Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κινήσεις Δικηγόρων Πατρών για την κατάργηση της Νομικής

“…Πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας”
Δημοσίευση: 18/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών  κάλεσε   όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση,  για σήμερα  Πέμπτη , στις 7 το βράδυ,  στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών "Κωστής Στεφανόπουλος" (οδός Φιλοποίμενος 24), προκειμένου, όπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν  “πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις  όλοι να πάρουμε θέση επί του θέματος και να συντονίσουμε τη δράση μας”.

“Μετα από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών”, τονίζει σε ανακοινωθέν ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών και υπογραμμίζει τα εξής:

  • Η νέα υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της.
  • Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  • Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας.

Σχόλια (10)

 
ΚΙΝ
18 Ιουλ 2019 11:19

Η Κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ,ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ 4ης ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΟΡΕΣΜΟ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥΣ ????? ΔΛΔ. ΜΟΝΟ ΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗ ΜΟΝΗ ΚΟΡΕΣΜΕΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ???? ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ 4ης ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ,ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
18 Ιουλ 2019 11:45

Η κατάργηση ΜΟΝΟ της 4ης νομικής και η διατήρηση των δεκάδων κεκορεσμένων τμημάτων μηχανικών, πληροφορικής, οικονομικών κλπ. δείχνει ξεκάθαρα ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ. Οι εξαγγελίες περί τεχνοκρατών, δεικτών αριστείας κλπ. προκαλούν τον γέλωτα. Η ανοχή τέλος στο ΜΠΛΕ ΣΑΝΟ.

 
@Αλλεργικός
18 Ιουλ 2019 12:55

Τα τμήματα Μηχανικών δεν είναι κεκορεσμένα. Ένας διπλωματούχος μηχανικός μπορεί να βρει εργασία σχετικά άμεσα, έχει marketable skills. Αν δε είναι διατεθημένος/η να εργαστεί στο εξωτερικό μιλάμε για σχεδόν μηδενική ανεργία. Το ίδιο ισχύει και για την πληροφορική. Το πρόβλημα σε αυτά τα τμήματα είναι ότι παράγουν περισσότερους πτυχιούχους απ'όσους μπορούν να απορροφηθούν ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, και επειδή οι δεξιότητές τους μπορούν να μεταφερθούν άνετα στο εξωτερικό, πολλοί απο αυτούς παίρνουν τη βαλίτσα και φεύγουν ενώ έχουμε πληρώσει πολλά λεφτά για την εκπαίδευσή τους. Σε αυτά τα τμήματα, ναι, έχει νόημα να μειωθεί δραστικά ο αριθμός εισακτέων και γιατί όχι να κλείσουν/συγχωνευθούν μερικά.
Το αν θα γίνει αυτό ή όχι δεν αναιρεί το γεγονός ότι η 4η Νομική είναι αχρείαστη και εξυπηρετούσε τοπικιστικά συμφέροντα, προεκλογικά. Η χώρα σίγουρα δε χρειάζεται περισσότερους άνεργους Νομικούς, και μάλιστα η θέση τους σε προσωπικό επίπεδο θα είναι χειρότερη απο αυτή των Πληροφορικών/Μηχανικών γιατί το πτυχίο νομικής "εξάγεται" δυσκολότερα σε 3ες χώρες (π.χ. δε μπορείς την άλλη μέρα να πιάσεις δουλειά σε άλλη χώρα που έχει διαφορετικούς νόμους, χρειάζονται και άλλες εξετάσεις κλπ).

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
18 Ιουλ 2019 13:04

Μάλιστα. Οι μηχανικοί και οι πληροφορικάριοι δεν ειναι κεκορεσμένοι γιατί μπορούν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Το ίδιο δεν ισχύει για τους νομικούς; Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει το επάγγελμα αυτό; Πόσο σανό θα φάτε για να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;
ΥΓ
Φαντάζομαι ούτε οι μαθηματικοί και οι φυσικοί είναι κορεσμένες ειδικότητες.

 
Μπλε ΣΑΝΟ
18 Ιουλ 2019 13:13

@Αλλεργικός 18 Ιουλ 2019 12:55
Δηλαδή το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος ΠΛΗΡΩΝΕΙ από ΥΣΤΕΡΗΜΑ του για να παράγει εκατοντάδες πτυχιούχους που δεν του χρειάζονται αλλά για στελεχώσει εταιρείες του εξωτερικού. Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος !!!!!

 
Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ
18 Ιουλ 2019 13:46

Πρέπει κανείς να έχει διψήφιο IQ για να αδυνατει να καταλάβει ότι είναι πιο δύσκολο να καταργήσεις εν λειτουργία τμήμα από το να μην ιδρύσεις τμήμα που απλά έχει ανακοινωθεί;

 
homo faber et ludens
18 Ιουλ 2019 14:25

@Αλλεργικός στο ΣΑΝΟ

Μπορεί να φταίει το IQ μου αλλά πολλά τμήματα που α) ιδρύθηκαν φέτος χωρίς παλιά ΔΕΠ από ΤΕΙ και β) θα δεχτούν και ΦΕΤΟΣ εισακτέους γ) έχουν ζητήματα κορεσμού για αποφοίτους ήδη υπαρχόντων τμημάτων και δ) κορεσμού ενδιαφέροντος από υποψηφίους (όπως αποδεικνύεται από τις βάσεις.)
Επιπλέον κάποια απαιτούν και σοβαρά εργαστήρια.
Για όλα αυτά τα τμήματα η ένσταση του κορεσμού δεν ενεργοποιεί την κ. υπουργό να τα καταργήσει. Τουλάχιστον μέχρις στιγμής.

 
Αρθούρος
18 Ιουλ 2019 16:00

Προς Αλλεργικός@:...Η Νομική είναι αχρείαστη...Εδώ και σαράντα χρόνια όλοι μας υποκρινόμαστε ότι ζούμε σε ευρωπαϊκή χώρα όταν δεχόμαστε να εισάγονται από 300-500 φοιτητές κατ'έτος στο καθένα από τα τρία μας νομικά τμήματα.Στη συνέχεια δεχόμαστε να στοιβάζονται οι νέοι μας σαν τα ζώα σ'αυτά τα θλιβερά και βρώμικα αμφιθέατρα του περασμένου αιώνα.Είναι ευρωπαϊκό επίπεδο σπουδών αυτό;...Κι εξυπηρετούσε τοπικιστικά συμφέροντα...Και η Νομική Κομοτηνής δεν εξυπηρετεί τοπικιστικά συμφέροντα;Όταν ανακοινώθηκε ο Γαβρόγλειος νόμος,αντέδρασε η εκεί ακαδημαϊκή κοινότητα με καταλήψεις,πορείες,διαδηλώσεις και έκδοση ψηφισμάτων όλων των φορέων εδώ κι ένα χρόνο.Από πότε νομιμοποιείται ένα πανεπιστήμιο να μάχεται απέναντι σε ένα άλλο;Θα ήθελε το ΔΠΘ να του κάνει κατάληψη κάποιο άλλο Πανεπιστήμιο σε αντίστοιχο θέμα;Υποτίθεται ότι τα Πανεπιστήμια είναι ναοί της γνώσης,ελευθερίας κλπ κλπ κι όχι συντεχνίες ή ομάδες πίεσης που μάχονται η μία εναντίον της άλλης.

 
Η πραγματικότητα
18 Ιουλ 2019 16:31

Η χώρα έχει δημιουργήσει πλεονάζοντα τμήματα μηχανικών και πληροφορικών και οι απόφοιτοι τους είτε μεταναστεύουν είτε εργάζονται με εξευτελιστικούς μισθούς για τα δεδομένα του επαγγέλματος και της διεθνής συγκυρίας λόγω της υπερπροσφοράς. Ταυτόχρονα έχει δημιουργήσει πάρα πολλές σχολές οικονομικών αλλά και μαθηματικών, φυσικών, φιλολόγων κτλ που σχεδόν όλοι περιμένουν να διοριστούν. Χρειάζεται δραστική μείωση εισακτέων και κατάργηση τμημάτων. Η Ελλάδα έχει τον τριπλάσιο αριθμό εισακτέων στα πανεπιστήμια απ' την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Δεν χρειάζεται κάποιος που έχει γράψει 3 στα μαθηματικά να σπουδάσει μαθηματικός ή μηχανικός, ούτε και να δαπανάει τα χρήματα του χωρίς λόγο για να θησαυρίζουν τοπικές κοινωνίες. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης είναι ήδη εδώ και πολλά χρόνια παρωχημένο και οδηγεί στην ανεργία, μετανάστευση, χαμηλούς μισθούς, υποβάθμιση και εσωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την απαξίωση των αποφοίτων της.

 
Τοπικιστικά συμφέροντα
18 Ιουλ 2019 16:41

Το θέμα είναι ότι η Νομική εκτός Αθηνών δεν προχωρά λόγω συντεχνιακών συμφερόντων, όχι επειδή υπάρχει ανεργία στον κλάδο.

Φυσικά δεν έχει νόημα να λειτουργούν 50+ τμήματα μηχανικών κάθε είδους, διεσπαρμένα σε όλη τη χώρα, ΤΕΙ και πανεπιστήμια όλα ανακατεμένα, κανείς δεν ξέρει τι γίνεται πλέον.

Εάν μια "βρύση" είναι "ανοικτή" την κλείνεις, δεν την αφήνεις "να τρέχει" επειδή είναι "εν λειτουργία" - αυτή η λειτουργία αυτή στηρίζει εξίσου τοπικιστικά και συντεχνιακά συμφέροντα, όπως θέσεις καθηγητών και προσωπικού, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καταστήματα εστίασης κ.α., αλλά επειδή είναι εδραιωμένη δεν την αγγίζουμε;...

Ποια η λογική στο να συνεχίσουμε ως κοινωνία να σπαταλούμε πολύτιμους πόρους σε τμήματα, ανεξάρτητα από το ποια χρονιά ιδρύθηκαν;...

Αλλά φυσικά στην Ελλάδα θεωρούμε λογικό ο εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ και ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη να απαιτούν συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, επειδή

@Αλλεργικός 18 Ιουλ 2019 12:55

Καλό το ανέκδοτο για τα marketable [sic] skills [sic] των μηχανικών...

Υπάρχει και άλλο καλύτερο, αλλά θα κοπεί στην λογοκρισία αν το γράψουμε.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean