυθεί στην Πάτρα επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ. και πάλι δεν άφησε η Κομοτηνή επειδή λένε ότι θα εγκαταλειφθεί η ακριτική περιοχή;
Επίσης,έγινε άλλη μία προσπάθεια πριν από 25 χρόνια να γίνει Νομική στο Πάντειο επί ΠΑΣΟΚ και πάλι δεν άφησε το ΕΚΠΑ. Κι εκεί υπήρχαν και καθηγητές,ακόμα υπάρχουν,και κτίρια.
Δεν είναι οικονομικό το θέμα.Τώρα με το νόμο Γαβρόγλου ιδρύθηκαν 50 νέα τμήματα.Υπήρξε πρόνοια γιά κτίρια ή καθηγητές;Ποιός θα τα πληρώσει όλα αυτά;Μα εγώ κι εσύ. Γιά σκέψου υποκρισία.Δε μας φταίνε τα 50 λέει η Ν.Δ. που τα δέχτηκε και καλά έκανε,μας φταίει το ένα.Εξάλλου κι εσείς έχετε πικρή πείρα,όταν στις διαπραγματεύσεις γιά να έρθουν τα τμήματα στην πόλη σας, επί Γαβρόγλου,αντέδρασε η Λάρισα και κυρίως ο Βόλος που ήθελαν τα τμήματα μαζεμένα στις πόλεις τους και τελικά ο Γαβρόγλου σας ικανοποίησε. Πήρε πολιτική απόφαση γιά σας.Μην κάνεις λοιπόν στους άλλους,εκείνο που δε θά' θελες να σου κάνουν οι άλλοι.
Προς Γ.Σ.:Η Πάτρα λέει τα ίδια που έλεγε και η Κομοτηνή γιά τη Νομική της εδώ κι ένα χρόνο και γι'αυτό κλείσανε και το Πανεπιστήμιο,κάνανε πορείες, διαδηλώσεις,όλοι μαζί, δήμαρχος ,βουλευτές, μητροπολίτης, επιμελητήρια.Τα ίδια κάνανε κι άλλες δύο φορές που έχει επιχειρηθεί να γίνει 4η Νομική σχολή.Είναι λογική αυτή να πολεμά το ένα Πανεπιστήμιο,το άλλο;
Άρα,λοιπόν,ο βασιλιάς ήταν εδώ και πολύ καιρό γυμνός,απλά τώρα τον είδατε εσείς.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ