Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Κριτική Α. Λιάκου στον Κ. Γαβρόγλου

Τμήμα κινηματογράφου στη Φλώρινα και στα Ψαχνά Ευβοίας, μαζι με τμήμα αεροδυναμικής στο ίδιο χωριό, δεν ξέρω πως δικαιολογείται. Όπως και ο τρόπος που έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.
Δημοσίευση: 18/07/2019
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αντώνης Λιάκος
(πρώην  πρόεδρος  Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία)

Κάνοντας κριτική στη ΝΔ δεν χρειάζεται να υπερασπίζουμε και πεπραγμένα καταφανώς άστοχα. Υπάρχει ένας υπερπληθωρισμός πανεπιστημιακών τμημάτων τα οποία από τη δεκαετία του 1990 δημιουργούνταν με ΕΠΕΑΕΚ και άλλες ευρωπαϊκές ενισχύσεις , χωρίς σχέδιο, χωρίς μελέτη, χωρίς υποδομές.

Μερικά πράγματι πέτυχαν, και από την άποψη αυτή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι παραδειγματικό. Αλλά όμως υπήρξαν θνησιγενή και καχεκτικά, χωρίς αντικείμενο, χωρίς υποδομές, απλώς διέξοδοι για εισακτέους που δεν τα ήθελαν.

Τα έχουμε πεί αυτά στον Εθνικό και Κοινωνικό Διάλογο.

Άλλαξε υπουργός και δεν υιοθετήθηκαν.

Τμήμα κινηματογράφου στη Φλώρινα και στα Ψαχνά Ευβοίας, μαζι με τμήμα αεροδυναμικής στο ίδιο χωριό, δεν ξέρω πως δικαιολογείται.

Όπως και ο τρόπος που έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Να κάνουμε σκληρή κριτική, δεν δίνουν οι δεξιοί λίγες αιτίες, θα δώσουν ακόμη περισσότερες.

Αλλά να μην εγκλωβιστούμε σε μάχες οπισθοφυλακών.

Και η κυρίως η κριτική πρέπει σιγά σιγά να δείχνει το σχέδιο για την Ελλάδα, της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θέλουμε να φτιάξουμε.

Σχόλια (19)

 
Ατέρμονος Διάλογος για ΤΕΙ και Πανεπιστήμια
20 Ιουλ 2019 16:01

Τόσα χρόνια και ούτε μια απόφαση δεν πάρθηκε προς το συμφέρον των φοιτητών.

Με ποια κριτήρια έπρεπε να γίνουν οι συνενώσεις, μετά το 2010;

Γιατί δεν ενώθηκαν ΤΕΙ με πανεπιστήμια το 1993 ή το 2003 - μήπως γιατί την περίοδο 1980-2010 υπήρχε άφθονη χρηματοδότηση από την ΕΕ και κανείς δε σκέφτηκε ότι τα τμήματα αυτά ήταν πλεονασμός για μια χώρα με τη βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας;

 
Σχόλια για ΑΕΙ
19 Ιουλ 2019 20:32

Γιατί δεν εξετάζουμε πόσα τμήματα ιδρύθηκαν στην Ελλάδα από το 1975 μέχρι το 2019? Θα δούμε όλοι ότι πάντοτε υπήρχε αύξηση των τμημάτων, ποτέ μείωση και συνένωση σχολών. Αναμενόμενο, σε συνθήκες κρίσης, οι πιέσεις να οδηγήσουν σε βεβιασμένες ενέργειες... Δεν είναι άμοιροι ευθυνών ούτε οι πανεπιστημιακοί ούτε οι γενικοί γραμματείς ούτε οι βουλευτές και δήμαρχοι και περιφερειάρχες!

 
@και τμημα ψυχολογιας στη φλωρινα !
19 Ιουλ 2019 13:51

Αν δεν εχεις υλικό για τμημα Ψυχολογίας στο πουθενα των συνόρων με Σκοπια.....που έχεις. Αρα σωστα δημιούργισαν και τμημα ψυχολογιας στη φλωρινα !

 
Εντος
19 Ιουλ 2019 12:39

Και πληροφορική εκτός θετικης.. γιατί ο κύριος Λιάκος είχε τονίσει την αναγκαιότητας της..

 
Πέτρος
19 Ιουλ 2019 12:33

Όλα για την πελατεία καθηγητών κ φοιτητών δεξιά τε κ αριστερά...

 
Κωστάκης
19 Ιουλ 2019 11:51

Όταν ήταν σε θέση κλειδί , "φιλοσόφου σε" . Τώρα το έριξε στο "αντάρτικο".

Άσε μας βρε φίλε .

 
Ακριβοδίκαιος
19 Ιουλ 2019 10:48

Κύριε Λιάκο , τα Ψαχνά με 6000 κατοίκους , χωριό δεν το λες , ιδιαίτερα αν το συγκρίνεις με άλλα χωριά που έχουν σχολές . Αλλά τα τμήματα είναι πρακτικά 12 χλμ από την Χαλκίδα που έχει 60000 κατοίκους και προφανώς είναι πολύ πιο ελκυστική από άλλες περιφερειακές πόλεις .

Αρα μάλλον η αίσθηση του χιούμορ σας θέλει να της κάνετε το Μεγάλο Σέρβις ...

 
Αρθούρος
19 Ιουλ 2019 10:01

Και η περιφέρεια χρειάζεται το μύθο της.Οι παλιοί θυμούνται τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ίδρυσε τη Νομική Κομοτηνής στο πουθενά χωρίς κτίρια,καθηγητές κλπ.Τότε όλοι μαθαίναμε από τα ΜΜΕ γιά την εθνική ανάγκη στήριξης της ακριτικής Θράκης κι αποσιωπούνταν ότι η Νομική λειτουργούσε χωρίς το αναγκαίο προσωπικό και με μεγάλη αναλογία καθηγητών/φοιτητών.Τα ίδια έγιναν και στα Ιωάννινα με τη Φιλοσοφική και τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Μία άλλη ονειροπόλα ομάδα καθηγητών στήριξε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Ιόνιο με κατεύθυνση κυρίως πάλι θεωρητικές σχολές όπως Ιστορία,Κοινωνική Ανθρωπολογία,Παιδαγωγικά,Ξένες Γλώσσες και φυσικά στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πολύ αργότερα:Πολιτική Επιστήμη,Φιλολογία,Θεατρικές Σπουδές κλπ.
Πάντα οι σχολές ήταν κυρίως θεωρητικής κατεύθυνσης,χωρίς εργαστήρια και κυρίως τετραετείς.Αυτές,ως πρωτοπόρες,καλλιεργούσαν το μύθο του κάθε Πανεπιστημίου κι έσερναν το άρμα της συσσώρευσης και άλλων τμημάτων και προσέλκυαν το φοιτητόκοσμο.
Σιγά σιγά όμως οι τοπικές κοινωνίες επέβαλαν τη γνώμη τους και με κινητοποιήσεις ιδρύθηκαν Ιατρικές Σχολές και στην Πάτρα και στα Ιωάννινα και στο Ηράκλειο και στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη κι ακολούθησαν οι Πολυτεχνικές.Σχολές ακριβές που γιά την πλήρη τους ανάπτυξη χρειάζονταν δεκάδες μέλη ΔΕΠ,εργαστήρια και κτίρια.Δεν εξηγήθηκε επαρκώς στο λαό ότι όλ'αυτά θα απορροφούσαν πολλούς πόρους που ούτε η Γερμανία δεν έδινε.Αυτή η γενιά είχε "κολλήσει" πολύ με την Ιατρική,αλλά τότε τα λεφτά υπήρχαν,καθώς τα ευρωπαϊκά πακέτα πήγαιναν κι έρχονταν.
Αλλά όλ'αυτά έγιναν σε διάστημα τριανταπέντε χρόνων.Ο μύθος είχε πιά διογκωθεί.Τώρα έμεναν η Δυτική Μακεδονία,το Ιόνιο,η Πελοπόννησος και μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.Μέσα σ'ένα χρόνο ο υπουργός Γαβρόγλου κατάφερε αυτό που οι προηγούμενοι δεν είχαν κάνει στα 35 έτη.Επειδή η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη,δεν μπορούμε να την αποτιμήσουμε άμεσα,όμως τείνω να τον δικαιολογήσω γιατί αυτός ο μύθος θα είναι και η αφορμή γιά ένα νέο κύμα αποκέντρωσης από τη γη της επαγγελίας των γονέων και των παππούδων μας,την Αθήνα.

 
Γιάννης
19 Ιουλ 2019 08:18

Πρώην πρόεδρε Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία.....τα ΤΕΙ ΑΕΙ ήταν (ούτε τα βασικά δεν γνωρίζεις). Συνέλθετε επιτέλους. Άρχισε καλύτερα την αυτοκριτική από τον εαυτό σου...

 
δεν ειναι μονο αυτα!
18 Ιουλ 2019 23:24

και τμημα ψυχολογιας στη φλωρινα !

 
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
18 Ιουλ 2019 18:43

1. ΤΑ ΤΕΙ ΗΤΑΝ ΑΕΙ
2. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΑΕΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΛΛΑ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ!
3. ΟΠΩΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΕΡΟΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ...

ΕΡΩΤΗΣΗ: ΠΩΣ ΣΕ ΔΥΟ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΛΑΘΗ;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΜΗ ΚΑΤΑΚΡΙΝΕΙΣ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΚΡΙΘΕΙΣ...

 
λίγο όψιμα;;;;
18 Ιουλ 2019 18:10

μήπως , κύριε; (έπρεπε να είχαν σηκωθεί και οι πέτρες τόσον καιρό)

 
Ε.Στ.
18 Ιουλ 2019 18:00

Δρυός πεσούσης τα ανακάλυψε όλα τούτα ο κ. Λιάκος; Ομερτά επικρατούσε μέχρι τώρα στο πασιφανές;

 
Πρώην πρόεδρος Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία!
18 Ιουλ 2019 17:30

" Όπως και ο τρόπος που έγιναν οι περισσότερες συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ."..!
Από ένα πρόεδρο Εθνικού διαλόγου για την παιδεία που δεν γνωρίζει ότι τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ από το 2001...
Τι να πει κανείς για το κύρος της γνώμης του ύστερα...
Αξιος κ. Λιάκο!

 
Κεραυνος
18 Ιουλ 2019 16:16

Πότε ακριβώς το κατάλαβε ο κ. Λιακος; Όταν έπρεπε δεν έκανε παρέμβαση.

 
Thomas Paschalis
18 Ιουλ 2019 16:01

«συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ»
Θα έπρεπε τουλάχιστο να ξέρεις πως τόσο τα ΤΕΙ όσο και τα πανεπιστήμια είναι ΑΕΙ.

 
στιγμές και διάρκειες
18 Ιουλ 2019 15:48

Μπράβο !

 
Νίκος Θεοφ.
18 Ιουλ 2019 13:53

Πραγματικά δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβουμε οτι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε όραμα για την παιδεία. Κάθε φορά που αναλαμβάνει υπουργός στο παιδείας θα κάνει κάποια αλλαγή που "νομίζει" οτι είναι καλύτερη απο του προηγούμενου. Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα οτι η παιδεία θα είναι για πάντα μέσο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων

 
Λιώσιμο από τα γέλια
18 Ιουλ 2019 13:52

Από μικρό και από αριστερό μαθαίνεις την αλήθεια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ