Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Γαβρόγλου: Τα «πρότυπα» σχολεία καταστρέφουν την παιδική ηλικία

Δεν επιτρέπεται παιδιά του Δημοτικού να κάνουν φροντιστήρια από την Γ’ τάξη για να περάσουν στα πρότυπα
Δημοσίευση: 15/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

«Δεν επιτρέπεται παιδιά που μόλις τέλειωσαν το Δημοτικό να δίνουν εξετάσεις για να μπουν στο Γυμνάσιο. Δεν επιτρέπεται παιδιά του Δημοτικού να κάνουν φροντιστήρια από την Γ’ τάξη για να περάσουν στα πρότυπα. Αυτά τα παιδιά που στερούνται την παιδική ηλικία θα βγουν προβληματικοί ενήλικες».

Την παραπάνω δήλωση έκανε  ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο Κόκκινο στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη.

Σχολιάζοντας την εξαγγελία της κας Κεραμέως για δημιουργία προτύπων σχολείων , όπου τα παιδιά θα μπαίνουν με εξετάσεις και όχι με κλήρωση όπως συμβαίνει σήμερα στα Πειραματικά σχολεία, ο κ. Γαβρόγλου, απευθύνθηκε και στους γονείς καλώντας τους να είναι ψύχραιμοι και να μην σπρώχνουν τα παιδιά τους στον ανταγωνισμό αυτού του είδους. «Από τις επανειλλημμένες επισκέψεις μου σε σχολεία, διαπίστωσα μια ένταση, μια διαρκή αναστάτωση, μια παραζάλη πολλών γονιών, που φορτώνει τα παιδιά με την προσδοκία της πρωτιάς, με κίνδυνο για τα ίδια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την κατάργηση του ασύλου ο κ. Γαβρόγλου επανέλαβε ότι συνειδητά η Νέα Δημοκρατία και τα περισσότερα ΜΜΕ, στο πλαισιο του δόγματος «Τάξη και ασφάλεια» παραπληροφορούν ακόμα και τώρα «διότι ο ισχύων νόμος για το άσυλο φυσικά και επιτρέπει την παρέμβαση των Αστυνομικών αρχών αν τελούνται ποινικά αδικήματα».

«Προκαλώ οποιονδήποτε να πάει να δει αυτοπροσώπως τί συμβαίνει στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Εκτός από τον περίβολο της πρώην ΑΣΟΕΕ και τα πέριξ του Πολυτεχνείου, δεν υπάρχει πρόβλημα ναρκωτικών κλπ πουθενά. Ακόμα και στο ΑΠΘ τον τελευταίο καιρό έχει παρέμβει η Αστυνομία και έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Και ούτως ή άλλως αυτές οι αξιόποινες πρώξεις δεν εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ. Υπάρχουν άλλες πράξεις όπως πχ να πάνε φοιτητές με το έτσι θέλω να διακόψουν τη συνεδρίαση της Πρυτανείας. Εκεί τί θα κάνεις; Θα φωνάξεις την Αστυνομία να τους πετάξει έξω;».

Σχολιάζοντας συνολικά τις εξαγγελίες αλλά ειδικότερα την συνέντευξη της κας Κεραμέως στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», ο Κώστας Γαβρόγλου είπε ότι τα περισσότερα είναι λόγια του αέρα και δεν θα γίνει τίποτα από αυτά πχ η επαναφορά των Συμβουλίων που είχε θεσμοθετήσει η Άννα Διαμαντοπούλου, διότι «κανείς σοβαρός από το εξωτερικό δεν πρόκειται να έρθει».

Χαρακτήρισε πολύ σωστό το τουίτ του Αλέξη Τσίπρα ότι ήταν εκδικητική πράξη η κατάργηση της Νομικής Πάτρας «Το επιχείρημα ότι είναι πολλοί οι δικηγόροι, είναι έωλο. Αν είναι έτσι γιατί δεν καταργούν και κάποια Ιατρική; Το ξέρετε ότι υπάρχουν παιδιά που φεύγουν και πάνε στην Κύπρο να σπουδάσουν νομικά;».

Σημείωσε τέλος ότι ήταν πολύ παλιό αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας της Πάτρας η ίδρυση Νομικής γι’ αυτό και υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις. «Άλλωστε είναι απολύτως αντίθετο με την υποτιθέμενη φιλελεύθερη ιδεολογία τους να καθορίζει το κράτος τί σπουδές θ’ ακολουθήσουν οι νέοι» κατέληξε ο κ. Γαβρόγλου.

Σχόλια (15)

 
xm
16 Ιουλ 2019 13:32

Έχουμε ένα καλό: τα πρότυπα σχολεία και ένα κακό: τη ματαιοδοξία των γονέων. Ο Γαβρόγλου μας λέει ότι για να καταπολεμηθεί το κακό, πρέπει να αφανίσουμε και το καλό.

 
Άγνοια πρώην Υπουργού....
16 Ιουλ 2019 12:55

Τα παιδιά της Γ Δημοτικού αρχίζουν τα ιδιαίτερα γιατί το σχολείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Για ψάξτε λίγο αγγελίες για ιδιαίτερα Δημοτικού (επειδή υπάρχει ζήτηση) και θα εκπλαγείτε ....

 
ασεπίτης
16 Ιουλ 2019 12:38

αν ισχύουν αυτά που λέει ο ΠΡΩΗΝ υπουργός Παιδείας [...Αυτά τα παιδιά που στερούνται την παιδική ηλικία θα βγουν προβληματικοί ενήλικες».] τότε να αναζητήσουμε ΟΛΟΥΣ τους προβληματικούς ενήλικες που έδιναν εξετάσεις ώστε να αποφοιτήσουν από το Δημοτικό για να εισαχθούν στο Γυμνάσιο αλλά και στη συνέχεια από το Γυμνάσιο για το Λύκειο εκεί στο τέλος της δεκαετίας του 70!!!

 
Σύστημα εξετάσεων
16 Ιουλ 2019 12:17

Η ευθύνη είναι των σχολείων και της κοινωνίας: όταν η οικογένεια πιέζεται από παντού, λογικό είναι να στρέφεται σε όποια λύση μπορεί να εξασφαλίσει καλύτερο μέλλον για τα παιδιά της.

Να παραδεχθούμε ότι ΔΕΝ είναι ίδιο το επίπεδο σε όλα τα Δημόσια Σχολεία, υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ δήμων και περιοχών της χώρας.

 
ΑΛΛΕΡΓΙΚΟΣ ΣΤΟ ΣΑΝΟ
16 Ιουλ 2019 11:02

"πάνε φοιτητές με το έτσι θέλω να διακόψουν τη συνεδρίαση της Πρυτανείας. Εκεί τί θα κάνεις; Θα φωνάξεις την Αστυνομία να τους πετάξει έξω;» ====> N Α Ι.-

 
Πέρασε άνευ φροντιστηρίου
16 Ιουλ 2019 10:17

κ. απελθόντα υπουργέ,
ο γιος μου πέτυχε φέτος να βρεθεί στην πρώτη δεκαπεντάδα στις εξετάσεις του Βαρβακείου μόνο:
(α) Με τη δουλειά που έγινε στο δημόσιο σχολείο της γειτονιάς μου (Β΄Αθήνας), ειδικά από τις δασκάλες που είχε στην 1η-2η και την 5η-6η τάξη, όπου έγραφαν κάθε 15 ημέρες εκθεσούλες, κατά παράβαση των οδηγιών του σχολικού συμβούλου!!
(β) Με την επίλυση πάρα πολλών ασκήσεων από ένα βιβλίο μαθηματικών 6ης Δημοτικού.
(γ) Με την επίλυση όλων των παλιών θεμάτων των πρότυπων σχολείων που υπάρχουν στο διαδίκτυο και την εποπτεία εμού και του πατέρα του.

Δε δώσαμε λεπτό του ευρώ για φροντιστήρια, όπως και οι γονείς μίας συμμαθήτριάς του που πέρασε στα Ανάβρυτα. Όταν αφεθούν οι δάσκαλοι να δουλέψουν, τα άξια παιδιά μπορούν να προχωρήσουν. Όταν όμως ο σχολικός σύμβουλος προσπαθεί να επιβάλλει την ελάσσονα προσπάθεια, τότε αρχίζουν τα φροντιστήρια και η άθλια νοοτροπία.
Ρωτήστε τους παροικούντες στην εκπαιδευτική Ιερουσαλήμ της Β' Αθήνας για τις συζητήσεις και την υποστήριξη που παρείχαμε στη δασκάλα μας. Σίγουρα θα γίνει αντιληπτό περί ποίας ομιλώ, μια που της στοίχισε τη θέση της διευθύντριας με τις ... δημοκρατικές κρίσεις από τον Σύλλογο Διδασκόντων πριν από 3 έτη, επειδή πήγαινε κόντρα στο ρεύμα.

Επομένως αφήστε τις ... γενικότητες και τους αφορισμούς.

 
Και οι διορισμενες κατά κόρον επιτροπές σας κ.Γαβρόγλου
16 Ιουλ 2019 10:05

καταστρέφουν την αξιοκρατία ,την διαφάνεια, το δίκαιο και την ισότητα Είπατε ότι δεν θα ασχοληθείτε άλλο .Τηρείστε τον λόγο σας επιτέλους.Τον δικό σας τον λόγο τηρείστε.

 
Εκπαιδευτικος
16 Ιουλ 2019 09:12

Να με συγχωρείτε κύριε Υπουργέ. Η ευθύνη είναι των γονέων και όχι των σχολείων προτύπων η μη.

 
Alex
16 Ιουλ 2019 08:45

Δεν φταίνε τα πρότυπα σχολεία. Η ματαιοδοξία των γονέων φταίει και αυτή ευθύνεται για τη "βιομηχανία" (φροντιστήρια, βοηθήματα κτλ) που έχει στηθεί γύρω από τις εξετάσεις αυτές.....

 
Μήτσος
16 Ιουλ 2019 07:47

Κύριε Γαβρόγλου αφήστε τις ξύλινες δηλώσεις . Αρκετά κάνατε για την παιδεία και λαός αποτίμησε με την ψήφο του το έργο σας.

 
ΝικΔΓκ
16 Ιουλ 2019 06:57

Τι μας λέει ο άνθρωπος;
Ο Υπουργός που έχει αλλάξει τα πάντα στην εκπαίδευση (φυσικά και τα φώτα της), ο άνθρωπος που ήταν στο τιμόνι της για ένα πολύ μεγάλο διάστημα, κατηγορεί ένα θεσμό που όχι μόνο δεν τον κατάργησε (ας τολμούσε) αλλά τον ενίσχυσε.
Η ιδεολογική προσέγγιση των πρότυπων και των πειραματικών σχολείων ειναι διπλής κατεύθυνσης: η εκ δεξιών (το όνειρο του φτωχού που δεν μπορεί να πληρώσει τα σχολεία της ελίτ) και η εξ αριστερών, που τα θεωρεί βλακώδη προσπάθεια να δώσουν αίγλη σε μερίδα οικογενειών της τοπικής κοινωνίας, με χρήματα του κοινωνικού συνόλου, τα οποίά διατίθενται για μια μικρή μερίδα παιδιών (και οικογενειών).
Η Ελλάδα έχει πάρει τις αποφάσεις της: επιθυμεί και τα πρότυπα και τα πειραματικά.
Ο κ Γαβρόγλου καλά θα κάνει να απομακρυνθεί ησύχως και να αφήσει το πεδίο της παιδείας ήσυχο.

 
Νίκος
16 Ιουλ 2019 01:06

και μια προσθήκη
"πάνε φοιτητές με το έτσι θέλω να διακόψουν τη συνεδρίαση της Πρυτανείας. Εκεί τί θα κάνεις; Θα φωνάξεις την Αστυνομία να τους πετάξει έξω;» Εγώ λέω να κάνεις ότι θα έκανε αν πάνε φοιτητές με το έτσι θέλω να διακόψουν τη συνεδρίαση της Βουλής.

 
Νίκος
16 Ιουλ 2019 01:02

Κάθε φορά που είμαι κουρασμένος ρίχνω μια ματιά σε ένα Γαβρόγλου και άλλοτε βρίζω άλλοτε γελάω, απαθής όμως δε μένω, εκφράζομαι.
Μ αρέσουν οι εμπεριστατωμένες του αναλύσεις, ο σκοπός της αξιολόγησης ήταν να απολυθούν εκπαιδευτικοί, πολλοί Σχολικοί Σύμβουλοι δε δουλεύουν, οι Ελληνες μαθητές είναι καλοί γιατί πάνε καλά σε ολυμπιάδες, ας πατώνουν στον Πίζα, οι μαθητές αποδίδουν καλύτερα αν ξυπνάνε πιο αργά, για να θυμηθώ μερικά. Τώρα ανακάλυψε ότι τα παιδιά του δημοτικού που πάνε φροντιστήρια θα βγουν προβληματικοί ενήλικες πράγμα που βέβαια δε συμβαίνει με τα άλλα του λυκείου που είναι αλλιώς. Είναι σαν να λες ότι όποιος παίρνει το ασανσέρ κινδυνεύει να παχύνει, γιαυτό πρέπει να καταργήσουμε τα ασανσέρ.

 
ΜJ
16 Ιουλ 2019 00:53

Πάντως τα σχολεία που έχετε φτιάξει με το να περνάς τις τάξεις για την πλάκα και να διαλύονται και προς το τέλος για να τερματίσουν τα παιδιά τις απουσίες δεν ανταποκρίνονται σε χώρα που έχει την οποιαδήποτε φιλοδοξία για να κάνει το οτιδήποτε ! Εκτός βέβαια από το να χρωστάει εσαεί ! Εξάλλου άμα έχεις 500.000 στο εξωτερικό να δουλεύουν, νεανική ανεργία του ελέους και μισθούς της πλάκας, αυτά περί της ευαίσθητης παιδικής ηλικίας είναι απλώς πολυτέλειες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικότητας !

 
Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
16 Ιουλ 2019 00:30

Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με τα φροντιστήρια για την προετοιμασία για την εισαγωγή στα πρότυπα σχολεία.

Στην κοινωνία του σχολείου δεν μπορεί να υπάρχουν "ελιτ" διαχωρισμοί, και ουσιαστικά να λέμε στα παιδιά ότι επειδή μερικοί είναι "υπερ-χαρισματικοί" πρέπει να γίνουν κάτι σαν πειραματόζωα - πώς θα έχει νόημα μια δοκιμή εκπαιδευτικής διαδικασίας εάν αυτή γίνεται σε "εξωπραγματικής" μονάδας τάξης;

Να καθιερωθούν όμιλοι (απογευματινές ώρες) ώστε τα παιδιά που ενδιαφέρονται να αναπτύσσουν ελεύθερα το ταλέντο τους, στην Τέχνη, την Επιστήμη ή / και τον Αθλητισμό.

Όχι στην "στεγανοποίηση" μαθητών 12 έως 18 ετών!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ