Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα νεοφιλελεύθερα βήματα στην παιδεία και την έρευνα

Δημοσίευση: 15/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθούν τόσο ο κόσμος της εκπαίδευσης όσο και η ελληνική κοινωνία τα πρώτα βήματα της νέας κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να χαρακτήρισε την παιδεία «απόλυτη πολιτική προτεραιότητα» και να εξέφρασε την «απόλυτη» εμπιστοσύνη του προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά τα πρώτα μέτρα που εξάγγειλε η υπουργός παιδείας δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα:

• Καμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν ανέλαβε η νέα κυβέρνηση για την τόσο αναγκαία αύξηση του ποσοστού των δαπανών για την παιδεία, που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι στο τέλος αυτής της τετραετίας θα φτάσει στο μέσο όρο της ΕΕ (5%).

• Απόλυτη σιωπή της κυβέρνησης και για την αναγκαιότητα των 10.500 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών, με το νέο σύστημα και τις απαιτούμενες διαδικασίες που είχε ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και τους αναγκαίους πόρους. Κι ας είναι γνωστό ότι εφέτος θα απαιτηθούν 37.000 αναπληρωτές για να καλυφθούν τα σοβαρά κενά των σχολείων, καθώς τη δεκαετία 2010-2019 είχαμε συνολικά 36.000 αποχωρήσεις από τη δημόσια εκπαίδευση χωρίς αντίστοιχες προσλήψεις.

• Δυσοίωνα είναι και τα σημάδια για το μέλλον της δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης μετά τις δηλώσεις της υπουργού παιδείας, καθώς διαφαίνεται η πρόθεση του υπουργείου να επανεξετάσει την άμεση υλοποίησή της.

• Η εξαγγελθείσα, και μάλιστα ως πρώτη προτεραιότητα, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στοχεύει, αποπροσανατολίζοντας από τα καυτά προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο να πλήξει μια δημοκρατική κατάκτηση που είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και όχι να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα παραβατικότητας, για τα οποία υφίσταται ήδη νομοθετικό πλαίσιο.

• Η κατάργηση της ίδρυσης νομικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών με πρόσχημα την ανεργία των δικηγόρων, «ανοίγει» χώρο και δημιουργεί πελατεία για ιδιωτικά ή ξένα πανεπιστήμια.

• Αποκόπτεται η έρευνα από τον ενιαίο χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στη διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, και μεταφέρεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χωρίς καμιά αιτιολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί ούτε προεκλογική εξαγγελία ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς. Καταργείται έτσι η ακαδημαϊκότητα της έρευνας που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα, αναπόφευκτο δε αποτέλεσμα θα είναι η άμεση υποβάθμιση της ερευνητικής διαδικασίας τόσο σε ΑΕΙ όσο και στα ερευνητικά κέντρα.

Είναι φανερό, ήδη από τις πρώτες εξαγγελίες, ότι πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας είναι να προχωρήσει σε βαθιές τομές και αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση όχι με γνώμονα τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της νεολαίας, αλλά τις προτεραιότητες του κόσμου των επιχειρήσεων και τις επιταγές των αγορών.

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ετικέτες: 
ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Σχόλια (14)

 
@γιώργο
17 Ιουλ 2019 15:49

υπερβάλλουμε τρελά γιατί δεν ασχολούμαστε με την ουσία και μας αρέσει να βαριούνταο για χρόοονια στα θρανία οι άνθρωποι. το καλύτερο σχολείο τόσα χρόνια είναι ΠΟΛΥ. και στα εξωτερικά (50 χρόνια μπροστά) απελευθερώνουν τους μαθητές σταδιακά από τη σχεδόν φυλακή των τελευταίων βαριά 300 ετών (όχι ότι δεν είναι καλή η υποχρεωτική εκπαίδευση, άριστη για όλους, αλλά το παρακάνουμε ατελέσφορα). θεσπίστε και κατ' οίκον διδασκαλία, οι σημερινοί γονείς παίζει να έχουν περισσότερα ενδιαφέροντα και ιδέες από τα μαντρωμένα σχολεία.

 
Νέο Γυμνάσιο και Λύκειο
17 Ιουλ 2019 14:21

Σχολείο 14 Χρόνια, Ενιαίο και Υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά.

Πώς θα είναι παραγωγικός ένας νέος εργαζόμενος μέχρι τα 65 χρόνια εάν δεν έχει διδαχθεί βασικά μαθήματα στο σχολείο;

1) Προσχολική Αγωγή: 2 χρόνια (Νηπιαγωγείο)

2) Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 4 χρόνια σπουδών (Α', Β', Γ', Δ' Δημοτικού)

3) Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: 8 χρόνια σπουδών

Οι σημερινές Ε' και ΣΤ' Δημοτικού θα πρέπει να γίνουν οι πρώτες τάξεις του Νέου Εξατάξιου Γυμνασίου (μέχρι την Α' Λυκείου), και οι σημερινές Β' και Γ' Λυκείου να γίνουν τάξεις προετοιμασίας για τον εισαγωγικό διαγωνισμό στα Πανεπιστήμια.

Πρέπει άμεσα να καταργηθούν τα ΕΠΑΛ - η τεχνική εκπαίδευση πρέπει να μετακινηθεί σε διετείς σχολές (όπως είναι τα σημερινά ΙΕΚ), που θα δέχονται αποφοίτους του Νέου Λυκείου, ηλικίας 18 έως 23.

Στον 21ο αιώνα δε νοείται πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς απολυτήριο Γενικού Λυκείου, δηλαδή πρέπει όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2001 να διδαχθούν και Μαθηματικά και Ιστορία και Ξένες Γλώσσες και Λογοτεχνία και Φυσική και Κοινωνιολογία και Πληροφορική. Όλα χρειάζονται, τίποτα δεν περισσεύει.

Επίσης, να θεσμοθετηθεί απογευματινή ζώνη για ενισχυτική διδασκαλία και άλλες δραστηριότητες (πχ. αθλητικές, καλλιτεχνικές, επιστημονικές).

Για όλες τις υπόλοιπες "τεχνικές" δεξιότητες υπάρχει χρόνος μετά το σχολείο.

 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ
17 Ιουλ 2019 07:21

Που τα είδε τα νεοφιλελεύθερα βήματα δεν κοιτούν τα χάλια τους τέσσερα χρόνια

 
Δημήτρης
17 Ιουλ 2019 01:14

Πεφτω κατω απ'τα γέλια. Αφου γκρεμίσανε καθε έννοια οργάνωσης αξιοκρατίας και αριστείας, ο "φιλελευθερισμός" μας μάρανε τωρα. Σε χαζους νομίζουν οτι απευθύνονται;

 
Γιώργος
16 Ιουλ 2019 17:48

Έρχομαι από παλιά εποχή (χωρίς νηπιαγωγείο και 9 χρόνια υποχρεωτική εκπαίδευση), αλλά μήπως υπερβάλλουμε λίγο όταν μιλάμε για:
14 χρόνια πρωτοβάθμια εκπαίδευση;
2 χρόνια υποχρεωτική προσχολική αγωγή;

 
Δομήνικος
16 Ιουλ 2019 14:30

Εύχομαι να δοθεί δικαίωμα ψήφου στα «καλύτερα μυαλά που έφυγαν»!...
Προβλέπω ότι θα ακολουθήσουν μετά, ισχυρότατες πολιτικές σεισμικές δονήσεις... όπου ο δεύτερος θα κατρακυλήσει στον Κάτω Κόσμο...

 
Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
16 Ιουλ 2019 11:01

Αν δε γίνουν σημαντικές βελτιώσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, δηλαδή στα 12 χρόνια σχολείου + 2 χρόνια προσχολικής αγωγής, δεν πρόκειται να επιτύχει καμία αλλαγή στα πανεπιστήμια.

Το προφιλ του μαθητή-σπουδαστή καθορίζεται στις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής του, και πολύ δύσκολα μεταβάλλεται.

Αρκεί να δώσει έμφαση στα Σχολεία η νέα ηγεσία του Υπουργείου: νέα βιβλία, ολοκληρωμένα μαθήματα, υποδομές, ενίσχυση και αξιολόγηση προσωπικού, απογευματινές δραστηριότητες και ενισχυτική διδασκαλία και τόσα άλλα που ΔΕΝ κοστίζουν.

Αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια από όλες τις επόμενες κυβερνήσεις, μετά από πέντε ή δέκα χρόνια, όλοι θα εκπλαγούν με το πόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα!

 
@Δομήνικος
16 Ιουλ 2019 09:55

Η κ. Κεραμέως να θυμίσω σε μια συζήτηση για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ως απάντηση στο ότι το Πανεπιστήμιο δεν είναι το ίδιο με το Δημοτικό και το Γυμνάσιο (που υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση) διότι είναι άλλος ο σκοπός του, δηλ. η παραγωγή νέας γνώσης με την έρευνα, η κ. Κεραμέως είπε "Μα, σήμερα έρευνα γίνεται και στο δημοτικό και το γυμνάσιο, πως δεν είναι το ίδιο"!!!!

Ο λαός κάποια στιγμή θα ξαναμιλήσει...

 
άρες, μάρες, νεοφιλελεύθερες κουκουνάρες
16 Ιουλ 2019 09:23

@Δομήνικος
Τα καλύτερα μυαλά έχουν φύγει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο εξωτερικό, άρα δεν αποτελεί έκπληξη γιατί μας κυβερνά σήμερα η ΝΔ και ποιοι την ψήφισαν.

 
100 χρόνια πίσω
16 Ιουλ 2019 08:28

Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη... Δεν υπάρχει κράτος ευρωπαϊκό που να έχει αποσυνδέσει την Έρευνα από την Παιδεία...

 
Δομήνικος
15 Ιουλ 2019 23:34

Ο Λαός μίλησε!...

 
Σας έπιασε ο πόνος
15 Ιουλ 2019 23:34

Εσείς εκεί στο τμήμα παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ καλό είναι να μας λέτε και από ποια συνιστώσα είστε, θα έχει ενδιαφέρον σε μερικούς μήνες.

 
Λιώσιμο από τα γέλια
15 Ιουλ 2019 21:34

Εντάξει.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ